Isječak iz knjige Doživljaji bijelog zeca i njegovi savjeti

| More

SAVJETI PLAVOOKOG ZECA

Cijelu noć nisam spavao. Stalno sam premišljao koje savjete da vam uputim.
Ima toliko toga što bih vam želio reći i što može mnogima koristiti. Pa počnimo ovako:

  1. Prije nego kupite nekog mog rođaka, (ali i neku drugu životinju) tri puta razmislite.
    Mi kunići dugo živimo i računajte da ćemo se družiti u dobru i zlu dugih petnaest godina.
    Jeste li spremni toliki dio svog života dijeliti s nestaškom kao što sam ja?
    Imate li dovoljno ljubavi i razumijevanja za sve zečje nepodopštine?
  2. ZAPAMTITE! Kunići nisu plišane igračke. To su osjetljiva, nježna, osjećajna živa bića. Ne kupujte životinje djeci, ona su samo djeca. Sva će briga biti na vama. U kuću vam, dakle, stiže još jedno vječno dijete, koje će vas uvijek i za sva svoja vremena trebati. Bez obzira, boli li vas glava, ili imate temperaturu, moj vas rođak uvijek i uvijek treba.
    I još nešto o djeci. Kunići nisu za djecu do 7 godina starosti. Za njih su bolji partneri u igri mačke. Zečevi ne podnose galamu, trčanje i natezanje što mala djeca rado čine. Ako djeci treba igračka, zadovoljit ćete njihovu potrebu s plišanim zečićem koga ćete naći u svakoj prodavaonici dječjih igračaka.
  3. Mi kunići imamo jako osjetljive unutarnje organe i nije svejedno kako nas držite i nosite. Jako je važno da nam zadnje šape uvijek budu oslonjene na nešto, a ne da vise u zraku. Uvijek podmetnite ruke pod naše zadnje šape. Pokušajte nas dignuti za kožu iza vrata na leđima, onako kako sve životinjske mame nose svoje male. I pazite da nam zadnje šape ne vise, to sam već rekao, zar ne?
    Ali nikako nas ne pokušavajte vući i dizati za uši. Grozno. To nas boli. Uši imaju svoju ulogu za slušanje i reguliranje tjelesne temperature. Kad nam je vruće, širom ih dignemo i raširimo i tako se hladimo. Kad nam je hladno skupimo ih i njima se pokrijemo te tako zadržavamo temperaturu.
    Mazite nas i milujte po glavi - od vrha nosa, pa po čelu, sve do vrha uha. Jako nam godi kad nam milujete čelo. To je ugodno, ugodno, ah, da samo znate kako je to divan osjećaj kad nam nježno dodirujete čelo.
  4. Ne zaboravite godišnje odmore. Mi zečevi ne podnosimo sunce, vrućine i, ne daj, Bože, kupanja u moru. Razmislite i kome ćete povjeriti brigu o ljubimcu u vašoj odsutnosti. Imajte na umu da će ipak, uz najbolju njegu svaki moj rođak (ali i druga životinja) patiti za vama u odvojenosti. Šokirao sam se kad sam čuo da neki ljudi posuđuju od uzgajivača kuniće uoči Uskrsa da bi im popunili ugođaj, pa ih poslije vrate. Zaista su sebični. Taman se moja braća naviknu na lijep život, komfor, hranu, a onda: šok - natrag u zečinjak, pa kako ti bude! Nikome ne pada napamet da misli na tvoje emocije i stres.
  5. Ne pravite nikome iznenađenja i ne donosite na dar kutiju iz koje će izviriti duga zečja (ili neka druga) uha. Radije prije tražite odobrenje i pristanak. Tužno je da osoba primi takav živi dar i ne zna što bi s njim pa ga šalje od ruke do ruke. Mijenjati vlasnike je emocionalni stres za moje rođake i sve ostale životinje.
  6. Ako ste načisto sami sa sobom i ako ste uzeli pod okrilje mog rođaka brinite o njemu i volite ga, pokazujte mu svoju ljubav na sve načine.
  7. Unaprijed odredite prostor gdje će vaš ljubimac boraviti. Neka to bude dječja soba ili soba dnevnog boravka, kako bi zeko uvijek bio u dobrom društvu.
    Nije dobro da je u kuhinji zbog zveckanja suđa i zbog raznih mirisa koji mu mogu smetati. A nije ni higijenski - kuhinje radi. Može samo doći u inspekciju da vidi što se i kako radi ili u posjetu, ali ne i živjeti u kuhinji.
  8. U prostoriji, gdje će boraviti zekan stavite natpis 'Pušenje nije dozvoljeno!'
  9. Ne bi trebao biti ni na balkonu radi buke, vjetra i naglih promjena temperature, kao i eventualnih izmeta ptica koje mogu doletjeti i prenijeti neku bolest.
  10. Dakle, odredite jedan ugao ugodne sobe i kupite kavez veličine 100x50x50. Po mogućnosti neka ima dva otvora; s gornje strane kao poklopac i još vratašca s prednje strane. Tako ćete lakše postavljati hranu i čistiti WC, a i stanaru će biti lakše prolaženje.
    Za kavez je dobro da bude zaštićen s dvije strane. Mi zečevi uvijek štitimo leđa jer tako osjećamo veću sigurnost.
    Nikako ne smijemo biti na propuhu, ali niti na direktnom suncu. Mora uvijek biti malo sjene u koju se možemo skloniti. Ima li jačeg strujanja zraka ili propuha ustanovit ćete na način da za probu postavite zapaljenu svijeću na mjesto koje ste odredili za kavez. Ako plamen miruje, nema propuha. U protivnom ako plamen leluja, bolje bi bilo da potražite ugodnije mjesto.
    Na vratašca kaveza postavite mali tepih ili napravite drvene stepenice da nam za rešetke ne zapnu šape ili nokti...
  11. U kavezu treba biti pojilica na koju ćemo piti vodu i stabilna čvrsta posuda s hranom kako se ne bi prevrnula. Posudu svakodnevno prati vrućom vodom.
    Obavezne su i jasle sa sijenom - kako bismo bez sijena?! Pričvrstite i kolutić s mineralnim solima - svi zečevi to rado ližu. To je radi zdravlja.
  12. O mjestu gdje će biti toalet odredit će sam zeko. On će odrediti gdje će spavati, a gdje piškiti. Tamo gdje nekoliko puta uzastopno obavi nuždu, potrebno je postaviti toalet.
    Njega obavezno svaki dan čistiti i što češće prati, ali sredstvima koja nemaju jak miris. Najbolje biološkim sredstvima za pranje. Kamenac se može odstraniti octom. I kavez treba često prati, posebno u ljetnim mjesecima, jer se zbog vrućine bakterije brže razvijaju pa može doći do infekcije.
  13. Pod u kavezu treba biti prekriven slamom ili piljevinom koju redovito mijenjajte iz higijenskih razloga. Ako je kavez na hladnom betonu, svakako postavite ispod njega stiropor ili drvenu dasku. Može i deblji tepih da odozdo ne probija hladnoća.
  14. Kavez ne smije biti uz radijator, kao ni na dometu izvora zvuka, na primjer blizu TV aparata ili ispod zvučnika muzičke linije, jer zečevi su jako osjetljivi na buku. Poželjno je da nas maknete 3 m od izvora zvuka.
  15. Ako kunić u vašem stanu živi samo u kavezu, morate ga najmanje jedan sat dnevno pustiti da slobodno juri i vrluda po stanu.
  16. Kuniće nije potrebno izvoditi u šetnju, pogotovo ne na ulicu, mada ima osoba koje po prašnom nogostupu na uzici vode mladog kunića. Ajme, ajme...!
  17. Ako moj rođak kunić živi slobodno u stanu kao ja, obavezno zaštitite sve dostupne električne vodove, razne žice električnih aparata, lampi.... A pripazite i na tapete, molim vas.
  18. Ako imate lakirani parket u stanu ili glatki linoleum ili pločice, molim da obavezno postavite tepihe, jer kad zeko poželi trčanja i skakanja, na glatkom podu ne može juriti nego samo padati i povrijediti se.
  19. Nipošto ne stavljajte zeku na stol ili visoka mjesta s kojih sam nije u stanju sići. Pustite ga neka sam ocijeni koju visinu može samostalno svladati i neka sam osvaja 'uspone' koje može svladati.
  20. Ne ometajte kunića dok jede, obavlja nuždu ili dok odmara.
  21. Kunići su plahe životinje, ne podnosimo nagle pokrete, galamu i viku. Uvijek nam prilazite blago govoreći. Uvijek se javite kad ulazite u sobu jer se možemo uplašiti naglog otvaranja vrata. To nas dovodi do panike i stresa. Mi smo za ugodnu, mirnu, prijateljsku okolinu i takve vlasnike.
  22. Volimo kad nam se obraćate tiho, nježno s puno osjećaja i ljubavi. Tada nam se srce topi od miline. A jeste li znali da kunići mogu razumjeti neke riječi? Na primjer: za sve što ne smiju naglašavajte riječ i ponavljajte 'NE' ili 'FUJ'. Ja znam što to znači. Ali isto tako kad je nešto umirujuće i dobro, stalno ponavljajte blago i nježno 'Dooobroo, dooobro.' Ima još riječi koje možemo naučiti. Otkrijte sami.
  23. Da, da. Još vam nisam preporučio kakvog ljubimca kunića da udomite. Izbor boje, veličine pa i spola bit će prema vašim simpatijama. Ipak, najbolje je udomiti sasvim mladog kunića. Lakše će se priviknuti i lakše ćete ga odgojiti.
    Ako udomite bebu od dva mjeseca morat ćete biti pažljiviji, baš kao s pravom bebom, dok ne ojača. Mužjake treba (hm, hm !) kastrirati s 4 mjeseca i to nije komplicirano. Ženke uglavnom nije potrebno sterilizirati ili kastrirati - kod njih je to puno kompliciranije i teže.
  24. Ako nemate dovoljno vremena za druženje s ljubimcem, preporučljivo je odmah nabaviti dva zečića (čak i tri) iz istog legla i iste starosne dobi. Tada će se zajedno igrati, neće im biti dosadno niti će biti usamljeni. Za druženje u stanu udomite zečiće istog spola, bilo ženke ili mužjake. Mužjake istovremeno kastrirati. Ako ih nabavljate iz dva različita legla ili različite starosne dobi, potrebna je postepena faza privikavanja koju treba svakako nadgledati. Kod zečeva koji se ne poznaju, može se javiti trajna netrpeljivost.
    U slučaju kada treba zbližiti i priviknuti dva do tad nepoznata kunića, možete pribjeći jednom triku. Papirnatom maramicom lagano gladite najprije jednog kunića i onda drugog, tako da mu prenesete na tijelo miris 'kolege'. Drugom maramicom, s drugog kunića prenesite nježnim pokretima miris na prvog. Kada ih prvi put pustite zajedno na slobodu, poželjno je da to bude u neutralnom prostoru, (možda u drugoj sobi), kako se ne bi javio osjećaj zaposjedanja prostora.
  25. Ako u kući već imate nekog kućnog ljubimca, možda psa ili mačku, trebat će vam puno strpljenja i vremena da ih priviknete jedno na drugo i sprijateljite. Izvrsno se mogu slagati pas i zeko, pa i zamorčić ili mačkica. Ali, oprez, molim, dok to zaista ne postane neraskidivo prijateljstvo i ljubav.
  26. Ako imate prostora u sobi gdje ljubimac boravi, omogućite mu mjesta gdje će se sakrivati. Napravite tunele od kutija, drvenu kućicu bez vrata u koju će rado odlaziti ili neka mjesta ispod zavjesa, stolnjaka - mi kunići se jako volimo skrivati.
  27. A volimo biti i visoko. Volimo imati pregled svud uokolo. Ponekad se postavimo kao neki stražari.
    Izlet na svježi zrak ili balkon u vlastitoj kući ili dobro ograđenom vrtu, koristit će i našem tijelu i našoj duši, ali dobro pripazite da ne naiđe kakav strani pas, mačka ili ptica grabljivica. Nabavite nam u vrtu neki panj ili napravite brdašce od zemlje na kome se može sjediti i gledati što se okolo događa.
  28. Nabavite nam i igračke - ne baš kao za pse i mačke, ali da ipak imamo kakve krpene loptice ili nešto lagano što možemo nositi u zubima.
  29. Svaki bi kunić bio sretan kad bi u stanu u kome živi imao sanduk sa zemljom po kojoj bi mogao kopati, ali znam da su na žalost današnji stanovi vrlo mali pa taj komfor rijetko koji kunić dobije.
  30. Neki kunići misle da je najbolje mjesto za njihov popodnevni odmor vaš ležaj ili fotelja. Imate li srca ne dozvoliti mu to?! Neka se valjuška, zar ne?
  31. Kad vidite da se kunić izvalio koliko je dug i širok i legao na bok ili potrbuške, ispruživši sve četiri i opustio se, tada budite sretni i vi. To je jedan od znakova da se osjeća sretno i zadovoljno živeći uz vas.
  32. Kunići se nikada ne kupaju. Oni sami sebe čiste i ližu kao mačke, ali ih ipak treba češljati mekom, laganom četkom kako bi se iščetkala dlaka koja se mijenja.
  33. Sasvim mladim kunićima možete sami rezati nokte specijalnim kliještima, ali bolje to prepustite veterinaru. Kod onih koji imaju tamne nokte, nećete vidjeti crvenu nit - krvnu žilicu i ako odrežete nokat tamo gdje je ona, doći će do krvarenja i povrede. To ni jednom zecu nije drago.
  34. Pazite na zube. Kunići moraju stalno nešto grickati i glodati jer tako troše zube. U protivnom narast će tako dugački da kunić neće moći jesti i umrijet će zapravo od bolova i gladi.
  35. Svaki dan treba stavljati svježu čistu vodu i to ne ledeno hladnu. Pipe na pojilici redovno čistiti od kamenca.
  36. Papica. Svi glasamo za zdravu hranu. Ovisno o starosti i veličini kunića dnevnu porciju hrane razdijeliti na nekoliko obroka, kako se moj rođak ne bi odjednom previše prejeo. Postoji razna gotova hrana za kuniće, pa odaberite onu koju najviše voli.
  37. Svježe voće i povrće mora biti dobro OPRANO I OBRISANO, ne smije biti kemijski tretirano, niti rasti uz ceste ili tvornice. Ako dajete vlažno voće i povrće, razboljet će se!
    Komad jabuke, kruške ili mrkve narezane na manje kolutiće rado će pojesti svaki kunić.
    Možete mu ponuditi dnevno grančicu peršinovog ili celerovog lista, kao i par listova maslačka ili netretirane djeteline - sve u manjim količinama da se ne prejede i da nema probleme s probavom.
    Porcije sijena su obavezne radi vitamina C kojega ne mogu sami sintetizirati u tijelu.
    Za brušenje zuba grančicu lijeske s mladim lišćem.
  38. KUNIĆI NE SMIJU JESTI SLATKO. Zaboravite da postoje keksi, čokolade i drugi slatkiši kad je u pitanju vaš ljubimac. Ni slano nije za kuniće. Nikakav slani kikiriki ili slani štapić ne dolazi u obzir kao poslastica, ma kako zeki curile sline na te namirnice. Njegovo zdravlje i njegov život su ipak najvažniji. Evo jedne istinite priče. Jedan je zeko jeo iz tanjura, zajedno sa svojim vlasnikom, sve do čega je došao. Na vlasnikovu radost - od piletine pa na dalje. No, na žalost, brzo je uginuo ne dočekavši ni završetak puberteta.
  39. Evo, još nešto, možda neobično. Ne uzrujavajte se ako primijetite da vaš ljubimac ponekad pojede neku kuglicu svog izmeta. Monika Wegler u svojoj knjizi 'Kaninchen glucklic & gesund', kaže da to nije obična kakica, nego 'kakica slijepog crijeva'. Naime, u njoj je sadržaj životno važnih sastojaka za probavu i ishranu. Te 'vitaminske pilule' razlikuju se od obične kakice po vlažnosti i po sjaju. Ponekad ih zeko uzme direktno iz čmara. Pomanjkanje tih sastojaka moglo bi dovesti do ozbiljne bolesti, pa svog ljubimca nemojte u tome sprečavati.

Eto, dragi moji ljudi, s ovim bih ipak završio. Moram se svladati da ne savjetujem previše. Možda jednom drugom prilikom malo drugačije.

O još mnogo zanimljivih, veselih događanja, prilagođavanja, nestašlucima u stanu i uzajamnoj ljubavi možete saznati ako kupite knjigu Doživljaji bijelog zeca i njegovi savjeti - izdavač Eurofutura d.o.o., Zagreb, Domobranska 4; tel/fax: 01/37 01 594.

Sada vas sve lijepo pozdravljam i želim da što prije nabavite nekog mog rođaka i da uživate uz njega i on uz vas i da se volite, volite, volite... jer ljubav je sve!

Ćao, muc, muc, liz, liz, cmok, cmok.

Ljubi vas Svilenko!

Zec [ 54.13 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting