Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 31.

31.05.2015. 10% Amerikanaca teži k vegetarijanskoj dijeti

Novo istraživanje američkog časopisa Vegetarian Times pokazuje da se oko 3,2% Amerikanaca hrani vegetarijanskom prehranom. Ovo je sve popularniji trend koji mijenja što restorani stavljaju na svoje jelovnike - i koju vrstu hrane proizvođači i trgovci stavljaju na police svojih trgovina. Dodatnih 10% ili 22,8 milijuna Amerikanaca tvrdi da njihova prehrana naginje k vegetarijanskoj. Takav pritisak je natjerao restorane da nude zdravije opcije te, uz poskupljenje samih cijena mesa, pogurao da se više obroka baziranih na voću i povrću nađe na njihovim jelovnicima. (mynews4.com)

30.05.2015. Pan Panorama pokreće privatni brend Veg & Veg

Talijanska maloprodajna grupa Pan Panorama pokrenula je privatni organski brend Veg & Veg kojemu su ciljana skupina vegetarijanci i vegani. Linija se sastoji od 150 specijaliteta koji sadržavaju samo biljnu hranu s mnogo bjelančevina poput tofua, sejtana, veganskih sendviča s gljivama, sojinih hotdogova, sojinih burgera i sl. Prema Eurispesu, gotovo se 6 milijuna Talijana odlučilo na prehranu biljnoga tipa, dok je 3,5 milijuna obitelji učinilo slično, što je povećanje od 13 % u odnosu na prošlu godinu. U međuvremenu Pan Panorama nastavila je otvarati Pam Locale - tri je otvorila u Rimu, gdje ih sada ima ukupno osam, kao dio plana za otvorenje 20 takvih trgovina u Bolonji, Rimu, Torinu i Milanu do završetka 2015.

29.05.2015. Lav, oslobođen iz cirkusa, prvi put na slobodi

Neprofitna organizacija Rancho dos Gnomos Santuario prošli je tjedan objavila video koji je ubrzo postao viralan. Lav Will gotovo je cijeli život proveo u cirkusu, a sada je prvi put osjetio slobodu i prirodu. Video pokazuje trenutak njegova neopisiva veselja. 13-godišnji Will svoju mirovinu provest će u brazilskom utočištu Sao Paola. Nakon dugoga staža u brazilskom putujućem cirkusu može se primijetiti koliko je lav uzbuđen zbog zelenila i prirode koji se nalaze oko njega. U cirkusu je uvijek bio ograničen tijesnim kavezom i nikada nije imao priliku iskusiti normalan život svoje vrste. To se posebno vidi iz načina na koji se trlja o travu i uzbuđeno kopa po zemlji. Utočište 25 godina brine o domaćim, divljim i napuštenim životinjama koje su spašene od nesreća, zlouporabe, cirkusa, trgovine i gubitka staništa. (telegram.hr)

28.05.2015. Obranjen prvi diplomski rad o pravima životinjama!

Na Pravnom fakultetu u Zagrebu obranjen je prvi diplomski rad vezan za životinje! Mia Škrtić diplomirala je s temom ''Zaštita prava životinja i pozicija životinja u kaznenom pravu'', pod mentorstvom dr. sc. Marte Dragičević Prtenjača. Rad, temeljen na nizu istraživanja i intervjua, skreće pozornost na propuste rada institucija i našeg zakonodavca te ukazuje na regulaciju zaštite prava životinja u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Također, prikazuje najokrutnije načine kršenja prava životinja poput vivisekcije, uzgoja životinja za krzno, lova, cirkusa sa životinjskim točkama, problema u skloništima za životinje i napuštanja životinja. Na kraju Rada izneseni su prijedlozi za izmjenu Kaznenog zakona i prijedlozi za nove kategorizacije kaznenih djela protiv životinja - da se tretiraju kao zločini protiv društva i da time budu propisane strože kazne za počinitelje.

27.05.2015. PETA: zatvorite zoološki vrt u Splitu!

''Već dugi niz godina dobivamo pritužbe turista, ali i hrvatskih građana o strašnim uvjetima u kojima se nalaze životinje u Zoološkom vrtu na Marjanu. Zato smo bili zadovoljni kada ste donijeli odluku o zatvaranju objekta i premještanju životinja na bolja mjesta. Međutim, s obzirom na to da se i dalje po tom pitanju nije napravilo puno toga, ostajemo zaprepašteni i šokirani'', samo je dio pisma koje je nedavno na adresu Grada, odnosno gradonačelnika Ive Baldasara stiglo od Petera Höffkena, jednog od čelnika njemačke PETA-e, jedne od najvećih svjetskih organizacija za prava životinja. ''Ne bi li turistička sezona za vas bila reprezentativnija bez zlostavljanja životinja? Umjesto toga ponudite posjetiteljima prave atrakcije'', kažu u pismu u kojem apeliraju da se poništi i odluka o izgradnji novog zoo-a, pozivajući na što skoriji premještaj svih životinja, nudeći im pritom i svoju pomoć. Splitski dogradonačelnik Kovačević navodi kako on prvi poziva ljude, osobito turiste, da ne idu u zoološki vrt, da su uvjeti daleko od europskih standarda i da dobivaju sve više negativnih kritika zbog tog ''koncentracijskog logora'' za životinje. (slobodnadalmacija.hr)

26.05.2015. Raste pritisak na Finsku da zabrani uzgoj životinja radi krzna

U pismu uručenom predstavnicima finskoga parlamenta, međunarodne koalicije za zaštitu životinja Eurogroup for Animals i Fur Free Alliance, čija je članica i udruga Prijatelji životinja, pozivaju finske vlasti da zabrane uzgoj životinja radi krzna. Uz pismo, priložena je i međunarodna peticija kojom je prikupljeno preko 200 000 potpisa iz više od 100 zemalja. Uzgoj životinja radi krzna zabranjen je u Ujedinjenome Kraljevstvu i Sjevernoj Irskoj, Austriji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sloveniji, Republici Makedoniji, belgijskoj regiji Valoniji i brazilskoj državi Sao Paulo. Nizozemska, koja je treći najveći proizvođač krzna u Europi nakon Finske, u postupku je uvođenja zabrane uzgoja životinja radi krzna. Uzgoj lisica za krzno zabranjen je u Danskoj, dok u Švedskoj nema farmi lisica zbog strožih propisa o dobrobiti životinja. Snimke farmi krzna u nordijskim zemljama otkrile su pojave kanibalizma, ozlijeđene i mrtve životinje te stereotipno ponašanje među kunama i lisicama. (eurogroupforanimals.org)

25.05.2015. Predavanje ''Etika u našim tanjurima'' u Samoboru

Pučko otvoreno učilište Samobor (Trg Matice hrvatske 3), u suradnji s udrugom Prijatelji životinja, poziva sve u utorak 26. 5. 2015 u 19 sati na predavanje ''Etika u našim tanjurima''. Predavač Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja, govorit će o veganstvu i vegetarijanstvu kao dijelu rastućeg pokreta za prava životinja, a dotaknut će temelje bioetike i današnjeg farmskog uzgoja životinja i ubijanje životinja u prehrambenoj industriji te mnoga druga goruća pitanja. U sklopu predavanja bit će prikazan i 22-minutni film ''Proždirući Zemlju'', koji upozorava na alarmantan utjecaj mesne industrije na održivost života na Zemlji.

24.05.2015. Životinje zaslužuju jednaka prava kao i ljudi!

Prema podacima nove Gallupove ankete, sve više Amerikanaca smatra da bi životinje trebale imati jednaka prava kao i ljudi. Nakon provedenih anketa 2003. i 2008. godine, treći put anketirane su 1024 osobe starije od 18 godina te im je postavljeno niz pitanja na temu zaštite i brige za životinje. 33 posto Amerikanaca smatra da bi životinje trebale imati jednaka prava kao i ljudi, dok 62 posto smatra da bi životinje trebale imate određenu zaštitu, no da ih i dalje treba iskorištavati za ljudske potrebe. U usporedbi s podacima iz 2008., kada je 25 posto ljudi smatralo da životinje zaslužuju sva prava, primijećen je trend porasti brige za dobrobit životinja. Pretpostavlja se da je do tog povećanja došlo zbog sve većeg razotkrivanja užasa u industriji iskorištavanja životinja. (ecorazzi.com)

23.05.2015. EXPO 2015. - daleko od hranjenja planeta

Talijanska organizacija za zaštitu životinja LAV (Liga za borbu protiv vivisekcije) kritizirala je EXPO 2015., najveću svjetsku izložbu koja je otvorena u Milanu od 1. svibnja do 31. listopada. Iako je tema izložbe "Prehrana planeta, energija za život", glavni sponzor je McDonalds, što proturječi osnovnoj poruci izložbe. LAV navodi da izložba, umjesto da naglasi potrebu da se osigura dovoljno hrane za rastuću svjetsku populaciju, predstavlja izložbu interesa (čak i protiv zdravlja, okoliša i životinja), nesmiljenu reklamu velike prehrambene industrije i demonstraciju snage stočarske proizvodnje. LAV poručuje da je jedini spas budućnosti Zemlje preusmjeravanje prehrambene industrije prema veganstvu, povećanje izbora veganske hrane i educiranje građana, kako bi se spasili životinje, okoliš i resursi. (lav.it)

22.05.2015. Protiv zakonskog prijedloga za lov lukom i strijelom!

Udruga Prijatelji životinja žestoko je reagirala na Nacrt prijedloga Zakona o lovstvu kojim se u Hrvatskoj želi dopustiti lov na životinje lukom i strijelom, smatrajući da će se time ''uvesti novi način iživljavanja na životinjama zbog zabave'' te da se tako ''vraća Hrvatsku u kameno doba''. Predlagatelji Nacrta obrazložili su da lov lukom i strijelom ne bi ''uzrokovao divljači nepotrebnu bol i patnju'' i da uvođenjem te kategorije lova Hrvatska ''obogaćuje turističku ponudu''. ''Po toj apsurdnoj logici, možemo uskoro očekivati i prijedloge da se, u svrhu razvoja turizma, uvede i lov kopljem i sjekirom'', naglašavaju Prijatelji životinja. U Udruzi smatraju da je etički nazadno uvoditi takav lov, koji uzrokuje velik broj ranjenih i osakaćenih životinja, a zbog svoje nečujnosti iznimno je opasno oružje i za sigurnost ljudi. Dodaju kako takva vrsta lova služi isključivo sadističkoj rekreaciji i razmetljivosti pojedinaca, a to nije razlog da se dopusti zakonom. (jutarnji.hr)

21.05.2015. Pamela Anderson: postani vegan i štedi vodu!

Dok se Kalifornija suočava s ograničenjem vode zbog povijesne suše, glumica i dugogodišnja veganka Pamela Anderson u najnovijoj kampanji organizacije PETA ističe kako rješenje manjka vode ne leži u kraćem tuširanju već u zatvaranju slavina koje opskrbljuju industrijske farme. ''Učiniti promjenu za okoliš ne znači samo kraće tuširanje. Postanite vegan'', poručuje Anderson na plakatima u Hitchcockovu stilu. Navodi kako se rijeke ispumpavaju zbog uzgoja životinja, ali i zbog proizvodnje lucerne kojom se one hrane na farmama. Za proizvodnju pola kilograma govedine potroši se vode ekvivalentno količini koja bi se potrošila za tuširanje kroz šest mjeseci. (peta.org)

20.05.2015. Kujica majka i siroče prase iz Gunje našli su nove domove

Ljubav praščića Maše, kojeg su vojska i volonteri izvukli iz vodene stihije u Gunji, i kujice Miljenke u Azilu za napuštene životinje u Nemetinu kraj Osijeka, bila je prije godinu dana jedna od najljepših priča koje su isplivale na površinu nakon katastrofalne poplave u Posavini. Praščić Mašo se kao dvomjesečno mladunče instinktivno priklonio kujici Miljenki, koju je pratio u stopu. Kad bi Miljenka legla, legao bi i Mašo, i to na nju! Potom bi zajedno zaspali. I Miljenka je prihvatila Mašu, čistila ga, lizala, timarila baš kao mama. Ali Mašo nije dugo ostao u Azilu jer je otišao u udomiteljsku obitelj u okolici Zagreba, koji su k tome - vegetarijanci. Njegova udomiteljica rekla je kako je u godini dana prešao 300 kilograma i kako se zove – Sausage (kobasica)! Jednako je znatiželjan, razigran i voli se maziti kao bilo koji drugi ljubimac. A njegovu pomajku kujicu Miljenku uzeo je mladi Denis Gerovac iz Osijeka sa svojim djedom Slavkom. - Miljenka je velika maza i sad je jednako brižna prema mačkama u susjedstvu - pričaju unuk Denis i njegov djed Slavko. (24sata.hr)

19.05.2015. South African Airways zabranio prijevoz životinjskih trofeja

Najveći afrički avioprijevoznik zabranio je prijevoz životinjskih trofeja i tako onemogućio lovce da prevoze leopardovu kožu i slonovske glave. ''Većina turista posjećuje Afriku ne bi li svjedočila predivnom divljem životinjskom svijetu. Smatramo kako je naša dužnost očuvati to bogatstvo života za buduće generacije i spriječiti aktivnosti koje ga dovode u opasnost'', riječi su Tima Clyde-Smitha, upravitelja South African Airwaysa. Zabrana prijevoza trofeja provodit će se bez iznimke, čak i za one lovce koji imaju dozvolu koju su ''izdala nadležna tijela''. Zabrana je potaknuta činjenicom da je broj južnoafričkih nosoroga, ubijenih zbog bjelokosti u prošloj godina, bio veći nego ikad. ''Smatramo da je ovo odvažan i pozitivan potez koji bi mogao dovesti do smanjenja smrti životinja uzrokovanih ljudskom aktivnošću, posebice u Africi koja je glavna destinacija za ''sportski lov'', smatra Kathleen Garrigan, glasnogovornica Zaklade za afričku divlju prirodu. (ecorazzi.com)

18.05.2015. Telić bez noge pomaže invalidnoj djeci i veteranima!

Telić Dudley odvojen je od majke kad je imao dva mjeseca i prodan je stočaru koji ga je planirao utoviti i prodati za klanje. Da stvar bude još gora, u nekom trenutku oko njegove noge omotalo se uže od bale, stežući protok krvi tako jako da mu je noga otpala. Noga mu nije zacjeljivala te mu je bilo teško stajati i hodati. Nakon što je stočar odlučio da ga neće prodati u klaonicu, Dudley se još deset mjeseci mučio u bolovima prije nego što je za njegovu sudbinu saznalo i udomilo ga osoblje utočišta za životinje Gentle Barn iz Kalifornije, u kojem je siguran dom pronašlo više od 170 spašenih životinja. Dudley je u utočištu dobio protetičku nogu pomoću koje opet može stajati i hodati, a kao dio programa utočišta za edukaciju javnosti, on će biti posebno zadužen za druženje s veteranima s amputiranim udovima i djecom s invaliditetom. (peoplepets.com)

17.05.2015. Novi Zeland priznao životinje kao osjećajna bića

Novi Zeland učinio je velik korak naprijed za dobrobit životinja. Nova dopuna Zakona o dobrobiti životinja navodi kako su životinje, upravo poput ljudi, osjećana bića. ''Reći da su životinje osjećajna bića podrazumijeva shvaćanje da one mogu doživjeti pozitivne i negativne osjećaje, uključujući bol i patnju'', izjavila je dr. Virginia Williams, predsjednica Nacionalnog savjetodavnog odbora za etička pitanja životinja. Zakon uključuje i zabranu testiranja kozmetičkih proizvoda na životinjama te omogućava učinkovitije izricanje kazne kod blažeg kršenja Zakona odobrobiti životinja i osigurava inspektorima za zaštitu životinja mogućnost izdavanja prekršajnih kazni. (ecorazzi.com)

16.05.2015. Dani vrtića na Bundeku uz Prijatelje životinja

Ove nedjelje udruga Prijatelji životinja sudjeluje na Danima vrtića Grada Zagreba na Bundeku. Manifestacija počinje u 10 i završava u 13 sati, a na njoj sudjeluju svi dječji vrtići s područja Zagreba, stoga smijeha i veselja sigurno neće nedostajati. Na štandu Prijatelja životinja one najmlađe očekuje Dječji kutić s igračkama i bojicama, dok na sva nutricionistička pitanja odgovara mag. nutricionizma Ivana Šimić. Svi posjetitelji štanda imat će priliku preuzeti besplatne edukativne materijale ili pak kupovinom artikla podržati rad Udruge.

15.05.2015. 100-godišnji liječnik pripisuje svoju dugovječnost veganstvu!

Ellsworth Wareham prvi je liječnik u povijesti medicine koji je izveo otvorenu operaciju srca. Danas dr. Wareham ima 100 godina i ponosan je vegan. U intervjuu za CNN prošli mjesec objasnio je kako se za veganstvo odlučio u svojim srednjim godinama, nakon što se upoznao s istraživanjima koja dokazuju da je prehrana koja uključuje životinjske bjelančevine kriva za povišeni kolesterol. Vjeruje kako svoju dugovječnost i jasnoću uma može pripisati veganskoj prehrani. Dr. Wareham radio je do svoje 95. godine, još uvijek vozi automobil i redovito hoda te živi život bez stresa. Mnogobrojna istraživanja pokazuju da veganska prehrana smanjuje razne zdravstvene rizike, uključujući rizik od srčanih bolesti. (mfablog.org)

14.05.2015. Golem porast prodaje bezmesnih proizvoda u SAD-u!

Prodaja bezmesnih i vegetarijanskih proizvoda u značajnom je porastu u SAD-u, iako se svega 7 % potrošača deklarira kao vegetarijanci. Prodaja bezmesnih proizvoda i biljnih alternativa mesu dosegla je 553 milijuna dolara u 2012. godini, što predstavlja porast prodaje od 8 % u odnosu na 2010. godinu. ''Udvostručili smo godišnje poslovanje'', ponosno ističe Ethan Brown, direktor tvrtke Beyond Meat čiji proizvodi ne sadrže životinjske sastojke, a čija aktivna grupa investitora uključuje i Billa Gatesa. Ujedinjeni narodi i Ministarstvo poljoprivrede SAD-a ističu kako je prelazak na prehranu koja ne uključuje životinjske bjelančevine ključna za preživljavanje planeta. Sve veći broj Amerikanaca odlučuje se na vegetarijansku i vegansku prehranu te se uključuje u kampanje poput Zelenog ponedjeljka. (fortune.com)

13.05.2015. Policija ubila čimpanzu koja je pobjegla iz zoološkog vrta

Borci za prava životinja oštro su napali španjolsku policiju zbog ubojstva jedne od dviju čimpanzi koje su pobjegle iz zoološkog vrta na Malorci. Dvije čimpanze, Adam i Eva, potrgale su kavez u kojemu su bile zatvorene te pobjegle. Nakon nekoliko sati potrage, policija je pronašla Evu i ubila ju, a potraga za Adamom nastavljena je u brežuljkastome dijelu otoka. Španjolska udruga za zaštitu primata odmah je od vlasti zatražila zatvaranje zoološkog vrta, optužujući ga za krajnji nemar. Zoološki vrt odbio je komentirati slučaj i preusmjerio sva pitanja na policiju. (rawstory.com)

12.05.2015. Redarstvo za zaštitu životinja u Odjelu komunalnog redarstva

Prijatelji životinja uputili su zagrebačkom Odjelu komunalnog redarstva prijedlog da unutar Odjela osnuje Redarstvo za zaštitu životinja. Udruga smatra da se osnivanjem takvog redarstva može učinkovito odvijati kontrola provedbe Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama, kao i Zakona o zaštiti životinja koji svojim izmjenama i dopunama iz 2013. godine daje nadležnost komunalnim redarima. Nadležnost djelovanja komunalnog redarstva vrlo je široka, pa je nerealno očekivati da će svi komunalni redari, bez posebne edukacije o tome kako pravilno prepoznati zanemarivanje životinja i kršenje zakonskih propisa iz tog područja, moći adekvatno procijeniti uvjete držanja životinje. Stoga Udruga vjeruje da bi Redarstvo za zaštitu životinja unutar Odjela komunalnog redarstva, a u kojem bi bili komunalni redari specijalizirani za procjenu uvjeta i načina držanja kućnih životinja, omogućilo uspješno provođenje gradske Odluke.

11.05.2015. Naplaćivanjem plastičnih vrećica do zaštite okoliša!

Udruga Prijatelji životinja uputila je dopis Ministarstvu zaštite okoliša i prirode kojim traži da Ministarstvo bez odlaganja implementira odredbe Direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu u Plan gospodarenja otpadom Republike Hrvatske. Zakonom izglasanim u Europskom parlamentu 28. travnja 2015. državama članicama nalaže se prenošenje odredaba Direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu u nacionalna zakonodavstva, s ciljem drastičnog smanjenja upotrebe plastičnih vrećica kao najvećih zagađivača okoliša. Udruga predlaže naplaćivanje plastičnih vrećica umjesto njihova trenutačnoga besplatnog dijeljenja te poticanje upotrebe trajnih vrećica, torbi i košara koje se mogu višekratno koristiti. Samo u 2010. godini u EU-u odbačeno je više od osam milijarda plastičnih vrećica, dok se u Hrvatskoj godišnje proizvede oko 200 milijuna plastičnih vrećica. Plastične vrećice uzrokuju gomilanje otpada, stvaraju velike štete za okoliš i ugrožavaju cjelokupne ekosustave, osobito životinja poput riba i ptica.

10.05.2015. Majke na farmama

Svake godine drugu nedjelju u svibnju slavi se Majčin dan. Iako se povezanost majke i djece cijeni kao nešto dragocjeno, ljudi su jedina vrsta koja drugim vrstama niječe njihovo majčinstvo. Udruga Prijatelji životinja poziva sve da se na ovaj dan informiraju i o majkama kravama, kokošima i svinjama, odnosno svim majkama, jer majčinstvo je svakoj majci jednako važno, neovisno kojoj rasi ili vrsti pripada. Druge životinjske vrste, jednako kao i ljudi, imaju duboke značajne veze sa svojim majkama, no majke na farmama nemilosrdno iskorištavaju kao biološke strojeve. Kao i ljudske majke, krave nose svoju djecu devet mjeseci i doje ih devet do dvanaest mjeseci. Potražite više informacija o receptima veganskih jela, pogledajte video s porukom glumice Emily Deschanel povodom Majčinog dana, video o Eksploatacija žena i posjetite www.vegan.hr.

09.05.2015. Jeste li spremni za novi izazov?

Interes za vege izazov ne prestaje - građani Hrvatske svakodnevno se prijavljuju na tridesetodnevni izazov sa željom da na svoje e-mail adrese prime isprobano dobre recepte i zanimljive informacije o veganstvu. Promijenite svoje prehrambene navike i time pozitivno utječite na svoje zdravlje i kvalitetu života, kao i na uštedu prirodnih resursa, sprječavanje gladi u svijetu, smanjenje zagađenja okoliša i sudbinu životinja. Prijavite se i Vi! Vidimo se u Veganopolisu!

08.05.2015. Strava u najvećoj klaonici kunića u SAD-u!

Organizacija Last Chance for Animals (LCA) istražila je Pel-Freez Arkansas, najveću klaonicu kunića u SAD-u, gdje su naišli na velike prizore patnje. Radnici te klaonice udaraju zečeve u glavu tupom oštricom noža, pritom ne mareći jesu li životinje prethodno omamljene. Dok su zečevi još svjesni, lome im noge i odrubljuju glavu, sve pod budnim okom uprave Pel-Freeza. LCA snimila je glasne krikove užasnutih kunića dok im slomljene kosti izlaze kroz kožu, a glave su im odrezane. Kada je oštrica otupila, radnici su morali piliti vrat. Neki kunići nastavili su vrištati sve dok im glasnice nisu prerezali na pola. Peticiju za kazneni progon klaonice Pel-Freez možete potpisati ovdje. (rabbitcruelty.com)

07.05.2015. Neživotinjske metode testiranja sigurnije za ljude!

Liječnički odbor za odgovornu medicinu, neprofitna organizacija koja okuplja 150.000 liječnika, znanstvenika i zabrinutih građana, pozdravlja napredak izmjena Zakona o kemijskoj sigurnosti za 21. stoljeće Franka R. Lautenberga (CS21). Predložene izmjene, koje je prihvatio Senatski odbor za okoliš i javne radove SAD-a, pomoći će u smanjenu testiranja sigurnosti kemikalija na životinjama i povećanju korištenja metoda relevantnih za čovjeka. Izmjenama Zakona predlaže se da se testiranje na životinjama izvrši tek nakon što su provedene sve poznate neživotinjske metode i u slučaju kada se njihovim korištenjem nisu dobile potrebne informacije. Zakon također olakšava razvoj i usvajanje neživotinjskih metoda jer postrožuje trenutačni zakon o testiranju na životinjama. Liječnički odbor surađivao je s Kongresom kroz kampanju ReformToxicityTesting.org, kako bi promoviranjem neživotinjskih metoda osigurali korištenje relevantnih alata za testiranje sigurnosti javnoga zdravlja i okoliša. (pcrm.org)

06.05.2015. Prosvjed u Zagrebu: ''TTIP je trojanski konj''

Zelena akcija, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID), GONG i inicijativa Zaustavimo TTIP postavili su danas u Zagrebu Trojanskog konja visine 8 metara u znak prosvjeda protiv štetnih utjecaja Transatlanskog trgovinskog i investicijskog partnerstva između EU-a i SAD-a. TTIP je sporazum kojim korporacije žele trajno u podređeni položaj staviti države EU-a i SAD-a, odnosno njihove građane. Bilo da se radi o javnom i svima dostupnom zdravstvu, korištenju GMO-a za prehranu ili pak za okoliš i zdravlje pogubne metode vađenja nafte i plina, sve regulacije koje ograničavaju korporativni profit ovim sporazumom mogle bi postati predmetom tužbi korporacija protiv država. Peticiju protiv TTIP-a možete potpisati ovdje.

05.05.2015. Napokon pozitivan korak protiv plastičnih vrećica!

Europski parlament izglasao je Direktivu o ambalaži i ambalažnom otpadu, kojom se od država članica traži znatno smanjenje godišnje potrošnje nerazgradivih vrećica. Potrošnja ovakvih vrećica morat će se ograničiti na 90 po osobi do kraja 2019. i 40 do 2025. ili osigurati da se do kraja 2018. plastične vrećice više kupcima ne dijele besplatno. Izmjene se tiču vrećica tanjih od 50 mikrona (0,05 mm) i debljih od 15 mikrona koje se najčešće jednokratno koriste. Ove vrećice predstavljaju 90 % od godišnje potrošenih sto milijarda plastičnih vrećica na razini EU-a, od čega čak osam milijarda završi u okolišu. U Hrvatskoj se godišnje proizvede oko 200 milijuna plastičnih vrećica, od čega se reciklira tek oko 1 %, a ostatak završi na odlagalištima i u morima, gdje ubije velik broj vodenih životinja i ptica koje ih zamijene za hranu ili se zapletu u njih. (zelena-akcija.hr)

04.05.2015. Zabrana trajnog vezanja pasa u gradu Zagrebu!

Grad Zagreb objavio je Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama. Udruga Prijatelji životinja pozdravlja novu odredbu prema kojoj se psa ne smije trajno vezati ili trajno držati u ograđenom prostoru, nego ga se smije vezati samo ako ne postoji mogućnost smještanja u ograđeni prostor. Ova odredba važan je korak prema potpunoj zabrani držanja pasa na lancu. Važna novost je i da će se na javnim površinama moći postavljati hranilišta za mačke, a ako vijeća gradskih četvrti daju negativno mišljenje za traženu lokaciju hranilišta, obvezni su predložiti najbližu moguću alternativnu lokaciju za hranilište. Usto, skrbnici će morati snositi troškove zbrinjavanja mladunčadi svojih ljubimaca.

03.05.2015. Stanford proglašen najboljim sveučilištem za vegane

Najveća organizacija mladih za prava životinja u svijetu, peta2, imenovala je Sveučilište Stanford ''Omiljenim velikim fakultetom s prijateljskim ozračjem za vegane'' u Americi. Svake godine peta2 ocjenjuje škole diljem zemlje na temelju dostupnosti veganskih obroka i kvalitete veganske hrane u kampusu. Blagovaonica u svakom kampusu ima najmanje jedan novi veganski obrok tijekom svakog razdoblja, kao i izbor juha, priloga, salata i slastica. Prošle godine Stanford je burgere od kvinoje učinio glavnim veganskim jelom i postavio u blagovaonicu aparat sa sojinim mlijekom. Stanford također ostaje uključen u veganske studentske grupe u kampusu i omogućava da tečajevi kuhanja veganskih jela budu dostupni studentima. Shannon Munz, koordinatorica komunikacija za kuhanje na Stanfordu, izjavila je kako će sveučilište nastaviti pružati punu podršku studentima koji izaberu prehranu na biljnoj osnovi. (ecorazzi.com)

02.05.2015. Zbog poremećenosti lovaca stradavaju nevini

Facebook-profil kanadske Hrvatice Jacine Jadreško, koji je posvetila svojem hobiju - ubijanju nevinih životinja, zgranuo je ljubitelje životinja. Jacine tvrdi da se neće ispričavati zbog toga što je lovkinja, a u svojem hobiju ne vidi ništa okrutno, pa sa sobom u lov vodi i devetogodišnjeg sina. Hvali se da je dosad poubijala više od stotinu životinja, među kojima su lavovi, medvjedi, zebre, antilope i bivoli. Prijatelji životinja ističu: "Ovakvi slučajevi skreću pozornost na okrutnost lova općenito i na apsurdnost zakona koji si lovci sami pišu. Jasno je da metak jednako boli bez obzira na to je li ispucan iz puške koju drži žena ili muškarac.'' Dodaju da je uživanje u tuđoj patnji i oduzimanju života živim bićima, neovisno o spolu lovca, uvijek primitivan i jadan čin. "Šteta je jedino što zbog te poremećenosti stradavaju nevini i nepotrebno se povećava administrativni posao oko donošenja novih propisa koji reguliraju načine iživljavanja lovaca te se sramoti cjelokupna ljudska zajednica", zaključuju iz Udruge. (index.hr)

01.05.2015. U Tanzaniji otvara se novo sirotište za slonove

Sve je više beba slonova koje same lutaju divljinom, bez vodstva i zaštite, jer su im roditelji ubijeni radi bjelokosti. Maleni slonovi u konačnici umiru jer ne dobivaju mlijeko svojih majki. Novo sirotište u Tanzaniji vodit će organizacija African Wildlife Trust i pritom se brinuti o bebama slonovima te ih osposobiti za povratak u divljinu i tako usporiti smanjenje populacije slonova. Budući da Tanzanija ima politiku ''nemiješanja u životinjski svijet'' sirotište će pomagati samo slonovima koji su žrtve ''ljudskog uplitanja'', poput krivolova. Nedavno izvješće pokazuje kako je između 2006. i 2013. populacija slonova pala s 550.000 na 470.000, dok je u istočnoj Africi njihov broj pao sa 150.000 na 100.000 jedinki. (ecorazzi.com)

Broj pronađenih vijesti: 31.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2015 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting