Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 32.

31.08.2016. Ne propustite predavanje o slovenskom Utočištu Koki

Svake godine sve popularniji i posjećeniji ZeGeVege festival održivog življenja ponovno će 2. i 3. rujna 2016. privući brojne posjetitelje na zagrebački Trg bana Jelačića. Posebna gošća ovogodišnjeg festivala je Ksenija V. Kutlačić iz Slovenije. Njezino predavanje "Životinje iz druge perspektive" održat će 2. rujna 2016. u 20 sati. U njemu će predstaviti rad Utočišta Koki koje vodi i koje je dom spašenim životinjama. Kroz individualne priče o svinjici Dori, kravi Miši, kokoši Fridi i ostalim pojedincima koji nastanjuju utočište opisat će kako su životinje promijenile svijet posjetiteljima utočišta i njoj samoj.

31.08.2016. Bodybulding i veganstvo idu ruku po ruku

Trener fitnessa Mislav Skrepnik i nutricionistica biljne prehrane Ivana Rukavina putem simpatičnih vizuala i plakata pozivaju sve da i ove godine u što većem broju posjetite ZeGeVege 2. i 3. rujna, najspektakularniji veganski festival u ovom dijelu Europe i šire. Ovo dvoje zaljubljenika u bodybuilding i vegansku prehranu svojim primjerom pokazat će kako izgleda hraniti se biljnom prehranom i prštati od energije i pozitivnih vibri! Uz to, na Festivalu će održati predavanje o dobrobitima biljne prehrane za sportaše. Ne propustite!

30.08.2016. Predsjednica i gradonačelnik pokrovitelji ZeGeVege festivala

O tome koliko je ZeGeVege festival održivog življenja postao popularan govore i mnoga ovogodišnja pokroviteljstva. S ponosom vas izvještavamo da 9. po redu ZeGeVege festival uživa potporu Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Odbora za zaštitu okoliša i prirode Hrvatskoga sabora, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva turizma, Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

29.08.2016. I ove godine ZeGeVege garantira odličnu atmosferu

Već 9. ZeGeVege festival je iza ugla – održat će se 2. i 3. rujna na Trgu bana Jelačića. Ako želite iskusiti djelić pozitivne, razigrane i prijateljske atmosfere kojom ovaj festival europskih proporcija odiše, preporučujemo da prelistate galeriju fotografija s prošlogodišnjeg ZeGeVege festivala koji je posjetilo preko 40.000 građana. Vidimo se!

28.08.2016. Na ZeGeVege festivalu predavanje o biljnoj prehrani za sportaše

Na ovogodišnjem ZeGeVege festivalu moći ćete, za vrijeme oba dana trajanja festivala, poslušati zanimljiva i poučna predavanja, kao i sudjelovati u mnogobrojnim besplatnim radionicama. Od ovogodišnjih predavanja izdvajamo samo neka, uz poziv da nam se pridružite na ovoj festivalskoj svetkovini života:
• predavanje Tatjane Zajec iz skloništa Dumovec o poveznici između napuštenih pasa i veganstva
• predavanje trenera fitnesa Mislava Skrepnika i nutricionistice Ivane Rukavine o biljnoj prehrani za sportaše
• predavanje voditeljice slovenskog utočišta za farmske životinje Koki
• predavanje Vedrana Romca o povezanosti prehrane i ekologije
• predavanje Udruge Pobjede o građanskom aktivizmu i volonterstvu

27.08.2016. Od palačinki do maske za lice - to može samo ZeGeVege

Posjetitelji ovogodišnjeg ZegeVege festivala moći će razgledati bogatu ponudu preko stotinu izlagača, a moći će i sudjelovati na preko 20 potpuno besplatnih i za sve otvorenih predavanja i radionica – sve to može samo ZeGeVege. Iz zanimljivog programa radionica izdvajamo samo neke:
• Palačinke bez jaja
• Prirodna maska za lice i piling za tijelo
• Zeleni sokovi i superhrana kao zdrav obrok za sve
• Spremi klopu: Popečci od tikvica, kukuruza i metvice
• Zdrave sirove slastice

26.08.2016. Slasni veganski kebab i biljni sladoledi na ZeGeVege festivalu

Ne propustite posjetiti ovogodišnji ZeGeVege! Bez obzira na vaše svakodnevne prehrambene navike, na festivalu ćete sigurno pronaći nešto za sebe. Iz ovogodišnje raznolike i primamljive festivalske ponude veganskih delicija izdvajamo veganski kebab, biljne sladolede, burgere od konoplje, sušene bučine rezance i ukusne energetske pločice. Dakako, na festivalu Vas očekuje još neusporedivo više! Navratite, nećete požaliti ;)

25.08.2016. Svjetska prvakinja najbolju prijateljicu spasila iz skloništa

Kada je postala svjetska prvakinja i članica  ženske nogometne momčadi na Olimpijadi 2016, sportska zvijezda Christen Press vjerojatno je pretpostavila da će joj se život promijeniti, no najveća se promjena dogodila kad je u njezin život ušla kujica Morena, spašena iz Oaklandskog skloništa u Californiji. Christen kaže kako "spašeni psi zapravo spašavaju nas". Naime, pas je međusobno zbližio članove njezine obitelji. "Doslovno nam se promijenio čitav život", kaže ona. Christen zna da je pravi način spašavanje i udomljavanje. Svaki put kad netko psa ili mačku kupi iz pet shop-a ili od uzgajivača, jedna dom manje je dostupan za udomljavanje životinje koja očajnički čeka u skloništu ili na ulici. Svake je godine više od 6 milijuna pasa i mačaka zbrinuto po skloništima, a pola od njih se eutanazira jer nema dovoljno udomitelja. Stoga su upravo Christen i njezina kujica Morena zvijezde novog aktivističkog spota PETA-e. (peta.org)

24.08.2016. Cirkusi i ZOO vrtovi bit će stvar sramotne prošlosti

Na popisu „Deset stvari koje će nestati brže nego što mislimo“ indeks.hr uvrstio je i cirkuse te zoološke vrtove. Naime, stara tradicija mrcvarenja životinja s ciljem zabave odumire već neko vrijeme. Radi se o konceptu starom više od 250 godina koji se u tom periodu nije značajno promijenio, a i sve je više onih koji taj vid zabave smatraju ne samo zastarjelim, već i izuzetno okrutnim. Ringling Bros. i Barnum & Baileys obećali su da će do 2018. iz cirkusa izbaciti sve slonove jer ne isplati im se prolaziti kroz mukotrpna sudska navlačenja sa zakonima koji im zabranjuju izrabljivanje slonova, lavova i tigrova. Isto vrijedi i za vodene spektakle kao što su "Sea World", ali i zoo vrtove. Životinje će postati važnije od naše zabave, a vrtovi će se polagano pretvarati u prostore dovoljno velike da mogu proći kao prirodna staništa. Tako barem misli ravnatelj detroitskog zoološkog vrta Ron Kagan koji tvrdi da za 20 do 50 godina nećete imati prilike vidjeti životinje kao što su slonovi, gorile, delfini, medvjedi, lavovi, tigrovi, žirafe i kitovi.(index.hr)

23.08.2016. Ljubav prema kućnim ljubimcima i djeci je jednaka

Nedavno provedenim istraživanjem utvrđeno je da tijekom promatranja životinje mozak čovjeka djeluje gotovo isto kao prilikom kontakta s djetetom. Istraživanje je provedeno u bolnici u Massachusettsu, prilikom čega je promatrano ponašanje 14 žena, koje su rodile najmanje jedno dijete u dobi između dvije i deset godina te čuvale pse više od dvije godine. Naime, dok je magnetska rezonanca bilježila moždanu aktivnost, ženama su pokazivane fotografije njihove djece i njihovih pasa. Istraživanjem se došlo do zaključka da dijelovi mozga, koji su povezani s emocijama, nagradama, vezama i socijalnim interakcijama pokazuju aktivnost, dok su ispitanice gledale fotografije i svojih mališana i ljubimaca. Kućni ljubimci zauzimaju posebno mjesto u srcima i životima mnogih ljudi, a postoje i uvjerljivi dokazi iz kliničkih laboratorija, koji pokazuju da interakcija s ljubimcima može biti korisna za fizičko, socijalno i emocionalno blagostanje ljudi.(index.hr)

22.08.2016. Prosvjed zbog stradanja životinja radi žilet-žice

"Žilet žica tihi ubojica" naziv je prosvjeda na kojem su u subotu na hrvatsko-slovenskom graničnom prijelazu Kaštel, ORaH i Slobodna Hrvatska te civilne udruge upozorile na stradanja brojnih životinjskih vrsta zbog žice koja priječi prirodne migracijske putove. "Žilet-žica postavljena duž 180 kilometara granice blokirala je migracijske rute vukovima i medvjedima koji granicu prelaze više puta godišnje. Na samoj žici dosad je stradalo više stotina divljih životinja te su evidentirani i krivolovci koji namjerno hranom ostavljenom na žici mame životinje", upozorili su prosvjednici. Naglasili su da pojedinim životinjskim vrstama, posebice risu i vuku, prijeti potpuni nestanak. Petra Kosanović Vrbat, potpredsjednica ORaH-a istaknula je da je žilet žica u direktom konfliktu s mnogim europskim konvencijama, direktivama i ostalim oblicima dogovorene suradnje koje su potpisale i Hrvatska i Slovenija.(tportal.hr)

21.08.2016. Kobne posljedice slovenskog ograničavanja

Žilet-žica koju je Slovenija postavila uzduž 170 kilometara granice s Hrvatskom, a koju, prema najavama, ne misli tako skoro skinuti, nego je i ojačati, odnosi žrtve. Slike jelena i košuta koje u mukama umiru razrezane žiletima su samo vidljiva strana opasnosti, ona druga, puno opasnija, događa se daleko od očiju ljudi i prijeti čak izumiranjem cijelih vrsta. Velike zvijeri – medvjedi, risovi i vukovi – iznimno su ugrožene postavljanjem ograda.One žive na velikim područjima. Jedan čopor vukova živi na površini od 350 četvornih kilometara, a žica ih sprečava da pronađu jedinke za parenje– objašnjava biologinja sa Sveučilišta u Ljubljani, Aleksandra MajićSkrbinšek. Jedan od ciljeva strategije EU za biološku raznolikost do 2020. jest taj da se očuva ili ponovo uspostavi povezanost staništa za neke ugrožene vrste i velike zvjeri. Hrvatska se na osnovi toga i požalila Europskoj komisiji na Sloveniju, dok je iz Bruxellesa stigao odgovor da se “prati ponašanje Ljubljane”.(vecernji.hr)

20.08.2016. Oduzeto 4500 kilograma mesa nepoznatog podrijetla

U sklopu operativne akcije "Južna granica 2016" koja se provodila sredinom kolovoza, na području četiri južne županije u akciji nadzora podrijetla i označavanja životinja uklonjeno je i oduzeto oko 4.500 kilograma mesa i mesnih proizvoda, a izdano je i 17 optužnih prijedloga te pet kaznenih prijava, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede. Nadzor je obuhvatio pet odobrenih klaonica, sedam registriranih mesnica, jedan stočni sajam te šest prijevoznika i trgovaca životinjama. Osim mesa uklonjenog radi neposredne opasnosti za zdravlje ljudi, oduezete su i 52 životinje. U akciji je utvrđeno i da su u pet slučajeva fizičke osobe neregistrirano obavljale djelatnost trgovanja i prijevoza životinja. "U nadzorima je zatečeno meso nepoznatog podrijetla koje potječe od životinja na kojima nisu provedeni propisani pregledikao ni obavezni pregled na prisutnost trihinele u svinjskom mesu, a koje je stavljeno u javnu potrošnju putem mesnica. Zatečene su i životinje nepoznatog podrijetla, nedokazivog životnog broja i identiteta te bez propisane svjedodžbe o zdravstvenom stanju", stoji u priopćenju.(vecernji.hr)


19.08.2016. Uključite se u javnu raspravu o Zakonu o zaštiti životinja

Otvoreno je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću vezano uz nacrt Prijedloga Zakona o zaštiti životinja. Svi mogu pogledati na www.prijatelji-zivotinja.hr argumentirane prijedloge udruge Prijatelji životinja za pojedine zakonske odredbe i poslati na stranicu za javno savjetovanje do 12. rujna 2016. svoje primjedbe za poboljšanje Prijedloga Zakona. Prihvaćena je zaista snažna argumentacija javnosti, udruga i stručnjaka da se ne ukine zabrana uzgoja životinja za krzno te ona stupa na snagu 1. siječnja 2017. godine. Ipak, Ministarstvo poljoprivrede u Prijedlogu Zakona određuje dodatno prijelazno razdoblje do 1. siječnja 2018. za uzgajivače činčila koji nisu ispoštovali Zakon kako bi okončali proizvodnju. O pozitivnim pomacima u Prijedlogu Zakona i onome što se može poboljšati može se pročitati ovdje.

18.08.2016. Berlin na čelu veganskog pokreta u Europi

U odnosu na 2008. godinu, kada su postojala samo tri veganska restorana, Berlin je dodao još jedan veliki plus u procesu postajanja veganskog utočišta. Danas, oko 60 veganskih restorana u njemačkom glavnom gradu svojom ponudom čine ga mlađim, uzbudljivijim i alternativnijim nego München, Paris ili London. Primjerice, Schivelbeiner Strasse na sjeveroistoku Berlina, poznato kao mjesto radnih pridošlica i mladih roditelja, postalo je "Avenija vegana". Supermarketi, kafići, trgovine s odjećom i obućom čine ovaj grad usporedivim s New York-om u smislu mogućnosti i ponude za vegane. Biti vegan više nije ograničena praksa. Ljudi postavljaju sve više pitanja od kuda im dolazi hrana na tanjuru kako bi jeli zdravije i brinuli malo više za okoliš. Danas u 2016. godini, za 80.000 vegana koji žive u Berlinu porast ponude je i glavni razlog zašto je taj grad došao na čelo veganskog pokreta u Europi. (shanghaidaily.com)

17.08.2016. Belgijanci protiv testiranja na psima i mačkama

Nedavno održana anketa koju je obavila firma Ipsos, a naručila organizacija za prava životinja GAIA pokazuje kako 85 % Belgijanaca podržavaju zabranu testiranja na psima i mačkama. GAIA apelira na ministra za dobrobit životinja da zabrani testiranje ili pak definira jasne smjernice i strategiju koja jamči da će se u Belgiji testiranje na životinjama prekinuti. "Cilj nam je u potpunosti zabraniti testiranje na psima i mačkama, osjećajnim bićima koja ne mogu dati pristanak da se na njima testira", izjavio je Michel Vandenbosch, predsjednik GAIA-e. 77 % Belgijanaca smatra kako životinje korištene u laboratorijima treba dati na posvajanje, a skoro 4 od 10 osoba je spremno udomiti ih. GAIA je također pokrenula peticiju koju uz ljude mogu potpisati i njihovi četveronožni prijatelji, psi i mačke. Potporu peticiji dale su i mnogobrojne TV i filmske zvijezde. Prema službenim podacima u 2014. u znanstvenim istraživanjima korišteno je 1.578 pasa i 120 mačaka. (gaia.be)

16.08.2016. Spašene životinje na ZeGeVege festivalu

Svake godine sve popularniji i posjećeniji ZeGeVege festival održivog življenja ponovno će 2. i 3. rujna 2016. privući brojne posjetitelje na zagrebački Trg bana Jelačića. Posebna gošća ovogodišnjeg festivala je Ksenija V. Kutlačić iz Slovenije. Njezino predavanje "Životinje iz druge perspektive" održat će 2. rujna 2016. u 20 sati. U njemu će predstaviti rad Utočišta Koki koje vodi i koje je dom spašenim životinjama. Kroz individualne priče o svinjici Dori, kravi Miši, kokoši Fridi i ostalim pojedincima koji nastanjuju utočište opisat će kako su životinje promijenile svijet posjetiteljima utočišta i njoj samoj. Posjetitelje festivala očekuju mnogobrojna zanimljiva i edukativna predavanja, degustacije veganske hrane i kreativne radionice kuhanja, zabavno-glazbeni program, više od 100 domaćih i inozemnih izlagača ekoloških proizvoda i kozmetike koja nije testirana na životinjama, šest restorana sa slasnom ponudom burgera, sirovih kolača i biljnih sladoleda.

15.08.2016. Vegani žive duže od onih koji jedu meso ili jaja

Nedavna studija otkrila je znatno nižu stopu smrtnosti među veganskom populacijom nego kod osoba koje jedu meso. Studija objavljena u medicinskom časopisu JAMA pokrenula je raspravu oko sve popularnije veganske prehrane. Znanstvenici opće bolnice u Massachusettsu proveli su istraživanje na 130.000 osoba tijekom trideset godina, pritom prikupljajući podatke o njihovom zdravlju i prehrambenim navikama. Otkrili su da se za svakih tri posto više kalorija dobivenih od biljnih bjelančevina smanjuje rizik od smrti za 10 posto, a rizik od smrti uzrokovanih srčanim bolestima smanjuje se za 12 posto. "Ovo istraživanje ukazuje ne samo na važnost bjelančevina u prehrani već i na izvore od kuda ih se dobiva. Naše istraživanje pokazuje kako bi ljudi trebali jesti daleko više biljnih no životinjskih bjelančevina," ističe doktor Mingyang Song. (independent.co.uk)

14.08.2016. Morrissey zahtjeva vegansku hranu u koncertnim dvoranama

Pjevač Morrissey najavio je da će na nadolazećoj australskoj turneji nastupati samo na mjestima koja ne poslužuju životinjske proizvode. U razgovoru s Larryjem Kingom, bivši pjevač The Smithsa potvrdio je da je nakon dugogodišnjeg vegetarijanstva odlučio postati veganom. "Oni koji jedu meso i uzgajivači koji na ovce i krave gledaju kao na svoju imovinu su pravi ekscentrici. Moralno je pogrešno zarađivati novac na smrti bilo kojeg živog bića", rekao je pjevač. (vegnews.com)

13.08.2016. Vatrogasci i volonteri spasili psa u Istri

Puna tri dana volonteri i prijatelji istarskog Happy End-a, udruge koja se bavi spašavanjem i udomljavanjem napuštenih životinja, tragalo je za nestašnim Semijem i Casandrom koji su prokopali tunel ispod ograde azila i nestali u šumi. Volonteri su ih nakon tri dana pronašli prekrivene odronom kamenja na vrhu jedne strmine. U pomoć su pozvali pazinske vatrogasce koji su u svega pola sata uspjeli osloboditi dehidrirane, gladne i prestrašene pse. Semi i Casandra traže dom, a Udruga koja trenutno skrbi o 90 pasa i 50-ak mačaka upravo je u krizi zbog manjka hrane. Informacije o tome kako se može pomoći psićima potražite na Facebook stranici udruge Happy End. (index.hr)

12.08.2016. Stotine pasa lutalica otrovano u gradu Karachiju

Lokalne vlasti pakistanskog grada Karachija potrovale su stotine napuštenih pasa s ciljem smanjenja njihove populacije. Mrtva tijela pasa preplavila su grad, a komunalni radnici skupljali su ih i odvodili na odlagalište. "Najmanje 700 pasa ubijeno je u dva područja južnog dijela Karachija u posljednjih nekoliko dana", izjavio je Sattar Javed, glasnogovornik lokalnih vlasti. Psi se truju tako da se u pileće meso umetnu tablete s otrovom. Ovakav način kontrole populacije napuštenih pasa oštro kritiziraju organizacije za prava životinja. Kontrola broja napuštenih pasa može se provoditi nenapuštanjem, osnivanjem no-kill skloništa, poticanjem udomljavanja i odgovorne skrbi za psa te provođenjem organiziranih akcija kastriranja. (reuters.com)

11.08.2016. Političar poziva na krivolov u Hrvatskoj

Angelo Vukasović, kontroverzni švedski političar hrvatskog podrijetla, posredstvom svoje agencije za lov i lovni turizam "Dreamhunting" pozvao je sve da u Hrvatsku krenu u lov na vukove, koji je zakonom zabranjen. Vukasović je detaljno objasnio kako je riječ o primjercima koji teže više od 70 kilograma, koje će lovci na trofeje bez problema moći transportirati preko granice. U Hrvatskoj su vukovi uvršteni na Crvenu listu sisavaca, odnosno nalaze se na popisu ugroženih vrsta, a od 1995. godine zaštićeni su temeljem Zakona o zaštiti prirode. Prijatelji životinja ističu kako je od 1995. godine do danas smrt vukova zbog krivolova porasla za pet do jedanaest puta, za što gotovo nitko nije kažnjen. Srećom, unatoč smrtnosti, njihov broje je tijekom godina povećan pa više nisu ugrožena, već potencijalno ugrožena vrsta. Navode i kako su vukovi istrijebljeni iz gotovo cijele zapadne Europe te da upravo zbog toga danas spadaju u najugroženije životinjske vrste. Vukasović se hvali kako u Hrvatskoj osim vukova, planira loviti medvjede, veprove, jelene i ostale životinjske vrste. (24sata.hr)

10.08.2016. Morrissey odbio nastupiti u prostorima s neveganskom ponudom

Pjevač Morrissey objavio je da će tijekom svoje nadolazeće australske turneje nastupiti jedino u prostorima koji ne poslužuju životinjske proizvode. U razgovoru s Larryjem Kingom, bivši frontmen Smithsa, koji je objavio album ''Meso je ubojstvo'', potvrdio je da je bio dugogodišnji vegetarijanac, ali nedavno je odlučio postati vegan. ''Pravi su luđaci oni koji jedu meso i farmeri koji gledaju ovce i krave kao na svoju imovinu'', rekao je pjevač. ''Moralno je pogrešno zarađivati novac na smrti bilo kojeg živog bića.'' Morrissey je prošle godine uspješno zabranio životinjske proizvode na dijelu Madison Square Gardena, iako se je meso navodno služio za VIP goste. (vegnews.com)

09.08.2016. Mačiću dali umjetno disanje i spasili ga

Dva pripadnika talijanske obalne straže u moru su primijetila beživotno tijelo mačića. Ipak, odlučili su ga izvaditi i pokušati reanimirati te su mu dali umjetno disanje i masažu srca. Čini se kako su ga iz mora izvadili u posljednji trenutak jer mačić je nakon nekoliko minuta opet počeo pokazivati znakove života. Snimka spašavanja u međuvremenu je obišla svijet, a dva muškarca kasnije su i službeno posvojila mačića. (m.24sata.hr)

08.08.2016. Veganski "krvavi" burger hit je u New Yorku

Start-up tvrtka Impossible Foods prima milijune dolara od investitora u Silikonskoj dolini, a svojim umjetnim mesom osvaja kulinarsku scenu New Yorka. Riječ je o burgeru proizvedenom od isključivo biljnih sastojaka iz kojeg curi crvena boja i okusa je onog poput govedine. Proizvođači tvrde da njihov burger iskorištava 95 % manje tla, 74 % manje vode i emitira 87 % manje stakleničkih plinova za razliku od burgera dobivenog od goveda. Prema procjenama Silikonske doline, tvrtka Impossible Foods jedna je od nekoliko proizvođača umjetnog mesa koja privlači mnogobrojne investitore te će sigurno na tržištu hrane pokrenuti pozitivne promjene. Tvrtka Beyond Meat proizvodi "pileća prsa" od graška i organske soje, a mesne alternative mogu se poslužiti uz kremastu vegansku majonezu Just Mayo tvrtke Hampton Creek. (triplepundit.com)

07.08.2016. Luka Brkić (15) radije vrijeme posvećuje psima nego izlascima

Luka Brkić (15) iz Zagreba među najmlađim je volonterima koji skrbe o psima i mačkama u skloništu za nezbrinute životinje u Dumovcu. Volontira već devet mjeseci. Luka kaže da će uvijek radije napraviti neko dobro djelo nego potrošiti vrijeme na kafić ili izlazak u klub. Tijekom školske godine najmanje jedanput na tjedan dolazio je u azil nakon nastave, a sada je na školskim praznicima pa ima više vremena za rad u azilu. Njegov volonterski posao uključuje svaku vrstu pomoći radnicima azila, brigu o životinjama, šetanje pasa i doček potencijalnih udomitelja. ‘’Ljudima je naše mišljenje i procjena prilično važna i često poslušaju naš savjet. Dobra stvar je što ljudi koji dolaze ovdje stižu bez predrasuda. Odlučili su udomiti ljubimca radije nego ga kupiti, a to je prava stvar’’, kaže Luka. Zahvaljujući njegovu posredstvu prilikom dolaska budućih udomitelja, najmanje desetak pasa pronašlo je svoj dom zauvijek. (24sata.hr)

06.08.2016. Novo istraživanje: Bjelančevine iz mesa debljaju!

Ako jedete previše mesa to nije dobro za zdravlje jednako kao ni šećer, upozoravaju znanstvenici iz Australije. Stručnjaci vjeruju da bjelančevina koje ima u životinjskim proizvodima šteti vitkom struku i može potencijalno dovesti do dijabetesa tipa II. I prijašnja istraživanja pokazala su da je konzumacija mesa povezana s pretilošću, ali smatralo se da su tome krive samo masnoće u mesu. No novo istraživanje utvrdilo je da je meso ozbiljan problem moderne prehrane i rizik za zdravlje najviše zbog bjelančevina koje meso sadrži i da izravno pridonosi globalnoj pretilosti. Bjelančevina iz mesa probavlja se kasnije od masti i ugljikohidrata, pa energija koju dobijamo iz bjelančevina tada postaje višak koji se zatim pretvara u mast i deponira po tijelu. (telegram.hr)

05.08.2016. Maroko zabranio korištenje plastičnih vrećica

Maroko je do sada bio, odmah iza SAD-a, najveći globalni potrošač plastičnih vrećica. No stvari će se promijeniti budući da je prošli tjedan u ovoj sjevernoafričkoj zemlji izglasan zakon kojim su zabranjeni uvoz, prodaja, distribucija i proizvodnja plastičnih vrećica. Maroko je zemlja od 34 milijuna stanovnika u kojoj se godišnje potroši čak tri milijarde plastičnih vrećica. Ova zemlja zabranila je crne plastične vrećice u 2009. godini, no prijedlog je bio tek djelomično uspješan budući da je bilo vrlo teško zaustaviti "neformalnu proizvodnju". Yassine Zegzouti, predsjednik marokanske savjetodavne skupine udruga Mawarid, navodi da je vlada uložila napore za provođenje zabrane, uključujući ulaganje novca u obrazovne TV spotove, no kako će za pravo pridržavanje zakona trebati proći četiri do pet godina. (croenergo.eu)

04.08.2016. Goran Grgić udomio psa

Poznati hrvatski glumac Goran Grgić pokazao je da se, osim glumačkog umijeća koje stoji iza njegovih filmskih i kazališnih ostvarenja, odlikuje i zlatnim srcem! Grgićeva obitelj udomila je kujicu Fridu kad je bila stara svega nekoliko tjedana. Goran je, kao pravi skrbnik pasa, vrlo svjestan važnosti udomljavanja umjesto kupnje životinje. Udomljavanjem budući skrbnici spašavaju život nekoj od nesretnih napuštenih životinja iz azila ili s ulice te svojim novcem ne podržavaju okrutnu i nesmiljenu uzgajivačku industriju kućnih ljubimaca. Goran je povodom udoljavanja izjavio: "Kad smo doma postigli konsenzus o tomu da ćemo nabaviti psa, nismo niti razmišljali o tomu hoćemo li ga udomiti ili kupiti.'' (24sata.hr)

03.08.2016. Hrvatski veterinar ostavio svoju ordinaciju no kill azilu za životinje!

Slučaj doktora Ivana Kvakana pokazuje da među nama itekako ima ljudi koji znaju što znači nesebično zalaganje za životinje! Veterinar Ivan Kvakan 40 je godina liječio životinje s područja Čakovca i okolice. Po odlasku u mirovinu, odlučio je ostaviti svoju ordinaciju na raspolaganje no kill azilu Prijatelji iz Čakovca, koji je prenamijenio ambulantu u kojoj se sada liječe životinje iz azila. Zbog velikodušnosti doktora Kvakana Hrvatska sada ima prvi azil za životinje koji u svom sklopu ima i veterinarsku ambulantu. Dr. Kvakan je povodom ovog slučaja izjavio: "Cijeli život su me životinje hranile, vrijeme je da im vratim." (jutarnji.hr)

02.08.2016. Snažni vegani na ZeGeVege festivalu: Snaga je u bilju

Trener fitnessa Mislav Skrepnik i nutricionistica biljne prehrane Ivana Rukavina putem simpatičnih vizuala i plakata pozivaju sve da i ove godine u što većem broju posjetite ZeGeVege 2. i 3. rujna, najspektakularniji veganski festival u ovom dijelu Europe i šire. Ovo dvoje zaljubljenika u bodibilding i vegansku prehranu svojim primjerom pokazat će kako izgleda hraniti se biljnom prehranom i prštati od energije i pozitivnih vibri! Usto, na Festivalu će održati predavanje o dobrobitima biljne prehrane za sportaše. Pogledajte kako izgledaju njihovi atraktivni plakati, a svakako se učlanite i u njihovu Facebook-grupu "Snaga bilja".

01.08.2016. Podignuta optužnica zbog smrti sedam pasa i mučenja njih 35

Zahvaljujući reakciji mještana Male Erpenje, inspekcije su u dvorištu obiteljske kuće otkrile uzgajivačnicu s velikim brojem pasa koji nisu bili držani u odgovarajućim prostornim, higijenskim, prehrambenim i zdravstvenim uvjetima, a nije im bila osigurana ni adekvatna veterinarska skrb. Psi su se u takvim uvjetima međusobno ozljeđivali i obolijevali, a "vlasnici" su i fizički zlostavljali pse. To je rezultiralo smrću sedmero pasa, a njihove lešine naknadno su prepuštene drugim psima koji su ih rastrgali. Čak 29 pasa bilo je teško bolesno po dolasku inspektora i policije, koji su i sami bili potreseni zatečenim prizorom. Ako im se dokaže krivnja, osumnjičenima Petru V. i R. N. K. prijeti kazna do godine dana zatvora. (www.jutarnji.hr)

Broj pronađenih vijesti: 32.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2016 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting