Makovnjača

| More

Sastojci: za tijesto - 1 kg polubijeloga brašna (tip 850), 4 g svježega kvasca, 3-4 žlice ulja, 3 žlice smeđeg šećera, sojino mlijeko, prstohvat soli, malo kurkume; za nadjev - 700 g mljevenog maka, smeđi šećer, sojino mlijeko, malo soli, 2 dl marmelade od marelice

Priprema: Svježi kvasac pomiješati s 2 dl toploga (ne smije biti vruće) mlijeka, 2 žlice brašna i žlicom šećera. Dobro razmutiti i ostaviti na toplome da se diže. Tijesto zamijesiti od brašna, kvasca, šećera, toplog sojinoga mlijeka, ulja, kurkume i malo soli. Tijesto mijesiti tako dugo dok ne počne bacati mjehure i dok se ne počne odvajati od zdjele. Ostaviti ga da se diže u pokrivenoj zdjeli, na toplome mjestu oko 30-40 minuta. Tijesto ne smije biti previše tvrdo jer se neće dignuti, a ne smije biti niti previše mekano jer se neće dati razvaljati i saviti u savijaču. Kad se tijesto digne, premjestiti ga na stol koji smo posuli brašnom i razvaljati ga na debljinu od oko 2 cm. Za nadjev pomiješati mak, šećer, sojino mlijeko, sol i kratko prokuhati. Dodati marmeladu od marelice (ili neku drugu kiselkastu marmeladu) i ostaviti da se ohladi. Na tijesto rasporediti nadjev od maka i premazati. Saviti i ostaviti da se diže još 15 minuta, pa staviti u zagrijanu pećnicu na 180°C da se peče oko 35-45 minuta. Kad je pečeno, izvaditi i pokriti kuhinjskom krpom te pustiti da se ohladi.

Makovnjača [ 119.82 Kb ]

Prethodni recept - Sljedeći recept

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting