Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 15.

29.06.2005. Konferencija za medije u Dumovcu!

U četvrtak, 30. lipnja 2005., u Skloništu za napuštene životinje Grada Zagreba u Dumovcu s početkom u 10:30 sati održat će se konferencija za medije. Govorit će predstavnici Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo, Skloništa, udruga Noina arka i Prijatelji životinja te Maja Vučić, koja ove godine pozira sa svojim psom na jumbo plakatu pod nazivom 'Ne ostavljaj me!' te jasnom porukom poziva građane na odgovorno ponašanje prema kućnim životinjama.

27.06.2005. Ostavio psa zavezanog za klupu!

U parku na križanju Horvaćanske i Hrv. Sokola na zagrebačkom Jarunu u petak je pronađen pas kojeg je noć ranije nepoznata osoba privezala za klupu. Iz poruke koja je bila na klupi vidi se da je pas namjerno napušten. Iscrpljen, gladan i jako uplašen, pas nije dozvoljavao da mu se priđe pa su prolaznici pozvali Veterinarsko higijenski servis čiji su djelatnici pažljivo oslobodili psa improvizirane uzice te pozivaju građane da ga udome.

25.06.2005. Novi slučaj kravljeg ludila u Austriji!

U Austriji je nakon 2001. otkriven drugi slučaj kravljeg ludila, a oboljela krava umrla je krajem svibnja. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva tvrdi da nema opasnosti za hrvatske potrošače, iako se na policama naših trgovina nalazi junetina podrijetlom iz Austrije, a samo u prvih pet mjeseci ove godine u Hrvatsku je uvezeno junećeg i goveđeg mesa koliko tijekom cijele prošle godine. (Jutarnji list)

23.06.2005. Pliva registrirala prvi biogenerički lijek u Hrvatskoj!

Agencija za lijekove odobrila je Plivi prodaju prvog biogeneričkog lijeka u Hrvatskoj, pod komercijalnim imenom Epoetal. Riječ je o lijeku koji stimulira proizvodnju crvenih krvnih tjelešaca u nadbubrežnoj žlijezdi. Proizveden je tako što se izoliran ljudski gen za produkciju hormona eritropoetina koji regulira proizvodnju crvenih krvnih stanica ubacuje u stanicu hrčka gdje počinje producirati taj hormon.

21.06.2005. Predavanje o borbama s bikovima!

Prijatelji životinja će u srijedu, 22.06. u 19 h u klubu Mama, Preradovićeva 18, održati predavanje s projekcijom o barbarskim ubijanjima više od 40.000 bikova godišnje u arenama Španjolske. Također će pozvati na sudjelovanje u Ljudskoj trci, koja se održava 03. srpnja u Pamploni, a kojom PETA i Prijatelji životinja žele zaustaviti utrke i borbe bikova u Španjolskoj.

19.06.2005. Svaki dan u ribarskim mrežama umire 1.000 sisavaca!

Prema izvješću ekološke organizacije WWF, gotovo tisuću kitova, delfina i ostalih morskih sisavaca umire svakoga dana u ribarskim mrežama. Slučajan ulov sisavaca jedna je od najvećih globalnih prijetnji ovim vrstama, zbog čega je desetak vrsta na rubu izumiranja. Deset vrsta delfina treba hitnu zaštitu od komercijalnih ribolovnih mreža da bi preživjelo. Ugroženi su i Irawaddy delfini, jedna od najrjeđnih vrsta morskih sisavaca na planeti.

17.06.2005. Spriječen šverc divljih životinja!

Vijetnamske su vlasti zaplijenile 428 kilograma zmija, kornjača i pasanaca, među kojima su i neke zaštićene vrste, koje su trebale biti prebačene u Kinu. Životinjska populacija u Vijetnamu je desetkovana zbog zahtjeva domaćeg tržišta i potražnje iz Kine za tradicionalnu medicinu i egzotična jela od divljih životinja. Ukoliko vozač bude proglašen krivim za šverc ugroženim vrstama, mogao bi dobiti od šest mjeseci do tri godine zatvora. (Hina)

15.06.2005. WWF poziva Japan da prekine znanstveni kitolov!

Ekološka organizacija WWF pozvala je Japan da prestane ubijati kitove pod izlikom znanosti, a radi prodaje njihova mesa. Japan bi trebao prikupljati samo uzorke kitove kože za genetičke analize koristeći nesmrtonosne strelice. Kitolovnim državama dopušteno je ubijati kitove u znanstvene svrhe prema odluci Međunarodne kitolovne komisije (IWC), iako je ta komisija još 1986. uvela moratorij na sve komercijalne ulove.

13.06.2005. Greenpeace osuđen zbog postavljanja transparenta!

Greenpeace je prva organizacija koja je u Danskoj osuđena prema novom antiterorističkom zakonu uvedenom nakon 11. rujna 2001. u SAD-u. Ekološka organizacija je kažnjena globom od 4.030 eura zbog prosvjeda nekih njezinih aktivista koji su 2003. na prozor zgrade Udruženja danske poljoprivrede u Kopehagenu postavili transparent 'Ne GMO-svinjetini'. Glasnogovornica Greenpeacea presudu smatra 'kresanjem krila civilnoga društva'. (Hina)

11.06.2005. Puris ubija 4.000 pilića na sat!

Nakon gotovo dvogodišnje pauze, u Purisovom je pogonu mesne industrije u Svetom Petru u Šumi ponovno počelo klanje i prerada pilića. U minulih nekoliko mjeseci u supetarski Purisov pogon za klanje i obnavljanje strojeva uloženo je 450 tisuća eura. Nova linija ima kapacitet od 4.000 pilića na sat, a svaki pilić od početka linije do ulaska u tunel za hlađenje prođe 190 metara tekuće vrpce za 20 minuta. (Glas Istre)

09.06.2005. British Airways više neće prevoziti životinje za pokuse!

Zrakoplovna kompanija British Airways odlučila je kako više neće prevoziti životinje namijenjene za laboratorijske pokuse. Odluku su oštro kritizirale velike korporacije uključene u farmaceutsku industriju, navodeći kako će sada životinje prevoziti druge zrakoplovne kompanije s lošijim standardima. British Airways će i dalje prevoziti smrznute embrije laboratorijskih životinja, kao i manje kontroverzan 'teret', poput trkaćih konja.

07.06.2005. Svjetski dan oceana!

Prijatelji životinja obilježit će Svjetski dan oceana 8. i 11. lipnja, s početkom u 12 sati, u Varšavskoj ulici ispred kina Europa organiziranjem radionica, nagradnih igara i crtanja za djecu na temu zaštite morskih sisavaca, a dijelit će se i edukativni materijali. 8. lipnja u 19 sati u klubu Mama (Preradovićeva 18), održat će se video projekcije o izlovu kitova te izlaganje o ubijanju morskih riba i sisavaca zbog ljudske prehrane i stvaranja profita.

05.06.2005. Vodič hotela i restorana za pse i mačke u Italiji!

222 restorana širom Italije uključena su u novi vodič 'U Italiji sa psima i mačkama', koji će se naći u knjižarama 9. lipnja. 'Ovo je naše treće izdanje od 2001. i Italija se u kratkom vremenu stvarno počela otvarati četveronožnim turistima', rekla je za Reuters urednica Ornella Pavone. Cilj vodiča je ohrabriti Talijane da sa sobom na odmor povedu svoje pse i mačke, a ne da ih ostave na cesti u vrijeme godišnjeg odmora, što je veliki problem u Italiji.

03.06.2005. Brazil će likvidirati 17.000 pilića!

Brazilske su vlasti naredile ubijanje 17.000 pilića nakon što je 6.000 pilića umrlo od tajnovite respiratorne bolesti. Sanitarna služba još nije utvrdila o kojoj se bolesti radi, a brazilsko ministarstvo poljoprivrede odbija odgovoriti ima li tajnovita bolest simptome ptičje gripe od koje je u Aziji dosad umrlo 54 osoba. Brazil je najveći svjetski izvoznik pilića. Proizvodnja je lani porasla za osam posto, a izvoz za 26 posto, uglavnom zbog ptičje gripe u Aziji.

01.06.2005. Prosvjed protiv cirkusa Gärtner!

Udruga Prijatelji životinja uz potporu udruge SEP Plavi planet, udruge Z.V.U.K. te savjesnih građana organizira prosvjede ispred cirkusa sa životinjama Gärtner, u Šibeniku, u Šubičevcu kod HNK, u četvrtak, 2. lipnja 2005., u 17:30 i 20:00 sati, a prosvjedi će se ponoviti i u subotu 4. lipnja 2005. u isto vrijeme. Prosvjednici će transparentima, uzvikivanjem parola i dijeljenjem letaka pozvati građane da bojkotiraju cirkus.

Broj pronađenih vijesti: 15.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2005 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting