Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 29.

30.04.2017. PETA pozvala indijskog premijera na borbu protiv globalnog zatopljenja

Najveća svjetska organizacija za prava životinja PETA pozvala je indijskog premjera Narendru Modija da ukine posluživanje mesa na službenim državnim događajima zbog dobro potvrđenog negativnog učinka proizvodnje mesa na ubrzavanje klimatskih promjena. Apel dolazi uslijed ekstremnih klimatskih uvjeta koji pogađaju Indiju, uključujući teške suše i toplinske valove. Organizacija od premijera traži da postavi primjer drugima i propiše služenje isključivo veganskih obroka na javnim funkcijama. Isti korak već je poduzeo njemački ministar okoliša, a da je prelazak na biljnu prehranu nužan za normalizaciju svjetske klime slažu se i Ujedinjeni narodi. (indiatoday.in)

28.04.2017. Životinje se, kao ni djeca, ne mogu obraniti od silovatelja

Prijatelji životinja najoštrije osuđuju odvratno postupanje prema životinjama zaposlenika Europskog parlamenta protiv kojega je podignuta optužnica za fizičko i seksualno zlostavljanje pasa i uskoro bi mu trebalo početi suđenje. Ističu da su životinje, kao i djeca, prisiljene na seksualni čin, silovane i pritom doživljavaju bol, patnju, ozljede i strah. Udruga je još 2006. godine predložila zakonsko kažnjavanje seksualnog općenja sa životinjama, no taj prijedlog bio je odbijen. Tek je novim Prijedlogom Zakona o zaštiti životinja, koji bi trebao uskoro biti izglasan, zabranjen „spolni odnos čovjeka i životinje”, a propisana je novčana kazna od 10 do 30 tisuća kuna. Osobi se, uz novčanu kaznu, može izreći i "oduzimanje kućnog ljubimca i zaštitna mjera zabrane držanja i nabavljanja druge životinje”. Kazneni zakon propisuje za mučenje životinja kaznu zatvora do godinu dana, dok su u drugim državama, uz novčane kazne, za ovo zlodjelo propisane i kazne zatvora do 10 godina, pa i više.

27.04.2017. Ministar Tolušić još jednom pokazao podršku neubijanju pasa

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić posjetio je početkom tjedna virovitičko sklonište za životinje, jedno od šest tzv. „no-kill” skloništa u Hrvatskoj, gdje se psi ne ubijaju nakon isteka zakonskog roka od 60 dana, već u njemu borave sve dok ih netko ne udomi. Uz njega sklonište je posjetio i Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja i drugi županijski i gradski službenici. Sklonište je imalo rekordan broj udomljena u 2016. godini, a trenutno zbrinjava 73 psa. Prema najavama Ministarstva, odluka o zabrani ubijanja pasa u skloništima trebala bi postati dio novog Zakona o zaštiti životinja. (icv.hr)

26.04.2017. Silovao pse pa snimke dijelio na internetu

Zbog sumnje da je fizički i seksualno zlostavljao dva psa, podignuta je optužnica protiv Zagrepčanina (41), inače zaposlenika u Europskom parlamentu i vlasnika tvrtke registrirane za uzgoj i prodaju pasa. Optuženi je uhićen još 2015., kada mu je određen jednomjesečni pritvor. Sumnja se da je fotografije akta razmjenjivao na društvenim mrežama. Tužiteljstvo traži osudu na godinu dana zatvora. Prijatelji životinja upozoravaju da zoofilija nije zakonski zabranjena u RH, već se u ovakvim slučajevima počiniteljima sudi na temelju nanošenja boli, patnje i straha životinjama, što otvara počiniteljima prostora da se pozivaju na prirodne nagone životinja. Prilikom donošenja Zakona o zaštiti životinja tražili su zabranu zoofilije, no prijedlog je odbijen. (24sata.hr)

25.04.2017. Spašeno 45 činčila!

U brižno organiziranoj i provedenoj akciji udruga Prijatelji životinja, u suradnji s udrugom Mrkvica, spasila je 45 činčila! Nakon što je 1. siječnja u Hrvatskoj zabranjen uzgoja životinja za krzno, bivši uzgajivači činčila odazvali su se apelu Prijatelja životinja i ustupili činčile na udomljavanje. Udruga je zaprimila golem broj prijavnica za udomljavanje činčile, pa je tako 45 činčila vrlo brzo po prvi put dobilo priliku izaći iz skučenog kaveza u toplom domu. Ovim putem Hrvatska je potvrdila da ne želi ubijanje životinja radi krzna, a istu volju pokazalo je i stanovništvo BiH i Srbije, koje još čekaju zabranu. Kampanju protiv krzna poduprle su i međunarodne organizacije Fur Free Alliance i PETA.

24.04.2017. Nizozemska drastično srezala potrošnju plastičnih vrećica

Po uvođenju zabrane dijeljenja besplatnih plastičnih vrećica prošle godine, potrošnja plastičnih vrećica u Nizozemskoj pala je za čak 71 %. Samo 40 % kupaca u šoping centrima voljno je platiti za vrećicu, a mnogi trgovci uveli su papirnate vrećice. Tamošnje Ministarstvo okoliša također je potvrdilo da je znatno pala količina plastičnih vrećica odbačenih po ulicama i u vodama. Uvođenje naplate plastičnih vrećica pokazalo se dobrim korakom u smjeru smanjivanja potrošnje vrećica i u drugim zemljama, a Hrvatska zabranu besplatnih plastičnih vrećica planira uvesti 2019. godine. (dutchnews.nl)

23.04.2017. Super-bakterija pronađena u 40 % mesa u Danskoj

Danska Agencija za sigurnost hrane (Fødevarestyrelsen) pronašla je super-baketriju otpornu na antibiotike (MRSA) u 48 % svinjskog mesa iz konvencijonalnog i 32 % mesa iz ekološkog uzgoja. Bakterija je također pronađena u 28 % testiranog uvoznog mesa. Ovo je alarmantan porast prisutnosti bakterije u posljednjih nekoliko godina, sa 10 % 2011. godine. Ovaj tip bakterije pojavio se u Europi pred nekoliko godina, a pripisuje se nekontroliranoj primjeni antibiotika na životinjama u uzgoju. Znanstvenici upozoravaju da današnji način uzgoja životinja pogoduje evoluciji mikroba i nastanku pandemija globalnih razmjera. (foodqualitynews.com)

22.04.2017. Doktori tužili kalifornijske škole jer djecu hrane kancerogenim namirnicama

Organizacija Physicians Committee for Responsible Medicine, roditelji i učiteljica podigli su tužbu protiv dvaju kalifornijskih školskih okruga jer učenicima poslužuju mesne prerađevine. Tužba se poziva na kalifornijski Obrazovni kodeks, prema kojemu školske užine moraju imati „najvišu moguću nutritivnu vrijednost”. Prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije, mesne prerađevine su kancerogene, a brojna istraživanja pokazuju neumitnu vezu između konzumacije mesa i povećane stope raka i kardiovaskularnih bolesti. Na tužbu je već reagirala i američka mesna industrija, stavši u obranu mesnih prerađevina. Organizacija Physicians Committee ustupila je školama upute za spremanje zdravih, biljnih obroka te ponudila pomoć kod osmišljanja školskih jelovnika. (pcrm.org)

21.04.2017. Dan planeta Zemlje: Otvorenje izložbe ''O životinjama i ljudima''

Udruga Prijatelji životinja obilježava Dan planeta Zemlje suradnjom sa zagrebačkim Etnografskim muzejom u kojemu će 22. travnja 2017. u 12 sati biti otvorena izložba ''O životinjama i ljudima''. Posjetitelji će moći razgledati izložbu, uživati u ukusnim veganskim zalogajima i nastupu etnoumjetnice Lidije Bajuk, a na štandu Prijatelja životinja potpisati aktualne peticije i opskrbiti se edukativnim materijalima. U prvi hrvatski Muzej – prijatelj životinja dobrodošli su i kućni ljubimci. Izložba će biti otvorena do 12. studenoga 2017., a uz izložbu će biti organiziran niz popratnih edukativnih i znanstveno-popularnih programa namijenjenih najširoj javnosti svih životnih dobi.

20.04.2017. Poziv na tribinu o suživotu s divljim životinjama

U prostoru Tribine grada Zagreba (Kaptol 17) u petak 21. travnja održava se tribina „Divlji život grada - u suživotu s divljim životinjama”. Sklonište u Dumovcu i Prijatelji životinja pokrenuli su veliku kampanju za zaštitu divljih životinja u gradovima, s novinarom i književnikom Perom Kvesićem kao zaštitnim licem. Tribina je nastavak te kampanje kojoj je cilj svima približiti suživot s mnogobrojnim vrstama divljih životinja s kojima se možemo susresti u gradovima te educirati o važnosti mirne koegzistencije. Na tribini će sudjelovati Damir Skok uime Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba, Ingeborg Bata iz Udruge za zaštitu divljih životinja AWAP, Robert Matić iz Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo, Luka Oman iz udruge Prijatelji životinja te književnik Pero Kvesić. Tribinu će moderirati Tatjana Zajec, voditeljica skloništa u Dumovcu. Tribina je otvorena za sve zainteresirane građanke i građane.

19.04.2017. Naknada za kućne životinje bila bi nelogična i nepoštena

U novom nacrtu Uredbe o komunalnom otpadu predlaže se, između ostalog, plaćanje komunalnih naknada za kućne životinje. Sama najava takve mogućnosti na društvenim je mrežama uzrokovala lavine reakcija zabrinutih građana koji se protive uvođenju plaćanja dodatne naknade. ''Zaprimili smo velik broj opravdanih reakcija zbog prijedloga da se skrbnicima kućnih životinja uračuna veći iznos odvoza komunalnog otpada. Takav prijedlog građani smatraju apsurdnim i nepravednim, neovisno o tome skrbe li za neku kućnu životinju ili ne. Ne postoji način kako odrediti koliko se otpada stvara zbog psa ili mačke, kao što se teško može odrediti koliko više otpada stvaraju posjednici automobila ili pak oni s većom kupovnom moći" izjavio je Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja. Iz Udruge smatraju da bi usvajanje ovakvog prijedloga moglo rezultirati čak i povećanim brojem napuštenih životinja. "Kao udruga svakodnevno smo svjedoci napuštanja životinja jer pojedinci ne žele ili ne mogu financirati osnovne troškove skrbi o psu ili mački. Ovakav prijedlog definitivno ide u krivom smjeru i po pitanju održivog razvoja te može rezultirati gnjevom građana i zloupotrebom predložene odredbe u primjeni. Krajnje je vrijeme da se naplata odvoza komunalnog otpada počne naplaćivati prema količini otpada s naglaskom na nužnost njegova razvrstavanja'', zaključio je Oman. 

18.04.2017. Palice i elektrošokeri u hrvatskim lukama

Organizacija za zaštitu životinja Eurogroup for Animals, čija je članica i udruga Prijatelji životinja, pokrenula je prošle godine kampanju pod nazivom „#StopTheTrucks”, s ciljem zaustavljanja mučnog dugotrajnog prijevoza životinja unutar zemalja EU-a i u izvoz. Tijekom kampanje na vidjelo su isplivale šokantne snimke zlostavljanja životinja u prijevozu, a najnoviji kadrovi otkrivaju da je i Hrvatska upetljana u lanac odvratnog i nezakonitog iživljavanja nad životinjama. Snimke iz prošle godine prikazuju ukrcaj krava i ovaca iz kamiona u brodove u istarskoj luci Raša. Radnici iscrpljene životinje bjesomučno udaraju palicama i zlostavljaju elektrošokerima, a biku, koji je posrnuo od iznemoglosti, radnik gura elektrošoker u crijevni otvor ne bi li ga natjerao da ustane. Prijatelji životinja ukazuju da su iživljavanje i nemar standardna praksa u prijevozu životinja za ljudsku konzumaciju te da je zdrava, biljna prehrana najbolji način spašavanja životinja iz agonije prijevoza. Peticiju, za koju je na razini EU-a skupljeno već 800 000 potpisa, moguće je potpisati do 20. travnja.

17.04.2017. Berlusconi u kampanji protiv ubijanja janjadi za Uskrs

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi sudjelovao je u kampanji za spas janjadi koju se masovno ubija u vrijeme uskršnjih blagdana. Nova kampanja za prava životinja, u kojoj je 80-godišnji Berlusconi prikazan kako grli, hrani i nježno postupa s janjadi, iznenadila je novinare te, očekivano, razbjesnila talijansku mesnu industriju koja posljednjih godina bilježi pad prodaje zbog sve veće osviještenosti kupaca u Italiji. Berlusconi se slikao ispred znaka na kojemu piše "Obrani život, izaberi vegetarijanski Uskrs", radi čega su talijanski mesari, u strahu od smanjene zarade, pozvali na bojkot televizijske postaje i publikacija koje su objavile kampanju. (vijesti.rtl.hr)

16.04.2017. Raskošni čokoladni Uskrs na veganski način

Uskrs je blagdan s kojim se povezuju pojmovi kao što su rođenje, život, proljeće... i čokolada, naravno. Slaviti život konzumirajući mrtve životinje ili namirnice nastale na tuđoj patnji nikako ne ide zajedno. Sve tradicionalne uskršnje specijalitete moguće je dakako pripremiti i u veganskoj verziji, od čokoladnih jaja do voćnih kolaca. Osim toga, proljeće je vrijeme bogate ponude sezonskog voća i povrća na tržnicama i u našim vrtovima. Pogledajte recepte za bajkovite uskršnje deserte ovdje i uživajte u bogatstvu okusa, mirisa i boja! (bustle.com)

15.04.2017. Uskrs može biti suosjećajan

Uobičajena slika Uskrsa podrazumijeva pretjeranu konzumaciju jaja i mesa, čime se promašuje bit blagdana kojim se slavi pobjeda nad smrću. Velik broj kokoši, pilića i drugih životinja iskorištava se i ubija zbog tradicionalnog jedenja jaja, šunke i kolača s jajima kako bi se proslavio ovaj dan. Svake godine u svijetu utamničeno je oko pet milijarda ženki kokoši čiji reproduktivni sustav iskorištavamo. Svake godine čovjecanstvo ubije milijarde tek rođenih neželjenih muških pilica. Sve to događa se zbog navike jedenja jaja. Osim što je u proizvodnju jaja uključena velika doza nehumanosti, jaja su zapravo štetna za ljudsko zdravlje: kolesterolske su bombe, potencijalni nositelji salmonele i uzročnici smrtonosnog oblika raka testisa. I dok su smrt od gladi i pothranjenost ljudi stalno prisutni na jednoj strani planeta, na drugoj se, zbog jedenja mesa, jaja i drugih namirnica životinjskog podrijetla, nemilosrdno troše prirodni resursi. Naše prehrambene navike izravno su povezane s gladi u svijetu, odnosno sa suosjećanjem prema drugim ljudima. Prijatelji životinja pozivaju da se ovaj Uskrs proslavi izborom jela bez sastojaka životinjskog podrijetla, čime se izravno pomaže životinjama, okolišu i vlastitome zdravlju. Isprobajte veganizirane tradicionalne uskrsne recepte za pincu i pitu od gljiva i oraha. (zeleni-ponedjeljak.com)

14.04.2017. Kalifornijski grad Berkeley donio zabranu prodaje krzna

Prošlog je utorka Gradsko vijeće kalifornijskog grada Berkeleyja izglasalo zabranu prodaje krzna unutar svojih administrativnih granica. Nakon West Hollywooda koji je zabranio prodaju krzna prije četiri godine, Berkeley je drugi grad u Kaliforniji koji je donio takvu humanu odluku. Zabrana je rezultat velike kampanje koje su vodile organizacije za prava životinja ujedinjene u koaliciju Berkeley Coalition for Animals (BCA). Druge svjetske organizacije za prava životinja, a među njima i PETA, pohvalile su ovu odluku Grada Berkeleyja. "Zahvaljujući zabrani prodaje krzna u Berkeleyju mnoge će životinje biti pošteđene od zlostavljanja, elektrokucije ili čak od deranja kože na živo za kapute, ovratnike i glupave cofleke" kazale je predsjednica PETA-e, Ingrid Newkirk. Iz PETA-e se nadaju kako će Berkeley poslužiti kao primjer ostalim američkim gradovima da poduzmu takve korake za bolju zaštitu životinja. (vegnews.com)

13.04.2017. Novi slučaj salmonele: bakterija otkrivena u mljevenom mesu

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u srijedu da je u pljeskavici od mljevenog mesa, proizvođača – Klaonica, proizvodnja i prerada mesa papkara i kopitara “Jagodanović” iz Bartolovaca, na slavonsko-brodskom području, utvrđena bakterija salmonela. Nadzor je proveden u sklopu Plana monitoringa hrane životinjskog podrijetla, a proizvod je povučen s tržišta. Salmoneloza je zarazna bolest uzrokovana bakterijom iz grupe Salmonella spp. Salmonelozu najčešće uzrokuje hrana životinjskog porijekla – jaja, mlijeko i meso. (net.hr)

12.04.2017. Tajvan zabranio ubijanje pasa i mačaka radi mesa

Tajvanski parlament usvojio je zakon kojim se zabranjuje ubijanje pasa i mačaka radi ljudske prehrane. Prekršiteljima zakona prijete tri godine zatvora, a njihova će imena i fotografije biti javno objavljeni. Radi se o prvom takvom zakonu u Aziji, a cilj te mjere jest pojačati zaštitu životinja. Tajvan je 2011. donio zakon o zabrani prodaje mesa i krzna pasa i mačaka "u ekonomske svrhe". Meso pasa nekoć je bilo uobičajeno na stolovima u ovoj otočnoj državi, no odasada će se barem na te životinje više gledati kao na članove obitelji. Prošle je godine predsjednica Tajvana Tsai Ing-wen udomila dvije mačke te tri psa koji su nekad služili kao čuvari. Na ovaj je način prva predsjednica Tajvana privukla pažnju građana i medija te je poslana poruka o psima i mačkama kao članovima obitelji predsjednice. (vijesti.rtl.hr)

11.04.2017. "Čovjek-na-čipu" bi mogao zaustaviti pokuse na životinjama

Lawrence Vernetti je prije skoro četvrtine stoljeća odlučio da će prestati testirati lijekove na životinjama te se okrenuo in vitro istraživanjima koristeći stanice ili bakterije kako bi provjerio je li neki lijek siguran za ljude. Iako je u početku doslovno stavljao lijek na stanicu ili bakteriju te čekao da vidi reakciju, danas je ova metoda puno naprednija te bi se uskoro mogao stvoriti "čovjek-na-čipu". Trenutačno se na čipu mogu emulirati samo određeni ljudski organi, poput jetre, ali u budućnosti bi se ti nezavisni sustavi mogli povezati u cjelinu i stvoriti ""čovjeka-na-čipu" te bi kroz taj sustav bili pušteni kemikalije ili lijekovi. Ako se ova tehnologija pokaže uspješnom, to bi bio važan korak prema svijetu bez pokusa na životinjama. (post-gazette.com)

10.04.2017. Ministarstvo potvrdilo: Neće više biti ubijanja pasa u skloništima!

Nedavno su objavljena izvješća na komentare građana u kolovozu i rujnu 2016. godine u javnoj raspravi o nacrtu Prijedloga Zakona o zaštiti životinja. Među najglasnijim zahtjevima bio je onaj da se zabrani usmrćivanje životinja u skloništima nakon 60 dana, što je i prihvaćeno, te je sporni članak izmijenjen „na način da životinja iz skloništa koja se ne vrati vlasniku, ostaje u skloništu do udomljenja”. Novi Zakon o zaštiti životinja trebao bi ići na izglasavanje u Vladu i Sabor još ovaj mjesec. Prijatelji životinja cijene spremnost Ministarstva poljoprivrede na čelu s ministrom Tolušićem da uvaži zahtjeve javnosti i udruga za zaštitu životinja za povećanjem razine zakonske zaštite životinja. Vjeruju da će i saborski zastupnici dati podršku zabrani usmrćivanja životinja u skloništima, kao i drugim dobrim odredbama u Prijedlogu.

09.04.2017. Kenija uvodi zabranu plastičnih vrećica

Od rujna će u Keniji biti u potpunosti zabranjena upotreba plastičnih vrećica. Ovakav potez nije presedan u Africi, Ruanda je još 2008. godine uvela istu zabranu te se u potpunosti prebacila na vrećice od papira, dok je Tanzanija početkom godine također zabranila plastične vrećice, a u njihovom društvu nalaze se još Kamerun te Etiopija. Kenija je trošila oko 24 milijuna plastičnih vrećica na mjesec, dok u cijelom svijetu 8 milijuna tona plastike završi u moru svake godine uzrokujući zagađenje velikih razmjera.

08.04.2017. Koliko je stvarno ostalo medvjeda u Hrvatskoj?

Nedavno objavljena fotografija ubijenog medvjeda u Gospiću otkrila je zabrinjavajuću istinu: dozvolu za ubojstvo ove veličanstvene životinje moguće je kupiti već za desetak tisuća kuna, što je prava sitnica za inozemne lovce. Jedan iskusni lovac opisao je kukavičku metodu lova na medvjede koje se i sam gnuša. Naime, medvjed se lovi noću iz zasjede, tako što lovci u području gdje se kreće medvjed zakopaju neku strvinu. Kad se gladni medvjed pojavi i pokuša iskopati strvinu, lovci ga iz zaklona ubiju. Premda lovci i naši vodeći stručnjaci za medvjede s Veterinarskog fakulteta govore o brojci od 1000 medvjeda koji obitavaju u zemlji, kvota od 120 jedinki koje se godišnje mogu ubiti nebitna je jer se podacima manipulira. Kod nas medvjede prebrojavaju lovačka društva, na temelju okvirnih procjena dostave podatke za svoja lovišta. Jedan medvjed se kreće kroz područje najmanje četiri-pet lovišta i lako je moguće da pet lovačkih društava prijavi istog medvjeda. Vrlo je vjerojatno je, dakle, da je broj medvjeda u našoj zemlji znatno manji od procijenjenog. (24sata.hr)

07.04.2017. Počinje pokolj beba tuljana u Kanadi - zaustavimo ga!

Prošle godine, tijekom godišnjeg komercijalnog masakra na istočnoj obali Kanade, zatučeno je ili ubijeno više od 66 tisuća tuljana. Nasilni pokolj tisuća beba tuljana opet će započeti za svega nekoliko dana. PETA i druge organizacije za zaštitu i prava životinja diljem svijeta, među kojima su i Prijatelji životinja, već su drastično smanjile globalno tržište za prodaju tuljanova krzna. U Hrvatskoj je uvoz tuljanova krzna zabranjen još od 2006. Ostalo je svega nekoliko zemalja koje su voljne kupovati okrvavljene proizvode tog pokolja. Da nije subvencioniran milijunima dolara prikupljenih od kanadskih poreznih obveznika, kanadski komercijalni pokolj tuljana već bi vjerojatno doživio potpuni kolaps. Postoji nada da bi kanadski premijer Justin Trudeau mogao naznačiti prekretnicu u ovoj međunarodnoj kampanji. Molimo sve zainteresirane pojedince da pišu Kanadskom veleposlanstvu u Zagrebu kako bi se što prije zauvijek okončao taj zločin nad životinjama i prirodom, i to na kontakte: Kanadsko veleposlanstvo u Zagrebu, Prilaz Gjure Deželića 4, 10000 Zagreb, e-pošta: zagrb@international.gc.ca.

06.04.2017. Roditelji u Danskoj žele savjete o veganskoj prehrani djece

Sve veći broj Danaca iz svoje prehrane isključuju meso, jaja i mliječne proizvode, a na isti način žele prilagoditi i prehranu svoje djece. No, frustrirajuće je što ne mogu doći do savjeta o tome kako  na najbolji način zadovoljiti energetske i nutritivne potrebe djece. Radi toga je Dansko vegansko društvo pokrenulo peticiju kojom se od Nacionalnog odbora za zdravstvo traži da počnu izdavati savjete vezano za prehranu djece vegana, prenose danske novine Berlingske. "Naglašavamo kako mnogi roditelji u Danskoj biraju da im djeca odrastaju kao vegani te trebaju savjete baš kao i sve ostale društvene skupine. Voljeli bismo kad bi Nacionalni odbor za zdravstvo ovom problemu pristupio na proaktivniji način, umjesto da se jednostavno odbaci činjenica kako i djeca mogu biti vegani" izjavio je Jacob Kaa Andersen, predsjednik Danskog veganskog društva. (thelocal.dk)

05.04.2017. Studenti vode prvu pravnu kliniku za životinje

Grupica aktivista studenti su zagrebačkog Pravnog fakulteta, koji su u studenom prošle godine osnovali Grupu studenata Pravnog fakulteta Zagreb za zaštitu i promicanje prava životinja. Riječ je o 15-ak studenata sa svih godina fakulteta, koje spaja ljubav prema svim vrstama životinja i želja da učine sve što mogu kako bi im pomogli. "Istražujemo slučajeve, pišemo pritužbe na rad službenika, kao i dopise Ministarstvu. Radimo ono što možemo. Još nismo pravnici, tako da ne možemo zastupati ljude, ali možemo ispuniti našu moralnu i građansku dužnost. Dobro poznajemo zakon i rad institucija, zbog čega možemo pomoći životinjama", kaže voditeljica grupe Iris Ban-Krošelj. Građani se za pomoć mogu obratiti na email: pravazivotinja.pfzg@gmail.com te na broj telefona: 0955246255. (jutarnji.hr)

04.04.2017. Svjetski dan napuštenih životinja

Svjetski dan napuštenih životinja obilježava se 4. travnja u sve većem broju zemalja. Obilježavanje ovog dana nema dugu tradiciju, 2010. godine nizozemske udruge za zaštitu životinju okupile su se na prvoj nizozemskoj konferenciji za napuštene životinje, a tom se prilikom rodila ideja o Svjetskom danu napuštenih životinja. Tisuće napuštenih životinja u Hrvatskoj, i milijuni u svijetu, svakodnevno preživljavaju na ulici, izloženi vremenskim neprilikama, gladi, žeđi, bolestima, stradavanju u prometu i zlostavljanjima. Na ulici nisu svojom voljom, nego zato što su ih ljudi napustili te dopustili njihovo nekontrolirano razmnožavanje. Cilj obilježavanja ovoga dana je podizanje svijesti o odgovornom skrbništvu. U našoj je zemlji napuštanje životinja kažnjivo novčanom kaznom i do 15 tisuća kuna. Mikročipiranje, koje je također zakonska obveza, djeluje preventivno protiv napuštanja, a kao kontrola razmnožavanja životinja preporučuje se kastracija. (index.hr)

03.04.2017. Životinje iz Hollywild Animal Parka uskoro spašene

Uprava Hollywild Animal Parka u Wellfordu, gradu u Južnoj Karolini objavila je da zoološki vrt neće biti otvoren za posjetitelje u 2017. godini, a kako se čini, neće se više ni otvarati. Na sreću, sve je manje ljudi željelo gledati zatočene životinje u ovom zoološkom vrtu uz cestu te je Hollywild Animal Park zapeo u financijske probleme s kojima se bori već duže vrijeme. U siječnju ove godine izvršni direktor ovog zoološkog vrta dao je otkaz, a otpušteno je i većina zaposlenika. Tako sada više ništa ne stoji na putu tome da se nesretne životinje iz ovog zoo vrta napokon spase. PETA već dugo nudi upravi Hollywild Animal Parka da životinje iz skučenih i prljavih kaveza premjesti u prostrana prihvatilišta za divlje životinje. U kakvim su uvjetima živjele životinje govori podatak kako je prošle godine Hollywild Animal Park bio prisiljen platiti kaznu od 19 tisuća dolara zbog teškog kršenja Zakona o zaštiti životinja. (peta.org)

02.04.2017. Animals Asia: medvjed Tuffy iskusio prve sate slobode

Medvjed kojeg su nazvali Tuffy punih je devet godina proveo u zatočeništvu, u uskom kavezu, na jednoj od azijskih farmi medvjeda. Živio je strašan život, bez slobode i dovoljno prostora za kretanje. Na svu sreću, organizacija 'Animals Asia' ga je konačno oslobodila iz zatočeništva te je sada smješten u velikom dijelu skloništa koji je bio uređen samo za njega. Inače, ova organizacija bori se, između ostalog, protiv surove trgovine medvjedima u Kini i Vijetnamu. Tuffy je svoje prve dane slobode odmah iskoristio na najbolji moguć način: satima je uživao u bazenu, o čemu je snimljen video koji se širi društvenim mrežama diljem svijeta. (index.hr)

01.04.2017. Akcija Udomljavanje je fora održana na središnjem zagrebačkom trgu

U subotu, 1. travnja, na Trgu bana Jelačića u Zagrebu održana je prva ovogodišnja akcija „Udomljavanje je fora”, koju već godinama vrlo uspješno organiziraju Sklonište za napuštene životinje Dumovec i udruga Prijatelji životinja. Damir Skok, voditelj Zoološkog vrata Grada Zagreba koji upravlja i skloništem u Dumovcu, izjavio je da je sklonište imalo rekordnu godinu po broju udomljenja, a samo u prvom mjesecu udomljeno je preko stotinu pasa. Tema ovosubotnje akcije je suživot s divljim životinjama u gradu, a priključio joj se tradicionalno i gradonačelnik Milan Bandić. Cilj akcije „Udomljavanje je fora” je potaknuti građane da životinje udomljavaju, a ne kupuju. (dalje.com)

Broj pronađenih vijesti: 29.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2017 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting