Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 19.

29.11.2017. Javna rasprava o Pravilniku o lovostaju

U javnoj raspravi o izmjeni Pravilnika o lovostaju kojim se predlaže da se tijekom cijele godine ukine lovostaj na krmače divljih svinja, udruga Prijatelji životinja izrazila je neslaganje jer smatra da predložene izmjene nisu održive ni etički ni pravno. Postojeći Pravilnik o lovostaju propisuje razdoblje lovostaja za krmače divlje svinje od 1. veljače do 30. lipnja radi zaštite krmača u visokoj trudnoći i mladunaca koji su o njoj u tome razdoblju ovisni. Ukidanje lovostaja za krmače u razdoblju za koji je sada propisan znači dugo gladovanje i u konačnici smrt njezine prasadi koja je izravno ovisna o njoj. Nedopustivo je da se takva okrutnost čak i zakonski propisuje, čemu se protive i sami lovci. Prijatelji životinja naveli su primjere istraživanja koja potvrđuju da intenzivan lov povećava populaciju divljih svinja te, kao udruga koja se protivi lovu u cjelini, smatraju da treba odustati od predložene izmjene ovoga pravilnika. Umjesto ubijanja životinja, pitanje velikoga broja divljih svinja treba se voditi zaključcima rezultata znanstvenih istraživanja i riješiti suradnjom stručnih osoba i organizacija.

28.11.2017. VF korporacija se priključila programu Trgovine bez krzna!

Korporacija VF, jedna od najvećih tvrtki za proizvodnju odjeće, obuće i modnih detalja u svijetu, koja obuhvaća više od 20 brendova uključujući Vans, The North Face, Napapijri, Timberland, Wrangler i Lee priključila se programu Trgovine bez krzna. Program provodi Fur Free Alliance, međunarodna koalicija od 43 organizacije za zaštitu životinja, čija su članica i Prijatelji životinja. VF je ranije ove godine objavio svoju prvu ikad Politiku o materijalima životinjskoga podrijetla i najavio da njihovi brendovi više neće koristiti životinjsko krzno, angoru i kožu egzotičnih životinja. VF-ov brend Napapijri je prvi iskazao svoju predanost nekorištenju krzna 2015. godine, a njegova cijela kolekcija za jesen/zimu 2017. je ponosno 100 % bez životinjskog krzna i paperja. Viktoria Krčelić iz Prijatelja životinja, izjavila je: “Pohvaljujemo odluku VF korporacije da se, slijedom odluke o nekorištenju životinjskog krzna, priključi programu Trgovine bez krzna. Posebno raduje spremnost na istraživanje i korištenje novih tehnoloških mogućnosti kako bi se korištenje svih životinjskih materijala svelo na namjanju moguću mjeru. Vjerujemo da je ovo pravi put i da je pitanje vremena kada će korištenje bilo kakvih životinjskih materijala u modi i svakodnevnom odijevanju postati stvar prošlosti.” (www.furfreeretailer.com)

27.11.2017. Predavanje Vedrana Romca o ekološkoj cijeni mesa

28. 11. u 18 sati u prostorijama Zelene akcije (Frankopanska 1) biti će održano predavanje Ekološka cijena mesa Vedrana Romca. Sva predavanja u sklopu Jesenskog eko-seminara 2017. su besplatna i otvorena za sve, bez potrebne najave. Vedran Romac, socijalni radnik i dugogodišnji aktivist za prava životinja, na predavanju će objasniti kako svaki pojedinac može pridonijeti očuvanju okoliša prelaskom na vegansku prehranu. Naime, uzgoj hrane za ljudsku prehranu izravno je povezan s brojnim ekološkim problemima. Posljedice mesne industrije na tlo, vodu, zrak, porast emisije stakleničkih plinova i klimatske promjene skrivaju se iza gotovih proizvoda koji, lijepo posluženi na tanjuru, odvraćaju pozornost s ružne istine koja sve češće izlazi na vidjelo. Romac će na predavanju iznositi podatke iz brošure Hrana i ekologija” koju će svi posjetitelji dobiti na kraju predavanja. Brošura je stručna i puna relevantnih podataka, no opet pristupačna najširoj publici. Objašnjava povezanost uzgoja hrane za ljudsku prehranu s gladi u svijetu, klimatskim promjenama, potrošnjom vode, krčenjem šuma i mnogim drugim aspektima zagađenja okoliša dajući konkretne smjernice prema održivom življenju i ekološkim principima prehrane.

26.11.2017. PETA osuđuje predsjedničko pomilovanje purica

Američki predsjednik Donald Trump povodom obilježavanja Dana zahvalnosti pomilovao je puricu Drumstick nastavivši dugogodišnju tradiciju koju Bijela kuća njeguje od 1989. S obzirom na to da je purica tradicionalno jelo na blagdanskome stolu Amerikanaca na Dan zahvalnosti, pred predsjednika se tradicionalno izvode dvije purice. Jedna se javno pomiluje, a drugoj se aktualni predsjednik „zahvali” na hrabrosti što će završiti u pećnici. Iako je pomilovanje purica u Bijeloj kući dugogodišnja tradicija, mnogi su protiv nje. Američka organizacija PETA smatra da je pomilovanje purica bolno zastario događaj kojim se propušta ukazati na masovno klanje oko 46 milijuna inteligentnih ptica te da prikazuje američkog predsjednika u svojevrsnom poslovnom partnerstvu s industrijom ubojstava ove vrste peradi. Istodobno PETA ističe da 10 posto purica iz uzgoja umre i prije klanja jer su u tolikoj mjeri utovljene da ne mogu niti ustati, dok većina „predsjedničkih” purica najčešće završi na klanju ni godinu dana nakon „pomilovanja”. (sibenik.in)

25.11.2017. Šokantni dokumentarac o prijevozu živih životinja

Njemačka televizijska kuća ZDF objavila je šokantni dokumentarac o prijevozu živih životinja u Europi i izvan nje, u kojemu su prikazane i snimke iz Hrvatske, koji još jednom svjedoči o brutalnoj stvarnosti prijevoza životinja te opetovanom kršenju europskog zakonodavstva o dobrobiti životinja i međunarodnih sporazuma. Iz organizacije Eurogroup for Animals, čija je članica i udruga Prijatelji životinja, poručuju da ovaj novi dokumentarac pokazuje da je situacija hitnija nego ikad i da trebamo rješenje na razini cijele Europske unije. U dokumentarcu, za koji se nadamo da će biti prikazan i u Hrvatskoj, zabilježena je rutinska grozomorna stvarnost životinja koje trpe prijevoz i po nekoliko dana i tjedana bez hrane, vode i veterinarske skrbi. Situacija je još gora s prijevozom živih životinja u zemlje trećega svijeta, posebice ljeti kada su životinje zatočene u kamionima na temperaturama koje prelaze i 39 stupnjeva, često bez vode. Na bugarsko-turskoj granici, vrućoj točki europskog prijevoza živih životinja, životinje moraju satima čekati u kamionima bez ikakva hlada, hrane, vode ili čiste stelje, prekrivene izmetom, prije nego što nastave svoj put. Na kraju užasnih putovanja životinje idu na klanje koje svojom okrutnošću nadilazi svaki film strave – metode uključuju rezanje tetiva i probadanje očiju kako bi se životinje onesposobile prije klanja.

24.11.2017. Krenule kontrole mikročipiranja pasa

S novim Zakonom o zaštiti životinja, između ostalih, nastupila je na snagu i obaveza izvršenja kontrole mikročipiranja pasa, odnosno sve lokalne zajednice dužne su do 30. lipnja 2018. godine osigurati nadzor provedbe obaveznog mikročipiranja pasa. Udruga Prijatelji životinja obavijestila je sve gradove i općine o ovoj novosti u Zakonu te apelira na njih da u proračunu za sljedeću godinu osiguraju sredstva za kontrolu mikročipiranja i donesu pravovremeni plan za njezinu provedbu. Zakonska obaveza označavanja pasa mikročipom na snazi je još od 2004. godine, no neodgovorni građani koji krše zakon stvaraju problem cijeloj zajednici jer se procjenjuje da oko 30 posto pasa još nije mikročipirano. U slučaju da netko napusti ili izgubi psa, skloništa i veterinarske ambulante mogu očitanjem podataka na mikročipu saznati tko mu je skrbnik. To je posebno korisno u skloništima za napuštene životinje jer omogućava da se mikročipirani psi odmah vrate skrbnicima. Zakon propisuje da nadzor provedbe obaveznog mikročipiranja pasa provode komunalni redari, a Prijatelji životinja predložili su lokalnim zajednicama zapošljavanje novih komunalnih redara koji će zajedno s postojećima lakše provesti kontrolu i obići sva kućanstva na svojem području. Mikročipiranje stoji 90 kuna, dok je kazna za nemikročipiranje i do 6000 kuna.

22.11.2017. Dođite na otvorenje izložbe ''Mačkoslike'' u pet friendly galeriji

U četvrtak 23. studenoga u 18 sati, u novoj zagrebačkoj galeriji R3a Galerija (Ribnjak 3a), bit će otvorena izložba „Mačkoslike” autorice Koraljke Polaček. Uz predstavljanje 20 akrila na platnu koja su nastala 2016. i 2017. godine, a zajednički im je motiv mačka, posjetitelji će se moći zasladiti i ukusnim veganskim kolačima. Koraljka Polaček je zagrebačka slikarica koja posljednjih godina živi na otoku Cresu gdje se aktivno bavi zaštitom otočkih životinja te su tako i creske mace našle put do njezinih platna. Diplomirala je 1998. godine na nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u slikarskoj klasi prof. Eugena Kokota. Dosad je predstavila svoje slike i crteže na 36 samostalnih izložbi, a animalizam je u njezinu slikarstvu kontinuirano prisutan od ranih 90-ih. Izložba u ovoj pet friendly galeriji trajat će do 7. 12. 2017. i može se pogledati svakim radnim danom od 13 do 18 h, a subotom do 15 h.

21.11.2017. U Americi kazna za ostavljanje životinja na hladnoći

Američka savezna država Pennsylvania donijela je novi zakon za zaštitu pasa. Svatko tko ostavi psa na zimi i niskim temperaturama bit će kažnjen. Žalosno je da pravnici moraju poduzimati mjere da bi zaštitili pse od njihovih skrbnika, ali to je očito bilo apsolutno potrebno u Pennsylvaniji kako bi psi bili na toplome za vrijeme oštre zime. Libre's Law, zakon propisan prošloga lipnja, pruža zaštitu kućnim ljubimcima od zlostavljanja i zanemarivanja. Kao dio toga zakona prekršitelji se mogu suočiti s kaznenim prijestupom ako ostave životinje na jako niskim ili visokim temperaturama dulje od 20 minuta. Nadamo se da će se i u Hrvatskoj početi provoditi novi Zakon o zaštiti životinja te da će svi oni koji zlostavljaju, zanemaruju ili napuste svoje ljubimce snositi i odgovornost za to. (index.hr)

20.11.2017. Prvi sastanak skloništa za životinje

U organizaciji Mreže za zaštitu životinja, koju vodi udruga Prijatelji životinja, 18. studenoga 2017. u Skloništu za nezbrinute životinje grada Zagreba u Dumovcu održan je prvi sastanak skloništa koja su sada sva no kill s obzirom na to da novi Zakon o zaštiti životinja ne dopušta usmrćivanje napuštenih životinja. Dr. vet. med. Tatjana Zajec, voditeljica skloništa u Dumovcu, predstavila je rad tog najstarijeg no kill skloništa u Hrvatskoj te bogat program skloništa na promociji udomljavanja i edukacije. Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja, govorio je o novostima u Zakonu o zaštiti životinja vezanima uz rad skloništa za napuštene životinje. Govorilo se je i o budućem Pravilniku o skloništima koji je trenutačno u izradi i koji je nužan za dobro poslovanje svih skloništa. Hrvoje Harač iz osječkog skloništa Udruge Pobjede izabran je za predstavnika skloništa u povjerenstvu za zaštitu životinja koje propisuje Zakon o zaštiti životinja. Udruga Pobjede prošla je proces od preuzimanja nefunkcionalnog i zapuštenog skloništa do njegova pretvaranja u mjesto na ponos grada Osijeka, koje svakodnevno udomljava životinje, prima volontere i educira građane. Kako put nije bilo lagan, a i s obzirom na to da su još mnogi izazovi pred njima, njihov predstavnik moći će predstavljati probleme i rad svih skloništa koja sada zajedničkim snagama trebaju pobijediti neodgovornost onih koji napuštaju životinje.

17.11.2017. WHO poziva na prestanak davanja antibiotika zdravim životinjama

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je prehrambenu industriju da prestane kljukati antibioticima zdrave životinje radi poticanja njihova rasta, a poziv je objavljen u sklopu smjernica za smanjenje otpornosti na antibiotike koja je već toliko visoka da za neke bakterije više nema lijeka. U nekim državama 80 posto svih korištenih antibiotika upotrijebi se za poticanje rasta u uzgajivačnicama. Zbog pretjerane konzumacije antibiotika u životinja i ljudi raste otpornost na antibiotike, a posljedica je da već sada nema lijeka za liječenje nekih tipova bakterija. U novim smjernicama WHO preporučuje da se životinjama koje se uzgajaju radi mesa, mlijeka ili jaja smiju propisivati antibiotici samo ako su stvarno bolesne ili je izbila infekcija u krdu, stadu ili jatu. (agrobiz.vecernji.hr)

16.11.2017. U Sisku održano prvo Bdijenje ispred klaonice

15. 11. u Hrvatskoj je održano prvo Bdijenje s organizacijom Save Movement (Vigil with The Save Movement) koja djeluje u nekoliko država diljem svijeta. Predstavnici te organizacije okupljaju se ispred klaonica, nenasilno zaustavljaju kamione koji dovoze životinje na klanje, razgovaraju s vozačima o veganstvu te provode zadnje trenutke sa životinjama. 20-ak aktivista ispred klaonice u Sisku, u zadnjim trenutcima prije klanja, ispratilo je mladoga bika, teliće, dvije ovce i desetak svinja, a prilikom odlaska svjedočili su i dolasku konja. Alex Bez, jedan od organizatora koji se pridružio aktivistima u Hrvatskoj, objašnjava koja je svrha Bdijenja: „Iako ne mogu spriječiti to da budu ubijeni, najmanje što mogu je ne biti slijep na njihovu patnju i ignorirati ju. Oni su žrtve i nisu nikada osjetili bilo kakav oblik ljudske ljubavi ili suosjećanja. Mi to činimo kao predstavnici ljudi koji im žele pokazati da postoji i takva strana ljudskosti.” Dodaje i: „Ako je moguće pomoći i olakšati im patnju bar malo (kao npr. dati ima posljednji gutljaj vode kada doslovno umiru od žeđi), vjerujem da je naša moralna obaveza to i učiniti. Na raznim akcijama uspjeli smo i spasiti životinje jer smo svjedočili na pravome mjestu u pravo vrijeme.” The Save Movement jedan je od najbrže rastućih pokreta za zaštitu i prava životinja, a postoji od prosinca 2010. godine. Danas samo u Kanadi imaju 200 grupa, a o takvom se načinu aktivizma počeli pričati u medijima zbog slučaja Anite Krajnc koja je završila na sudu nakon što je dala vode žednim svinjama na putu u klaonicu. 

14.11.2017. Marš za životinje povodom Međunarodnog dana prava životinja

U subotu, 9. prosinca 2017. godine u 11 sati, povodom Međunarodnog dana prava životinja, održati će se povorka za prava životinja. Mjesto okupljanja će biti Trg Kralja Tomislava u Zagrebu. Na Maršu za životinje“ dobrodošli su svi kojima je stalo do životinja i žele dići glas za životinje koje se iskorištavaju i muče u industriji zabave (cirkusi, zoološki vrtovi), proizvodnji odjeće i hrane, testiranjima u laboratorijima... Svima kojima je dosta napuštanja kućnih životinja i nehumanih uvjeta u kojima žive, „Marš za životinje“ je prilika da se zauzmu za njih. Pozivaju se svi da stanu uz one kojima su oduzeta osnovna prava, pridruže se istomišljenicima i budu dio rastućeg pokreta za nenasilje i pravednost! Na Trgu Kralja Tomislava bit će dostupni različiti transparenti. Prijatelji životinja mole sve one koji žele sami donijeti transparent da se jave s prijedlogom teksta na e-mail prijatelji.zivotinja@inet.hr.

11.11.2017. Umro Felix kojega je zlostavljač premlatio jer je htio pobjeći s lanca

Osječki azil Udruge Pobjede na svojoj je Facebook-stranici objavio oproštaj od psa Felixa koji je ujedinio cijelu Hrvatsku i u azil su dolazili mnogi koji su mu željeli pomoći, a njegove vesele i blage oči toplo su pozdravljale svakoga tko ga je došao pomaziti. Felix je prije nekoliko tjedana doveden u azil u kritičnom stanju nakon što ga je njegov 74-godišnji vlasnik prebio batinom, a nakon operacije njuške, zbog sepse je podlegao ozljedama. Dodatni problem bile su otvorene rane na nogama koje veterinari nisu mogli operirati jer je stalno imao upale. Pas je svoje posljednje dane proveo kod volonterke koja se o njemu brinula dan i noć. Vlasnik psa priznao je da je pretukao psa nakon što se otrgnuo s lanca, ali smatra da to nije zlostavljanje jer za njega nije zlostavljanje niti kada mama istuče dijete. Dodao je da bi reakcija javnosti bila manja da je ubio ženu. Udruga Pobjede napisala je: „Oprosti što nikada nisi imao čovjeka koji je tvoju ljubav zaslužio.” (vijesti.rtl.hr)

10.11.2017. Akcija ''Udomljavanje je fora'' - No kill Hrvatska!

U subotu 11. studenoga 2017. godine, od 9 do 15 sati na zagrebačkome Trgu bana Jelačića u Zagrebu, održat će se akcija „Udomljavanje je fora”. Ova akcija, u organizaciji Grada Zagreba i Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba „Dumovec” te u suradnji s udrugom Prijatelji životinja, posvećena je nedavnom stupanju na snagu novog Zakona o zaštiti životinja i njegovoj najvažnijoj odredbi – zabrani ubijanja životinja u skloništima. Događanje će u 9:30 sati posjetiti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je već ranije pohvalio u novom Zakonu odredbu o prestanku ubijanja životinja u skloništima istaknuvši da se ta odredba provodi u Zagrebu već godinama. Građani će moći na štandovima dobiti više informacija, potpisati peticije, naći neke od artikala čijom kupnjom pomažu radu za životinje, a moći će upoznati i pse iz skloništa koji traže dom te pomoći napuštenim životinjama. Povodom stupanja na snagu novog Zakona o zaštiti životinja Prijatelji životinja javili su se svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave te im pružili najbitnije informacije vezane uz novi Zakon. Upozorili su ih na potrebu pravovremenog planiranja aktivnosti i osiguravanja financijskih sredstava s obzirom na propisane rokove i prekršajne odredbe.

09.11.2017. Nestlé odgovoran za okrutna testiranja botoksa na životinjama

Europska koalicija za prestanak pokusa na životinjama (ECEAE), čija je članica i udruga Prijatelji životinja, otkrila je da je tvrtka Nestlé, najveći proizvođač hrane i pića u svijetu, odgovorna za okrutna testiranja botoksa na desecima tisuća životinja. Taj konglomerat sa sjedištem u Švicarskoj nedavno se pridružio rastućem tržištu botoksa kako bi prodavao proizvode od botoksa Dysport® i Azzalure® koje radi proizvođač Ipsen iz Ujedinjenog Kraljevstva. Koalicija je pozvala Nestlé da prekine prodaju botoksa testiranog na životinjama i da se pridruži drugim proizvođačima botoksa koji se već oslanjaju na neživotinjska testiranja. U okrutnim i zastarjelim testiranjima botoksa grupama miševa ubrizgavaju se u područje trbuha različite količine tog otrova kako bi se otkrilo koja je količina fatalna. Miševi pate i guše se polako dok sve više postaju paralizirani. (eceae.org)

07.11.2017. Prijatelji životinja podnijeli prijave zbog premlaćivanja jareta

Udruga Prijatelji životinja podnijela je prekršajnu i kaznenu prijavu u slučaju premlaćivanja jareta u Bršadinu kod Vukovara. Javnost je potresla vijest da je prije nekoliko dana 35-godišnji muškarac štapom prebio jare svojega susjeda, staro četiri i pol mjeseca, koje mu je ušlo u dvorište. Veterinari u veterinarskoj ambulanti Anubis Klub u Vukovaru, gdje je jaretu pružena pomoć, ustanovili su da životinja ima teške ozljede (potres mozga, razbijeni rog, izbijeno oko koje je operirano i vraćeno natrag) i ne znaju još hoće li se oporaviti. Prijatelji životinja zatražili su od veterinarske inspekcije i Općinskog državnog odvjetništva žurno postupanje i utvrđivanje prekršajne odgovornosti i posjednika životinje, s obzirom na to da jare nije bilo označeno i da je zanemareno odlutalo u susjedno dvorište, i zlostavljača koji je životinji nanio teške i za život opasne ozljede. Predložili su da se jare trajno oduzme i udomi u neko od utočišta koja su se javila i koja mogu jaretu mogu pružiti adekvatan smještaj i dugogodišnju doživotnu skrb.

06.11.2017. U Zagrebu obilježen Međunarodni dan ''Kocke istine''

U nedjelju, 5. 11. 2017. godine u Zagrebu je održana prva „Kocka istine” (Cube of truth) pod koordinacijom Marijane Jerković iz inicijative Oslobođenje životinja i međunarodne organizacije Anonymous for the Voiceless (Bezimeni za bezglasne). Anonymous for the Voiceless je međunarodna organizacija za promicanje prava životinja, osnovana početkom 2016. godine, koja se bavi informiranjem i podizanjem svijesti javnosti o besmislenosti iskorištavanja životinja zbog profita industrije mesa, mlijeka, jaja, zabave, odjeće i obuće te kućnih ljubimaca, a to radi putem uličnog aktivizma. Ulični aktivizam, koji se provodi prikazivanja filmova snimljenih upravo na farmama, klaonicama, cirkusima, zoološkim vrtovima diljem svijeta, pri čemu aktivisti imaju skrivena lica ispod maski, pokazao se vrlo učinkovitim načinom podizanja svijesti  prolaznika u velikim gradovima. 5. 11. Zagreb se je svojom „Kockom istine”, u kojoj je sudjelovalo 20-ak aktivista, priključio velikom broju svjetskih aktivista te tako postao jedan od više od 200 gradova u kojima se provode aktivnosti Bezimenih za bezglasne. (oslobodjenje-zivotinja.com)

03.11.2017. U njujorškom Muzeju moderne umjetnosti kožnata odjeća bez životinja

U Muzeju moderne umjetnosti u New York Cityju trenutačno je izložen prvi u svijetu neživotinjski „kožnati” komad odjeće, proizveden bioinženjeringom. Izložak je dio izložbe pod nazivom „Stvari: Je li moda moderna?” te je napravljen od bioproizvedene kože bez korištenja komadića životinjskog podrijetla. Izložba se može posjetiti do 28. siječnja. Kožnatu majicu proizvela je tvrtka za biotehnologiju Modern Meadow iz Brooklyna, koja „stvara materijal biološki identičan koži koristeći patentirani proces koji se oslanja na lance stanica kvasca kako bi proizvela kolagen bez životinjskih sastojaka.” Iz tvrtke ističu da su uzbuđeni što mogu pokazati primjer tehnologije svojih kreativnih materijala u Muzeju moderne umjetnosti, instituciji koja je cijenjena diljem svijeta zbog svoje posvećenosti inovativnom dizajnu i kreativnom izražavanju. Modern Meadow gostuje i u njujorškom Sohou kako bi izložila cijeli niz kožnatih odjevnih predmeta bez životinja. (veggieathletic.com)

02.11.2017. Indija zabranila cirkuse s divljim životinjama

U Indiji je prošli tjedan stupila na snagu odluka da se životinje ne mogu više koristiti za zabavu u cirkusima. Zabrana je stigla nakon niza istraga koje je provela državna agencija Central Zoo Authority (CZA) koja je razotkrila da se životinje drže u cirkusima u okrutnim uvjetima i da ih muče za nastupe. Istražitelji su izjavili kako su im neki vlasnici cirkusa čak slali obrađene fotografije s namjerom da potvrde kako životinje drže u dobrim uvjetima. Proteklo ljeto i Slovačka je poduzela korake kako bi potpuno zabranila korištenje životinja za zabavu, a u rujnu je Estonija zabranila cirkuse s divljim životinjama. Životinje u cirkusima često su pretučene, mučene i zlostavljane kako bi se bojale svojih dresera i usvojile neprirodne poze i pokrete u koje ih postavljaju. (veggieathletic.com)

Broj pronađenih vijesti: 19.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2017 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting