Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 27.

30.09.2016. Ljudsko tijelo na roštilju na Svjetski dan vegetarijanstva

Povodom obilježavanja Svjetskog dana vegetarijanstva, 1. listopada 2016. u 11 sati na glavnom zagrebačkome trgu, aktivistica Prijatelja životinja simbolički će pretvoriti svoje tijelo u komad mesa na roštilju. Performansom se želi slikovito prikazati da ničije tijelo nije za roštilj, već da umjesto životinjskih ruku, bokova i nogu možemo jesti obilje ukusnih biljnih namirnica koje su dobre za naše zdravlje i okoliš. Aktivistica također želi podsjetiti na teži položaj ženskog spola u svijetu ljudskih i ne-ljudskih životinja jer mesna i mliječna industrija počivaju na zlouporabi reproduktivnog sustava svinja, krava i kokoši koje su prisiljavane davati više djece, mlijeka ili jaja nego što im tijela mogu podnijeti, a ubijaju ih čim prestanu biti dovoljno iskoristive. Aktivisti Prijatelja životinja pružat će građanima od 9 do 18 sati na štandu na križanju Preradovićeve i Varšavske ulice, kod kina Europa, više informacija i dijeliti recepte ukusnih veganskih jela.

29.09.2016. Zdravlje pasa s plosnatim njuškama često je ugroženo

Veterinari upozoravaju ljude koji žele imati psa da izbjegavaju pasmine koje imaju plosnate njuške poput mopsa, buldoga i Shih-Tzua, piše The Guardian. Te pasmine naime zbog svojih anatomskih karakteristika mogu imati znatne zdravstvene probleme, odnosno, zbog svojih plosnatih njuški mogu imati problema s disanjem i hranjenjem te s očima. Inače, takvim je psima, poznatima kao brahiocefaličnim pasminama, popularnost narasla zbog toga što ih mnoge poznate osobe drže kao kućne ljubimce. Britansko udruženje veterinara (BVA) potiče ljude koji žele imati psa da biraju zdravije pasmine ili mješance. Najveća britanska organizacija za zaštitu i promociju zdravlja i dobrobiti pasa, The Kennel Club, tvrdi da probleme uzrokuju uzgajivači koji namjerno uzgajaju pasmine s preuveličanim obilježjima. (jutarnji.hr)

28.09.2016. Norveški lovci spremaju se na masovni pokolj vukova

Europska je populacija vukova posljednjih nekoliko godina u stalnom porastu i to zahvaljujući različitim programima zaštite ovih divljih živtinja. Procjenjuje se kako ih u njihovim prirodnim staništima trenutno živi oko 12 tisuća. I dok se većina europskih država svim silama trudi zaštititi ih, norveške vlasti u suradnji s lovcima čine sve da ih istrijebe. Tako su prošle godine lovci, njih 11,5 tisuća, dobili zeleno svjetlo da ubiju njih 16, dok se tijekom nove sezone lova koja počinje u listopadu planira ubiti čak 47 od ukupno 68 vukova. Zaštitari prirode smatraju da su tvrdnje o vukovima kao ozbiljnoj prijetnji stočarima pretjerane te najavljeni odstrjel nazivaju masovnim pokoljem, kakav nije viđen u posljednjih 100 godina. (index.hr)

27.09.2016. Djeca - žrtve marketinga mliječne industrije

28. rujna 2016. predstavnici mliječne industrije obilježit će na zagrebačkom Bundeku Dan školskog mlijeka. Ciljana skupina promidžbenog programa su djeca osnovnoškolske dobi koju nastoje potaknuti na obavezno konzumiranje mliječnog obroka u školama i kod kuće. Cilj događanja je prikazati mlijeko kao nužnu i nezamjenjivu hranu koju bi zbog ''zdravstvenih dobrobiti'' trebalo obavezno uvesti u školske jelovnike. No kada bi djeca, nedužna i sklona istinoljubivosti, znala da su i sama žrtve pomno osmišljenih propagandnih kampanja, s gnušanjem bi odbila mlijeko i mliječne proizvode! Intenzivne kampanje mliječne industrije otvoreno varaju potrošače prikazivanjem krava i telića u pastoralnim uvjetima, na zelenim pašnjacima obasjanima suncem. Kravlje mlijeko predstavljaju kao ''najsavršeniju prirodnu hranu'' i ono to uistinu jest – za teliće. Konzumiranje mlijeka druge vrste potpuno je neprirodno jer majke različitih vrsta sisavaca proizvode mlijeko prilagođeno upravo mladunčadi svoje vrste do prelaska na krutu hranu. Čovjek je jedina vrsta koja pije mlijeko druge vrste i jedina vrsta koja pije mlijeko u odrasloj dobi.

26.09.2016. Davies volonterima iz Žarkovice poručio: "Never give up!"

Brian Davies, svjetski poznati 80-godišnji aktivist za prava i dobrobit životinja, jedan od osnivača Međunarodnog fonda za dobrobit životinja, zapamćen po nastojanjima da se zaustavi pokolj nad kanadskim tuljanima, posjeto je sklonište za pse na Žarkovici, u Dubrovniku te ugodno iznenadio tamošnje volontere.
- Rekli su nam da su upoznati s našim problemima i da nas već dulje žele posjetiti. Razgovarali smo o Žarkovici, gradskoj upravi koja nas ne podržava, ali i o problemima zaštite životinja i odnosa prema njima u cijeloj Hrvatskoj. Na kraju me pitao mislim li odustati. Kad sam odgovorila da ne mislim, samo je dignuo ruku, čvrsto stisnuo šaku i rekao: "Never give up"- priča Sandra Sambrailo, voditeljica skloništa. Davies je na Žarkovici snimio i reportažu. Zainteresiran je za sve probleme s kojima se susreću volonteri i obećao im je pomoći. (vecernji.hr)

25.09.2016. Estonski modni dizajneri za zabranu uzgoja krznaša

Prvi put u Estoniji, tamošnji modni dizajneri podržali su zabranu uzgoja životinja radi krzna u kampanji organizacije Loomus, u sklopu dugoročnog projekta "Ja sam na strani životinja!". Svi dizajneri uključeni u kampanju pridružili su se i projektu Trgovine bez krzna. Riječ je o međunarodnom projektu koji okuplja preko 300 trgovina, dizajnera, modnih kuća i sl. koji ne prodaju životinjsko krzno. U Estoniji je 2014. godine pokrenuta peticija za zabranu uzgoja životinja radi krzna. Prikupljeno je preko 10 000 potpisa koji su predani estonskom parlamentu, a tijelo koje je trebalo odnijeli odluku u rujnu ove godine, odlučio ju je odgoditi i pitati za savjet estonsku Vladu. Međunarodna peticija je i dalje otvorena. (loomus.ee)

24.09.2016. EU: Još jasnije "ne" kozmetici testiranoj na životinjama

Kozmetika testirana na životinjama u inozemstvu može biti zabranjena u Europskoj uniji, odlučio je u srijedu Sud EU-a, čak i ako je testiranje provedeno radi prodaje na trećem tržištu. Potpuna zabrana kozmetike testirane na životinjama u EU-u je na snazi od 2013, no testiranje na štakorima, miševima, zamorcima i zečevima i dalje je uobičajeno u drugim dijelovima svijeta. Velika Britanija zatražila je od Suda EU-a da razjasni tu zabranu u slučaju triju tvrtki koje su provodile testiranja na životinjama izvan EU-a kako bi proizvode prodavali u Kini i Japanu, ali i na tržištu EU. Europski suci ocijenili su da bi cilj zabrane bio “ozbiljno kompromitiran” kada bi se mogao zaobići testiranjima na životinjama u inozemstvu, dodajući da “nije relevantno” je li testiranje potrebno da bi se proizvodi prodavali u drugim državama. (net.hr)

23.09.2016. Poljska modna kuća LPP prekida sa životinjskim krznom!

Najveća poljska modna tvrtka, koja je prije dvije godine ušla i na hrvatsko tržište s brendovima Reserved, Mohito, Cropp, House i Sinsay, donijela je odluku o prestanku korištenja životinjskoga krzna u svojim kolekcijama. Počevši od sezone jesen/zima 2016. godine, kolekcije svih navedenih, kao i brenda Tallinder (zasad još nedostupnog na hrvatskome tržištu), više neće sadržavati takve materijale. Svoju odluku tvrtka LPP donijela je slijedom spoznaje o rastućim očekivanjima potrošača o pravima životinja te se priključila međunarodnom projektu Trgovine bez krzna. Čini ga preko 300 tvrtki diljem svijeta, a neke od njih su: Zara, Topshop, H&M, COS, Marks & Spencer, Asos. (furfreealliance.com)

22.09.2016. Sportaš Tom Brady na tržište izbacio veganske grickalice

Tom Brady,  za Amerikance jedan od najboljih profesionalnih igrača američkog nogometa, a za ostatak svijeta suprug supermodela Giselle Bundchen, ovih je dana na tržište izbacio veganske grickalice pod svojim brendom. Grickalice su sirove i veganske, bez glutena, a sadrže  sastojke poput sirovog kakaa, goji bobica, camu camua, badema, indijskih oraščića, borovnica. Grickalice, koje su ekološki pakirane, prodavat će se po zaista visokoj cijeni od 50 dolara za pakiranje od 12 puta po 50 grama. (fresh.hr)

21.09.2016. Moby pokreće festival posvećen glazbi i veganstvu

Na nedavno održanoj gala večeri "Mercy for Animals" u Los Angelesu, proslavljeni glazbeni umjetnik i borac za prava životinja Richard Melville Hal, poznat pod imenom Moby, najavio je početak veganskog festivala kojeg će, u suradnji s Tonyjem Kanalom, 23. Listopada održati u kazalištu Fonda, u Los Angelesu. Sva zarada Festivala ići će u fond prve svjetske organizacije za zaštitu životinja na farmama pod imenom "Mercy for Animals". Njegovu su ideju podržali legendarni Russell Simmons, Kat Von D, Mark Pontius, Daisy Fuentes, Alison Eastwood, Michele Forbes i mnogi drugi. (fresh.hr)

20.09.2016. Snimke otkrile stravične prizore s litvanskih farmi kuna

Nedavno istraživanje na litvanskoj farmi kuna provedeno u kolovozu otkrilo je ozbiljno kršenje zakona zaštite okolišta te zaštite životinja. Snimka skrivene kamere koju je snimio litvanski aktivist pokazuje teško ozljeđene, kao i mrtve životinje koje spaljuju na gomili smeća te nepropisno skladišteno gnojivo. Prema riječima Gabrielė Vaitkevičiūtė, predsjednice litvanske organizacije "Open Cages", najšokantnija je spoznaja kako državna Veterinarska služba očito ne vrši inspekcije farmi onoliko često koliko tvrdi da se ih provodi, a čini se i kako farmere upozoravaju unaprijed kad će inspektori posjetit farmu. (furfreealliance.com)

19.09.2016. Video koji bi trebao pogledati svaki vegan

Ponekad naiđemo na video o veganstvu koji ne samo da je dirljiv, već i otkriva potpunu istinu. Upravo je video nedavno objavljen na You Tubeu, pod naslovom "Što je najteže kad si vegan". Pravi izazov odabira veganskog načina života nije radikalna promjena prehrane, nego suočavanje s ljudima koje volimo i do kojih nam je stalo u pokušaju da objasnimo zašto smo odabrali biti veganom. Umjesto da pokažu razumijevanje, nama najbliži ljudi često se ne susprežu od oštre kritike. Pogledajte video, vjerojatno ćete prepoznati probleme na koje ste i sami nalazili u nekom trenutku svog veganskog života. (goingveganhealthbenefits.com)

18.09.2016. Karlovac traži da Pokupsko Cerje izgradi novo sklonište

Kao što je poznato, na natječaj za vođenje skloništa za nezbrinute životinje Grada Karlovca javilo se sklonište Pokupsko Cerje s najjeftinijom ponudom. Takvu ponudu Grad po Zakonu o javnoj nabavi mora prihvatiti. S druge strane, uvjeti natječaja traže da mjesto izvršenja bude administrativno područje Karlovca, a po tom uvjetu posao bi trebala dobiti karlovačka tvrtka CRPK koja je napravila sklonište za pse u Utinji. Stoga je Grad Karlovac pronašao kompromis te je Pokupskom Cerju uvjetovao da u tri mjeseca napravi dodatno sklonište. Na to je vlasnik Pokupskog Cerja pristao i ponudio ga napraviti u Vukmaničkom Cerovcu. No, do tada bi pse vozio u Pokupsko Cerje, u kojem život traje 60 dana. (vecernji.hr)

17.09.2016. Na Zemlji ostalo još samo pet tisuća planinskih gorila

Najveće gorile našle su se na rubu istrebljenja i uvrštene su na Crvenu listu, popis kritično ugroženih vrsta zbog pojačanog krivolova u Demokratskoj Republici Kongo, upozorili su dužnosnici Međunarodnog udruženja za očuvanje prirode (IUCN) na prošlotjednom Svjetskom kongresu o očuvanju života na Zemlji u Honoluluu. Danas su kritično ugrožene četiri od šest vrsta čovjekolikih majmuna, uključujući planinske gorile, najveće na svijetu, kojih je ostalo svega pet tisuća. Iako je ubijanje tih čovjekolikih majmuna protuzakonito, najveća im je prijetnja lov. (jutranji.hr)

16.09.2016. Akcijom "Udomljavanje je fora" protiv držanja pasa na lancu

Pod motom "Lanac odlazi u prošlost!" jesenskom akcijom ''Udomljavanje je fora'', koju organiziraju Sklonište ''Dumovec'' i Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo, u suradnji s Prijateljima životinja, želi se upozoriti na problem držanja pasa na lancu. Pozivaju se svi građani da dođu i podrže akciju koja se održava u subotu 17. rujna, od 9 do 15 sati, na Trgu bana Jelačića. Akciju će već tradicionalno podržati i gradonačelnik Bandić koji će Trg posjetiti u 10 sati. Na info štandovima dijelit će se edukativni letci u cilju senzibiliziranja javnosti vezano za nenapuštanje kućnih životinja, kao i protiv držanja pasa na lancu, a posjetitelji će moći upoznati i simpatične pse iz skloništa koji traže novi dom.

 

15.09.2016. Pokrenuta peticija za azil bez ubijanja pasa u Karlovcu

Nakon što je u javnost procurila informacija da Grad Karlovac koncesiju namjerava dodijeliti takozvanom skloništu u Pokupskom Cerju na noge su se digli aktivisti, a udruga Turbina promjena je pokrenula i online peticiju čiji je glavni cilj da sklonište Pokupsko Cerje ne dobije sredstva kako ne bi, prema riječima članova udruge Turbina promjena, nastavilo svoju nezakonitu i moralno dvojbenu praksu, o kojoj su već izvještavali nacionalni mediji u slučaju Velike Gorice, a nakon čega je Grad Velika Gorica pokrenuo dijalog s građanima i prekinuo sufinanciranje ovog skloništa. (vijesti.rtl.hr)

14.09.2016. Zapitajmo se - je li hrana koju jedemo rezultat silovanja

Žene koje se bore protiv silovanja i drugih oblika seksualnog iskorištavanja, trebale bi znati kako je nasilje nad ženskim tijelom u samom temelju mesne i mliječne industrije, naglasila je izvršna dopredsjednica PETA-e, Tracy Reiman te je dodala kako je odabrati veganski stil života najmoćniji alat u borbi protiv seksualnog nasilja i sistematičnog iskorištavanja ženskih reproduktivnih organa. PETA moli žene da se suprotstave svakom obliku seksualnog nasilja nad ženama, bez obzira na vrstu kojoj žrtva pripada. (peta.org)

13.09.2016. U putnim torbama pokušali prokrijumčariti 259 gmazova

Više od 250 gmazova, među kojima i zaštićeni gušteri, pronađeno je u četirima putnim torbama u zračnoj luci Amsterdam-Schiphol i uhićena su trojica osumnjičenika koja su putovala u Španjolsku, priopćile su prošlog tjedna nizozemske vlasti. Krijumčari su u Amsterdam doputovali iz Meksika. “Od 259 pronađenih životinja bilo je deset uginulih”, navodi se u priopćenju carine. Među životinjama je bilo i četrnaest primjeraka chuckwalle sa San Estebana, guštera koji živi samo na  istoimenom otoku. Pronađeni gmazovi su zaštićeni na temelju Konvencije o međunarodnoj trgovini divljim biljnim i životinjskim vrstama pred izumiranjem. (vecernji.hr)

12.09.2016. Prosvjednici poručili: 'Korida je nacionalna sramota'

Tisuće Španjolaca preplavile su u subotu ulice Madrida tražeći ukidanje koride. Prosvjednici su nosili transparente na kojima je stajalo: 'korida, nacionalna sramota' i 'škola toreadora je škola okrutnosti'. Glasnogovornici Stranke protiv zlostavljanja životinja (Pacma) pozivali su na okončanje svih priredbi s bikovima i krvavih svečanosti. Inače, regija Kastilja i Leon, na sjeveru zemlje, objavila je u proljeće zabranu usmrćivanja bikova u javnosti. Tijekom prolaska prosvjednika koji su upozoravali da je korida mučenje, neki su prolaznici odgovarali kako je sve laž, što ukazuje na živu polemiku koja se o toj temi trenutačno vodi u Španjolskoj. (vijesti.rtl.hr)

11.09.2016. Veliki zaokret: farmu pretvara u sklonište za životinje

Mike Lanigan bio je još dijete kad je s roditeljima doselio na farmu smještenu u Uxbridgeu, u Kanadi. Nakon što se desetljećima bavio uzgojem životinja za klanje odlučio se na veliki zaokret - okrenuo se poljoprivredi, a na farmi namjerava otvoriti skloništa za domaće životinje. Naime, shvativši da se za svoje životinje previše vezao da bi ih nastavio ubijati, odlučio ih je pustiti da žive, dok ne umru prirodnom smrću. Trenutačno na farmi s nekoliko konja, magarcem i guskama  živi i 21 krava, a Lanigan u budućnosti namjerava pružiti utočište i drugim životinjama. (index.hr)

10.09.2016. Prvi veganski restoran u Kataru otvorio 24-godišnjak

Evergreen Organics, prvi veganski ugostiteljski objekt u Kataru, nedavno je otvorio svoja vrata u glavnom gradu Dohi. Restoran poslužuje integralnu hranu, uglavnom sirove namirnice kao što su salate, sirovi tacosi, cijeđeni sokovi te sirovi kolači. U prodajnom su dijelu zdravi čajevi, zalogaji koji gosti mogu uzeti za van te bez glutenski proizvodi, a u drugom dijelu restorana održavat že se radionice i događanja vezana za promoviranje zdravlja. Ghanim AlSulati, 24-godišnjak koji je vlasnik restorana, po struci je inženjer, otkriva kako mu je trebalo čitavih godinu dana da u potpunosti pređe na veganstvo, ali dodaje kako se razlika doista osjeti te kako su prednosti ogromne. (vegannews.com)

09.09.2016. Odredba o devet pasa nepoštena spram udomitelja

Dok traje rasprava o novom Zakonu o zaštiti životinja, od kojeg se očekuje da bude bolji od sadašnjeg, napušteni psi izviru sa svih strana. Kakva će biti njihova sudbina ovisi uvelike o odredbi iz prijedloga Zakona da privremeni udomitelji, što drže devet i više pasa koji ne sišu, moraju udovoljiti uvjetima kao za sklonište. Zašto je broj ograničen baš na devet te zašto su iz te obveze izuzeti uzgajivači, ostaje nejasno. Naime, oni koji svakodnevno brinu o napuštenim i ozlijeđenim životinjama upozoravaju da bi ih moglo biti još i više. I s pravom se pitaju zašto su iz svega isključene uzgajivačnice kad među njima ima i onih u kojima psi žive u šupama i kavezima, u kojima ne izlaze u šetnju i ne vide dnevno svjetlo. (vecernji.hr)

08.09.2016. Ministarstvo zdravlja pokrovitelj Zelenog ponedjeljka

Ministar Dario Nakić izjavio je u službenom priopćenju 30. kolovoza 2016. da je Ministarstvo zdravlja službeno prihvatilo pokroviteljstvo kampanje Zeleni ponedjeljak, a koja je dio međunarodne kampanje što se provodi u više od 30 zemalja te ima za cilj podizanje svijesti građana o važnosti zdrave prehrane i zastupljenosti biljnih namirnica kroz poticanje konzumiranja namirnica isključivo biljnoga podrijetla barem jedan dan u tjednu. Tako nakon Grada Zagreba, Grada Samobora, Ministarstva poljoprivrede i bivšeg Predsjednika RH, gospodina Ive Josipovića, sada Zeleni ponedjeljak podržava i Ministarstvo zdravlja.

07.09.2016. Pušenje u bolnicama zabranjeno, a meso dozvoljeno

Kako je moguće da bolnice s razlogom zabranjuju cigarete kao jednu općepoznatu prijetnju po zdravlje, no istovremeno potiču konzumaciju mesa? Nema nikakvog smisla promicati jednu poznatu opasnost, a istovremeno zabranjivati drugu. Ili treba dozvoliti svima slobodu izbora, ili treba zabraniti „nezdrava ponašanja“. Ako zabranjujete pušenje, morate zabraniti i meso, koje nanosi daleko više štete životinjama, okolišu i ljudima u odnosu na pušenje, napominje David Seedhouse, profesor vrijednosnih praksi na Sveučilištu u Worcesteru. (index.hr)

06.09.2016. Španjolski grad našao alternativu za utrke s bikovima

Mataelpino, grad sjeverno od Madrida, 2011. našao se u financijskim poteškoćama te nije bio u mogućnosti organizirati središnji dio svog godišnjeg festivala: utrke s bikovima. Radije nego da se događanje uopće ni ne održi, gradonačelnik Javier de los Nietos dosjetio se kako da doskoči problemu. Tako je gradska uprava odlučila bikove zamijeniti velikim poliesterskim kuglama- te je nastao sad već tradicionalni „boloencierro“ koji ima pozitivan utjecaj na turizam grada. (businessinsider.com)

05.09.2016. Mačka spasila ozlijeđenog turista planinara

Jedan od češćih stereotipa o mačkama jest da one misle samo na sebe te da se na njih ne može ozbiljno osloniti. Da to nije tako dokazuje video koji je na YouTube učitao Mađar koji tvrdi kako je za vrijeme boravka u Gimmelwaldu u Švicarskoj, u trenutku kad je planinareći uganuo zglob i izgubio se sreo mačku koja mu je pomogla pronaći put do hostela u kojem je odsjeo. Osim videa, svoju priču objavio je i na Redditu, a iz rasprave doznajemo kako nije jedini kojem je ova predivna mačka pomogla u nevolji.

01.09.2016. Pregršt zabave, glazbe i plesa na ZeGeVege festivalu

Ovogodišnji bogati zabavni program ZeGeVege festivala održivog življenja broji preko 20 izvođača. U oba dana trajanja festivala na Trgu bana Jelačića izmjenjivat će se glazbenici, plesne skupine, performeri i mnogi drugi. Iz programa za vas izdvajamo nastupe popularnog Atomic Dance Factoryja, Detoura, TransForm Crewa i School of Street Style.

Broj pronađenih vijesti: 27.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2016 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting