25.10.21. Izmjena Zakona o zaštiti životinja - velike zvijeri u zatočeništvu

| More

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE
n. r. gđa Marija Vučković, ministrica
Ulica grada Vukovara 78
10 000 Zagreb

Poštovana ministrice Vučković,

aktualni Zakon o zaštiti životinja (NN 102/2017) propisuje da je zabranjeno „držati u zatočeništvu medvjede (svi Ursidae), osim u zoološkim vrtovima i skloništima”. Predlažemo da se navedena zabrana dopuni i da glasi:

„Zabranjeno je: držati u zatočeništvu pripadnike reda zvijeri – medvjede (svi Ursidae), vukove (Canis lupus), risove (Lynx lynx), kao i velike mačke (svi Pantherinae) – lavove (Panthera leo), tigrove (Panthera tigris), leoparde (Panthera pardus) i jaguare (Panthera onca) te njihove podvrste i križance, osim u zoološkim vrtovima i skloništima.”

Aktualni Zakon s razlogom zabranjuje držanje medvjeda u zatočeništvu privatnih osoba i ti problemi rješavali su se čak nekoliko godina nakon stupanja odredbe na snagu. Uz velike napore naše udruge i inozemne organizacije Vier Pfoten, manji dio medvjeda prebačen je u utočišta za medvjede, neki su umrli u zatočeništvu privatnih osoba zbog loših uvjeta držanja, a dio je smješten u zoološke vrtove. Nažalost, osim medvjeda, u Hrvatskoj postoje i druge divlje životinje neprikladne za držanje u zatočeništvu, ponajviše tigrovi, koje privatni posjednici drže u svojem vlasništvu, što je također nužno zakonski zabraniti u cilju zaštite sigurnosti ljudi i osiguravanja dobrobiti životinja.

Ovoga ljeta javnost je zgrozila vijest da se trajektom, u kavezu pod ceradom, po najvećoj vrućini, s Hvara nelegalno prevozio tigar kojega je držao u svojem posjedu hvarski ugostitelj Ivan Gospodnetić. Tigar je prevezen u Križevce i prebačen u vlasništvo Zlatka Budina, samozvanog spašavatelja tigrova. Budin je prije 13 godina navodio da ima 11 tigrova, a u medijima je 2020. godine izjavio da ima tri tigra pa je nejasno gdje su završili drugi tigrovi. Prethodnih godina u više navrata prijavljivali smo ga zbog iznajmljivanja tigrova noćnim klubovima u svrhu zabave i promocije. Nakon prijave 2006. godine veterinarska inspekcija u Zagrebu zabranila je daljnje iznajmljivanje i korištenje tigra, potvrdila da je tigar iznajmljen vlasniku noćnog kluba, koji ga je izložio stresu zbog promocije lokala te je utvrđeno da su prekršeni tadašnji Zakon o dobrobiti životinja i Zakon o zaštiti prirode. Na isti način mladi tigar držan je u kavezu ispred noćnog kluba u Selcu, često bez vode i zaštite od sunca, te bio prepušten nebrizi osoblja lokala i maltretiranju prolaznika, a vodili su ga na lancu kako bi naplaćivali fotografiranje s njim.

Privatne osobe drže tigrove u zatočeništvu zbog privlačenja pozornosti i profitiranja njihovim iskorištavanjem u svrhu zabave. Apsurdno je i okrutno namjerno pariti i uzgajati tigrove znajući da se nikada neće moći vratiti u divljinu. Tako nešto eventualno bi provodile stručne institucije (a ne pojedinac) na svjetskoj razini, kroz velike projekte, sa znanstvenim pristupom i pripremom životinja za vraćanje u prirodu, što je za životinju uzgojenu i rođenu u zatočeništvu praktički nemoguće. Osim toga, izvoz tigrova iz uzgoja pridonosi crnom tržištu trgovine životinjama.

Velike zvijeri u Hrvatskoj, kao i velike mačke, divlje su životinje čije je potrebe nemoguće zadovoljiti u zatočeništvu pa npr. čak ni zagrebački zoološki vrt nema tigra. Sve te vrste karakterizira potreba za životnim prostorom veličine do 3000 km², što se ne može osigurati u zatočeništvu gdje se npr. tigar drži u prostoru od samo 50 kvadrata. Stoga je njihovo držanje u zatočeništvu psihičko zlostavljanje i te životinje pokazuju vidljive znakove zoopsihoza. Osim toga, navedene vrste mogu predstavljati sigurnosni rizik za ljude zbog svoje veličine, snage zagriza i predatorske ili agresivne prirode te mogu grebanjem ili ugrizom ozlijediti ili čak ubiti ljude, osobito djecu, i druge životinje.

Stručnjaci za divlje životinje ističu neprihvatljivost držanja tigrova i sličnih divljih životinja u posjedu fizičkih osoba, što u Hrvatskoj nije ni zakonski regulirano. Zato je nužno takvo držanje zabraniti izmjenama Zakona o zaštiti životinja.

U očekivanju Vašeg pozitivnog odgovora, srdačno Vas pozdravljamo.

S poštovanjem,

Luka Oman

predsjednik Udruge

U Zagrebu 18. listopada 2021.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting