29.03.19. Medvjedić Matija mora dobiti priliku za život

| More

Međunarodna organizacija apelira na Povjerenstvo za medvjede da mališan ne ostane trajno u zoo-u

Smedji medvjed [ 251.22 Kb ]

- I Prijatelji životinja pisali Povjerenstvu: Treba slušati stručnjake i razmišljati o Matijinoj dobrobiti

Međunarodna organizacija FOUR PAWS (Četiri šape) uputila je dopis Ministarstvu poljoprivrede raspitujući se za sudbinu medvjedića Matije koji je trenutačno smješten u zagrebačkom zoološkom vrtu gdje ga hrane na bočicu dok dovoljno ne naraste kako bi mogao jesti krutu hranu. Navode da su iznenađeni najavljenom mogućnošću da medvjed ostane trajno u zoološkom vrtu i podsjećaju da je u veljači, nakon nalaska medvjedića bez majke, najavljeno da će njegov boravak u zoološkom vrtu u Zagrebu biti privremen te se je planirao u svibnju pokušaj njegova puštanja u prirodu.

Apeliraju da Povjerenstvo za gospodarenje smeđim medvjedom donese strategiju za pokušaj puštanja medvjedića u prirodu. „Čak i ako su šanse za uspješno oslobađanje mladunčeta u divljinu prilično male, divlja životinja mora dobiti priliku da živi u divljini”, ističe Carsten Hertwig, voditelj Stručnog centra za medvjede organizacije FOUR PAWS. Dodaje da bi se trebalo odlučivati o smještaju u utočište tek nakon što se isključi mogućnost uspješna povratka u prirodu: „Ako pokušaj puštanja Matije ne uspije, smatramo da je najbolje mjesto za njegovo boravište utočište za medvjede u Kuterevu.”

S time se slaže i udruga Prijatelji životinja koja je uputila članovima Povjerenstva dopis u kojemu apelira na njih da se žurno zauzmu za mogućnost pokušaja povratka medvjedića u prirodu ili za njegovo smještanje u utočište, s obzirom na to da će jako skoro biti spreman samostalno se hraniti. Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja i posebni savjetnik ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja, kaže: „Hrvatska ima i mjesto za prilagodbu medvjeda prije puštanja u prirodu i utočište za medvjede te je neprihvatljivo da medvjedić ostane trajno u zoološkom vrtu. Jedino kvalitetno rješenje za odraslog medvjeda, kojemu je nužan mnogo veći prostor za kretanje i druge aktivnosti koje omogućuju njegovu dobrobit, život je u prirodi ili u utočištu.”

Ako bi se praćenjem medvjeda pomoću satelitske ogrlice pokazalo da nije sposoban preživjeti u prirodi, može biti smješten u utočište za medvjede u Kuterevu koje je spremno za njegov prihvat. „Vjerujem da će se slušati stručnjaci za medvjede i donijeti odluka koja je najbolja za medvjedića Matiju sa stajališta dobrobiti životinja”, zaključuje Oman.

Organizacija FOUR PAWS od prošle godine već uspješno surađuje s Ministarstvom poljoprivrede na projektu zbrinjavanja nezakonito držanih medvjeda u privatnom zatočeništvu te pronalazi prikladan stalni smještaj za medvjede i financira sve troškove vezane za njihov prijevoz i premještanje u licencirana utočišta i centre za rehabilitaciju medvjeda. Pohvalno je i što je Ministarstvo poljoprivrede zajamčilo da se privatnim osobama neće dopustiti novo držanje medvjeda, što od listopada 2017. zabranjuje Zakon o zaštiti životinja.

Prijatelji životinja već su ranije upozorili da je važno da se medvjedić ne navikava previše na ljude i da se ne izlaže javnosti jer ga je važno pripremiti za pokušaj vraćanja u prirodu. Naveli su da su utočišta za medvjede, za razliku od zoološkoga vrta, mjesta koja oponašaju njihovo prirodno stanište, u kojima oni mogu imati društvo drugih pripadnika svoje vrste i proživjeti život bez ljudskog uznemiravanja. Stoga očekuju da će odluka Povjerenstva za medvjede omogućiti Matiji nastavak života ili u prirodi ili u utočištu, čemu se raduje i većina građana čije srce je osvojio ovaj simpatični medvjedić siroče.

Smedji medvjed u prirodi [ 567.19 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting