Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 30.

31.07.2015. Jednaka prava životinjama i građanima

Trigueros del Valle, s populacijom od samo 300 stanovnika, postala je prva općina u Španjolskoj koja je uvela Renedo deklaraciju kojom jamiči da kućne životinje imaju jednaka prava kao i ljudi. ''Psi i mačke žive među nama tisuće godina te gradonačelnik mora zastupati interese ljudi, ali i ostalih bića'', rekao je gradonačelnik Espinosa. Zakon o zaštiti životinja jednoglasno je usvojen od strane gradskog vijeća te uključuje 13 članaka među kojim i izjave poput ''svi stanovnici su rođeni jednaki i imaju jednako pravo na život'' i ''stanovnik, bio čovjek ili neljudska životinja, ima pravo na poštovanje''. Zakonom se brani iskorištavanje životinja za ljudsku zabavu te se napuštanje životinja navodi kao okrutan i ponižavajući čin. (thelocal.es)

30.07.2015. 225.000 životinja korišteno u znanstvenim pokusima u Irskoj!

Prema najnovijim podacima u Irskoj je u svrhu znanstvenih istraživanja tijekom 2014. godine iskorišteno čak 225.000 životinja. Godišnji izvještaj Agencije za nadzor nad zdravstvenim proizvodima potvrđuje da su u svrhu znanstvenih istraživanja najviše korišteni miševi i štakori. Od ostalih životinja korišteni su zečevi, konji, krave, lasice, psi, mačke i ribe zebrice. John Carmody, glasnogovornik ARAN-a, udruge za zaštitu životinja, zgrožen je i ogorčen objavljenim podacima iz izvješća. "Smatramo kako testiranje na životinjama navodi znanstvenike na krivi put te uzrokuje 'kašnjenje' medicinskog napretka", dodaje Carmody. (irishtimes.com)

29.07.2015. I Češka prema zabrani uzgoja životinja zbog krzna

Nakon brojnih izvještaja aktivista tijekom kojih je ukazano na brojne nepravilnosti i loš tretman životinja na farmama krzna, građani Češke podržali su inicijativu da se uzgoj životinja zbog krzna zabrani i u toj državi. Sve je više država koje temeljem zakona ukidaju uzgoj životinja za krzno. U Hrvatskoj je pak Zabrana postignuta u sklopu Zakona o zaštiti životinja 2007. godine s prijelaznim razdobljem od deset godina, no hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede pokušava unazaditi postojeći Zakon o zaštiti životinja i to radeći iznimku u zabrani za činčile, koje su jedine životinje koje se radi krzna uzgajaju u Hrvatskoj. Prijatelji životinja čine sve kako bi Zabrana i dalje ostala na snazi te pozivaju građane da se priključe njihovim naporima i pomognu činčilama i zabrani uzgoja životinja zbog krzna.

28.07.2015. Lovci ubili legendarnog lava Cecila

Ikona Nacionalnog parka Hwange u Zimbabweu, slavni lav Cecil, nova je žrtva ljudske taštine i pohlepe. Ubio ga je lovac kojem su pritom pomagali lokalni vodiči za 55.000 dolara. ''Lav je ustrijeljen, najprije hladnim, a onda i vatrenim oružjem, a potom mu je odrubljena glava i oderana koža'', kaže Rodrigues. Zimbabwe, kao i mnoge afričke zemlje, pokušava stati na kraj ilegalnom lovu; krivolov prijeti izumiranjem mnogim životinjskim vrstama. U ovom slučaju, broj lavova u parku drastično se smanjuje upravo zbog lova - zbog okrutnosti pojedinaca kojima je to sport, odnosno zabava, ovi bi lavovi mogli izumrijeti već za 15 godina. ''Koristili su luk i strijelu jer je to učinkovito ako želite napraviti nešto ilegalno. Tiho je. No, lav nije odmah umro već su ga, nakon što su ga namamili i ranili samostrelom, gonili nekih 40 sati prije nego što su ga dokrajčili puškom''. (index.hr)

27.07.2015. Velikogoričani rekli NE ubijanju zdravih pasa

Na mirnom prosvjedu održanom na velikogoričkom trgu dr. Franja Tuđmana, okupili su protivnici ubijanja zdravih pasa u skloništima. Organizatori prosvjeda, aktivisti za zaštitu prava životinja i članovi Udruge 60+ posvetili su ga psima koje nisu uspjeli spasiti iz skloništa za životinje Pokupsko Cerje i koji su uspavani po isteku 60 dana. ''Predložili smo Gradu da zajedno gradimo no kill sklonište umjesto da novac daju skloništu u kojem se ubijaju'', rekla je Željka Štor iz Udruge 60+. I podršku volonterima svojim dolaskom dali su i neki od udomitelja pasa iz Pokupskog Cerja. Na društevnim mrežama podržale su ih udruge iz cijele Hrvatske. Ne uspije li dogovor s Gradom, ističu volonteri, od skloništa neće odustati iako će taj put biti puno teži. (vecernji.hr)

26.07.2015. Krave pomogle malenom tuljanu da preživi

Da su životinje suosjećajna bića potvrđuje i nedavni događaj - krdo krava spasilo je malenog izgubljenog tuljana. Pretpostavlja se da je pet dana stari tuljan završio na kopnu nakon što se plima povukla. Oko dehidriranog i neuhranjenog mališana okupilo se krdo krava koje su ga nježno dodirivale nosevima. Nesvakidašnji prikaz uočio je Ian Ellis te potom kontaktirao utočište za tuljane Natureland koje je preuzelo brigu o tuljanu. Kada mališan bude težio oko 30 kilograma bit će pušten u divljinu. (ecorazzi.com)

25.07.2015. Još jedna klaonica zatvorena zbog okrutnosti

Izraelsko Ministarstvo poljoprivrede naredilo je zatvaranje klaonice u vlasništvu tvrtke Soglowek nakon što je televizijski Kanal 10 u suradnji s aktivistima za prava životinja prikazao uznemirujuće snimke zlostavljanja životinja u toj klaonici. Aktivisti organizacije Anonymous for Animal Rights skrivenom kamerom snimili su svakodnevni okrutan tretman kokoši u toj klaonici. Radnici su životinjama udarali po podu, još žive ih gurali u vreće za smeće, trgali im noge ako bi im zaglavile u kavezima. Nakon što je snimka prikazana u javnosti, ministar Uri Ariel zatražio je momentalno zatvaranje klaonice pokazujući 'nultu toleranciju' prema zlostavljanju životinja. (timesofisrael.com)

24.07.2015. Na Farskim otocima opet kolju kitove i dupine

Farski otoci zadnjih su dana ponovo poprište krvavog klanja kitova i dupina. Radi se o tradicionalnoj manifestaciji koja predstavlja svojevrsni ispit zrelosti. Aktivistička organizacija Sea Shepherd, čiji članovi prosvjeduju protiv ovog barbarskog običaja, na Facebooku je objavila šokantne fotografije mora crvenog od krvi zaklanih kitova i dupina. Dva njihova aktivista ranije je uhitila danska mornarica zato što su došli prosvjedovati protiv klanja, prijeti im i do dvije godine zatvora. ''Stotinama godina ljudi danskih Farskih otoka gone migrirajuće pilot kitove i druge male sisavce u plitko more i zatim ih kolju. Grindrap je najveći pokolj morskih sisavaca u Europi i općenito je kritiziran kao okrutan i sasvim nepotreban'', kaže glasnogovornica organizacije Sea Shepherd. (index.hr)

23.07.2015. Zakon u Quebecu definirat će životinje kao osjećajna bića

Ministar poljoprivrede u kanadskoj pokrajini Quebec predlaže zakon kojim se životinje više neće definirati kao imovina već osjećajna bića koja imaju biološke potrebe. Time se između ostalog želi promijeniti slika Quebeca kao idealnog mjesta za 'tvornicu' pasa. Zakon također predlaže kazne do 250.000 dolara za zlostavljanje životinja te zatvorske kazne do 18 mjeseci u slučaju ponavljanja prekršaja. ''Ovim zakonom poboljšali bi se uvjeti za kućne, farmske i divlje životinje. Prema svakoj životinji treba se ophoditi s poštovanjem'', riječi su ministra Paradisa. Pod ovim zakonom inspektori će imati pravo zatražiti da vide životinju ako postoji opravdana sumnja da je životinja zlostavljana te dobiti nalog za ulazak u domove i oduzimanje životinja. (dogheirs.com)

22.07.2015. Dođite na 8. ZeGeVege festival!

Provjerite i ove godine zašto zagrebačka Veganmanija svake godine pomiče granice, a broj sudionika stalno se povećava! Početkom rujna, u organizaciji udruge Prijatelji životinja, održat će se osmi po redu ZeGeVege festival. U petak 4. rujna i subotu 5. rujna 2015. posjetitelji će se moći pridružiti slavljenju života i još se jednom uvjeriti u važnost promicanja održivog načina življenja, odnosno dobrobiti ljudi, okoliša i životinja. Na čak 90 štandova svoje će proizvode predstaviti brojni izlagači, a svoj rad predstavit će i neprofitne udruge i ekološki poljoprivrednici. Restorani s veganskom ponudom, besplatni kozmetički i frizerski tretmani, razne degustacije i promotivne prodaje, radionice kuhanja, ekološke inovacije, predavanja, dječji kutak s radionicama za najmlađe, projekcije dokumentarnih filmova, nagradna igra i ostale zanimljivosti.

21.07.2015. Životinjski sastojci u proizvodima u kojima to ne očekujete

Britanski Daily Mail nedavno je objavio tekst o hrani koja krije sastojke životinjskoga podrijetla. Na popisu su se našle čak i banane koje se znaju špricati pesticidima od kukaca pa se tako vegani i vegetarijanci mogu osjetiti prevareno. Želatina koja se pravi od otpadaka u mesnoj industriji, osim u gumenim bombonima, nalazi se i u čokoladi te pudinzima. "Proizvodi crvene boje, a najbolji primjer su bomboni, uglavnom sadrže aditiv E120. Riječ je o bojilu karmin koji se radi od kukaca. Potrošači se iznenade i kad saznaju da ortosforna kiselina, koja se nalazi u gaziranim pićima, također može biti životinjskoga podrijetla", objašnjava nutricionistica Leta Pilić. U udruzi Prijatelji životinja smatraju kako bi se ova vrsta hrane trebala jasnije isticati jer osim vegetarijanaca i vegana i ostali građani imaju pravo znati nalaze li se sastojci životinjskoga podrijetla u proizvodima koje kupuju. (24sata.hr)

20.07.2015. Leonardo DiCaprio brine za budućnost planeta

Glumac i ekolog Leonardo DiCaprio ove godine je donirao 15 milijuna dolara ekološkim organizacijama koje rade na projektima očuvanja okoliša i ugroženih vrsta širom svijeta. ''Uništavanje našeg planeta nastavlja se tempom koji si ne možemo priuštiti ignorirati. Moramo osigurati budućnost u kojoj preživljavanje nije upitno. Ponosan sam što mogu pomoći organizacijama koje pokušavaju riješiti najveći izazov čovječanstva'', izjavljuje DiCaprio. Organizacije koje su dobile donacije rade na konkretnim rješenjima zaštite kopnenih i morskih ekosustava te očuvanju prirodnih resursa. Od osnutka svoje fondacije 2010. godine, DiCaprio je financirao preko 70 projekata u više od 40 zemalja. (ecorazzi.com)

19.07.2015. Brad Pitt zauzeo se za dobrobit kokoši

Obraćajući se pismom direktoru američkog trgovačkog lanca Costco, Brad Pitt naglašava: ''Kao što znate, ptice koje proizvode jaja za vaše police žive u okrutnim uvjetima. U malene i uske kaveze nagurano je više od pet ptica, što im ne ostavlja prostora niti da rašire krila. U takvim uvjetima njihovi mišići i kosti atrofiraju. Stoga je takav uzgoj ilegalan u dobrom dijelu Europe, a to je i razlog zašto je Kalifornija zabranila korištenje takvih kaveza velikom većinom glasova.'' Pitt ističe kako je život proveden u naguranim kavezima iznimno okrutan te da životinje zaslužuju dostojanstven život. (yahoo.com)

18.07.2015. Voditelj skloništa radije je ubio psa nego ga udomio

Iako su za mješanca Bubija dom nudile dvije udomiteljice iz Zagreba, ni R. S. ni M. Đ. nisu ga mogle povesti kući. Voditelj skloništa Pokupsko Cerje odlučio je da će ga radije ubiti. Još početkom mjeseca R. S. vidjela je Bubijevu sliku te se prijavila kao udomitelj i najavila svoj dolazak. Zbog prometne nesreće došla je u sklonište nakon radnog vremena te ju voditelj nije htio primiti kako bi ga udomila. M. Đ. također je pokušala udomiti Bubija, no tada joj je rečeno da je smrtno bolestan te, iako je insistirala da preuzme brigu o njemu i osigura mu liječenje, nijejoj odobreno udomljavanje. Pas je nakon 60 dana ubijen. Grad Velika Gorica, koji sa skloništem ima ugovor o zbrinjavanju pasa lutalica, pokriva troškove hvatanja i smještaja, veterinarskog zbrinjavanja i liječenja te hranjenja životinja 60 dana. Unutar gradske nadležnosti i kontrola koje se provode nisu uočene nepravilnosti. Zagrepčanke su voditelja skloništa još jednom prijavile veterinarskom inspektoru. Pas je trebao živjeti i voditelj skloništa mora odgovarati zbog svoje samovolje. (vecernji.hr)

17.07.2015. Kindl, IFEEL i Ribafish zatvoreni u vrućem autu zbog pasa

Da vrućine mogu biti kobne za životinje, pokazali su Ivana Kindl, IFEEL i Ribafish u simpatičnom ali i dramatičnom videu u kojem ukazuju na opasnost ostavljanja djece i životinja u vrućem autu. Iako su prozori bili malo otvoreni, nije prošlo mnogo vremena prije nego što je iz automobila izašao Ribafish, poručujući: ''Ne radite to ljubimcima, ne radite to životinjama, ne radite to nikome!'' Ivana Kindl i IFEEL izdržali su manje od pola sata i izašli iz auta odjeće slijepljene uz tijelo, ističući kako im je bilo teško, ali zatvorenoj životinji, koja ne razumije što se događa, već nakon pet minuta postaje daleko teže i, ako ostane u autu dulje, vrlo vjerojatno neće preživjeti. Omogućite životinjama, koje također moraju trpjeti ljetne vrućine, stalan pristup svježoj vodi i da na raspolaganju imaju dovoljno hlada. Ne zaboravite ni životinje bez skrbnika i ostavite negdje dostupnu zdjelicu vode. Posjetite sklonište u Dumovcu ili neko drugo sklonište te, umjesto kupnje, odaberite udomljavanje.

16.07.2015. Vegan srušio rekod staze Apalači

Vegan i ultramaratonac Scott Jurek prošle je nedjelje srušio rekord u pješačenju preko staza Apalačkoga gorja, planinskog masiva u Sjevernoj Americi. Pješačenje dugo 3522 kilometra završio je za 46 dana, osam sati i sedam minuta, rušeći tako dosadašnji rekord za tri sata. Svoje putovanje obilježio je i fotografijom pod nazivom ''Najbolji ručak dosad'', a sastojao se od domaćeg tempeha te pljeskavice od bijeloga graha, kroketa i puno kečapa. Svoj odnos prema hrani s pozicije izdržljivosti sportaša opisao je u svojoj knjizi ''Eat and Run''. Zar još uvijek postoji sumnja da veganima nedostaju bjelančevine? (ecorazzi.com)

15.07.2015. Njemački Bundesrat protiv uzgoja životinja za krzno!

Gornji dom njemačkog parlamenta usvojio je nacrt zakona kojim bi se u Njemačkoj zabranio uzgoj životinja radi krzna. Zahtjev za zabranom, kroz izmjene i dopune Zakona o dobrobiti životinja, potaknuo je Robert Habeck, ministar okoliša njemačke savezne države Schleswig-Holstein. Naveo je da uzgoj i ubijanje lisica, kuna i činčila radi krzna nisu nužni za osiguravanje osnovnih ljudskih potreba i stoga su nespojivi s Ustavom Savezne Republike Njemačke. Moguća zabrana farmi krzna temelji se na činjenici da ubijanje životinja zbog njihova krzna nije utemeljeno bilo kojim opravdanim razlogom, u skladu sa stavkom 1. Zakona o dobrobiti životinja. Preostalim farmama krzna u Njemačkoj odobrit će se prijelazno razdoblje od 10 godina. Organizacija Humane Society pozvala je donji dom njemačkog parlamenta da prijedlog usvoji čim prije. Mnoge zemlje, među kojima su Ujedinjeno Kraljevstvo, Austrija, Slovenija i Hrvatska, već su zabranile uzgoj životinja radi krzna. (germanbignews.blogspot.com)

14.07.2015. Sao Paolo zabranjuje uvoz i prodaju krzna!

Gradonačelnik Fernando Haddad potpisao je povijesni zakon kojim zabranjuje uvoz i prodaju krznenih proizvoda u brazilskom najvećem gradu Sao Paolu. Zabranu je predložio vijećnik Laercio Benko, a Gradsko vijeće jednoglasno ju je prihvatilo i time označilo prestanak prodaje okrutnih modnih životinjskih proizvoda. Zakon o zabrani uzgoja životinja za krzno na snazi je u Sao Paolu od studenoga prošle godine. Uzgoj životinja za krzno iznimno je okrutan, životinje su pod stalnim stresom, drže ih u malim kavezima u kojima se ne mogu kretati, a na kraju su podvrgnute mučnom ubijanju. Zakon takav uzgoj smatra nemoralnim, a u cilju mu je zaštititi životinje čije se krzno koristi u proizvodnji kaputa i modnih dodataka, poput zečeva, lisica, kuna, jazavaca, tuljana, kojota, vjeverica i činčila. Brazil je bio jedan od najvećih svjetskih proizvođača krznene odjeće od činčila, a ova zabrana važan je korak naprijed u smanjenu patnje životinja. (furfreealliance.com)

13.07.2015. Genijalni par kreirao 3D-štakore za seciranje

Prema procjenama, u SAD-u je godišnje podvrgnuto pokusima između 6 i 12 milijuna životinja. Istraživanja pokazuju da studenti koji pri seciranju koriste neživotinjske metode ostvaruju iste ili bolje rezultate od onih studenata koji su odabrali vivisekciju kao metodu učenja. Kad je Bart Taylor, inače obdukcijski tehničar na Institutu za medicinska istraživanja, kupio 3D printer, u početku nije znao što bi s njime. Međutim, biologinja Tara Whittle, njegova supruga, dosjetila se sjajne ideje – dizajniranja i printanja preciznih 3D-modela životinja koji bi služili za znanstvena istraživanja i za edukaciju. Ovaj genijalni par ubrzo je osnovao tvrtku te započeo s realizacijom svojih zamisli. Njihovi 3D-modeli pružaju veliku nadu u humaniziranje znanstvenih istraživanja, a cilj im je porast etičnosti znanstvenog obrazovanja smanjenjem broja životinja za pokuse. (treehugger.com)

12.07.2015. Ostavite vodu pticama i napuštenim životinjama!

Ljetni mjeseci obilježeni su visokim temperaturama i sušnim razdobljima zbog čega život gradskih ptica i napuštenih životinja postaje još teži, a sudbina neizvjesna zbog teške dostupnosti vode. Molimo sve građane da za svoje životinjske prijatelje osiguraju posude s vodom, po mogućnosti i hranom te ih postave na mjesta koja su dostupna životinjama, a ne ometaju druge građane. Neka ljetni dani budu ugodni i životinjama i ljudima.

10.07.2015. Građani pobijedili: Nizozemska mora smanjiti zagađivanje!

U povijesnoj presudi, za koju se očekuje da će utjecati i na druge države, sud u Haagu naložio je nizozemskoj Vladi da smanji zagađivanje stakleničkim plinovima za najmanje 25 % u roku od pet godina. Troje sudaca presudilo je da su planovi Vlade da smanji emisiju štetnih plinova za samo 14-17 % u odnosu na razine iz 1990. do 2020. godine nezakoniti, s obzirom na razmjere opasnosti od klimatskih promjena. ''Prije ove presude, jedine su pravne obaveze država bile one koje su dogovorile u međunarodnim ugovorima. Ovo je prvi put da je sud odredio da države imaju samostalnu pravnu obavezu prema svojim građanima'', izjavio je pravni savjetnik ekološke organizacije Urgenda koja je pokrenula tužbu. Sudac Hans Hofhuis rekao je da se država ne smije skrivati iza argumenta da rješenje globalnog klimatskog problema ne ovisi samo o naporima Nizozemske te da Nizozemska, kao razvijena zemlja, mora voditi primjerom u sprečavanju opasnih klimatskih promjena. (theguardian.com)

09.07.2015. Bikovi proboli trojicu muškarca već na prvoj utrci u Pamploni

Bikovi su rogovima proboli trojicu muškaraca, a još deset osoba prebačeno je u bolnicu u utorak, prvog dana festivala Svetog Fermina u španjolskom gradu Pamploni, poznatom po opasnoj utrci s bikovima. U utorak ujutro krenula je prva utrka s bikovima koja je prethodnih godina odnijela četiri ljudska života, posljednji put 2009. U utrci koja je trajala dvije minute i 23 sekunde sudjelovalo je šest bikova s ranča Jandilla u zapadnoj pokrajini Extremadura, poznatoj po posebno agresivnim životinjama. Jedan je muškarac proboden u prsa i u stabilnom je stanju, a još dvojica u leđa. Prije 11 godina dogodila se najdramatičnija proslava kada su bikovi proboli 16 osoba. Nekada su istim gradskim ulicama pastiri vodili bikove u arenu u kojoj bi se održavala korida, odnosno borba s bikovima. (vijesti.rtl.hr)

08.07.2015. Prijatelji životinja pred Ministarstvom poljoprivrede!

Nakon prijedloga za uvođenje lova lukom i strijelom, Ministarstvo poljoprivrede, na čelu s ministrom Jakovinom, donosi još jedan prijedlog koji bi trebao ostati u kamenom dobu! Iako Europska Unija potiče države članice da primjenjuju stroža pravila za zaštitu životinja i potpuno zabrane uzgoj životinja radi krzna, Ministarstvo poljoprivrede predlaže da se unazadi Zakon o zaštiti životinja i dopusti uzgoj činčila za krzno. Uzgoj životinja radi krzna zabranjen je u Hrvatskoj od 2007. godine, s prijelaznim razdobljem od 10 godina. Stoga će Prijatelji životinja u četvrtak, 9. srpnja 2015. u 11 sati, ispred Ministarstva poljoprivrede (Ulica grada Vukovara 78) u Zagrebu, razapeti transparent od 10 metara s porukom suosjećanja ministru Jakovini, kakvu Hrvatsku želi većina građana. Natpisima na transparentima Udruga će pozvati da se ne unazađuje Zakon o zaštiti životinja i da se ne dopusti krvava praksa mučenja i ubijanja životinja zbog njihova krzna.

07.07.2015. Barilla prestaje s testiranjem hrane na životinjama

Nakon rasprave s PETA-om, Barilla - najveći svjetski proizvođač tjestenine, obavila je sveobuhvatnu novu politiku zabrane testiranja svojih proizvoda i sastojaka na životinjama. Nova politika koju je Barilla objavila na svojoj internetskoj stranici te ju namjerava distribuirati svojim znanstvenim partnerima navodi: ''Barilla ne testira svoje proizvode ni sirovine na životinjama te ne namjerava sudjelovati u testiranju njegovim financiranjem, davanjem provizije, suautorstvom ili na bilo koji drugi način, bilo to izravno ili preko treće strane. Insistiramo da naši dobavljači koriste zamjenske metode ispitivanja koje ne uključuju životinje. Zalažemo se za objavljivanje i razmjenu novih istraživanja koja koriste alternative testiranju na životinjama. Kontinuirano ćemo surađivati s trećim stranama kako bismo uspostavili nove metode testiranja koje ne uključuju životinje.'' (peta.org)

06.07.2015. Hugo Boss prestaje prodavati krzno!

Međunarodna koalicija Fur Free Alliance, čiji je član i udruga Prijatelji životinja, pohvaljuje luksuzni modni brend Hugo Boss zbog prestanka korištenja životinjskoga krzna. Hugo Boss prestat će koristiti sve krzno, uključujući i ono kunića, počevši od kolekcije za jesen/zimu 2016 godine. Time se pridružio rastućem broju brendova i trgovina koje ne koriste krzno poput Tommyja Hilfigera, Calvina Kleina, Stelle McCartney, Zare i ASOS-a. U Hrvatskoj, neka od modnih imena i trgovina koji su dio projekta ''Trgovine bez krzna'' i ne prodaju krzno su: Image Haddad, Modna kuća MAK, Budoir, Hippy Garden, I-GLE, Martina Felja te H&M, Marc O'Polo, Gerry Weber. Preko 70 posto ljudi u Hrvatskoj protivi se ubijanju životinja radi krzna i čvrsto stoji uz postojeću zabranu uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna.

05.07.2015. Svakoj petoj vrsti ptica u Europi prijeti izumiranje!

Nakon tri godine rada, BirdLife International objavio je novi Europski Crveni popis ugroženih vrsta ptica. Prema rezultatima ove procijene, 13% od 533 procijenjene vrste pod prijetnjom je na razini Europe. To čini 67 vrsta, od toga 10 kritično ugroženih (najviši stupanj ugroženosti). Među njima je i tankokljuni pozviždač, vrsta ptice iz reda šljukarica koja je prije stotinjak godina bila uobičajena pojava za vrijeme selidbe u Dalmaciji. Na popisu kritično ugroženih je i balearski zovoj, najbliži srodnik gregule ili malog zovoja, naše ugrožene morske ptice. Studijom je utvrđeno i da je 18 vrsta ugroženo i 39 vrsta osjetljivo. Glavni uzroci ugrožavanja ptica su degradacija poljoprivrednih područja, gubitak staništa i klimatske promjene.(biologija.com.hr)

04.07.2015. 400 milijuna životinja spašeno u SAD-u

Prosječni Amerikanac godišnje pojede 90 životinja. No, uspoređujući podatke iz 2007. godine kada je u SAD-u za ubijeno 9.5 milijardi životinja s podacima iz 2014. godine, primjećuje se pad ubijenih životinja za 400 milijuna! U posljednjih par godina dogodile su se značajne promjene u proizvodnji hrane, na tržištu se može pronaći sve bogatiji i kvalitetniji izbor mliječnih i mesnih zamjena. Trend smanjena konzumacije mesa može se pripisati kampanjama poput Zelenog ponedjeljka. Vegani smatraju kako čovjek ne bi trebao iskorištavati životinje za hranu, odjeću i obuću, zabavu ili testiranje i znanstveno istraživanje. Prelaskom na biljnu prehranu sprječava se nepotrebna patnja i smrt mnogih životinja, ali i ostvaruje blagodati učinak na ljudsko zdravlje i okoliš. (news.therawfoodworld.com)

03.07.2015. Festival u Nepalu u slavu pasa

Tijekom održavanja festivala u Nepalu, cijeli jedan dan posvećen je isključivo zahvali psima na njihovoj odanosti i prijateljstvu. Događaj koji se naziva 'Diwali' slave Hindusi, i predstavlja 'festival svjetala' koje slave milijuni ljudi svake jeseni u Indiji, Nepalu i drugim zemljama. Samo u Nepalu za vrijeme ove proslave postoji dan posvećen svim psima pod nazivom Kukur Tihar, kako bi našim četveronožnim prijateljima zahvalili na vjernosti i prijateljstvu. Psima se nude vijenci, tika (znak koji se nosi na čelu) i slasni zalogaji, te se odaje priznanje dragocjenom prijateljstvu između ljudi i pasa. Pomisao na ovaj predivan festival razveseljuje tužna srca ljubitelja pasa širom svijeta nakon nedavnih jezivih vijesti s jedne drukčije vrste festivala u Yulinu, u Kini. Pseća čela označavaju se crvenim prahom kao simbolom svetosti. (themindunleashed.org)

02.07.2015. Vlasti SAD-a proširile zaštitu čimpanzi u laboratorijima

Doktor John J. Pippin, direktor ureda za akademske poslove neprofitne organizacije Physicians Committee izdao je sljedeće priopćenje nakon što je Američka agencija za ribe te biljni i životinjski svijet (USFWS) najavila da će sve čimpanze - u zatočeništvu i u divljini - dobiti dodatnu zaštitu u skladu sa Zakonom o ugroženim vrstama. ''Kao liječnik koji je pozvan da svjedoči pred znanstvenim odborom koji je proučavao korist od pokusa na čimpanzama, oduševljen sam činjenicom da USFWS unapređuje zaštitu čimpanzi u zatočeništvu, uključujući i one u laboratorijima. Čimpanze su desetljećima korištene u pokusima u lažnoj nadi da bi to moglo pomoći u liječenju ljudskih bolesti. Uz nova pravila, laboratorijima će biti daleko teže dobiti dozvolu za korištenje čimpanzi u takvim pokusima.'' Više puta se pokazalo da čimpanze predstavljaju loš model u velikom broju područja istraživanja ljudskih bolesti, kao što su HIV, malarija i druge zarazne bolesti, neuroznanstvena istraživanja i rak. (pcrm.org)

01.07.2015. U Estoniji održan međunarodni prosvjed protiv krzna

U ponedjeljak, 29. lipnja, organizacije za prava životinja iz Estonije, Letonije, Latvije i Poljske organizirale su u Tallinnu prosvjed za zabranu uzgoja životinja za krzno u Baltičkim zemljama. Sudionici prosvjeda nosili su tamnu odjeću u počast milijunima životinja ubijenih zbog krzna te iskazali snažnu povezanost organizacija iz različitih država koje dijele zajednički cilj, a to je zaštita životinja. U prosvjedu protiv masovnog ubijanja životinja zbog luksuznih proizvoda od krzna, sudjelovale su i organizacije iz Bjelorusije, Rusije, Finske, Nizozemske, Belgije i Norveške. ''Vrijeme je da se zakon uskladi s vrijednostima društva. 65 % Latvijci je protiv uzgoja životinja za krzno, stoga vjerujemo kako nema razloga za opstanak industrije krzna'', riječi su organizatora prosvjeda.

Broj pronađenih vijesti: 30.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2015 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting