Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 21.

30.11.2018. Peticija: Za temu životinjske agrikulture u raspravi o klimi

Ovog prosinca u poljskom gradu Katowice održat će se UN-ova konferencija o klimatskim promjenama, kojom se žele finalizirati pravila implementacije Pariškog sporazuma o klimi. No na dnevnom redu nema ni riječi o ulozi životinjske agrikulture u problemu. ProVeg je pokrenuo peticiju kojom se to želi promijeniti. Naime, uzgoj stoke odgovoran je za čak 14.5% antropogenih emisija stakleničkih plinova u svijetu, više od cijelog prometnog sektora. 29% svih emisija stakleničkih plinova dolaze iz globalne proizvodnje hrane, a prelazak pojedinca na vegansku prehranu može prepoloviti njegov ugljični otisak vezan uz prehranu. (proveg.com, sdg.iisd.org)

29.11.2018. Godišnje se baca 116 milijuna tona mlijeka

Nove brojke pokazuju da mliječna industrija nije samo okrutna, već i rasipna. Prema novom istraživanju Edinburškog sveučilišta, godišnje se u svijetu baca približno 116 milijuna tona mlijeka. Potrošači i trgovci odgovorni su za 60 milijuna tona, a 50 milijuna tona baca se u proizvodnji i distribuciji. Prevelika proizvodnja rezultira viškovima i nižoj cijeni mlijeka. Unatoč ustaljenom padu konzumacije još od 1970-ih i povećanoj potražnji za biljnim alternativama, mliječna industrija i dalje proizvodi više nego što može prodati. A tko u svemu tome izvlači deblji kraj? Životinje, naravno. (Izvor: vegnews.com)

28.11.2018. Veličina ga spasila od klaonice

Vijest o najvećem australskom volu po imenu Knickers postala je viralna. Ovaj vol visok je 1.94 metara do ramena, a ima čak 1400 kilograma. Knickers je sedmogodišnjak, što je rijetko u današnjem svijetu jer se većina volova nažalost pošalje u klaonicu prije druge ili treće godine te samim time ni ne može narasti do svog punog potencijala. Njegova veličina spasila mu je život. Naime, trebao je biti poslan u klaonicu, no odbijen je jer je prevelik za 'klaoničku mašineriju'. Tako Knickersu preostaje da sretno odživi svoje dane na velikom zemljištu od 1200 hektara. Nažalost, preostalih 4000 goveda s iste farme neće biti takve sudbine. (theguardian.com)

27.11.2018. Toksično krzno

U novom izvještaju ActAsie navodi se otkriće zabranjenih razina toksičnih kemikalija u krznenoj odjeći i modnim dodacima iz Kine. Analizom šest krznenih predmeta kupljenih u elitnim trgovinama u Kini, otkrivene su potencijalno opasne koncentracije toksičnih kemikalija, u jednom slučaju u čak 250 puta većoj razini od dopuštene. U proizvodnji krzna koriste se kemikalije poput formaldehida, kromovog (IV) oksida, alkilfenolnih etoksilata, azo boja i kloriranih fenola, koji se koriste kako bi sirovu životinjsku kožu pretvorili u nedegradirajući proizvod, prikladan za upotrebu u modnoj industriji. Međunarodni stručnjaci pozivaju vlade da zauzmu preventivne pristupe prema upotrebi toksičnih kemikalija u proizvodnji odjeće i modnih dodataka, naglašavajući njihove štetne učinke na zdravlje i okoliš. ActAsia poziva sve potrošače da bojkotiraju krzno u potpunosti, navodeći i kao dodatan razlog nemjerljivu okrutnost industrije prema životinjama. (actasia.org)

26.11.2018. Švicarci glasali za rezanje rogova

Švicarci su na referendumu 'za dostojanstvo stočnih životinja', glasali protiv prijedloga o poticajima stočarima koji svojim kravama i kozama ne režu rogove. Inicijativu je pokrenuo farmer Armin Capaul, koji smatra da je očuvanje rogova ispravna stvar i za životinje i za državu koja se slikama rogatih krava služi za promociju. Međutim, tri četvrtine švicarskih krava nemaju rogove. Većini njih su uklonjeni, a dio krava je genetski modificiran. Švicarska vlada se protivila inicijativi jer bi morala isplaćivati poticaje od 190 franaka godišnje po rogatoj životinji, čime bi izgubila oko 30 milijuna franaka u proračunu za poljoprivredu, koji iznosi 3 milijarde franaka. Neki tvrde da je rezanje rogova ključno za ekonomski uspjeh jer uzgajivačima omogućava držanje više krava na manjem prostoru bez rizika od ozljeda. No prema Capaulu, s kojim bi se mnogi složili, rogovi su dio krave, u njima je mnogo krvi i živaca, više nego u psećem repu. (index.hr)

23.11.2018. Južna Koreja zatvorila najveću klaonicu pasa

Najveća južnokorejska klaonica pasa zatvorila je svoja vrata zahvaljujući aktivistima za prava životinja. Korejski advokati za prava životinja (KARA), rekli su da je to povijesni trenutak koji će pokrenuti val zatvaranja ostalih klaonica pasa diljem zemlje i ubrzati pad industrije psećeg mesa. Prema rezultatima prošlogodišnjeg upitnika, 70% Južno Korejaca ne jede pseće meso, ali tek oko 40% njih misli da bi praksa trebala biti ukinuta. 65% njih je za 'humaniji uzgoj i ubijanje pasa'. Trenutno nema zakona o tome kako bi se psi uzgajani za meso trebali tretirati. Farmeri su tražili da se psi uvedu pod zakone o stočarstvu, no grupe za zaštitu životinja tome se strogo protive i traže potpunu zabranu uzgoja pasa za hranu. (telegraph.co.uk)

22.11.2018. Razotkrivena ilegalna farma tigrova u Češkoj

Nakon višegodišnje istrage, koja je počela još 2013. godine kada je češka carina pronašla vreću tigrovih kostiju u kombiju vijetnamskog državljana, razotkrivena je ilegalna farma tigrova koja je opskrbljivala crno tržište kineske tradicionalne medicine. Ove zakonom zaštićene mačke tamo su se ubijale, trančirale, a dijelovi njihovih tijela prodavali na crnom tržištu. Raciji je prethodila zajednička istraga češke policije, carine i inspekcije zaštite okoliša, kojom je otkrivena organizirana kriminalna skupina čeških i vijetnamskih državljana. Nadležna tijela diljem Europe postaju svjesna da ilegalne farme tigrova nisu samo problem u jugostočnoj Aziji, već i u srednjoj Europi. Glavna inspektorica na slučaju, Rihova, smatra da u Europi postoji više takvih farmi i apelira na EU da zauzme oštriji stav po pitanju zaštite ugroženih životinja. (24sata.hr)

21.11.2018. Predavanje: Krivolov u Hrvatskoj

Danas, 21.studenog u 18 sati, na PMF-u će se održati predavanje na temu krivolova u Hrvatskoj. Predavač Mate Zec iz Bioma podijelit će s nama kako izgleda krivolov na balkanski način i podučiti nas kako mi možemo doprinijeti rješavanju ovog problema. Činjenica je da primjerice od krivolova u Hrvatskoj strada oko pola milijuna ptica. Ako želite saznati kako je došlo do te brojke te na koje se sve načine krše zakoni koji bi trebali štititi prirodu, kao i što se točno radi u Biomu, dođite na ovo predavanje. Predavanje će se održati u predavaonici BO2 na Biološkom odsjeku PMF-a, Rooseveltov trg 6. 

20.11.2018. Novi politički poticaj za kraj bolne kastracije svinja u EU-u

Kastracija svinja bolan je postupak raširen Europom unatoč strogom protivljenju društva. Još je 2010. potpisana Briselska deklaracija kojom se trebalo eliminirati kiruršku kastraciju svinja bez anestetika do 2012. te kiruršku kastraciju općenito do 2018. Deklaraciju je podržala Europska komisija, no napredak je bio spor te do siječnja 2018. nisu bili ispunjeni njezini ciljevi. Jučer je u Belgiji održan četvrti plenarni sastanak Platforme za dobrobit životinja Europske Unije, na kojemu je povjereniku EU-a Andriukaitisu predano milijun potpisa zabrinutih građana potpisnika kampanje EndPigPain kojom se želi stati na kraj sakaćenju svinja. Naglašena je važnost razmjene informacija unutar članica Unije te napretka prema humanijim i usklađenim rješenjima. (eurogroupforanimals.org)

19.11.2018. Novi val veganskih poduzetnika mijenja svijet

Socijalno osvješteni vegani iz cijelog svijeta bacaju se u poduzetničke vode i u tome su prilično uspješni. U prilog im idu i sve osvješteniji potrošači koji sve više paze kojim kompanijama daju svoj novac. Ti novi poduzetnici fokusiraju se na održivost, smanjenje patnje životinja i ljudi, ponudu ekoloških proizvoda i zdrave hrane, edukaciju potrošača, recikliranje... Podržavaju ono u što vjeruju i bivaju promjenom koju žele vidjeti u svijetu, jer znaju da je budućnost svijeta u njihovim rukama. Tradicionalni biznisi fokusirani su na rast i profit, često na štetu etičnosti. Novi poduzetnici vođeni su savješću i ambicijom. Dolaze iz generacije milenijalaca koji se sve više osviješteni o okolišu, održivosti i etičkom načinu življenja te žele popraviti štetu koju su napravile prethodne generacije. (plantbasednews.org) 

16.11.2018. Leonardo DiCaprio veganskom linijom odjeće spašava primate

Linija odjeće nazvana "Ne dopustite da nestanu" nastala je u suradnji DiCapriove neprofitne fondacije za zaštitu okoliša i Jane Goodall instituta koje je posvećeno zaštiti majmuna diljem svijeta. Ekskluzivna ograničena kolekcija veganske odjeće dostupna je za kupnju samo do 16. 11., a čine ju majice dugih i kratkih rukava od organskog pamuka. Posvećene su pet vrsta majmuna (giboni, čimpanze, bonobe, gorile i orangutani) čija su prirodna staništa nestala zbog ljudskih aktivnosti poput poljoprivrede, sječe šuma, proizvodnje palminog ulja, bušenja plina, izgradnje i klimatskih promjena. Procjenjeno je da je u posljednjih 20 godina nestalo čak 80% prirodnih staništa orangutana, većinski zbog proizvodnje palminog ulja i drvne industrije. (vegnews.com)

15.11.2018. Iznešena kazna zatvora zbog ubojstva tri psa

Nedavno je donesena kazna zatvora muškoj osobi zbog ubojstva tri psa, koja je potvrđena na višestupanjskom sudu. Okrivljenik je otac desetero djece, a svojim okrutnim činom po mišljenju suda nikako nije dobar primjer svojoj djeci te nije bilo mjesta primjeni blaže kazne. Sud smatra da se jedino kaznom zatvora za ovo djelo može izraziti primjerena društvena osuda okrivljeniku, i na taj način utjecati na sve druge da ubuduće ne čine ovakva ili slična kaznena djela. 

14.11.2018. 80% irskog stanovništva podržava zabranu ubijanja radi krzna

U srijedu, 14. rujna, na tiskovnoj konferenciji u Dublinu, organizacije ISPCA i Respect for Animals, obje članice međunarodne koalicije Fur Free Alliance, predstavile su važnost donošenja zabrane uzgoja životinja radi krzna u Irskoj radi dobrobiti životinja, kao i etičkih te moralnih argumenata. Time su dali podršku nedavnom prijedlogu zabrane koji je u Donjem domu parlamenta predstavila Ruth Coppinger, članica stranke Solidarity. Na današnjoj tiskovnoj konferenciji pod nazivom "Irska bez krzna" (#FurFreeIreland) javnosti su predstavljeni i rezultati najnovije ankete koja je pokazala da 80 % građanstva smatra da se uzgoj i ubijanje životinja radi krzna treba zabraniti u Irskoj.

13.11.2018. Dizajner Jean Paul Gaultier prestaje koristiti krzno

Posljednji modni dizajner koji je izbacio krzno iz svojih kolekcija je Jean Paul Gaultier. Dizajner je svoju odluku iznio javno na francuskoj televiziji, izjavivši da je način na koji se životinje ubija zbog krzna strašan i žalostan. Mimi Bekhechi iz PETA-e izjavila je da je njegova odluka rezultat dugogodišnjeg pritiska iz njihove organizacije i znak promjena. Ikonski dizajner ovom odlukom priključuje se Gucciju, Versaceu, Gallianu, Armaniju, Ralphu Laurenu, Michaelu Korsu, Stelli McCartney i mnogim drugim velikim modnim kućama koje su zabranile krzno u svojim kolekcijama. Ljudi više ne žele nositi odjeću za koju su životinje patile. Krzno je mrtvo jednako kao i životinje od kojih je uzeto, a dizajneri koji to još ne vide mogli bi uskoro ostati bez kupaca. (independent.co.uk)

12.11.2018. Sin Alicie Silverstone zbog veganstva je zdraviji od vršnjaka

Glumica Alicia Silverstone vjeruje da veganstvo čuva zdravlje njenog sedmogodišnjeg sina. Kaže da nikada do sada nije trebao lijekove. Ponekad dobije kratku prehladu, no nikad toliko jaku da ne bi mogao ići u školu. 42.-godišnja glumica veganka je od svoje 21.-e godine, a u to vrijeme veganstvo nije bilo ni približno toliko popularno ili poznato kao što je danas. Autorica je dvije kuharice i velika promotorica ovog načina života. Uzbuđena je što veganski i ekološki način života postaju sve popularniji i što ljudi više ne odgovaraju na njen način života sa skepticizmom i brigom. (www.foxnews.com)

09.11.2018. Udomljavanje je fora - Šapa gore za volontere

U subotu 10.11. na zagrebačkom Trgu bana Jelačića ponovno se održava akcija 'Udomljavanje je fora', koju organizira grad Zagreb sa svojim skloništem, u suradnji s udrugama Noina arka i Prijatelji životinja. Subotnja akcija odvija se pod motom 'Šapa gore za volontere'. Rad volontera u Skloništu za nezbrinute životinje Grada Zagreba izuzetno je vrijedan, a akcijom se želi u azil Dumovec privući što veći broj građana koji malo slobodnog vremena, energije i ljubavi žele darovati psima. Psi u skloništu, uz hranu, smještaj i njegu trebaju i šetnje te igru, a upravo su u te aktivnosti uključeni volonteri. One podrazumijevaju i socijalizaciju pasa što im olakšava pronalazak novog doma. Pozivamo sve građane da posjete najbliže sklonište i raspitaju se kako im kao volonteri mogu pomoći.

08.11.2018. Florida ukida utrke hrtova

Građani američke države Floride izglasali su novi amandman kojim će se uvesti zabrana utrka pasa hrtova do kraja 2020.-e. U Floridi se nalazi čak 11 od 17 američkih trkališta za pse. Otkako je 2013.-e država počela pratiti općenitu smrtnost pasa, zaključeno je da je čak 493 poginulo upravo zbog utrka hrtova. Mnogi trkaći psi se brzo ozljede, i mnogo njih završi slomljenih kostiju. Mnogi se slažu da je krajnje vrijeme da se ova industrija izgrađena na patnji životinja ugasi. Lokalna skloništa i udruge s Floride rade na tome da se udomi otprilike 8 tisuća aktivnih trkaćih hrtova te 7 tisuća hrtova koji su bili u fazi treniranja. (vegnews.com)

07.11.2018. Porez na meso spasio bi brojne živote

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Plos One pokazalo je da bi se uvođenjem poreza na crveno i procesirano meso globalno spasili brojni životi. Istraživači su izračunali kolika bi trebala biti visina poreza na meso u 149 država kako bi se smanjili troškovi bolničkih troškova liječenja bolesti uzrokovanih konzumacijom tih proizvoda. Uz to, uvođenjem 20%-tnog poreza na crveno meso i 110%-tnog poreza na procesirano meso u bogatijim državama (te nešto nižih poreza u siromašnijim državama), godišnje bi se uštedilo oko 170 milijardi dolara bolničkih troškova te bi se spasilo oko 220000 ljudskih života. Oporezivanje ovih namirnica koje je Svjetska zdravstvena organizacija još 2015.-e klasificirala kao kancerogene, te konzumacija zdravijih namirnica poput mahunarki i povrća dodatno bi smanjila bolničke troškove i rezultirala dodatnim benefitima poput smanjenja emisije stakleničkih plinova, a naravno spasila bi i brojne životinjske živote. (vegnews.com, journals.plos.org)

06.11.2018. Brad Pitt i Leonardo DiCaprio glasaju za veću dobrobit životinja

Poznati glumci i humanitarci Brad Pitt i Leonardo DiCaprio dali su javnu podršku prijedlogu novog kalifornijskog zakona o uvjetima držanja životinja s farmi pod nazivom 'Prop 12', zamolivši glasače da izađu na birališta i podijele njegovu važnost s drugima. Njime se želi povećati dobrobit životinja mjerama povećanja minimalnog životnog prostora za životinje s farmi u toj američkoj državi, što bi se odnosilo na teliće, svinje i kokoši nesilice. Zakon bi zahtijevao i da se proizvodi uvezeni u Kaliforniju proizvedu po istim mjerilima. Ako prođe, 'Prop 12' bi mogao biti najprogresivniji zakon vezan za prava životinja u SAD-u. Glasanje završava 6. studenog. Podršku prijedlogu novog zakona dala je i voditeljica Ellen DeGeneres. (livekindly.co)

05.11.2018. Predavanje: Zašto su vegansko i organsko dobitna kombinacija?

U utorak 6.11., poznata stručnjakinja za prirodnu prehranu i autorica Jadranka Boban Pejić održati će predavanje u prostorima udruge Prijatelji životinja na adresi Jurišićeva 25 na temu: 'Zašto su vegansko i organsko dobitna kombinacija?'. Jadranka iza sebe ima bogato iskustvo u istraživanju različitih trendova u prehrani i pripremanju cjelovitim namirnicama, a u svemu je vodi strast prema organskoj poljoprivredi. Na ovom predavanju naučit će nas o 'greenwashingu', te kako raspoznati koje su veganske i certificirano organske namirnice dobre za nas, a koje nisu.

03.11.2018. Tjedan veganskog aktivizma u Zagrebu

U tjednu od 5. do 10.11.2018. imat ćete priliku sudjelovati u čak trima radionicama koje će održati petero odličnih međunarodnih aktivista za prava životinja: Alex Bez, Wesley Omar, Amy Atkinson, Shivonne Engen i Anni Lanki. Svatko je od njih stručnjak u pojedinom obliku aktivizma; od direktnih akcija, Kocki istine, Bdijenja i oslobađanja životinja do približavanja veganske tematike neveganima bez sukoba u četiri oka. Pozivamo vas da dođete i budete dio rastućeg pokreta aktivista u Zagrebu te da zajedno učimo iz iskustva koje su stekli ovi vrijedni aktivisti u Europi i Americi.

Broj pronađenih vijesti: 21.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2018 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting