Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 31.

31.07.2016. Životinje ostavljene da umru od gladi u zoološkom vrtu

Pedeset životinja umrlo je od gladi u jednom od glavnih zooloških vrtova u Venezueli. Zbog kronične nestašice hrane u zoološkom vrtu Caricuao u Caracasu umrle su vijetnamske svinje, tapiri, kunići i ptice, a neke od tih životinja nisu hranjene i do dva tjedna. U drugim gradovima u zemlji zoološki vrtovi prisiljeni su tražiti donacije od lokalnih tvrtki. Južna Amerika nalazi se u teškoj ekonomskoj krizi koja je dovela do nestašice hrane i pljački u nekim područjima. "Priča o životinjama u Caricuaou je metafora za venecuelansku patnju. Lavove i tigrove hrane mangom i bundevama, a slona hrane tropskom hranom koja nije uobičajena za njegovu prehranu", ističe Marlene Sifontes, vođa sindikata za zaposlene u državnim parkovima. Vladini dužnosnici zanijekali su da su smrti životinja posljedica nedostatka hrane, dok je državno tužiteljstvo pokrenulo istragu o smrti "raznih divljih životinja" u zoološkom vrtu. U parku Paraguaná u svibnju umrle su tri životinje, a medvjede trenutačno hrane s polovicom od potrebnih 16 kilograma hrane svaki dan. (dailymail.co.uk)

30.07.2016. Dublin za zabranu divljih životinja u cirkusima

Zahvaljujući nastojanjima vijećnice Noeleen Reilly Dublin se pridružuje Limericku, Galwayju i mnogim drugim lokalnim vlastima diljem Irske koji se protive prisiljavanju životinja poput slonova, tigrova i zebri da sudjeluju u cirkuskim točkama. "Drago mi je da su prijedlog zabrane prihvatili ostali vijećnici. Riječ je o zastarjeloj praksi za koju više nema mjesta u modernoj Irskoj. Treniranje i zlostavljanje životinja da izvode trikove za publiku je neprirodno, nehumano i ponižavajuće. Životinje su zavezane lancima i prisiljene boraviti u kavezima, a pušta ih se van samo da bi izvodile cirkuse točke. Pozivam ministra da posluša poruke lokalnih vlasti i da se zabrana divljih životinja u cirkusima uvede na razini cijele države", objašnjava Reilly. (peta.org.uk)

29.07.2016. Torino postaje prvi talijanski "vegetarijanski grad"

Chiara Appendino, gradonačelnica Torina, obećala je da će promocija veganske i vegetarijanske prehrane biti prioritet njezine administracije. Appendino je pokretačka snaga pokreta Five Star Movement (M5S) koji u svojem manifestu navodi da je prehrana na biljnoj osnovi temelj zaštite okoliša, zdravlja i dobrobiti životinja te naglašava važnost kvalitetnog urbanog planiranja i zaštite javnih površina. Premda detalji strategije još nisu objavljeni, predviđa se da će grad pokrenuti projekte u školama kroz koje će obrazovati učenike o dobrobiti životinja i prehrani. (theguardian.com)

28.07.2016. Vegani imaju zdravije crijevne bakterije

U posljednje vrijeme sve više i više istraživanja pokazuje kako su zdrave crijevne bakterije ključ za cjelokupno zdravlje. Dobro uravnoteženi mikrobi mogu pomoći probavi, kontroli razine kolesterola, mentalnom zdravlju, imunološkom sustavu i kod još mnogo toga. Istraživači su odlučili otkriti što valja jesti kako biste imali zdrava crijeva. Istraživanje je provedeno u Italiji koristeći mediteransku prehranu kao referentni standard i definirajući zdravu prehranu kao onu bogatom voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i mahunarkama. Istraživanju je provedeno na 153 sudionika od čega su 51 bili vegani, 51 vegetarijanci i 51 svejedi. Prema dobivenim rezultatima, utvrđeno je kako se 88 % vegana, 65 % vegetarijanaca i 30 % svejeda pridržava najzdravijih prehrambenih navika. Sudionici koji su se hranili veganski imali su najvišu razinu masnih kiselina kratkog lanca (SCFA), što ukazuje na to da imaju najzdravije crijevne mikrobe. S druge strane, ispitanici koji nisu jeli dovoljno voća i povrća imali su povišenu razinu toksina koji u tijelu mogu proizvoditi štetne tvari. Glavne hranjive tvari uključene u održavanju zdravlja crijeva nalaze se u voću, povrću, cjelovitim žitaricama, mahunarkama, orašastim plodovima i sjemenkama. (huffingtonpost.com)

27.07.2016. High-street moda odbacuje perje

Britanski high-street brendovi poput Topshopa, Whistlesa, Warehousea, Primarka i Oasisa odlučili su zabraniti korištenje perja u svojim kolekcijama. Odluka je donesena zahvaljujući PETA-inom videu objavljenom u svibnju koji prikazuje agresivno čupanje perja još živim pticama. Video je snimljen na jednoj farmi u Kini koja ujedno proizvodi 80 % svog perja u svijetu. "Baš kao što su bili osjetljivi na okrutnost prilikom proizvodnje vune dobivene od angora ovci, moderni modni brandovi trude se zadovoljiti potrebe svojih osviještenih i suosjećajnih kupaca koji ne žele da industrija pticama čupa perje", navodi Yvonne Taylor iz PETA-e. PETA nastavlja raditi s trgovcima diljem Velike Britanije kako bi ih potaknula da odbace ptičje perje te u modu uvedu prirodna ili sintetička punila koja su topla, hipoalergena, ekološka i beskrajno suosjećajna prema pticama. Modi bez perja priključili su se i brandovi ASOS, Boohoo, Miss Dr Martens, Hobbs, Miss Selfridge, Wallis te White Stuff. (vogue.co.uk)

26.07.2016. Belgijski prodavač krzna nakon 40 godina odlazi u stečaj

Prošlog mjeseca sud u Antwerpenu proglasio je stečaj za prodajni lanac Pelsland koji se 40 godina bavi prodajom krzna u Belgiji. Direktor Pelslanda navodi da su razlog njihovu propadanju iznimno blage zime. Međutim, prema organizaciji GAIA, koja je ujedno i članica koalicije Fur Free Alliance, razlozi stečaja ovog prodajnog lanca mnogo su dublji. U posljednjih nekoliko godina došlo je do značajnog smanjenja globalne potražnje za krznom, što je prvenstveno motivirano etičkim razlozima i brigom za dobrobit životinja. Prema podacima vodeće svjetske aukcijske kuće za krzno, procjenjuje se da je proizvodnja krzna kuna pala s gotovo 72 milijuna ubijenih životinja u 2015. godini na 52 milijuna u 2016. godini. Tijekom godina, Pelsland je postao simbolom GAIA-inih kampanja protiv krzna, a ispred njihove trgovine u Antwerpenu održani su mnogobrojni prosvjedi. GAIA nakon uspješne zabrane uzgoja krzna u Valoniji nastavlja borbu za zabranu u Flandriji. (furfreealliance.com)

25.07.2016. Svojem psu možete reći sve... osim zbogom

Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE) i Ministarstvo poljoprivrede pokrenuli su regionalnu kampanju ''Svojem psu možete reći sve… osim zbogom'' kojom se promovira odgovorna briga za psa, odnosno obveza mikročipiranja i cijepljenja, ali se poziva i na nenapuštanje, to jest na cjeloživotnu brigu o psu. U sklopu kampanje, koja traje godinu dana, tiskani su edukativni letci s korisnim informacijama za svakoga tko već ima ili želi psa. Osim letaka, tiskani su i plakati te je osmišljen upitnik za građane koji imaju psa ili ga planiraju udomiti. Unatoč visokim kaznama za napuštanje životinja, zbog neodgovornosti skrbnika broj napuštenih pasa stalno raste. Napušteni psi i mačke završavaju svoje živote na ulici i u ''skloništima'' s rokom za ubijanje od 60 dana, što je nedopustivo. Udruga Prijatelji životinja podržava ovu kampanju jer pomaže građanima koji imaju psa da razumiju svoje obveze te da omoguće psu brigu i pažnju tijekom cijela njegova života.

24.07.2016. Najtužniji medvjed na svijetu

Kako bi privukli kupce i omogućili im fotografiranje s divljim životinja u sklopu jednog trgovačkog centra u kineskom Guangzhou, u siječnju ove godine otvoren je tematski vodeni park Grandview Aquarium. U kakvim uvjetima životinje žive shvatit ćete kad pogledate depresivne oči najtužnijeg medvjeda na svijetu. Uz njega, u trgovačkom centru sličnu sudbinu dijeli još jedan polarni medvjed, šest kitova beluga, pet morževa i vuk. Istraga koju su provele nadležne službe pokazala je kako su prilikom transporta u vodeni park neke životinje umrle, dok je većina njih ozlijeđena. Unatoč tome, kao i činjenici da je peticiju protiv mučenja životinja potpisalo 285 tisuća ljudi, park nije zatvoren. (index.hr)

23.07.2016. Kupi ciglu i pomogni Skloništu za životinje u Čakovcu

Sklonište Prijatelji Čakovec pokrenulo je akciju "Budi prijatelji, kupi ciglu" kojom planiraju prikupiti sredstva za pretvaranje oronule građevine u smještaj za štence prije zime. Svatko tko se osjeća kao prijatelj koji želi kupiti ciglu isto može učiniti uplatom 20 kuna za jednu ciglu, a može ih se kupiti i više, na račun ZEU "Prijatelji životinja i prirode", IBAN HR4223400091510765743, s naznakom za ciglu. Takozvana "crvena kuća" jedna je od oronulih građevina na zemljištu koje je dano na korištenje Skloništu. Uz radove na krovištu, nova vrata i prozore te manje građevinske zahvate u samoj građevini, do zime bi mogla postati upravo ono što Skloništu treba - topla funkcionalna kuća za najmanje. Sklonište Prijatelji neprofitno je no-kill sklonište koje zbrinjava pse iz cijele Međimurske županije, a trenutno na brizi ima više od 400 pasa. Skloništu Prijatelji potrebna je i volonterska pomoć u uređenju okoliša i sitnim građevinskim radovima tijekom ljetnih mjeseci. (emedjimurje.rtl.hr)

22.07.2016. Vlasnik skloništa radije ubija pse nego da ih udomljava

Udomitelji i volonteri nebrojeno puta pisali su gradonačelniku Velike Gorice, veterinarskoj inspekciji i policiji ukazujući na problem zanemarivanja, ubijanja i neudomljavanja pasa u Skloništu za životinje Pokupsko Cerje, čiji je vlasnik Predrag Baraba. Navode da sklonište ne cijepi pse protiv zaraznih bolesti i da ih ne oglašava za udomljavanje. Ženke i mužjake ne odvajaju, pa su gotovo sve kujice trudne. Sumnja se da sklonište manipulira čipovima, imenima, a i odjavom pasa, za što postoje dokazi. Znaju da voditelj odbija potencijalne i privremene udomitelje, iako nakon toga psa ubije. Iz Grada odgovaraju da oni nisu zaduženi za udomljavanje, a iz Ministarstva poljoprivrede da je sklonište vlasnik psa pa voditelj može odbiti udomitelja ako je to za dobrobit životinje. Jedino ne objašnjavaju kako oduzimanje života može biti veća dobrobit od udomljavanja. Ugovor prema kojemu je sklonište zaduženo za zbrinjavanje pasa u Velikoj Gorici isteklo je 18. srpnja. Uskoro će biti raspisan javni natječaj nakon čega će se znati tko će i pod kojim uvjetima ubuduće obavljati uslugu zbrinjavanja životinja u Velikoj Gorici. U međuvremenu, volonteri su poslali prijedlog gradonačelniku o zajedničkoj gradnji no kill skloništa. (vecernji.hr)

21.07.2016. "Ljudski čip" umjesto testiranja na životinjama

Istraživači kalifornijskog laboratorija Lawrence Livermore testiraju novi računalni čip koji ocjenjuje učinak kemikalija na ljudsko tijelo daleko učinkovitije i jeftinije nego testiranje na životinjama. Službeni naziv čipa je iCHIP (in-vitro Chip-based Human Investigational Platform), a neformalno je nazvan "Ljudski čip". Čip replicira stanice ljudskih organa i tkiva dobivenih od donatora organa. Stanice se izlažu kemikalijama, lijekovima ili toksinima, te električnim signalima kako bi se mjerio njihov utjecaja na središnji i periferni živčani sustav, krvno-moždanu barijeru i srce. "Testiranje ne životinjama može biti kompliciranije i skuplje, dok je testiranje na čipovima daleko pouzdanije", ističe Kris Kulp jedan od istraživača na projektu. (vegnews.com)

20.07.2016. Cijeli život žive u smeću, prisiljeni na razmnožavanje

U jednom riječkom vrtnom ''štancerskom hotelu'' nalazi se desetero pasa koji su cijeli svoj život proveli u smeću, pothranjeni te nikad cijepljeni i čipirani. Oni nikad nisu bili nečije kućne životinje, već im je jedina uloga bila razmnožavanje kako bi ih netko mogao prodati i na tome zaraditi. Najstarijoj kujici je 13 godina te je jedva preživjela posljednji porod. Svi su minijaturnog rasta, imaju tek nekoliko kilograma, izgrizle su ih buhe, a tijela su im puna rana. O psima se trenutačno brine jedan beskućnik, ali nema uvjete za njihovo držanje. Diana Primožić Kukuruzović iz riječke udruge Vis Vitalis ističe da je psima hitno potreban smještaj kako bi ih mogli očistiti od buha, unutarnjih parazita, cijepiti, čipirati, ali i sterilizirati. "Nije kriv samo štancer koji je prijavljen i završio je na sudu, krivi su i svi oni koji su od njega godinama za 700 kuna kupovali pse koje je štancer držao u smeću", ističe volonterka iz Rijeke. Psima se može pomoći uplatom na račun udruge IBAN: HR9224020061100710916, SEIFT/BIC: ESBCHR22, PayPal: udrugavisvitalis@gmail.com, a možete ponuditi i privremeni smještaj ili udomiti bilo kojeg od pasa.

19.07.2016. Najava 9. ZeGeVege festivala!

Prijatelji životinja najavljuju 9. ZeGeVege festival održivog življenja! Više od 100 domaćih i inozemnih izlagača zdrave hrane, ekoloških proizvoda i kozmetike koja nije testirana na životinjama predstavit će se na 9. ZeGeVege festivalu koji će se održati 2. i 3. rujna 2016. Bogat program veganskih radionica kuhanja, zanimljiva predavanja, brojni glazbenici i plesne skupine očekuju posjetitelje Trgu bana Jelačića. Osim šest restorana, biljnih sladoleda i sirovih kolača, posjetitelje/ice očekuju mnoge druge zanimljivosti kao što su veganski kebab, burgeri od konoplje, sušeni rezanci od buče i ukusne energetske pločice. Uz prigodnu vegansku ponudu hrane, predstavit će se i razni kozmetički proizvodi na biljnoj bazi, primjerice ZeGeVege sapun od lavande, ali i proizvodi poput ekološke četkice za zube od bambusa, četkica za zube za kućne ljubimce, a posebnu pozornost privlači i najavljeno solarno kuhalo.

18.07.2016. Trgovina psećim mesom u Indiji

Zastrašujuća snimka koju je snimila organizacija Humane Society International in India (HSI/Indija) otkriva okrutnu ilegalnu trgovinu psima u Indiji. Na snimci se vide psi zatvoreni u vreće, kojima samo glave vire van, s njuškama ili zašivenim ili čvrsto vezanim užetom kako bi bili tihi dok ih se ilegalno krijumčari. Tijekom prijevoza i pokazivanja na tržnici ne dobivaju niti hranu niti vodu, a na kraju ih se zatuče u jami za ubijanje pasa. "Većina pasa su ukradene kućne životinje, ali, bili oni ulični psi ili kućne životinje, niti jedna životinja ne bi trebala prolaziti kroz takve okrutnosti", ogorčeno ističe Jayasimha direktor HSI/Indije. Konzumiranje psećeg mesa u Indiji zakonom je zabranjeno, kao i okrutni prijevoz i postupanje prema životinjama, ali trgovci to otvoreno ignoriraju, a lokalne vlasti nisu uspješne u provođenju zakona. Procjenjuje se kako se diljem Azije godišnje ubije više od 30 milijuna pasa za ljudsku prehranu, a najviše u Kini, Južnoj Koreji, Vijetnamu, Filipinima, Tajlandu, Laosu i Kambodži. (net.hr)

17.07.2016. Karl Lagerfeld kao "kosač smrti" mode

Nedavno održanim performansom aktivisti su prikazali dugogodišnjeg kreativnog direktora Fedia, Karla Lagerfelda, kao kosača smrti koji životinjama dodjeljuje nasilne smrtne kazne zbog krzna. Svo krzno proizvod je mučenja i patnje, a na farmama krzna inteligentne divlje životinje dovedene su do ludila tijekom svojih užasnih života u skučenim kavezima. Njihovi kratki životi završavaju bolnom i zastrašujućom smrću, koja uključuje vaginalni ili analni strujni udar, gušenje plinom i trovanje. Lagerfeld je spreman radi krznenog kaputa životinje, kao što su kune i lisice, podvrgnuti takvim torturama. Za razliku od modnog "dinosaura" Lagerfelda, mnogi vrhunski dizajneri poput Giorgia Armanija, Calvina Kleina, Stelle McCartney, Ralpha Laurena, Vivienne Westwood i Tommyja Hilfigera odbacili su krzno. Na tržištu je pregršt proizvoda od kvalitetnog umjetnog krzna stoga nema potrebe za ubijanjem životinja. (peta.org.uk)

16.07.2016. Zabranjene utrke pasa hrtova

Utrke pasa hrtova bit će zabranjene u australskom Novom Južnom Walesu nakon otkrića o okrutnom postupanju prema životinjama, priopćila je državna vlada. Državni premijer Mike Baird izjavio je da će Novi Južni Wales biti prva australska država koja će ukinuti te utrke kada zabrana stupi na snagu 1. srpnja 2017. Posebna istraga utrka pasa pokrenuta je prošle godine nakon što su organizacije Animals Australia i Animal Liberation Queensland te televizija ABC izvijestile da se koriste živi mamci za poticanje pasa na utrku kao i da se rutinski ubijaju psi koji nisu dovoljno brzi. Rezultati vladine istrage pokazali su da je gotovo 68.000 hrtova ubijeno tijekom posljednjih 12 godina te da do 20 posto trenera koristi žive mamce. Također je otkriveno da je godišnje umiralo 180 hrtova tijekom utrka i treninga. Utrke hrtova dopuštene su u Irskoj, Velikoj Britaniji, dvanaest američkih država, Vijetnamu, Meksiku, Makau i Novom Zelandu. (direktno.hr)

15.07.2016. Vatrogasci spasili mačku iz požara

Javna vatrogasna postrojba Zagreb jučer je na terenu gasila požar u garaži zgrade, a nisu zaboravili pomoći ni jednome od stanovnika – mački. Unatoč visokoj temperaturi i dimu, svoj posao obavljali su najbolje što znaju, a zatim su primijetili i mačku u hodniku zgrade. Plemeniti vatrogasci brzo su joj priskočili u pomoć, a na svom Facebooku podijelili su video uz natpis: "Mica je dobro!" Lijepa gesta prikupila je pozitivne komentare građana. (vecernji.hr)

14.07.2016. Hrvatski veganski YouTube kanal

Mama Veganka je YouTube kanal prvenstveno namijenjen drugim mamama koje žele pripremati veganske obroke svojoj djeci i ostatku obitelji, ali i onima koji zbog alergija moraju izbaciti namirnice životinjskog podrijetla ili se jednostavno žele hraniti veganski. Na kanalu se može pronaći niz jednostavnih, zanimljivih i zdravih jela pripremljenih isključivo na biljnoj osnovi. Mama Veganka prilikom kreiranja svakog jela pazi na dovoljan unos bjelančevina, minerala, ugljikohidrata i ostalih nutrijenata. YouTube kanal Mame Veganke možete pratiti ovdje.

13.07.2016. Dirljiv film o tužnim čimpanzama

Jedinstven, izuzetan i intiman film može promijeniti način na koji doživljavamo životinje i njihovu sposobnost za osjećanje tuge. Novoobjavljeni film prikazuje reakciju skupine čimpanzi koji otkrivaju mrtvo tijelo svog prijatelja. Čimpanze se tiho okupljaju oko leša, bez obzira na to što ih se pritom mami hranom, nježno dodirujući i njuškajući njegovo tijelo. Čimpanze koje su bile bliske s pokojnikom najviše su uzrujane. Ovaj dirljiv trenutak dogodio se u Chimfunshi Wildlife utočištu na sjeverozapadnu Zambije. Čimpanze koje žive u tom utočištu spašene su od ilegalne trgovine životinjama ili pak rođene u samom utočištu. Preminula devetogodišnja čimpanza Thomas živjela je u skupini od 43 člana. (bbc.com)

12.07.2016. Prvi put u Hrvatskoj: tehnologija virtualne stvarnosti radi životinja

Udruga Prijatelji životinja i prvi hrvatski studio za virtualnu stvarnost pozivaju građane da besplatno iskuse svijet virtualne stvarnosti, u srijedu 13. srpnja 2016., u 11 sati na zagrebačkom Cvjetnom trgu. Ovaj događaj poseban je po tome što predstavlja premijerno korištenje tehnologije virtualne stvarnosti u Hrvatskoj u službi zaštite životinja. Da bi doživjeli realističan virtualni doživljaj svijeta unutar farma i klaonica, gledatelje očekuju tri kompleta naočala i slušalica za generiranje doživljaja i iskustvo koje omogućava projekcija slike na 360°, a prolaznici će na videoekranu moći vidjeti prikaz programa. Pred gledatelje će biti postavljen i izazov mogu li pogledati cijelu 10-minutnu snimku i izdržati očima ono što životinje svakodnevno trpe svojim tijelima.

11.07.2016. Matador preminuo od ozljeda u borbi s bikom

Protekle subote, 29-godišnji matador Victor Barrio preminuo je od ozljeda zadobivenih u borbi s bikom u gradu Teruel u istočnoj Španjolskoj. Ovo je prva smrt matadora u zadnjih 30 godina. Na isti dan preminuo je jedan od sudionika utrke bikova u Valenciji te dvoje na utrci u Pamploni, koja je završila s još 12 ozlijeđenih sudionika. Svjetsko društvo za zaštitu životinja procjenjuje da se svake godine radi zabave ubije 40.000 bikova u borbama u Španjolskoj, Portugalu i Francuskoj. Na Facebook-stranici preminulog matadora Španjolka Isabel Garcia napisala je: "Užasno je da je tako mlada osoba izgubila život, no ako staneš pred životinju s ciljem da ju masakriraš, jasno je da će se životinja braniti." (nydailynews.com, mirror.co.uk)

10.07.2016. Jasna poruka protiv utrke bikova

Aktivisti za prava životinja iz Australije, Švedske, Rusije, Velike Britanije i Španjolske izveli su upečatljiv prosvjed na glavnom trgu Pamplone. Pritom su se polili sa 75 kanti lažne krvi, svega dan prije San Fermin festivala koji svake godine privuče milijun posjetitelja iz cijelog svijeta. Organizatori prosvjeda, PETA i španjolska grupa za prava životinja AnimaNaturalis, za cilj su imali podizanje svijesti o okrutnosti i mučenju životinja u sklopu festivala u kojem se svake godine u prosjeku ubije 54 bika. PETA objašnjava kako lažna krv predstavlja slavljenike opijene sangrijom koji slave utrku bikova nesvjesni činjenice kako će ti isti bikovi za nekoliko dana biti izbodeni do smrti u Koridi. (huffingtonpost.com)

09.07.2016. Dojmljivo viđenje budućnosti s glumcem iz ''Schindlerove liste''

Udruga Prijatelji životinja, u suradnji s PETA-om, prevela je na hrvatski jezik i objavila dojmljivo viđenje budućnosti u kratkom videu ''Nada'' koji je dirnuo ljude diljem svijeta. U prekrasnom videu vegan Jochen Nickel, glumac poznat po ulozi u filmu ''Schindlerova lista'', utjelovljuje djeda koji šeće s unukom ruševinama napuštene klaonice, jedne od tisuću zatvorenih nakon što su ljudi budućnosti prestali jesti životinjsko meso. Obilazeći mračne ostatke prošlosti, postavlja važna pitanja o čovječanstvu. Promatrajući kuke s kojih su nekada visjele zaklane životinje, živo se sjeća patnje životinja u prošlosti, koja se ne može zaboraviti: ''Nema vode koja će to isprati. Nema vječnosti koja će to izbrisati.'' Na kraju videa napuštaju ruševine i odlaze u mirno, suncem okupano polje, gdje djed poručuje unuku: ''Ja sam krivnja i savjest... a ti, ti si nada!''

08.07.2016. Vrhunska zamjena za životinjsku kožu

Tvrtka Modern Meadow dokazuje kako životinje ne moraju biti ubijene da bi se proizvela kvalitetna koža. Umjetnu kožu proizvode u laboratoriju iz kolagenih stanica životinjske kože. Međutim, to čine bez ubijanja i ozljeđivanja životinja. Stanice kože laboratorijski se uzgajaju i tvore slojeve različite debljine. Osim što je prilagodljiv, ovaj način proizvodnje je ekološki prihvatljiviji, a povećava kvalitetu kože. Nadalje, za proizvodnju biofabricirane kože potrebno je manje zemlje, vode, energije i kemikalija. Tvrde da ovom metodom smanjuju otpad za 80 posto, a proces proizvodnje ne podrazumijeva ozljeđivanje životinja. "Modern Meadow kombinira moć dizajna, biologije te inženjerstva kako bi promijenili ljudsko razmišljanje o materijalima i pokazali moć prirode. Mi u Modern Meadowu ponovno krojimo ovaj tisućljetni materijal kako bi stvorili revolucionarne značajke, bez nanošenja štete životinjama i okolišu," rekao je Andras Forgacs, suosnivač i predsjednik uprave Modern Meadowa. (fresh.hr)

07.07.2016. "Bezmesni" dani sve popularniji među djecom u Švedskoj

Švedski učenici prigrlili su školske dane bez mesa kako bi podržali ekološke ciljeve svoje zemlje. The Local izvješćuje kako je popularnost bezmesnih dana u školama porasla za 80 posto u razdoblju od dvije godine. Sveučilište Lund i Švedsko udruženje lokalnih vlasti i regija analizirali su anketu na temu okoliša poslanu svim švedskim okruzima od strane časopisa Aktuell Hållbarhet. Okruzi su postigli uspjeh što se tiče pridržavanja ekoloških načela, uključujući i promociju bezmesnih dana u školama. "To je trend koji neće prestati", rekao je voditelj projekta Jesper Gunnarsson. "Ponekad dođe do rasprave, ali su djeca otvorena prema toj ideji, a općine su odlučne." Kampanje Bezmesnog ponedjeljka postigle su uspjeh među mnogobrojnim studentima poput Sveučilišta Stanford i okruga u Kaliforniji, Philadelphiji i Ohiju, tako što su odbacili meso u korist hrane biljnog porijekla. (vegnews.com)

06.07.2016. Jedu li Europljani klonirano meso?

Otkako je 1996. klonirana ovca Dolly, kloniranje u poljoprivredne svrhe prakticira se posvuda, ali ne i u Europi jer se javnost tome snažno protivi. Dolly je prerano ostarjela, bolovala od artritisa i bolesti pluća te je eutanazirana 2003. Europski parlament zatražio je u rujnu da se u EU-u zabrani ne samo uzgoj kloniranih životinja već i proizvoda dobivenih od njihovih potomaka. Međutim, stručno izvješće za Europsku komisiju dopušta "mogućnost" da se hrana potekla od potomaka kloniranih životinja nađe na tanjuru europskih potrošača. Razlog tomu je uvoz mesa i mliječnih prerađevina iz trećih zemalja te uvoz živih životinja i genetskog materijala za životinjsku reprodukciju u EU-u. Europska agencija za sigurnost hrane upozorava na "patnje životinja" nastalih kloniranjem - na visoku smrtnost zametaka, teške poremećaje i bolesti. Kloniranje u stočarstvu prakticiraju SAD, Argentina, Brazil, Kanada i Australija, a Kina je 2015. objavila gradnju tvornice za kloniranje raznih životinja. (vecernji.hr)

05.07.2016. Sve medicinske škole u SAD-u prestale koristiti životinje

Nekoliko tjedana nakon što je Medicinska škola Sveučilišta Johns Hopkins prestala koristiti žive svinje u laboratorijskoj nastavi, University of Tennessee College of Medicine u Chattanoogi zadnje je u SAD-u koje je u nastavi studenata prestalo koristiti žive životinje u nastavi kirurgije. Ovo sveučilište time se pridružilo više od 200 drugih medicinskih škola u SAD-u i Kanadi koje u nastavi sada koriste simulatore ljudskih tijela i drugu superiornu tehnologiju koja je učinila korištenje pasa, mačaka i svinja zastarjelima. Životinje su se koristile i nakon korištenja rutinski ubijale prilikom učenja studenata kako primijeniti anesteziju, uklanjati organe, raditi rezove, pronaći veliku venu i pri ostalim procedurama. Ovim povijesnim civilizacijskim iskorakom bit će pošteđeni životi tisuća životinja, a studente medicine učit će se da mogu biti sjajni liječnici bez ozljeđivanja i ubijanja životinja. (washingtonpost.com)

04.07.2016. Vegani spriječili kampanju za kravlje mlijeko

Talijanska organizacije za prava životinja LAV, uspjela je zaustaviti promotivnu kampanju talijanskog Ministarstva poljoprivrede kojom se kravlje mlijeko proglašavalo "nužnim" za ljude svih životnih dobi. Tom je prigodom dr. Marilù Mengoni objavila razloge zbog kojih treba izbjegavati kravlje mlijeko. Mlijeko je nečisto, puno antibiotika i pesticida te sadrži prirodne hormone i steroide, koje mogu štetiti čovjeku. Galaktoza potiče oksidativni stres, upalne procese, koji mogu dovesti do bolesti poput reumatskog artritisa, ekcema, astme i kolitisa. Kravlje mlijeko sadrži 3,5 do 5 % proteina, što je doza za tele koje tijekom 120 dana postiže tjelesnu masu od 230-250 kilograma. Pasterizacija i homogenizacija uništavaju vitamine i druge vrijedne sastojke, dočim kazein može pokrenuti alergijske reakcije. Mnogi ljudi su intolerantni na laktozu te teško probavljaju kravlje mlijeko. Krava se umjetno oplođuje te joj se uzastopno oduzima telad, kako bi njihova hrana umjesto toga hranila mliječnu industriju. Kad više ne daje mlijeko, šalju je na klanje. (fresh.hr)

03.07.2016. Obama potpisao zakon protiv testiranja na životinjama

Predsjednik Obama potpisao je novi zakon koji predstavlja neviđenu zaštitu za životinje kojim se ograničava testiranje na životinjama te zahtijeva razvijanje novih tehnoloških alternativa. Novi zakon unapređuje Zakon o kontroli toksičnih tvari iz 1976. godine te zahtijeva da se neživotinjske metode koriste gdje god je to moguće i uspostavi presedan za razvoj testiranja bez životinja poput in vitro i silikonske metode. "Novi zakon korak je naprijed za javnu sigurnost jer promiče vrhunske, i za ljude revelavntne, metode testiranja kemikalija za razliku od spore, skupe i nepouzdane metode testiranja na životinjama", naglašava Kristie Sullivan, potpredsjednica toksikologije Liječnikog odbora za odgovornu medicinu. Ove godine Sveučilište za medicinu Johns Hopkins i druga najveća brazilska država Para ukinuli su korištenje životinja za medicinske obuke i testiranje kozmetike. (vegnews.com)

02.07.2016. Buenos Aires zatvara zoološki vrt

Buenos Aires nakon 140 godina zatvara svoj zoološki vrt. Kako je pojasnio gradonačelnik Horacio R. Larreta, zarobljeništvo ponižava životinje. U planu je pretvaranje prostora na kojem se danas nalazi zoološki vrt u ekološki park. Neke životinje, koje se ne mogu u divljini brinuti za sebe, primit će potrebnu skrb u ekološkom parku, među njima i orangutanska Sandra, koju je argentinski sud 2014. priznao kao "neljudsku osobu" i presudio kako ima pravo na slobodu. Ostale životinje bit će zbrinute na druge načine – njih 1500 bit će upućeno u razne argentinske i prekomorske azile u kojima će imati odgovarajuće životne uvjete, dok će većina ptica biti puštena u riječne rezervate nedaleko Buenos Airesa. Zatvaranje zoološkog vrta u Buenos Airesu dolazi nakon nedavnog zatvaranja zoološkog vrta u kanadskom Bowmanvilleu, te odluke Kostarike da 2013. zabrani držanje životinja u zatočeništvu, koju su vlasnici zooloških vrtova uspjeli sudski srušiti godinu dana kasnije. (fresh.hr)

01.07.2016. Zatvara se farma krzna u Flandriji

Prošle veljače, belgijska organizacija za zaštitu životinja GAIA u suradnji s organizacijama Animal Rights, Bite Back, Stop Dierenmishandeling i Animaux en Péril prosvjedovala je tražeći zatvaranje farme krzna u Langemarku. Tajne snimke otkrile su zanemarene, ozlijeđene, istraumatizirane kune smještene u lošim uvjetima u dvorištu nekadašnjeg skladišta opeke. Prema istraživanju iz 2015. godine provedenom od strane biroa IPSOS, 85 % flamanskog stanovništva je za zabranu farmi krzna. "Jedna farma kuna manje", kaže Michel Vandenbosch, predsjednik GAIA, koja već duže vremena navodi kako je potpora javnosti za uzgojem životinja za krzno sve manja. Premda je jedna farma krzna zatvorena, još ih je 16 aktivno u Flandriji, a GAIA i dalje nastavlja s borbom za potpunu zabranu uzgoja životinja za krzno. (furfreealliance.com)

Broj pronađenih vijesti: 31.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2016 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting