Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 31.

31.01.2016. Konzumacija mesa povezana s klimatskim promjenama

Nedavna studija koju je objavio Chatham House, ističe kako pretjerana konzumacija mesa nepovratno utječe na visinu globalne temperature te poziva vlade da poduzmu akcije koje bi to spriječile. U studiji provedenoj na Sveučilištu Glasgow ispitala se povezanost između konzumacije mesa i mlijeka i utjecaja na klimu. Približno jedna trećina svjetskog obradivog tla koristi se za uzgoj hrane namijenjenoj životinjama na farmama. Globalno gledano, povećanje konzumacije mesa dovest će sve većeg iskorištavanja obradivog tla. "To je neodrživo. Rast svjetske populacije neće moći zadovoljiti količinu konzumacije mesa karakteristične za razvijene zemlje bez visoke cijene po ljude i okoliš. Uzgoj životinja za hranu neučinkovit je način korištenja tla i vode, dovodi do deforestacije, uništavanja staništa i izumiranja vrsta", naglašava se u studiji. (enn.com)

30.01.2016. Djeca vegani

Djeca vegani su pametna, suosjećajna i plemenita te spremna preuzeti svijet. Emily Moran Barwick na svom YouTube kanalu "Bite Size Vegan" razgovarala je s 24 djece i njihovim roditeljima u svom videu "Roditelji mi ne dozvoljavaju da budem vegan!". Djeca, ona vrtićke dobi i tinejdžeri , oduševljeno pričaju o veganstvu. "Naša tijela ne bi trebala biti groblja za mrtve životinje", naglašava sedmogodišnja Izzy, a maleni Jesse kaže kako je vegan jer "voli životinje i želi spasiti planet". Roditelji rijetko odobravaju prelazak na veganstvo, stoga Kevin savjetuje: "Za početak istražite sve o veganstvu. Kada možete pokazati činjenice kako veganstvo nema negativan utjecaj na vas i druge lakše će prihvatiti vašu odluku". Pogledajte video i uvjerite se u mudrost ovih klinaca. (ecorazzi.com)

29.01.2016. Česi protiv ubijanja životinja radi krzna

Nedavno provedena anketa pokazala je da većina građana Češke republike podržava zabranu uzgoja životinja radi krzna. "Javnost češke republike uvjerena je da uzgoj životinja radi krzna treba zabraniti. U trenutnom istraživanju koje je CVVM proveo na reprezentativnom uzorku od 1054 osoba starijih od 15 godina, 70% njih podržava zabranu", izjavila je analitičarka istraživačkog centra koji je provodio anketu, Naděžda Čadová. Prema anketi, 78% čeških građana se protivi ubijanju životinja radi krzna. U Češkoj trenutno postoji deset farmi na kojima se drži otprilike deset tisuća životinja. Većinom se radi o lisicama, kunama i činčilama. Na svim farmama nađeni su razni zdravstveni problemi te slučajevi (samo)ozljeđivanja, kanibalizma i sl. zbog stresnih uvjeta za životinje. (http://www.furfreealliance.com)

28.01.2016. Veganstvo je ljudsko pravo

Veganstvo je sve popularniji načini življenja. A sada će veganima biti još lakše držati se svojih uvjerenja, barem u kanadskoj pokrajini Ontario. Veganstvo je ljudsko pravo – odlučile su tamošnje vlasti. Povjerenstvo za ljudska prava Ontarija nedavno odlučilo da je veganstvo ljudsko pravo, koje bi trebalo biti zakonski zaštićeno od diskriminacije na sličan način na koji zakoni štite vjerska uvjerenja. Prema novim odredbama, davatelji usluga i poslodavci ne smiju diskriminirati zaposlenike zbog njihovih zahtjeva za poštivanjem veganstva. Bolnice na zahtjev moraju osigurati veganski obrok, a učenike i studente ne može se prisiljavati na seciranje životinja. Camille Labchuk, izvršna direktorica organizacije Animal Justice kaže: "Priznavanje veganstva kao vrste uvjerenja je važan presedan i jasna potvrda da vegani i njihova uvjerenja zaslužuju poštovanje." (fresh.hr)

27.01.2016. Nikad više splitski zoo strave!

Nakon pohvalne odluke Grada Splita o zatvaranju zoološkoga vrta, objavljen je javni poziv za ponudu novih sadržaja na prostoru zoološkoga vrta na Marjanu. Prijatelji životinja smatraju posebno važnim da Split prilikom biranja budućih projekata vodi računa o tome da izabrani projekt ne uključuje na bilo koji način životinje. Zoološki vrt na Marjanu u posljednjih desetak godina postao simbol životinjske patnje te loša promidžba grada. Svima je poznata i žalosna činjenica da grad Split nema svoje sklonište za napuštene životinje ni informativni centar, kao ni programe zbrinjavanja, kastracije i udomljavanja životinja. U interesu je životinja i svih građana Splita da golem novac, koji bi se potencijalno namijenio za nepotrebnu izgradnju novoga zoološkog vrta ili sličnih sadržaja, bude uložen u izgradnju skloništa za napuštene životinje.

26.01.2016. U Varaždinu otvoren najveći park za pse u Hrvatskoj!

Varaždinski psi konačno mogu uživati u najvećem parku za pse u ovom dijelu Europe. Park je napravljen na inicijativu građana i Kinološkog društva. Namijenjen je za istrčavanje i socijalizaciju pasa, podijeljen je u dva dijela, za velike i male pse. U narednim mjesecima bit će postavljena i rasvjeta kako bi park moga biti u uporabi i u noćnim terminima te voda kako bi se psi mogli osvježiti. Park se nalazi na zelenoj površini uz Ulicu Ratimira Hercega, a bit će otvoren od 5.30 do 22.30 sati nakon što se postavi rasvjeta. Vrijednost investicije je 160 tisuća kuna, što je prema riječima gradonačelnika Gorana Habuša, manje od planiranog. (varazdinski.rtl.hr)

25.01.2016. I radionica kuhanja u sklopu siječanjskog Vege izazova!

Kao podršku stotinama građana koji su se u siječnju prijavili na Vege izazov te još jedan poticaj za one koji još nisu, Prijatelji životinja organiziraju radionicu kuhanja. U subotu 30. siječnja 2016. pripremat će se krem-juha od češnjaka, lazanje s blitvom i puding od bundeve. Radionica je zamišljena kao druženje jer svi sudionici sudjeluju u pripremi hrane, a sve završava zajedničkim veganskim ručkom. Početkom siječnja podršku Vege izazovu dao je trener fitnessa Dragan Šurlan, koji svim prijavljenima daruje odlične videovježbe. Sredinom siječnja poziv je uputila Super Ljilja, neodoljivi praščić kojega voli cijela Hrvatska, a na kraju siječnja pridružuje se i Nikolina Plenar, voditeljica veganskih radionica kuhanja. Svi zainteresirani za radionicu mogu posjetiti www.veganopolis.net. Oni koji se žele priključiti građanima iz Zagreba, Solina, Karlovca, Varaždina, Zaprešića, Koprivnice, Kutine, Pule, Dubrovnika, Osijeka i više od sedamdeset drugih gradova, mogu se na istoj web-stranici prijaviti i na 30-dnevni siječanjski Vege izazov.

24.01.2016. Bordeaux potiče vegetarijanska jela

Francuski grad Bordeaux i Savez obrta i hotelijerstva Gironde potpisali su sporazum kojim potiču restorane da zadnji utorak u mjesecu nude vegetarijanske jelovnike. Ideju je pokrenuo televizijski voditelj Yves Simone koji je htio skrenuti pozornost na klimatske promjene prilikom COP21 konvencije. Prehrana bazirana na mesu bitno pridonosi emisiji stakleničkih plinova i zagađenju okoliša, dok proteini dobiveni iz biljnih izvora pružaju sve hranjive sastojke te ne štete okolišu. Trenutno je u Bordeauxu 800 restorana, od čeka su svega tri potpuno vegetarijanska. (sudouest.fr)

23.01.2016. Međunarodna godina mahunarki!

Organizacija za prehranu i poljoprivredu UN-a proglasila je 2016. Međunarodnom godinom mahunarki kako bi se podigla svijest o važnosti i snazi bjelančevina i zdravstvenim koristima svih vrsta graha i graška, potakla njihova proizvodnja i trgovina te nove i pametne upotrebe. "Mahunarke - poput slanutka, graška, graha i leće trebale bi biti sastavni dio zdrave prehrane jer sadržavaju velike količine aminokiselina i bjelančevina biljnog porijekla, pomažu u prevenciji i držanju pod kontrolom kroničnih bolesti kao što su rak, dijabetes i koronarne bolesti, pomažu u borbi protiv pretilosti i pozitivno utječu na okoliš jer sadržavaju brojne elemente koji poboljšavaju plodnost tla", istaknula je zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir. (dnevnik.hr)

22.01.2016. Tesla Motors lansirali novi 'veganski' auto

Na prošlogodišnjem sastanku tvrtke Tesla Motors raspravljalo se o ideji stvaranja unutrašnjosti automobila koja nije bazirana na životinjskoj koži. Predstavnik organizacije za zaštitu životinja PETA predložio je izmjenu materijala interijera vozila. Direktoru tvrtke, Elonu Musku svidjela se ideja. Ovaj mjesec lansiran je Teslin automobil Model X – sjedala, volan i mjenjač u potpunosti su od umjetnih materijala. Odlukom su smanjili i upotrebu tzv. ugljičnog otiska u proizvodnji, a radnici u tvornicama izloženi su manjoj količini otrovnog isparavanja. Za preobrazbu prave kože potrebno je 130 kemikalija, a proizvodnja kože za vizualni ugođaj auta godišnje usmrti tisuće životinja. Kritika na ovu temu nije bilo, a ostale automobilske kompanije mogle bi krenuti u sličnom smjeru. (vecernji.hr)

21.01.2016. Krzno je opasno i za ljude!

Osim što je krzno povezano s velikom okrutnošću prema životinjama, nemilosrdnim trošenjem prirodnih resursa i zagađenjem okoliša, proizvodi od životinjskoga krzna opasni su za one koji rade u proizvodnji odjeće od krzna, ali i za one koji ih nose. Istraživanja u Njemačkoj, Danskoj, Švicarskoj, Nizozemskoj i Italiji utvrdila su u artiklima s krznom poznatih modnih marki postojanje otrovnih tvari u koncentraciji višoj od dopuštenih! Posebno je zabrinjavajuće što se otrovi nalaze i u dječjoj odjeći s krznenim dodacima. U većini testiranih detalja od krzna, poput obruba kapuljača, nađene su visoke razine kroma, formaldehida i etoksilata koji mogu izazvati iritacije, alergije, rak i hormonalnu nestabilnost, a upijaju se putem zraka ili kroz kožu. Etoksilati u ljudskome tijelu mogu ostati i do dvadeset godina, uzrokujući kronične zdravstvene probleme.

20.01.2016. Testiranje lijekova na životinjama nije jamstvo sigurnosti

Šest je osoba hospitalizirano kao rezultat testiranja lijekova u Francuskoj. Jedan od osoba je preminula nakon teškog oštećenja mozga, dok je za troje ustanovljeno nepovratno oštećenje mozga no nisu u životnoj opasnosti. Lijek je prolazio kroz prvu fazu kliničkog testiranja kod licenciranog privatnog europskog laboratorija koji je specijaliziran za takva klinička ispitivanja, izjavilo je francusko ministarstvo. Testiranje je trebalo procijeniti "sigurnost, toleranciju i farmaceutske osobine molekule" kod zdravih dobrovoljaca. Marisol Touraine, francuska ministrica zdravstva, istaknula je kako je lijek prethodno testiran na životinjama uključujući i čimpanze. S druge strane visoka tehnologija biomedicinskih istraživanja otkriva pojedinosti koje ispitivanja na životinjskim modelima nikad nisu, niti će moći biti otkrivena. Za dobrobit čovjeka najbolje je napore usmjeriti u pravcu tih novih mogućnosti. (nytimes.com, independent.co.uk)

19.01.2016. Najslađi razlog da se prijavite na Vege izazov!

Super Ljilju su zbog bolesti odbacili u kanal, no osječka Udruga Pobjede pobrinula se da maleno prase uspješno prebrodi dvije operacije i da uživa u svakodnevnoj skrbi volontera. Kao što se može vidjeti na njezinu profilu na Facebooku, gdje ima više od 2800 obožavatelja, ona spava u mekanom krevetiću, nosi odjeću sa stilom, jede kašice za bebe, najbolja prijateljica joj je kujica Vesnica i okružena je pažnjom i ljubavlju. Super Ljilju već čeka siguran dom u obitelji vegana, a njezina je super-misija ''da svijet učini boljim za sve njegove stanovnice i stanovnike''. Neodoljiva mališanka pripada vrsti koja redovito završava na tanjuru, pa su joj najdraži su vegani i oni ''koji će to tek postati''. Kao najslađa zagovornica prava životinja, Super Ljilja poziva sve da odmah krenu u Vege izazov na koji se ovog mjeseca prijavilo više od 150 osoba. Svi koji se do kraja siječnja prijave na Vege izazov na www.veganopolis.net primat će 30 dana svaki dan e-mail s receptima i zanimljivim informacijama o veganstvu, namirnicama biljnog podrijetla i prehrambenim navikama te video s uputama za vježbanje, a najsretniji od prijavljenih dobiva i individualni trening s trenerom fitnessa Draganom Šurlanom, koji završava ručkom u veganskom restoranu.

18.01.2016. Pamela Anderson protiv šopanja gusaka

Slavna glumica i fotomodel Pamela Anderson 19. siječnja će u Burbonskoj palači, sjedištu francuskog parlamenta, sudjelovati na konferenciji za novinare koju organiziraju Stranka zelenih i zaklada Brigitte Bardot, a svrha joj je predstaviti prijedlog zakona za "zabranu šopanja gusaka". Od guščje se jetre proizvodi pašteta koja za Francuze predstavlja nacionalno blago. U Njemačkoj, Italiji, Švicarskoj i Poljskoj zakonom je zabranjeno šopati guske, a u Francuskoj ne samo da je dopušteno, već je i zaštićeno na najvišoj političkoj razini. Međunarodne i nacionalne udruge aktivista koji se bore za zaštitu životinja bespomoćne su. Organizacije su zatražile pomoć glumice kako bi privukli pozornost javnosti na nehumano dvotjedno šopanje peradi uz pomoć mašine koja nalikuje lijevku nakon čega su životinje spremne za klanje jer im je jetra teška i do dva kilograma. (jutarnji.hr)

17.01.2016. Veganski tacosi filmske zvijezde!

Danny Trejo, zvijezda filmova kao što su "Machete ubija", "Planet terora" i "Od sumraka do zore", progovorio je ovih dana u LA Timesu o svom restoranu Trejo’s Tacos. Restoran nudi, među ostalim, tacose punjene tofuom s crnim paprom uz dodatak serrano feferona ili tacose punjene prženim avokadom i zapečenim crnim grahom, među ostalim veganskim opcijama koje ima na jelovniku. "Željeli smo uključiti sve. Stoga imamo sjajan veganski jelovnik i jelovnik bez glutena", kaže Trejo. Organski kelj, kvinoja i smeđa riža standardni su sastojci na jelovniku, a sva hrana koja ostane na kraju dana donira se beskućnicima – ništa ne ostaje za sutra. (fresh.hr)

16.01.2016. "Heroes" za spas dupina

David Bowie prozvan je herojem za zaštitu životinja nakon što je dozvolio da jedan od njegovih klasika postane himnom prosvjeda protiv kitolova. Tisuće prosvjednika otpjevat će pjesmu "Heroes" ispred Japanskog veleposlanstva nakon još jednog masovnog pokolja morskog biljnog i životinjskog svijeta. Bowie je dozvolio da se njegova pjesma nađe na soundtrack-u za Oscarom nagrađenom dokumentarcu "Zaljev" koji prikazuje sramotnu japansku tradiciju - Taiji. Sezona lova na dupine u Taijiu traje od rujna do ožujka, a u prvim danim otvaranja sezone ubijeno je više od 134 dupina. "David Bowie je bio veliki ljubitelj životinja i poput mnogih bio je fasciniran dupinima. On je bio brižan, suosjećajan i skroman genij", ističe jedna od organizatorica prosvjeda Nicole Venter. (express.co.uk)

15.01.2016. Obilježavanje Međunarodnog dan prava izbjeglica

Kolektiv Hrana, a ne oružje i ovu subotu u 13.30 sati, u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana prava izbjeglica, dijelit će besplatnu, toplu vegansku hranu od namirnica prikupljenih na zagrebačkim tržnicama svima koji žele jesti. Svratite do njihovog štanda na Cvjetnom trgu i ugrijte se uz tanjur finog veganskog variva. Svi oni koji se žele pridružiti u prikupljanju, kuhanju i dijeljenju hrane neka se jave e-mailom na hnozagreb@gmail.com. Također, prikupljat će se i nosiva zimska odjeća i obuća koja se može ostaviti na štandu "Uzmi ili ostavi", gdje će ih ljudi moći razmjenjivati. Odjeća i obuća koja po završetku akcije preostane na štandu bit će donirana izbjeglicama.

14.01.2016. Sklonište u Dumovcu slavi 15. obljetnicu!

Ovoga petka, 14. siječnja, Sklonište za nezbrinute životinje grada Zagreba u Dumovcu slavi svoj 15. rođendan. Tom prigodom pozivaju građane da se pridruže rođendanskom slavlju i uživaju u prigodnom programu kojeg su za njih pripremili u Kinu Europa. Goste očekuje izložba fotografija "Bajke za topli dom", predstava za djecu "Šapice" i prikazivanje dokumentarnog filma "Priča jednog psa" u 19 sati. U svojih 15 godina djelovanja sklonište je udomilo na stotine pasa te spasilo život mnogobrojnim macama, divljim pticama i ponekoj napuštenoj egzotičnoj životinji. (azilzagreb.com)

13.01.2016. Dođite na radionicu o prehrani trudnica i djece!

Prijatelji životinja pozivaju roditelje na korisnu i zanimljivu radionicu o prehrani namirnicama biljnog podrijetla u trudnoći. Mag. nutricionizma Ivana Šimić u subotu 16. siječnja 2016., od 11 do 14 sati, u prostorijama udruge Prijatelji životinja (Jurišićeva 25, Zagreb) dat će odgovore na najčešća pitanja i dati korisne savjete o zdravoj trudnoći, odnosno o prehrani namirnicama biljnog podrijetla. I sama trenutačno trudnica, nutricionistica Šimić pokazat će i pripremu nekoliko jednostavnih i nutritivno bogatih jela od namirnica biljnog podrijetla. Polaznici radionice dobit će odgovore na sva pitanja, kao i tiskane materijale, što će im omogućiti kvalitetniji pristup prehrani u trudnoći i nakon rođenja djeteta. Na trosatnu radionicu dobrodošli su vegani, vegetarijanci i svi ostali, neovisno o svojim prehrambenim navikama, a mogu se prijaviti putem prijavnice na webu udruge Prijatelji životinja.

12.01.2016. Oporavak populacije morskih krava

Morska krava, koja je u posljednjih pedeset godina na rubu izumiranja, uskoro će izgubiti status ugrožene vrste. Američka agencija za divlje životinje predlaže da se vrsta makne s liste ugroženih vrsta s obzirom na to da se procjenjuje kako populacija morskih krava iznosi približno 13.000 jedinki, od čega polovica živi u Floridi. Prije 25 godina u morima južnog dijela SAD-a živjelo je svega 1267 morskih krava. Do velikog pada populacije ovih sisavaca došlo je zbog česte pogibelji uzrokovanih motornim čamcima i propelerima, obzirom da morske krave često plivaju tik ispod površine vode. Morske krave će stoga dobiti status vrsta kojima prijeti izumiranje te će se i dalje trebati provoditi nadzor njihove populacije. (ecorazzi.com)

11.01.2016. Zlostavljanje životinja postaje teško kazneno djelo

Aktivisti za prava životinja u zadnje vrijeme imaju razloga za slavlje, jer je FBI dodao zlostavljanje životinja na popis teških kaznenih djela (Class A felony) – u istu kategoriju kao ubojstvo, terorizam, podmetanje požara, otmica, i slično. U Hrvatskoj je od 2013. godine zlostavljanje životinja postalo kazneno djelo, ali kažnjava se maksimalno do dvije godine zatvora. Okrutnost nad životinjama u SAD-u dijeli se u četiri kategorije – zanemarivanje; namjerno zlostavljanje i mučenje; organizirano zlostavljanje, kao što su borbe pijetlova i pasa; i seksualno zlostavljanje životinja – i ti su zločini od sada praćeni kao i sva ostala teška kaznena djela. (fresh.hr)

10.01.2016. Nagrađena fotografija prikazuje stravu cirkusa

Kineski fotograf Chu Yongzhi fotoaparatom je zabilježio trenutak koji se odvijao "iza zastora" u cirkusu. Potresna fotografija prikazuje majmuna privezanog za bicikl i šćućurenog uz zid dok mu prilazi zlokobni trener držeći bič u ruci. Ova potresna fotografija jedna je od pobjedničkih fotografija životinja u 2015. godini. Fotografija je podsjetnik na svu stravu koja se odvija u cirkusima. Mnoge zemlje diljem svijeta već su zabranile korištenje životinja u cirkusima, no s druge strane još je mnogo onih u kojima je cirkus sa životinjama dozvoljen te se životinje izlažu zlostavljanju, patnji i životu u strahu. Iskorištavanje životinja za zabavu je i dalje globalni problem. (ecorazzi.com)

09.01.2016. Dupini kao neljudske osobe

Indijsko Ministarstvo okoliša i šuma proglasilo je dupine kao neljudske osobe i tako zabranilo njihovo zatočavanje u svrhu zabave. U priopćenju Ministarstvo upućuje državne vlasti da odbiju bilo kakvu ponudu osoba, organizacija, državnih agencija ili poduzeća koja uključuje uvoz, zatočavanje te iskorištavanje kitova za zabavu, bilo da je u privatne ili javne svrhe. "Kitovi su veoma inteligentna i osjećajna bića, a istraživanja mnogobrojnih znanstvenika upućuju kako upravo njihova visoka inteligencija upućuje da su oni neljudske osobe. Stoga bi trebali imati vlastita prava, a njihovo je zatočavanje moralno neprihvatljivo'', ističe indijsko Ministarstvo. Možemo se samo nadati kako će i ostale države prepoznati važnost ove odluke te učiniti isto, posebice Japan koji godišnje ubije na tisuće dupina. (ecorazzi.com)

08.01.2016. Mobyjev veganski restoran pomaže životinjama

Američki glazbenik i producent Moby prije nekoliko mjeseci je otvorio veganski restoran u Los Angelesu koji je ubrzo postao popularan i dobio niz dobrih recenzija. Mnoge će oduševiti činjenica kako Moby planira sav profit od svog restorana, zvanog Little Pine, podijeliti udrugama za zaštitu životinja. "Otvaranje Little Pinea nikad nije bilo osmišljeno kao klasičan poduzetnički pothvat. Želim da on pozitivno predstavlja veganstvo, i također želim podržati udruge za zaštitu životinja, koje rade toliko sjajan posao," izjavio je Moby. Veganski restoran je logičan nastavak njegovog dugogodišnjeg veganstva i aktivizma. (la.eater.com)

07.01.2016. Tihi vatromet za veću sigurnost životinja

Dok ljudi uživaju u zvuku i ljepoti boja vatrometa, životinjama on nimalo ne odgovara. Zvuk eksplozije kod životinja može uzrokovati srčane probleme, mučnine, drhtanje i strah te dovesti do "zvučnog stresa" budući da životinje imaju daleko osjetljiviji zvuk od ljudi. Zbunjene iznenadnim glasnim zvukom životinje počnu panično bježati te se ponekad izgube ili ih udari auto. Srećom, talijanski grad Collecchio odlučio je tom problemu stati na kraj. Lokalna vlast uvela je zakon kojim se dozvoljava korištenje isključivo tihog vatrometa kako bi se poštovale životinje i smanjio njihov stres. Tvrtka Setti proizvodi tihi vatromet koji pruža spektakularnu vizualnu zabavu bez zaglušujuće buke. (travel.excite.co.uk)

06.01.2016. Biljna prehrana postaje globalni trend

Prema zadnjem izvještaju tvrtke Mintel, koja se bavi istraživanje tržišta, trend veganske hrane sve više raste. Veganski burgeri i biljna mlijeka više nisu samo okusne zamjene za vegane i vegetarijance, već i glavni izvor proteina za ostale kupce. Stoga je jasno kako hrana koja se nekoć smatrala alternativnom uskoro postaje glavnim trendom. Stalno povećanje cijene goveđeg mesa, problem hormona u mesu i zabrinutost za zdravlje, samo su neki od razloga zašto ljudi sve češće izbjegavaju jesti meso. Prema podacima 30 posto milenijalaca svakodnevno koristi biljne proizvode kao zamjenu za meso, dok ostalih 70 posto to čini nekoliko puta tjedno, stoga upravo nove generacije upućuju kako tržište veganske hrane ima veliki potencijal. (ecorazzi.com)

05.01.2016. Malena tijela smrzavala su se u snijegu

Dva malena psa u dobi od dva mjeseca ostavljeni su pored ceste u Hraščici, a onaj tko ih je ostavio sigurno je otišao bez grižnje savjesti. No, koliko je ljudi, koliko automobila prošlo pored dva mala tijela koja su se smrzavala? Srećom, na njih je naišao Kristijan. Samo jedan pogled na dva bića koja su se borila za život bio je dovoljan da im pomogne. Bilo im je hladno, ali ostali su zajedno, veće štene pokušavalo je pomoći manjem, zagrijati ga. Sada su na sigurnom, u varaždinskom skloništu za napuštene životinje. O njima se brinu volonteri udruge Spas Varaždin. Manje štene je jako pothlađeno i veterinari se još uvijek bore za njegov život. I napravit će baš sve kako bi ga spasili i pružili mu šansu da živi. Šansu koju mu nije dalo ljudsko biće koje ga je izbacilo, biće koje teško možemo nazvati čovjekom. Za razliku od Kristijana. (vecernji.hr)

04.01.2016. Udruge i volonteri mole za pomoć!

Horor i zlostavljanje pasa u Međimurju još uvijek nisu gotova priča, a neki su već zaboravili na nju. U 12 romskih naselja nalazi se preko 2000 pasa, a najvažnije je pobrinuti se za najbolesnije i najugroženije. U kratkom vremenu održan je sastanak sa županom i predstavnicima svih udruga za zaštitu životinja te je dogovorena daljnja akcija i nadasve potrebna edukacija djece u školama. Nakon prve buke medijski i politički je nastalo zatišje, no udruge i volonteri i dalje rade te se nesebično trude spasiti što veći broj pasa. Do sada je spašeno sveukupno 104 pasa. Većina ih je teško bolesna, neuhranjena, dehidrirana, sa slomljenim udovima, potrganim zubima, no svi ti psi koji su preuzeti pokazuju veliku zahvalnost pa udruge mole dobre duše da se jave kao privremeni udomitelji ili da udome neku od tih napaćenih životinja te pomognu na bilo koji način. (m.tportal.hr)

03.01.2016. Žene u borbi protiv krivolova

Prošlo je dvije godine od osnutka ženske grupe čuvarica nacionalni park Kruger u Južnoj Africi nazvane Crne mambe, čiji je cilj borba protiv krivolovaca. Hrabre žene i dalje uspješno obavljaju svoju misiju. "Kada smo oformile grupu ljudi u našoj zajednici, diljem svijeta nisu vjerovali u naš uspjeh. Smatrali su kako to trebamo prepustiti muškarcima, no dokazale smo im da su bili u krivu", ponosno ističe Felicia Mogakane, jedna od Mamba. Od kada je skupina lokalnih žena započela patrolirati područjem rezervata Balule, krivolov je pao za 76 posto. Svakoga dana prođu i do 19 kilometara u potrazi za krivolovcima, njihovim tragovima i zamkama. Prema podacima južnoafričke vlade na području nacionalnog parka Kruger aktivno je 12 skupina krivolovaca, a uglavnom napadaju i ubijaju ugrožene nosoroge. Srećom, od početka djelovanja Crnih mambi niti jedan nosorog nije ubijen za vrijeme njihove patrole. (ecorazzi.com)

02.01.2016. Životinje nisu za zabavu

Čimpanza Lisa Marie samo je jedna od mnogobrojnih životinja prisiljenih da zabavlja ljude. Rođena u zloglasnom uzgajalištu u Missouriju, ubrzo nakon poroda odvojena je od svoje majke i prodana imitatoru Elvisa Presleyja. Bila je prisiljena putovati i nastupati po školama, parkovima, staračkim domovima radi tuđeg profita. Srećom, kći Elvisa Presleyja, Lisa Marie Presley još 2009. godine zatražila je da se životinja smjesti u azil za čimpanze i prestane iskorištavati. Zahvaljujući pritisku javnosti i organizaciji PETA, Lisa Marie je oslobođena svog devetogodišnjeg ropstva te je smještena u azil za čimpanze na Floridi. Nakon uspješne prilagodbe i socijalizacije s ostalim čimpanzama bit će premještena u rezervat u kojem će se moći slobodno kretati, uživati u suncu i životu. Cijelu priču o Lisa Marie pročitajte ovdje. (peta2.com)

01.01.2016. Polarnog medvjeda nahranio eksplozivom

Kuhar u ruskoj vojnoj bazi na Arktiku optužen je za hranjenje polarnog medvjeda eksplozivom što je jadnoj životinji uzrokovalo veliku agoniju. Šokantni video prikazuje medvjedicu kako se previja u bolovima dok joj krv šiklja iz usta. Medvjedica, u pratnji svojeg medvjedića, često je dolazila u blizinu baze gdje su ju ljudi nerijetko hranili. Ovoga puta došla je sama, a njezina sudbina, nakon što joj je eksploziv podmetnut u hranu, ostaje nepoznata. Stručnjaci smatraju kako vjerojatno nije uspjela preživjeti eksploziju. Budući da su polarni medvjedi zaštićeni u Rusiji, kuharu prijeti zatvorska kazna. (dailymail.co.uk)

Broj pronađenih vijesti: 31.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2016 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting