Kravlje ludilo kod mačaka i pasa

| More

Prvi slučaj 'lude mačke' dogodio se u Švicarskoj. Životinja je bolovala od bolesti srodne 'kravljem ludilu', mačjeg spongiformnog encefalitisa (Feline spongiform encephalitis - FSE) i morala je biti uspavana, objavio je Švicarski veterinarski Institut. To je bio prvi zabilježeni slučaj u Švicarskoj, iako je u Velikoj Britaniji, gdje je 'kravlje ludilo' (Bovine spongiform encephalitis - BSE) odnijelo najviše žrtava, od 1990. prijavljeno je više od 90 slučajeva 'mačjeg ludila'. Simptomi 'mačjeg ludila' veoma su slični simptomima 'kravljeg ludila' i uzrokuju ozbiljna oštećenja središnjeg živčanog sustava.

Prema Unicelu, i kućne životinje su u opasnosti od kravljeg ludila. Unicel je proveo istraživanje u Italiji koristeći se podacima iz registara pasa, veterinarskih i drugih liječničkih ordinacija, i otkrio gorući problem, koji 'neki pokušavaju prikriti i držati u tajnosti', objavila je predsjednica Unicela, Licia De Pascalis.

Prema Unicelu, više od polovice zabilježenih slučajeva u pasa 'činilo se isprva kao bjesnoća, ali radilo se zapravo o spongiformnome encefalitisu'.

U Italiji je pedeset slučajeva spongiformnog encefalitisa bilo potvrđeno u poslijednjih nekoliko godina.

Kućne životinje bivaju zaražene 'kravljim ludilom' preko zaražene hrane, i to one koja sadrži životinjske sastojke dobivene od proizvoda od visokog rizika za 'kravlje ludilo', kao što su životinjske kosti, lešine i krv.