Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 31.

31.05.2016. Prava životinja u Prijedlogu okvira nacionalnoga kurikuluma

Udruga Prijatelji životinja odazvala se svojim prijedlozima pozivu za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Okvira nacionalnoga kurikuluma. U dopisu ministru Šustaru Udruga je pohvalila Okvir u cjelini i vidljiv trud stručnjaka koji su uložili svoje vrijeme i znanje u donošenje cjelovite kurikularne reforme. Predlaže da se u kurikulume nastavnih predmeta i u međupredmetne teme uključi i područje zaštite životinja i vege prehrane kao etičkog, zdravstvenog ili vjerskog odabira. Time se djeca uče toleranciji, uvažavanju različitosti i nenasilju prema svim živim bićima. Pohvalivši zastupljene teme prava životinja, ekologije i održivog razvoja u prijedlozima nacionalnog kurikuluma iz srednjoškolskih predmeta Filozofija i Etika, Prijatelji životinja iznijeli su konkretne prijedloge i za njihovo uvrštavanje u predmete Priroda i društvo, Priroda, Biologija, kao i u međupredmetne teme koje se mogu realizirati kroz nastavne i stručne predmete, kao i kroz izvanučioničku nastavu.

30.05.2016. Prosvjedi zbog ubijanja gorile u zoološkom vrtu

Nakon što se prošle subote četverogodišnjak popeo preko ograde i upao u ograđeni prostor za gorile u zoološkom vrtu u američkom gradu Cincinnatiju, interventna ekipa pucala je i ubila 17-godišnjeg Harambea. Direktor zoološkog vrta smatra da nisu imali drugog izbora jer da su koristili strelice za uspavljivanje, možda ne bi na vrijeme stigli osloboditi dječaka. No, njegove riječi nisu uspjele umiriti brojne kritičare koji vjeruju da je smrt gorile, koji nije naudio dječaku, bila nepotrebna. Mnogi su okrivili dječakovu majku jer nije pazila na njega, a neki su sugerirali da bi dječakove roditelje trebali kriminalno teretiti za nesreću. Online peticija koja traži da netko odgovara zbog smrti Harambea skupila je više od 8.000 potpisa u manje od 24 sata. U U nedjelju je održan prosvjed gdje su okupljeni pozivali na bojkot zoološkog. Organizacija PETA objavila je: "Još jednom, zatočeništvo je uzelo život životinji." (telegram.hr)

29.05.2016. Najusamljenija slonica svijeta umrla nakon 69 godina zatočeništva

Slonica Hanako, koja je od 1949. živjela u tokijskom zoološkom vrtu, umrla je u 69. godini života. Tamo je završila kao dvogodišnja slonica, i to kao simboličan poklon Tajlanđana koji su tako željeli iskazati poštovanje Japanu s kojim su te godine zakopali ratne sjekire, otkopane tijekom Drugog svjetskog rata. Cijeli život provela je sama, tu i tamo družeći se s timariteljima koji su ju hranili. Zbog toga su ju mediji proglasili najusamljenijom slonicom na svijetu. Zadnji pokušaj da ju se spasi i da joj se bar pod stare dane omogući druženje s drugim slonovima dogodio se prošle godine. Unatoč tome što je peticiju kojom se tražilo da se Hanako iz Japana preseli u sklonište za slonove na Tajlandu potpisalo 470 tisuća ljudi, uprava zoološkoga vrta smatrala je da je slonica prestara i da ne bi preživjela toliki put. (index.hr)

28.05.2016. Država mora platiti zbog zabrane snimanja zlostavljanja životinja!

Savezni sudac odredio je da američka država Idaho mora platiti gotovo 250 tisuća dolara pravnih pristojbi koaliciji neprofitnih organizacija koje su tužile državu tvrdeći da njezino zakonodavstvo kriminalizira zviždače i krši slobodu govora. Naime, prošle godine B. Lynn Winmill, glavni sudac Okružnog suda u SAD-u, presudio je da je zakon države Idaho ilegalan kada tvrdi da potajno snimanje zlostavljanja životinja u poljoprivrednim objektima krši pravo slobode govora. Zakonodavci države Idaho donijeli su 2014. godine taj propis nakon što je organizacija Mercy for Animals objavila video koji prikazuje radnike jedne mliječne farme kako gaze, tuku i na druge načine zlostavljaju krave. Sudac je u presudi izjavio da bi takav propis suzbijao mogućnost govora tajnih istražitelja i zviždača o temama koje su od velikog javnog interesa, kao što su: sigurnost radnika na farmama, postupanje prema životinjama na farmama i njihovo zdravlje te utjecaj poslovanja na okoliš. (idahostatesman.com)

27.05.2016. Međunarodni dan kastracije uličnih mačaka

U suradnji s američkom organizacijom Alley Cat Rescue Inc., Prijatelji životinja obilježavaju 27. svibnja Međunarodni dan ‪kastracije‬ uličnih mačaka, kada će veterinarske ambulante u Zagrebu, Čakovcu i Sisku, koje su se odazvale pozivu, o svojemu trošku kastrirati po dvije mace s ulice. Čak 9.500 uličnih maca kastrirano je zahvaljujući suradnji više od 800 veterinarskih ambulanti u SAD-u. Uz SAD, Južnu Afriku i Kanadu, ove godine i Hrvatska sudjeluje u ovome međunarodnom humanom programu. Prijatelji životinja pozivaju sve koji su voljni pomoći mačkama u zajedničkom dvorištu ili na ulici da se jave putem online prijavnice.

26.05.2016. Proslava udomljavanja pasa u Osijeku

Osječka Udruga Pobjede treću godinu za redom organizira veliko druženje za udomljene pse i njihove skrbnike kako bi promovirali i popularizirali udomljavanje i podsjetili na važnost prevencije napuštanja životinja. Na događanju nazvanom ''Povratak otpisanih vol. 3'' u nedjelju 29. 5. 2016., od 10 do 17 sati na lijevoj obali Drave (kod amfiteatra), svi okupljeni moći će se družiti međusobno i sa psima, uz simpatičan glazbeni program, tombolu, aukcije uživo i vegansku hranu. Sve to odigrat će se pod budnim okom trenerice pasa Alenke Medak iz škole za Obuku pasa Prias i pod pokroviteljstvom Grada Osijeka. Sve prikupljene donacije koristit će se za skrb o 200 pasa u osječkom Skloništu za napuštene životinje u Nemetinu, koje vodi Udruga Pobjede, a koje je jedno od samo šest no kill skloništa u Hrvatskoj, od ukupno 30 registriranih. (Udruga Pobjede)

25.05.2016. Tjedan svjesnosti o veganstvu u Sjevernoj Karolini

Još jedna dobra vijest iz svijeta - grad Asheville u Sjevernoj Karolini odlučio je proglasiti Tjedan svjesnosti o veganstvu, koji se održavao od 9. do 15. svibnja. Službeni proglas događanja, između ostalog, navodi kako je Američka nutricionistička i dietetska akademija (The Academy of Nutrition and Dietetics) proglasila dobro isplaniranu vegansku prehranu primjerenom za sve stadije života. Proglas spominje i beneficije veganske prehrane po ljudsko zdravlje i okoliš. I neki su drugi američki gradovi izdali slične proglase, poput Eugenea i Portlanda. (http://latestvegannews.com/)

24.05.2016. Vejzović, Rundek, Šnajder i drugi kulturnjaci na strani činčila

Hrvatski intelektualci pridružili su se podršci zabrani uzgoja krznaša u Hrvatskoj, ističući etičku neprihvatljivost korištenja životinja za proizvodnju krzna. Dunja Vejzović, svjetska operna primadona i glazbena pedagoginja, kaže da je nekoć nosila bunde, ali tijekom godina osvještavanja o proizvodnji odjeće životinjskog podrijetla postala je strogi pobornik prava životinja. Glazbenik i kazališni redatelj Darko Rundek ističe: ''Ponosan sam što je Hrvatska donijela zakon o zabrani uzgoja životinja zbog krzna i ne vidim nikakav razlog da se iz tog zakona izuzmu činčile.'' Poznati hrvatski pisac i publicist Slobodan Šnajder pridružuje se ''onima koji se najoštrije protive najavljenim noveliranjima Zakona o zaštiti životinja kojima se kani omogućiti uzgoj činčila u svrhu njihova deranja, to jest pretvaranja živih bića u hodajuće, ali mrtve bunde''. Nakon veterinara i velike većine javnosti, svojim jasnim stavovima i mnogi hrvatski kulturnjaci pokazuju da očekuju od 1. 1. 2017. potpuni prestanak uzgoja svih životinja za krzno.

23.05.2016. Pamela Anderson o zatočeništvu kitova

Pamela Anderson je na nedavnom događanju osobno ušla u bazen obložen zrcalima ne bi li skrenula pozornost na patnje koje proživljavaju zatočeni kitovi. Zrcala u improviziranom bazenu simulirala su nesnosnu vrućinu koja vlada u pravim bazenima za kitove, reflektirajući sunčevu svjetlost i zadržavajući je u malom prostoru. Zvukovi u bazenima za kitove također se odbijaju od stijenki, što djeluje izrazito stresno na kitove koji "vide" svojim ušima. Kitovi u takvim skučenim i stresnim uvjetima provode cijeli život, dok u prirodi dnevno proputuju stotine kilometara. "Nisam mogla izdržati niti 3 minute. Kad sam izašla, poželjela sam nekoga ugristi. Ne mogu niti zamisliti kakav je pakao provesti cijeli život u takvim uvjetima. To mora prestati", izjavila je Pamela nakon boravka u bazenu. (Pamela Anderson Foundation newsletter)

22.05.2016. Raste populacija vegana u Britaniji

Prema nedavno održanoj anketi koju je provela organizacija Britain's Vegan Society i časopis Vegan Life, a uključivala je 10.000 ispitanika starijih od 15 godina, utvrđeno je kako je populacija vegana porasla za 360 % u odnosu na 2006. godinu. Procjenjuje se kako je više od 1 % građana UK-a, njih 542.000, odlučilo iz svoje prehrane izbaciti meso, mlijeko, jaja i ostale životinjske proizvode. "Percepcija veganstva u društvu bitno se promijenila, više se ne doživljava kao nešto ekstremno, već jednostavno i pristupačno. Građani su sve više upoznati s farmskom industrijom i iskorištavanjem životinja za hranu, negativnim utjecajem na klimu i okoliš te negativnim utjecajem mesa i mlijeka na ljudsko zdravlje", objašnjava Keith Coomber iz časopisa Vegan Life. (rt.com)

21.05.2016. Znanstvenici dokazali da crveno meso uzrokuje rak!

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) nakon analize oko 800 studija utvrdila je da crveno i obrađeno meso uzrokuju rak. Mesne prerađevine poput slanine i kobasica svrstali su u prvu grupu uzročnika raka, istu onu u kojoj se nalaze alkohol i cigarete. "Za svakih 50 grama obrađenog mesa konzumiranog svakog dana (ekvivalent jednog hot doga), rizik od dobivanja raka donjeg dijela želuca raste 18 % ", stoji u izvješću Američkog instituta za istraživanje raka te Svjetske udruge za istraživanje raka. Točnije, stručnjaci su donijeli zaključak kako svakih 50 grama obrađenog mesa, ako se konzumira na dnevnoj bazi, povećava rizik od dobivanja kolorektalnog raka, dakle, raka debelog crijeva i rektuma. Iako neki smatraju kako se to njima ne može dogoditi jer kupuju kvalitetno meso kod lokalnog mesara, bitno je znati da to nema veze s kvalitetom mesa. To je povezano s kemijskim promjenama koje se događaju u samom mesu tijekom njegove obrade te kemikalija koje se prirodno nalaze u mesu, a samom konzumacijom povećavaju rizik od raka. (znet.hr)

20.05.2016. Cirkus: Čakovcu ne trebaju olinjale deve!

Povodom dolaska cirkusa Berlin s divljim životinjama kao što su deve u grad Čakovec, udruga Prijatelji životinja uputila je prijavu na adrese gradonačelnika i župana grada Čakovca, Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i veterinarske inspekcije Međimurske županije te zatražila da provode i poštuju Zakon o zaštiti životinja. Iz odredbi Zakona jasno je da je u Hrvatskoj zabranjeno držanje divljih životinja u cirkusima bez obzira hoće li one nastupati u cirkuskim točkama ili ne, kao i da deve, ljame i slične životinje u Hrvatskoj nisu domaće, nego divlje životinje te kao takve ne smiju niti pristupiti s cirkusima na teritorij RH. Shodno tome, ulazak spomenutog cirkusa na teritorij Hrvatske je nezakonit, a javnosti je poslana poruka da Grad Čakovec i ostale nadležne institucije ne mare za provedbu Zakona, već ga otvoreno krše. Udruga je pozvala građane da svojim posjetom ne podržavaju cirkuse sa životinjama i kršenje Zakona, a grad Čakovec da ugosti cirkuse s ljudskim akrobacijama.

19.05.2016. Peticija protiv industrije psećeg mesa

Festival Yulin održava se između 21. i 30. lipnja svake godine u Kini, a u tom periodu posjetitelji festivala jednu lychee i pseće meso. Građani diljem svijeta, ali i milijuni Kineza, protive se zlostavljanju i konzumaciji psećeg mesa te apeliraju na kinesku vladu da zabrani takvu industriju. Za potrebe festivala Yulin psi su nerijetko oteti svojim skrbnicima te pretučeni i pušteni da iskrvare do smrti. Potom ih se zakači na kuke, raspori, odere te stavi u prodaju. Prema novom istraživanju, kada je riječ o emocijama, pseći mozak ne razlikuje se puno od ljudskog. Uzevši u obzir kako su psi osjećajna i svjesna bića neprihvatljivo je da moraju prolaziti kroz takve torture i zlostavljanje. Potaknite kinesku vladu na zabranu industrije psećeg mesa potpisivanjem ove peticije. (secure.avaaz.org)

18.05.2016. I veterinari zgroženi uzgojem za krzno!

Dok se očekuje skoro objavljivanje za javnu raspravu prijedloga izmjena i dopuna Zakona o zaštiti životinja, kritikama javnosti zbog inicijative za izuzećem činčila iz zabrane uzgoja životinja za krzno pridružila se veterinarska struka koja daje podršku postojećoj zakonskoj odredbi koja štiti činčile od uzgoja i ubijanja radi njihova krzna. Veterinari upozoravaju da je farmski uzgoj činčila potpuno neprihvatljiv sa stajališta dobrobiti životinja. Odjel veterinara male prakse Hrvatske (OVMPH) CSAVS-a, Hrvatske veterinarske komore i Ured za dobrobit životinja Hrvatskog veterinarskog instituta složni su u stavu da je farmski uzgoj činčila neadekvatan vrsti i onemogućava im prirodno ponašanje, razmnožavanje i socijalni kontakt s drugim životinjama. U podršci zabrani uzgoja svih životinja za krzno domaćim veterinarima pridružili su se i njihovi kolege iz inozemstva

17.05.2016. Veganska jela za misiju na Marsu

Veganskoj "mesnici" Herbivorous Butcher nedavno se obratio Josh Borchardt, znanstveni istraživač iz Naprednog laboratorija za istraživanje svemira i tehnologije, s prijedlogom da kreiraju veganski plan prehrane za šest astronauta za potrebe dvotjedne simulaciju misije na Marsu koja se održava u pustinji u saveznoj državi Utah. Borchardt im se obratio zato što je u svemiru daleko praktičnije konzumirati vegansku hranu. Za sada su osmislili šest doručaka i šest večera koje mogu biti smrznute godinu dana. I dalje ispituju koliko dugo hrana može biti smrznuta da nakon odmrzavanja i kuhanja još uvijek djeluje svježe. Ako sve pođe po planu, astronauti će u svemir ponijeti veganska jela. (citypages.com)

16.05.2016. Okrutna stvarnost kožnih predmeta

Neki ljudi su naviknuli zatvoriti oči pred patnjama koje proživljavaju životinje kada se radi uporabi njihove kože u modne svrhe. Tako je azijska podružnica PETA-e odlučila pokušati promijeniti svoj pristup i upozoriti sve ljubitelje kože što kupuju. Otvorili su lažni dućančić u najposjećenijim trgovačkim centrima u Bangkoku i u njemu stavili naočigled luksuznu robu od kože kupcima da promatraju. Ipak, iznenađenje se krilo unutra. Unutar kožnih torbi, cipeli, novčanika i ostalih stvari nalazilo se lažno životinjsko meso, krv, a u jednoj od torbi je čak bilo i srce. (vijesti.rtl.hr)

15.05.2016. Hrvatski policajci spasili napuštenoga psa

Fotografija objavljena na Facebook-stranici Respect for Croatian Police, koja prikazuje policajca kako hrani napuštenoga psića, u kratkom je vremenu prikupila preko šest tisuća lajkova. Policajci Neven Rajak i Andrej Ileš u noćnoj smjeni u Latinu kod raskrižja prema Kuniću primijetili su tek mjesec dana staro štene koje je nekakav nečovjek ostavio samog da umre u mukama od gladi i žeđi. U gluho doba noći uspjeli su nabaviti tek malo mlijeka i nahraniti psića. Nakon smjene otišli su ga opet potražiti, no nisu ga uspjeli naći. Policajci su zamolili ostale kolege da pomognu u traženju te je psić nakon dva dana pronađen, a udomila ga je obitelji Anušić. (index.hr

14.05.2016. Jahačka oprema izaziva konjima patnju i bol

Istraživanje Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Sydneyju otkrilo je da korištenje prekonosnog remena pri dresuri konja sprečava normalne kretnje usta poput zijevanja, pomicanja jezika i gutanja. U pojedinim slučajevima rad srca konja popeo bi se od 34 otkucaja u minuti na 100 nakon što je postavljen prekonosni remen. Pojačani prekonosni remen je kožni remen koji ide oko čeljusti konja, a jahač ga može stegnuti koristeći sustav kolotura. "Dresirani konji na Olimpijskim igrama moraju koristiti dvostruke uzde koje dolaze s dva seta metalnih žvala. Što se prekonosni remen više steže to žvale više pritišću jezik i imobiliziraju ga. Postoje dokazi kako pritom dolazi do ozljeđivanja mekog tkiva i zuba. Braniti konju normalno ponašanje uime sporta vrlo je teško moralno obraniti", rekao je veterinar i glavni autor istraživanja, profesor Paul McGreevy. Istraživanje upozorava da korištenje restriktivnog prekonosnog remena uzrokuje konju značajnu bol, patnju i probleme tijekom treninga i natjecanja, zbog čega je organizacija RSPCA pozvala na potpunu zabranu njegova korištenja. (abc.net.au)

13.05.2016. Belgija pred zabranom uzgoja životinja za krzno

Flandrijska Vlada u Belgiji trenutačno raspravlja o zabrani uzgoja životinja radi krzna. Ovo je idealna prilika da se spase deseci tisuća životinja od patnje, jada i bolne smrti. Prijatelji životinja pozivaju građane da veleposlanika Belgije u Hrvatskoj e-mailom informiraju o svojem protivljenju uzgoju životinja radi krzna te daju podršku zabrani uzgoja životinja radi krzna u Flandriji, odnosno cijeloj Belgiji. Predložak e-maila koji se slobodno može izmijeniti ili nadopuniti vlastima riječima nalazi se ovdje.

12.05.2016. Veganstvom do dužeg životnog vijeka

Studija klinike Mayo u Arizoni, provedena na više od 1.5 milijuna ljudi, otkriva kako si osobe koje se hrane vegetarijanski najmanje 17 godina u prosjeku produže životni vijek za 3.6 godina. S druge strane, osobe koje jedu meso, posebice crveno i prerađeno meso, imaju višu stopu smrtnosti. Liječnici su analizirali šest studija koje prikazuju utjecaj konzumacije mesa i povrća na smrtnost. Analizirajući 500.000 ljudi koji ne konzumiraju meso ili ga konzumiraju u minimalnim količinama, otkriveno je kako se svi uzroci smrtnosti smanjuju za 25 do 50 %. Istraživanje je provedeno u SAD-u, Europi i Kini u trajanju od 5.5 do 28 godina. (ibtimes.com.au)

11.05.2016. Maleni Noa pomaže napuštenim životinjama

Osmogodišnji Noa Kodžaga i njegova trogodišnja sestra Zara svoje slobodno vrijeme najradije provode na Žarkovici u društvu napuštenih pasa. "Idem vikendom, psi su dobri i zaigrani i vrlo brzo te zavole. Svatko ima svoje mjesto, a među njima je jedan poseban pas, zove se Lara. Ne znam zašto nitko ne pita za nju, volimo ju najviše", priča Noa i dodaje da puno ljudi dolazi vidjeti pse. I misli da bi Žarkovicu trebalo malo urediti, da psima bude ljepše i ugodnije. "Postoje ljudi koji životinjama rade loše stvari, muče ih, to mi se ne sviđa i ne razumijem ih. Ne moraju raditi ništa, samo neka ih ne muče", ozbiljno zaključuje Noa. Ljubav prema životinjama Noa i Zara naslijedili su od mame Lane, koja na Žarkovici volontira još od 2008. godine. (vecernji.hr)

10.05.2016. Kako ono što jedete utječe na klimu?

Iako je u borbi protiv klimatskih promjena fokus na redukciji korištenja fosilnih goriva, smanjenje emisije ugljikovog dioksida (CO2) i metana (CH4) je jednako bitno. Za razliku od  CO2, CH4 ima puno kraći vijek trajanja u atmosferi. Iz tog razloga, smatra se da bi sprečavanje emisije metana u atmosferu trebao biti jedan od prioriteta u borbi protiv klimatskih promjena. Među životinje koje proizvode najviše metana su krave, ovce, koze i bivoli, koji zbog mikrobiološke probave u višedijelnom želucu proizvode velike količine metana. U obzir se trebaju uzeti i ostali staklenički plinovi koji nastaju u procesima proizvodnje hrane za preživače, kao i proizvodnja gnojiva, prijevoz i stvaranje pašnjaka. Iako su prehrambene navike stvar odluke pojedinca, nije loše u procese donošenja takvih odluka imati na umu u kojoj mjeri ono što jedemo utječe na ono što je oko nas. (biologija.com.hr)

09.05.2016. Veganska zamjena za želatinu u vinu

WineBusiness.com nedavno je ukazao na sve veću potražnju za vinom bez želatine. Kompanija Eaton stoga nudi vinarima jednostavnu zamjenu želatine koristeći bjelančevine dobivene iz graška. SIHA Pea Protein u vinima koristi se kao stabilizator, a u kombinaciji s drugim veganskim agensima za bistrenje te aktivnim bentonitom i silikatnom soli može osigurati kvalitetan proizvod bez životinjskih sastojaka. "Zadovoljni smo što možemo ponuditi vegansku zamjenu za želatinu koja ne sadrži genetski modificirane organizme i alergene te je u skladu s prehrambenim potrebama košer i halal", ističe vrhunska enologinja dr. Ilona Schneider. (ecorazzi.com)

08.05.2016. Odvjetnik otvara utočište za životinje

John Fiske, 32-godišnji odvjetnik, odlučio je uz odvjetničku karijeru otvoriti i utočište za životinje. Na tu odluku odlučio se nakon što je pogledao dokumentarni film Cowspiracy te spoznao razmjere štetnog učinka stočarstva na životinje i okoliš. Sredinom svibnja otvara San Diego utočište za životinje s farmi koje se nalazi na 2.5 rala šume Elfin. Trenutno na skrbi ima četiri spašena konja, osakaćenu svinju, dvije kokoši i psa, a uskoro planira udomiti i nekoliko koza. Fiske planira udomljavati životinje pronalazeći im nove domove, a, kako bi pokrio troškove uzdržavanja, uz odvjetnički posao iznajmljuje stan i prodaje čerimoju iz vlastitog uzgoja. (ecorazzi.com)

07.05.2016. Barbarstvo na farmama krzna u Rusiji

MailOnline objavio je uznemirujuće fotografije koje razotkrivaju mračnu istinu o ruskim i kineskim farmama krzna koje opskrbljuju najveća modna tržišta uključujući London, Pariz i New York. Fotografije prikazuju kune i samure smještene u gulazima koje je izgradila nekadašnja sovjetska vlada. U svom istraživanju MailOnline razotkrio je uvjete u kojem se nalaze divlje životinje poput lisica, koje su ulovljene i ubijane i to najčešće tako da ih se žive odere ili otruje plinom te prikazuje bezdušne uzgajivače koji ne vide dalje od profita. Fotografije također prikazuju tisuće odbačenih leševa oderanih kuna koje predstavljaju zdravstveni i ekološki rizik. Zbog nehumanih uvjeta u kojima se nalaze, 30 % životinja niti ne doživi trenutak kad im počne rasti zimsko krzno na koje računaju njihovi uzgajivači. "Kada bi ljudi koji nose krzno mogli vidjeti ubijanje i čuti krikove životinja dok ih se dere ne bi im trebalo puno da odustanu od njegovog nošenja", ističu aktivisti za životinje. (dailymail.co.uk)

06.05.2016. ''Kućni ljubimci'' ponovno na HRT-u

HRT će od ove subote ponovno emitirati emisiju ''Kućni ljubimci'' koja je s TV programa skinuta prije nešto više od četiri mjeseca, nakon više od 1300 dosad emitiranih emisija. Antun Ponoš, urednik i voditelj emisije, pohvalio je uredništvo HRT-a koje je prepoznalo ''važnost ove emisije koja već 26 godina pomaže životinjama''. Nakon otkazivanja emisije, u medijima i na društvenim mrežama pojavio se velik interes za vraćanje emisije na HRT. ''Imamo puno posla, skloništa za životinje su puna, udomljavanja ne idu onako kako bi trebala, trebamo konstantno pozemisijaivati na zbrinjavanje životinja i to ćemo nastaviti raditi kroz naše emisije, kao i ugošćavati te pomagati vlasnicima životinja'', zaključio je Ponoš. (telegram.hr)

05.05.2016. Pad kineskog tržišta krzna

Stagnacija domaće i globalne potražnje vrši pritisak na kinesku industriju kože i krzna. U gradu Jiaxing, koji predstavlja glavni grad u proizvodnji kože i krzna, strmoglavo pada broj narudžbi krznene odjeće. U velikoj tvornici svega 20 radnika obrađuje krzno namijenjeno proizvodnji skupocjenih kaputa i modnih dodataka, dok ostatak neprerađena krzna stoji u hladnjaku za pohranu. Tvornice u Jiaxingu obrađuju razne vrste krzna, od skupocjena krzna lisica i kuna do cijenom pristupačnijeg krzna zečeva i ostalih sisavaca. Proizvodi su najčešće namijenjeni kineskom tržištu te Rusiji, Japanu i SAD-u. Industrija je u posljednih nekoliko godina pogođena teškim padom cijena pa je tako cijena krzna kuna pala s 20.000 – 30.000 juna na 10.000 juna. (ecns.cn)

04.05.2016. Sharon Osbourne piše ministru Romiću

Nakon Višnjića, Kostelića, Vanne, Nižetića i Šulentić, potpuno zgrožena inicijativom ukidanja zabrane uzgoja činčila, i televizijska zvijezda i voditeljica Sharon Osbourne odlučila je izraziti svoje snažno mišljenje o ovoj temi. U pismu ministru Romiću ističe: "Pozdravljam hrvatsku odluku o zabrani uzgoja životinja radi krzna, kao što su to već učinile mnoge europske zemlje, no bila sam šokirana i razočarana saznavši da se predlaže izuzeće zabrani, koje bi omogućilo uzgajanje i pokolj činčila zbog njihova krzna." Razlozi za zabranu su očigledni – zbog fizičke i psihičke patnje činčila u uzgoju, nedovoljna broja inspektora za nadzor farma, kao i etičke katastrofe ubijanja nedužnih bića za potpuno nepotreban luksuz, nemoguće je postići čak i minimum dobrobiti za životinje uzgajane radi njihova krzna.

03.05.2016. Greenpeace: TTIP će ugroziti zdravlje ljudi i okoliš

Organizacija Greenpeace objavila je kako je u posjedu dokumenata koji pokazuju kolika je štetnost trgovinskog sporazuma između SAD-a i EU po pitanju okoliša i samih potrošača. Objavili su i analizu pregovora oko TTIP-a. Kazali su kako će, ako se pregovori nastave u dosadašnjem smjeru, nastati velika ugroza za globalno zdravlje ljudi i okoliš. Greenpeace ističe kako bi se odredbe EU, koje sadrže brojne mjere predostrožnosti i regulative za uklanjanje opasnih kemikalija s tržišta, znatno umanjile. Stoga bi porastao rizik zbog procjena koje zagovara kemijska industrija SAD-a, a kojoj je cilj unaprijediti upravljanje opasnim kemikalijama, ali ne i njihovo trajno uklanjanje s tržišta. Dokumenti jasno pokazuju da politika SAD-a zagovara pritisak na uklanjanje trgovinskih barijera koje se tiču razvoja genetski modificiranih organizama. (24sata.hr)

02.05.2016. Remi Gaillard je 'zakuhao' kaos u zoološkom

Legendarni Remi Gaillard već se godinama zalaže za prava životinja, a jednom je prilikom otišao toliko daleko da je s prijateljima provalio u zoološki vrt. Postoje dvije vrste ljudi koje mrzim: ljude koji idu u zoološke vrtove i ljude, napisao je na svojem Facebook profilu legendarni Remi uz nanovo objavljeni skeč star nekoliko godina u kojem je s prijateljima provalio u zoološki vrt. Tamo se i potukao sa zaštitarima, a sve kako bi ukazao na ugrožavanje prava životinja koje živote provode izvan svojeg prirodnog okružja. U samo par dana njegov je video vidjelo više od 3 milijuna ljudi, a podijelilo ga je njih gotovo 23 tisuće.

01.05.2016. Veganski kulinarski show Pamele Anderson

Pamela Anderson, nepokolebljivi borac za prava životinja, pokreće vlastiti kulinarski program putem web-stranice Thesensualvegan.com u kojem kombinira svoje kulinarske vještine i aktivizam. Internetska stranica sadrži pregršt veganskih recepata kreiranih da priprema bude zabavna, energetična i dobra za opće raspoloženje. Projekt je pokrenula u suradnji s Delahnom Flagg, koja se već dvadeset godina bavi prehranom i nutricionizmom. U međuvremenu, Pamela priprema lansiranje svoje veganske linije čizmi, cipela i torbi za plažu. (blink.htcsense.com)

Broj pronađenih vijesti: 31.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2016 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting