Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 32.

31.12.2016. Dovedena veterinaru na Štefanje s užasnim ozljedama

Kujica, koju su kasnije nazvali Đurdica, živjela je na ulicama Županje. Mještani tvrde da su je svi voljeli i hranili, a ona im je uzvračala istom mjerom, osobito djeci, koju je obožavala. Dan poslije Božica Facebookom su se proširile uznemirujuće fotografije ranjene kujice. Krv iz njuške šikljala je na sve strane, a pronaći veterinara koji bi na blagdan izišao na teren bilo je izuzetno teško. Prvi i jedini koji je odmah reagirao bio je veterinar Tomislav Deže. Iako taj dan nije ni bio dežuran, primio je teško ranjenu životinju u ambulantu Dr. Dolittle u Osijeku, gdje radi. Na teren je odmah izišla policija, što su nam i potvrdili u Policijskoj postaji Županja, ali slučaj je još pod istragom, pa službenih informacija za sada nema. Veterinar Deže kazao je kako smatra da ozljede koje ima kujica Đurdica nisu nastale od petarde, kako se u početku činilo, već jakog fizičkog udarca. Kujica se trenutačno oporavlja u ambulanti, a njezino stanje je stabilno. (jutarnji.hr)

30.12.2016. Svi udomljeni: sklonište u Coloradu do Božića ostalo prazno

Volonteri i djelatnici skloništa za životinje u Coloradu doista su imali razloga za slavlje ovog tjedna: uspjeli su udomiti sve životinje, i to u manje od tjedan dana. Naziv njihove dosad najuspješnije kampanje bio je 'Udomite ih za blagdane', a budućim skrbnicima ponudili su oslobođenje od plaćanja naknada za udomljavanje ako psa ili macu udome između 18. prosinca i 1. siječnja. I prije no što je stigao Božić ostali su bez svih štićenika, udomili su ukupno 25 mačaka i 23 psa. Video slavlja objavili su na društvenim mrežama. No, kavezi neće dugo ostati prazni jer su novi štićenici već na putu. (24sata.hr)

29.12.2016. Neka vam novogodišnja odluka bude - veganstvo!

U 2016. američka Akademija prehrane i dijetetičara iznijela je službeni stav da je veganska prehrana najbolji izbor za zdravlje i okoliš, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) potvrdila je da crveno i obrađeno meso uzrokuju rak, bivša irska predsjednica Mary Robinson pozvala je mlade lidere na veganstvo, Novi Zeland dobio je prvu guvernerku veganku, a gradonačelnica Torina Chiara Appendino obećala je da će promocija veganske i vegetarijanske prehrane biti prioritet njezine administracije. Bilo da pomislite na muške piliće koje žive melju odmah nakon rođenja, teliće koje oduzimaju majkama kako bi postali teletina ili na bilo koju od 60 milijarda životinja koje godišnje kolju u svijetu, lako je doći do novogodišnje odluke koja bitno utječe na živote. Veganstvo kao novogodišnja odluka imat će pozitivan utjecaj na sve i pridonijeti stvaranju boljeg i pravednijeg svijeta.

28.12.2016. Sugar Ants: odjeća s porukom o potrebi zaštite životinja

Sugar Ants brand postao je prepoznatljiv u cijeloj Hrvatskoj, iako postoji tek nekoliko mjeseci. Grafička dizajnerica Melani Grabar iz Rijeke i Zvonimir Šarić iz Vinkovaca autori su odjeće koja se nose od Iloka do Dubrovnika, a na kojoj su oslikani prepoznatljivi životinjski motivi. Govoreći o razlozima za pokretanje jednoga ovakvog branda u Hrvatskoj, Zvonimir Šarić kaže kako on osobno veoma voli životinje, a kako je uz to i vegan tema zaštite životinja jako mu je važna. "Želimo educirati ljude da životinje ne trebaju držati zatvorene i u cirkusima. Kako životinje nemaju svoj glas, mi na ovaj način želimo ukazati na njihova prava", kaže Šarić. (lokalni.vecernji.hr)

27.12.2016. Pas koji je preživio pakao zlostavljanja i dalje voli ljude

Prošle godine psića Chunkyja otela su četvorica poremećenih tinejdžera, a ono što je prošao bilo je užasno. Chunkyju su dali lijekove, udarali ga i šutirali te mu slomili vrat prije nego što su ga ostavili. Također su mu zapalili njuškicu i oči, a slomili su mu i noge. Nakon svega, ovaj mali mješanac chihuahue potaknuo je mnoge diljem svijeta da ustanu protiv nasilja nad životinjama. Chunky je preživio te se oporavio. Kako kažu njegovi skrbnici, i dalje je razigran kao što je bio prije užasa koji je prošao. (index.hr)

26.12.2016. Kako pomoći psu da lakše podnese dane pucnjave

Većina pasa boji se glasnih zvukova i vatrometa. Kako je blagdanska pucnjava nažalost još uvijek gotovo neizbježna, tportal.hr donosi nekoliko savjeta kako im olakšati ta neugodna iskustva. Prva stvar koja pomaže jest planiranje. Dobro je znati na koje se dane može očekivati buka petardi, vatrometa i oružja. Također je mudro provjeriti je li s mikročipom psa sve u redu, u slučaju da pobjegne zbog panike. Možda najvažnija stvar jest pripremiti stan za bučne dane. Dobro je ne gasiti svjetlo u kući jer mrak pojačava učinak vatrometa. Spustite rolete i navucite zavjese. Kad šećete psa, pokušajte izbjeći kasne sate kad se događa najviše pucanja. Važno je također tijekom bučnih dana voditi psa na uzici i uvijek imati potpunu kontrolu nad njime kako se ne bi prestrašio i otrčao na cestu. (tportal.hr)

25.12.2016. Ove blagdane proslavite - veganski!

Ako pripremate blagdanski ručak za svoju obitelj i prijatelje, velika je vjerojatnost da je među njima barem jedan vegetarijanac ili vegan koji bi mogao biti uzrujan onime što vidi na stolu, objavila je PETA na svojoj stranici te je ponuđena i alternativa: niz veganskih recepata za zdrave i ukusne objede, od predjela do deserta, na kojima će Vam biti zahvalni i Vaši gosti, ali i same životinje.(peta.org) 

24.12.2016. Okitite umjetne borove i drvca u teglama!

Udruga Prijatelji životinja apelira na sve da za blagdane, umjesto posječenih borova, okite plastična drvca ili ona posađena u teglama. Plastični borovi ekološkiji su izbor samo pod uvjetom da se ne mijenjaju svake godine, odnosno da se koriste godinama. Ako se plastični borovi mijenjaju prečesto, tada su bolje rješenje sadnice u teglama, koje se mogu kasnije presaditi. Dobro je takva drvca darovati skloništima za napuštene životinje kako bi im u vrućim ljetnim mjesecima davala hlad. Stabla iz rasadnika, odbačena nakon blagdana, stvaraju ružnu sliku i šalju neekološku poruku jer se mlada odsječena drvca bacaju nakon dva tjedna, a mogla su biti dom pticama i drugim životinjama.

23.12.2016. Nizozemska: uzgoj za krzno je etički neprihvatljiv!

Vrhovni sud Nizozemske donio je završnu presudu kojom uzgajivačima jasno daje do znanja da nemaju zakonskih temelja za rušenje zabrane uzgoja životinja radi krzna! Zaključeno je da postoji poštena ravnoteža između zaštite osnovnih prava uzgajivača i javnog interesa kojemu služi zakon. Time je završena složena pravna bitka koju uzgajivači kuna neuspješno vode protiv nizozemske države koja je 2013. godine zabranila uzgoj životinja za krzno zato što je to ''etički neprihvatljivo''. Ako je Nizozemska, koja je četvrta u svijetu po uzgoju kuna za krzno, mogla donijeti zabranu uzgoja i boriti se za tu odredbu poštujući stav javnosti, tada bi isto trebala učiniti i Hrvatska u kojoj samo nekolicina preostalih uzgajivača činčila želi manipulirati zakonskom zabranom.

22.12.2016. Kalendar 'Udomi me, ne kupuj!': zgodni dečki pozirali za pomoć psima

"Udomi, ne kupuj!" naziv je kalendara za 2017. godinu koji je nastao s ciljem pomaganja napuštenim psima. Za kalendar je poziralo 12 zgodnih sportaša, a fotografirali su s prelijepim psima koji straže dom, sve to u korist Zaklade Regica, hrvatske zaklade za pomoć životinjama osnovane s ciljem pružanja veterinarske pomoći životinjama o kojima nitko ne brine, kao i u korist Udruge za brigu o životinjama Beta iz Beograda. Riječ je o projektu međunarodnoga karaktera, jer zaštita životinja ne poznaje granice, u što su se kroz niz godina rada uvjerili i pokretači ove kampanje, Nikolina Pišek i Viktor Drago. (vijesti.rtl.hr)

21.12.2016. Više od 700 komentara na javnoj raspravi za činčile!

Rijetko koje savjetovanje sa zainteresiranom javnošću dobije toliki interes javnosti i toliki broj komentara kao što je to slučaj s propisima koji se tiču zaštite životinja. Prije tri mjeseca, na javnu raspravu o nacrtu Prijedloga Zakona o zaštiti životinja stiglo je više od 1200 komentara. Jučer je završena javna rasprava o dopuni Zakona o zaštiti životinja, kojom se tražilo, po hitnom postupku, produljenje 10-godišnjeg prijelaznog razdoblja za uzgajivače činčila na još godinu dana. U više od 700 pristiglih komentara pojedinci i udruge odlučno i beskompromisno izjasnili su se protiv uzgoja životinja za krzno i produljenja prijelaznog razdoblja! Očekuju da, sukladno Zakonu, zabrana uzgoja životinja za krzno stupi na snagu 1. 1. 2017., na ponos cijele Hrvatske.

20.12.2016. Danas je zadnji dan za spas činčila!

Danas, 20. 12., završava javna rasprava o izmjeni odredbe Zakona o zaštiti životinja, kojom se namjerava produljiti prijelazno razdoblje za završetak uzgoja životinja za krzno na još godinu dana. Zabrana uzgoja trebala bi stupiti na snagu 1. 1. 2017., nakon 10 godina prijelaznog razdoblja, no Zakon se želi mijenjati kako bi se pogodovalo šačici uzgajivača činčila koji su svjesno kršili tu odredbu i nastavljali proizvodnju. Prijatelji životinja pozivaju sve one koji još nisu da još danas ostave svoj komentar na javnoj raspravi i odlučno se usprotive produljenju prijelaznog razdoblja za uzgajivače činčila. Iako je prirodni životni vijek činčila od 10 do 20 godina, prosječni život činčile u uzgoju radi krzna je osam mjeseci. Ubijaju ih u plinskim komorama, kloroformom, strujnim udarima, projektilima koji probijaju mozak ili lomljenjem vratova.

19.12.2016. Pas skočio s četvrtog kata u paničnom strahu zbog petardi

U subotu, nešto iza 14 sati, s balkona zgrade u Rudešu skočio je pas i teško se ozlijedio. Pas Medo skočio je s četvrtog kata, u panici zbog pucanja petardi koje su djeca bacala na obližnjoj livadi. U vrijeme dok se ovo dogodilo pas je u stanu bio sam i ostao je zatvoren na balkonu. Teško ozlijeđenog Medu na kraju je spasila Gloria Malin, djevojka koja je svoj život posvetila pomaganju životinjama, odvevši ga veterinaru koji ga je htio primiti, s obzirom na to da se nije znalo čiji je. Pošto je pas pao na beton, strgana mu je zdjelica na tri mjesta te je zadobio povredu mjehura, krvarenje u plućima, kao i ozljedu jezika i desni. Dobio je lijekove protiv bolova, infuziju i pod nadzorom je te je, srećom, izvan životne opasnosti. Skrbnica, koja nije mikročipirala svog psa, javila se naknadno djevojci Gloriji anonimnom porukom kojom se odrekla Mede pod izlikom da nema vremena o njemu brinuti. (index.hr)

18.12.2016. Ostavite komentar za spas činčila do 20.12.!

Javno savjetovanje u kojemu se predlaže da se produlji prijelazno razdoblje za uzgajivače činčila traje do 20. 12. (utorak). Ostavite svoj komentar protiv prijedloga produljenja prijelaznog razdoblja za preostalu manjinu uzgajivača činčila. Zabrana uzgoja životinja radi krzna mora stupiti na snagu s 1. 1. 2017., a kako bi se to konačno ostvarilo Prijatelji životinja predložili su i udomljenje preostalih činčila iz uzgoja. Ako ste spremni pomoći i na taj način, ispunite prijavnicu.

17.12.2016. Američka Akademija prehrane dala zeleno svjetlo veganstvu

Prema službenom stavu Akademije prehrane i dijetetičara (Academy of Nutrition and Dietetics), udruženja koje broji 100 tisuća profesionalaca iz područja nutricionizma i najveće udruženje je takve vrste u SAD-u, veganska ishrana najbolji je izbor za zdravlje i za okoliš. Udruženje je prepoznalo brojne korisne strane vegetarijanske ishrane o čemu su se službeno izjasnili u prosinačkom izdanju svog medicinskog časopisa, no naglašeno je kako smatraju da upravo veganstvo možemo povezati sa smanjenjem rizika bolesti kao što su dijabetes, povišeni krvni tlak, neke vrste raka te bolesti srca. (vegnews.com)

16.12.2016. Naprije ih se jaše pa ih se pojede: My Little Pony Burger
Diljem svijeta ljudima se okreću želuci na vijest kako nizozemski proizvođač mesa prodaje "My little Pony Burger", sendvič koji se zove po omiljenom dječjem crtanom filmu o ponijima. Burger je načinjen od dijelova tijela mrtvih konja iz obližnjeg zabavnog parka, a nalazi se na jelovniku restorana u okolici. Inače, meso ponija nije neka novost, jer ga već nudi štand brze hrane pod imenom 'Kitchen of the Unwanted Animal' (Kuhinja neželjene životinje), gdje se za jelo, između ostalog, mogu kupiti dijelovi konjića koji su služili za jahanje djeci iz zabavnog parka Slagharen. (peta.org)
15.12.2016. Veganski burger kao zdravija, ali i ukusnija alternativa

Za ljubitelje fast fooda već niz godina postoje razne zdravije, veganske alternative gotovo svugdje u svijetu. Jedna od njih je i američki lanac brze hrane pod imenom Veggie Grill koji se počeo brzo širiti, a čiji direktor Steve Heeley tvrdi kako je njihov burger jednako dobar, a možda čak i ukusniji od McDonaldsovog Big Mac sendviča. Osim što je boljeg okusa, još je jedna velika velika razlika između ova dva burgera: Veggie Grill burger priprema se od soje, graška i proteina pšenice - te je 100 posto veganski. "Potrošači danas više promišljaju o onome što jedu te su svjesniji toga kako je prehrana koja se sastoji od povrća, voća, mahunarki i orašastih plodova naprosto bolja za njih.", kazao je Heeley koji je, dakako, i sam vegan. (businessinsider.com)

14.12.2016. Slavni glumac poručio: nositi vunu znači podržavati okrutnost

Joaquin Phoenix, američka filmska zvijezda i poznati svjetski aktivist za prava životinja postao je vegan na dan kada je vidio kako njegovi roditelji ubijaju ribu. Phoenix apelira na kupce da pri kupovini božićnih poklona zaobiđu vunu. S tim u vezi, ovaj slavni glumac nominiran za Oscara sudjeluje u PETA-inoj kampanji protiv korištenja vune, a njegov će se lik pojaviti na divovskim billboard plakatima u vrlo prometnom dijelu Los Angelesa, u idućih nekoliko dana. Plakatom na kojem pozira u odijelu načinjenom od veganske vune uz spašenu ovcu, Phoenix poručuje svojim sugrađanima: "Okrutnost mi ne pristaje. Molim, izostavite vunu iz svoje odjeće." (peta.org.uk)

13.12.2016. Prijatelji životinja udomit će sve činčile!

Uzgoj životinja za krzno u Hrvatskoj zabranjen je 2006. godine i treba stupiti na snagu 1. 1. 2017. godine. No Ministarstvo poljoprivrede je, zbog pritiska nekolicine preostalih uzgajivača, otvorilo novo javno savjetovanje u kojemu se predlaže da se produlji prijelazno razdoblje za uzgajivače činčila do 1. 1. 2018. godine. Kao razlog za produljenje roka navode se činčile koje su još premlade za deranje krzna i trudne ženke činčila koje bi trebali usmrtiti ako se prijelazno razdoblje ne produlji na još godinu dana. Prijatelji životinja smatraju da to nije potrebno jer su sve navedeno uzgajivači dosad već mogli učiniti najmanje deset puta te poručuju da će, uz pomoć građana, udomiti činčile. Pozivaju sve građane da do 20. 12. ostave komentar na javnoj raspravi i da se usprotive produljenju prijelaznog razdoblja, uzrokovanom pritiskom interesnih skupina.

12.12.2016. Ove blagdane okušajte se u pravljenju ukusnih sirovih kolača

Umjesto potpuno istih recepata po kojima svakih blagdane pravite kolače, možda biste se ovog Božića mogli odlučiti za zdraviju, kreativniju i zanimljiviju varijantu: sirove slastice. Ne, nije riječ o još jednom prolaznom trendu, to su zapravo kolači kakve su pravile i naše bake, od dobro poznatih sastojaka kao što su lješnjaci, smokve, bademi i čokolada. Riječ je o slasticama za koje Vam pećnica nije potrebna, a koji neće naškoditi Vašoj liniji. Prava majstorica u pravljenju ovih prekrasnih delicija je Mihaela Devescovi, a svoje je slatke tajne odlučila otkriti u svojoj novoj kuharici. (jutarnji.hr)

11.12.2016. Spašene životinje postale junaci priča sa sretnim krajem
Rachele Totaro, fotografkinja iz Italije, volontira za  La Collina dei Conigli, organizaciju koja se bavi udomljavanjem životinja iskorištavanih u pokusima i testiranjima. Svake godine Rachele osmisli kalendar za koji fotografira neke od životinja spašenih iz znanstvenih laboratorija. Ove su godine tema kalendara bajke za djecu jer nas one uče kako je sretan kraj moguć i nakon teških vremena te kako svatko može postati junak. (huffingtonpost.com)
10.12.2016. Aktivisti performansom obilježili Dan prava životinja

Povodom Međunarodnog dana prava životinja aktivisti su održali performanse na glavnom zagrebačkom trgu. “Svi smo mi Zemljani i imamo pravo na život bez iskorištavanja i držanja u ropstvu”, poručili su iz udruge Prijatelji životinja, dok su pozivali sugrađane da povodom današnjeg dana pogledaju dojmljiv dokumentarni film ”Zemljani”, kako bi se zamislili nad postupcima čovječanstva prema svojim sustanarima. (nezavisni.hr)

09.12.2016. Iskustvo Zemljana: pogledajte film koji je promijenio milijune ljudi

Ovogodišnji Međunarodni dan prava životinja koji je obilježava u subotu, 10. prosinca, aktivisti su odlučili posvetiti poticanju građana na promišljanje o svom odnosu prema životinjama, na što će ih nastojati potaknuti prikazivanjem višestruko nagrađivanog dokumentarnog filma 'Zemljani' (Earthlings), koji prikazuje skrivene snimke svakodnevnih praksa iskorištavaja životinja – uzgajivačnica, klaonica, cirkusa, vodenih parkova i sličnog. Akcija će se ove subote održati na Trgu bana Josipa Jelačića, od 10 do 12 sati. Performeri u crnoj odjeći simbolično će nositi bijele maske kako svojim emocijama i suzama ne bi skrenuli pozornost s ekrana ispred njih. Inače, dokumentarac 'Zemljani' zaslužan je za promjenu životnih navika milijuna ljudi diljem svijeta te neizostavno ostavlja dubok dojam na gledatelje.

08.12.2016. Hitnom akcijom iz jame spasili uplašeno jare

Na poziv Mate Ivanovića iz Lovreca, troje članova HGSS-a Imotski nisu gubili vrijeme, već su odmah pohitali u akciju spašavanja jarića koji je upao u jamu. Iako situacija nije bila hitna jer se jare zadržalo na drvenom podestu, HGSS-ovci su brzo reagirali te su izradili sidrište, a potom se jedan od njih polako spustio do preplašenog jareta koje se ukipilo na samo 10 metara niže od ruba ponora. Jare nije zadobilo ozlijede pri padu u jamu i sretno je spašeno. (24sata.hr)

07.12.2016. Karlovac će ipak raspisati novi natječaj za sklonište

Predsjednik karlovačkog Gradskog vijeća Damir Mandić održao je danas u Gradskoj upravi konferenciju za novinare u ime Kluba HDZ-a, HSS-a i HSLS-a na temu skloništa za životinje. Mandić je između ostalog rekao: "Sinoć na sjednici Kluba vijećnika HDZ-a i naših koalicijskih partnera HSS-a i HSLS-a, donijeli smo odluku, odnosno zaključak, da vezano uz točku odluke o skloništu za životinje nećemo na sjednici Gradskog vijeća prihvatiti odluku kakvu je predložio gradonačelnik. Ići ćemo s amandmanom kojim tražimo da se ne prihvati niti jedna ponuda tvrtki koje su se javile na natječaj... Naš stav je da, nakon puno razgovora i reakcija zainteresirane javnosti, građana i udruga, treba krenuti ipak u novi natječaj." (hrk.hr)

06.12.2016. Morrissey reagirao zbog novčanice sa životinjskim sastojkom

Poznata britanska glazbena zvijezda Morrissey prozvao je Banku Engleske zbog sastojka životinjskog podrijetla u novčanicama od pet funti. Bijesni pjevač i aktivist izjavio je da bi svi oni koji se ne zamaraju objavom o životinjskom sastojku u novčanici trebali ponuditi dijelove vlastitog tijela za "dekorativne svrhe na budućim novčanicama od pet funti". Inače, sporne su novčanice ušle u opticaj u rujnu, a pokrenuta je rasprava oko korištenja ovih novčanica od strane vegetarijanaca, vegana, kao i nekih religijskih skupina. Na web stranici 'True To You' omiljeni Morrissey odriješito je napisao kako bi se čitava zemlja digla na noge da su, kojim slučajem, u novčanicama pronađeni komadići pasa i mačaka. (blink.htcsense.com)

05.12.2016. 'Ponedjeljak, krvavi ponedjeljak' na riječkom adventu

Da kobasice ne rastu na drveću, a šunke nisu ništa drugo neko noge i stražnjice do nedavno živućih životinja, podsjetili su građane Rijeke sami mesari, izazvavši reakcije i kod onih koji još uvijek jedu meso. Ljudi često ne žele biti svjesni toga da su proizvodi od životinjskog mesa krvavi te da je ne samo ponedjeljak, već i svaki drugi dan u tjednu natopljen krvlju životinja koje bespotrebno stradavaju zbog ljudskih okusnih pupoljka. Možda upravo mesari svojim događanjem potaknu Riječane na veganstvo kako bi u ovo vrijeme adventa spasili živa bića svojom prehranom. Ili da, za početak, barem jedan dan u tjednu postane manje krvav, npr. ponedjeljak.

05.12.2016. Znanstvenici nagrađeni za rad na testiranju bez okrutnosti

Dvoje singapurskih znanstvenika prvi su u Aziji dobitnici prestižne nagrade za postignuća u radu na alternativama testiranju na životinjama. Riječ je o Lushovoj nagradi za znanost koju su dr. Daniele Zink i dr. Loo Lit Hsin dobili za rad na proceduri predviđanja otrovnih učinaka na bubreg čovjeka. Prije otkrivanja njihove procedure, otrovne su se kemikalije testirale na životinjama. Lushova nagrada dodjeljuje se već petu godinu, u nekoliko kategorija, među njima i za znanstvena postignuća na području testiranja bez okrutnosti, za što je do sad izdvojeno već 1,5 milijuna funti. (straitstimes.com)

04.12.2016. Lav u cirkusu rastrgao krotitelja pred vrištećom publikom

Islam Shaheen (35) je kao trener u cirkusu radio deset godina. Tijekom nedavnog nastupa u Aleksandriji, u Egiptu, izvodio je točku i koncentrirao se na jednog lava. Drugi ga je iznenadio, skočio na njega i ugrizao ga za vrat. Djeca su počela vrištati, neki su bježali iz cirkusa. Glazba je stala, a ostali "treneri" su odmah pritrčali u pomoć Islamu. Udarali su lava štapovima. Poznato je kako životinje u cirkusu žive u potpuno neprirodnim uvjetima i teško ih se fizički i psihički zlostavlja pri "treniranju". (24sata.hr)

03.12.2016. Tradicionalni meksički restoran u Texasu postao veganski

Nakon što je preživio srcani udar, vlasnik meksičkog restorana u Texasu, Aurelio Arias, odlucio je okrenuti novu stanicu u svom životu. On i njegova obitelj izbacili su sve namirnice životinjskog podrijetla s jelovnika restorana i tako klasicni meksički restoran preobrazili u novu, zdravu verziju tradicionalne meksičke kuhinje - svi meksički specijaliteti koji se ondje mogu kušati su veganski. Iako su neki gosti isprva ismijavali njegovu ideju, mnogima su se jako svidjeli novi recepti. (dfw.cbslocal.com)

02.12.2016. Strava u Međimurju: starica pokušala ubiti psa sjekirom

Javnost je bila šokirana viješću o pronađenom psu koji je imao teške povrede glave, a sve je još više je uznemirila činjenica da je riječ o ozljedama zadobivenim pokušajem ubojstva sjekirom od strane sedamdesetogodišnje starice. Umirovljenica, za koju sumještani iz Celina, nedaleko od Murskog Središća, kažu da je normalna, premda malo mrzovoljna žena, napuštenog psa nasilno je uvukla u svoje dvorište. U prvom pokušaju da ga ozlijedi spriječio ju je susjed. No, onda je psa odvukla dalje od kuće, u šikaru iza dvorišta. Svi su mislila da ga je ostavila na miru, no zla starica to nije učinila. Odlučila ga je ubiti iz čistog mira, bez razloga. Ženu je policiji prijavio njezin sin. (jutarnji.hr)

01.12.2016. U Japanu prestao uzgoj životinja radi krzna

Uzgoj kuna radi krzna došao je svome kraju zatvaranjem zadnje farme u Niigati. Posljednjih godina japanski Centar za prava životinja učestalo je prijavljivao farmu kuna Otsuka zbog rada bez dozvole i kršenja japanskog Zakona o invazivnim vrstama iz 2006. godine. Šteta za bioraznolikost uzrokovana bijegom američkih kuna s farmi postala je značajan problem, pa je tim Zakonom ograničen uzgoj neautohtonih vrsta američkih kuna, rakuna i nutrija za samo određene svrhe poput znanosti i edukacije. Prema Zakonu, farmama za kune sagrađenim prije 2006. godine, dopušteno je nastaviti s radom uz prateću dozvolu. Budući da se radilo o jedinoj preostaloj farmi, zatvaranje Otsuka farme dovelo je do kraja japanskog uzgoja životinja radi krzna. Popularnost odjeće sa životinjskim krznom u Japanu značajno se smanjila uslijed rastuće potražnje potrošača za etički proizvedenim proizvodima. Od svog vrhunca 2006. godine, uvoz krzna u Japan do danas je pao za čak 80%. (furfreealliance.com)

Broj pronađenih vijesti: 32.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2016 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting