Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 23.

31.03.2018. 72-godišnjak uhvatio zaštićenu vjetrušu u zamku

72-godišnjak iz Pitomače ulovio je u metalnu zamku koju je postavio na oluk kuće vjetrušu, pticu koja je na popisu strogo zaštićenih vrsta u Hrvatskoj. Na žalost, ptica je bila preteško ozlijeđena da bi joj se moglo pomoći. Baš u trenutku dok je stajao na ljestvama i htio skinuti zamku s oluka, zajedno s pticom koja se u nju uhvatila, naišla je policijska ophodnja. Očevidom je utvrđeno da je počinio kazneno djelo uništenja zaštićenih prirodnih vrijednosti, na štetu Ministarstva zaštite okoliša i energetike, tako što je uporabom metalne preklopne zamke, koju je postavio na limeni oluk svoje kuće, uhvatio jedinku zaštićene vrste, pticu vjetrušu, koja se nalazi na popisu strogo zaštićenih vrsta životinja. Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja, kaže da su često dobivali dojave o krivolovu te o krijumčarenju zaštićenih vrsta ptica pjevica i nekih egzotičnih vrsta životinja preko graničnih prijelaza. (glas-slavonije.hr)

29.03.2018. Uskrs bez jaja i šunke uz kuharicu Mljac

Mnogi građani i ove godine slavit će najveći kršćanski blagdan i obilježavati pobjedu života nad smrću te se istodobno gostiti tijelima mrtvih životinja. Za one koji ipak vide ironiju u tome i žele odabrati suosjećanje i zdravije obroke za svoju obitelj, Prijatelji životinja priredili su internetsko izdanje kuharice „Mljac”. U besplatnoj kuharici može se pronaći više od 50 ukusnih recepata bez mesa, jaja i mlijeka. Umjesto kokošjih jaja, Prijatelji životinja pozivaju građane da u svojim jelima koriste zamjene na biljnoj osnovi: „Biti vegan i suosjećajan danas je potpuno lako, a u kuharici ‘Mljac’ možete pronaći brojne iskušane i jednostavne recepte za pripremu jela bez jaja, mesa i mlijeka. Neka Uskrs zaista bude slavlje pobjede nad smrću”. Danas ne treba biti posebno vješt u kuhinji da bi se napravilo veganske ukusne i zdravije ekvivalente recepata s jajima, poput npr. palačinki, smjese za pohanje, kremastih kolača poput kremšnita, pa čak i kajgane.

28.03.2018. Živi pilići, pačići, zamorci i kunići nisu igračke za djecu!

Kako se približava Uskrs, Prijatelji životinja dobili su dojave o prodaji živih kunića i pilića na tržnicama kao poklon djeci. Na tržnicama ih se, kao i svake godine u ovo vrijeme, može pronaći nagurane i "strpane" u kartonske kutije kako se prodaju već za 10 kuna. Prijatelji životinja tom prilikom ističu striktno protivljenje tome i navode da prodavanje živih "igračaka" nema opravdanja. Životinje kupljene povodom Uskrsa najčešće završavaju mrtve ili ostavljene, zbog neznanja o tome kako o njima skrbiti ili zbog gubitka interesa za životinju koja naraste, a samo kunići, primjerice, mogu živjeti čak 15 godina. Prijatelji životinja apeliraju na sve građane da ukoliko svjedoče takvoj prodaji pošalju prijavu veterinarskoj inspekciji na e-mail prijava@mps.hr s detaljima i fotografijom. Prodaja životinja za kućne ljubimce na trgovima, sajmovima i sl. nije dopuštena, već isključivo u trgovinama za prodaju kućnih ljubimaca. Dodatno, te životinje moraju potjecati iz registriranih uzgoja, ne smiju se prodavati maloljetnicima te se moraju osigurati pisane upute o njihovu držanju.

27.03.2018. Video: Ili žmiriš ili si za kastraciju

Mreža za zaštitu životinja početkom prošloga tjedna pokrenula je projekt „Ili žmiriš ili si za kastraciju”. Javnost je zgrožena grubom realnošću na jumbo plakatima koji su osvanuli na ulicama Zagreba i Osijeka te šokantnom fotogalerijom koja kruži internetom, a sada je plasiran i video. Nitko ne može ostati ravnodušan na prizore potresnih slučajeva koje je dokumentiralo više od 25 udruga koje godinama rade ujedinjeno i na dojmljiv način šire svijest o nužnosti propisivanja trajne sterilizacije. Ivana Crnoja iz Udruge Pobjede uime Mreže za zaštitu životinja apelira: „Nemojmo žmiriti na neprekidnu patnju životinja. Neželjene životinje svakodnevno nastaju i znamo kako završavaju. To što ne vidimo kako umiru ostavljene u šumi, bačene u vodu ili ugušene u plastičnoj vrećici ne znači da ne postoje. To što na tisuće životinja u Hrvatskoj očajnički traži dom jasno govori o nužnosti propisivanja trajne sterilizacije i udomljavanja umjesto kupnje.”

26.03.2018. I modna agencija protiv krzna!

Agencija za modele i talente Linden Staub iz Ujedinjnog Kraljevstva donijela je službenu odluku da ne podržava korištenje životnjskog krzna. Suosnivačice agencije, Esther Kinnear-Derungs i Tara Le Roux, objavile su ovu odluku 22. ožujka navodeći da neće osiguravati modele za modna snimanja i revije na kojima će biti korišteno krzno životinja. Odluku su objasnile riječima: „Podržavamo sve održiviji pristup u modnoj industriji prestajući podržavati korištenje životinjskog krzna. S toliko prestižnih brendova koji podržavaju ovakvu odluku, osjećamo da je logičan korak da im se mi kao agencija za talente pridružimo u toj viziji.“ Zbog toga, od travnja 2018. godine, modeli agencije Linden Staub se više neće fotografirati ili nositi na modnoj pisti krzno životinja uzgajanih ili ulovljenih radi krzna. (mediaslide.com)

25.03.2018. DKNY i Donna Karan također odbacuju kruzno

Nakon nedavne objave modnog brenda Gucci, sve više se ostalih modnih tvrtki priključuje odluci da više u svojim kolekcijama neće koristiti krzno životinja. Tako je i Morris Goldfarb, glavni izvršni direktor G-III, tvrtke koja je vlasnica modnih brendova DKNY i Donna Karan, objavio da će oba brenda prestati koristiti krzno životinja počevši od jeseni 2019. godine. Ova odluka rezultat je dugotrajne komunikacije s američkom organizacijom za zaštitu životinja Humane Society of the United States (HSI). Ostala modna imena koja su već donijela takve odluke su Armani, Hugo Boss, Jimmy Choo, Michael Kors, Ralph Lauren, Stella McCartney i mnogi drugi.

23.03.2018. Predsjednik Udruge imenovan posebnim savjetnikom ministra poljoprivrede

Na prijedlog ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, uz prethodnu suglasnost predsjednika Vlade Republike Hrvatske na temelju članka 23. stavka 7. Zakona o Vladi RH, Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja, imenovan je posebnim savjetnikom ministra poljoprivrede, za područje zaštite životinja. Luka Oman savjetničku dužnost obavljat će bez zasnivanja radnog odnosa u Ministarstvu poljoprivrede i bez naknade za rad. Udruga Prijatelji životinja zahvaljuje ministru Tolušiću i Ministarstvu poljoprivrede što su prepoznali uporan dugogodišnji rad, veliko zalaganje za dobrobit životinja i značajne rezultate koje je Udruga u 17 godina postojanja postigla u poboljšanju zaštite životinja u Hrvatskoj. Između ostalog, Prijatelji životinja intenzivno rade na donošenju i izmjeni zakonskih propisa vezanih uz zaštitu životinja te njihovoj provedbi, u čemu imaju odlične rezultate. Udruga godinama radi na poboljšanju zaštite životinja kroz sudjelovanje u povjerenstvima za izradu i izmjene Zakona o zaštiti životinja i na ostalim pravilnicima pri Ministarstvu poljoprivrede. Luka Oman i udruga Prijatelji životinja nastavit će svoja zalaganja za prava i zaštitu životinja isto kao i do sada te ovo imenovanje samo daje veću priliku za podizanje standarda zaštite životinja. Povodom imenovanja predstavnika Udruge za ministrova posebnog savjetnika, Prijatelji životinja ponosni su što ministar Tolušić cijeni njihov rad i zahvalni što je kroz dosadašnju suradnju i podršku inicijativama za dobrobit životinja pokazao iskreno zanimanje za unaprjeđenje zaštite životinja u Hrvatskoj. Luka Oman savjetničku dužnost obavljat će savjesno i odgovorno, s ciljem daljnjih pozitivnih pomaka za životinje i ljude.

23.03.2018. Splitska premijera dokumentarnog filma ''Nevidljive''

Nakon uspješne projekcije filma Nevidljive” u Osijeku i Zagrebu, Prijatelji životinja pozivaju i na njegovo prikazivanje u Splitu! Ulaz na projekciju filma je besplatan. Film će biti prikazan u subotu 24. ožujka, u 19:30 sati u splitskom Kino Klubu (Ulica slobode 28). Ovo je jedan od lijepih komentara na film nakon proteklih projekcija: „Predivan film. Umjeren, pomno birane riječi... Poezija za uši... Glas naratora toliko smirujuć i glas razuma. Lišen svake trunke predbacivanja, napada na bilo koga. Prekrasno iskustvo punog kina. Bilo je par legendarnih izjava i rečenica koje ću zapamtiti kad ga budem gledala drugi put... preporuka!

22.03.2018. Američki grad San Francisco zabranio prodaju krzna

San Francisco postao je najveći američki grad koji je zabranio prodaju krzna od životinja, slijedeći iste odluke u Zapadnom Hollywoodu i Berkeleyu. Odluka je donesena jednoglasno, a stupit će na snagu u siječnju 2019. godine. Trgovci koji već imaju krzno u svom asortimanu ili su ga već naručili do 20. ožujka 2018., ostavljen je rok prilagodbe do maksimalno siječnja 2020. godine. Procjenjuje se da iznos od prodaje krzna u San Franciscu varira između 11 i 40 milijuna dolara, a ova odluka će najdirektnije utjecati na tridesetak trgovina koje prodaju krzno. Zabrana se ne odnosi na trgovine rabljenom robom (second hand dućani), kao ni na proizvode od kože, janjeće kože ili vune. Za prekršitelje zabrane, predviđena je kazna do 1000 dolara. (sfexaminer.com)

21.03.2018. Zaštitimo životinje iz poplava

Trenutačno se stanovnici raznih dijelova Hrvatske bore s poplavama, zbog čega je u mnogim područjima proglašeno izvanredno stanje. U poplavljenim područjima mnogi ljudi zauvijek su izgubili svoje domove, a osim stanovništva koje je na rubu snaga, iscrpljeni su i spašavatelji koji se bore i s nepovoljnim vremenskim uvjetima. U ljudskim tragedijama zbog elementarnih nepogoda redovito stradavaju i životinje. Nažalost, životinjske žrtve rijetko se broje pa nije poznato koliko je životinja stradalo u ovim poplavama. Stoga udruga Prijatelji životinja i ostale udruge koje su dio Mreže za zaštitu životinja apeliraju da se s područja kojima prijete poplave uz ljude evakuiraju i životinje. Mole sve one koji skrbe za neku životinju da djeluju preventivno i zaštite životinje od poplava. Također, mole nadležne institucije da prilikom evakuacije razmišljaju i o životinjama te organiziraju njihovo zbrinjavanje na sigurno mjesto, u čemu im nude svoju pomoć i udruge za zaštitu životinja.

20.03.2018. Obilježen Svjetski dan bez mesa

Udruga Prijatelji životinja i građanska inicijativa Vegan Thugz častili su prolaznike veganskim delicijama i dali svima priliku da okuse i osjete dobrobiti suosjećajnog načina života i prehrane te tako i u Hrvatskoj obilježili Svjetski dan bez mesa (Meatout). Meatout se tradicionalno obilježava na samome početku proljeća. Dok se priroda priprema na novi cikus života polaganim izlaskom iz zime, aktivisti su degustacijom ukusne hrane napravljene isključivo od biljnih sastojaka pozvali sve na suosjećanje prema životinjama. Pozitivne reakcije građana pokazale su da je sve manje predrasuda prema veganskoj prehrani, a i one lako nestaju s prvim zalogajem. Svi koju su zakasnili na degustaciju mogu još uvijek kupiti Večernji list uz koji se danas dobije na dar veganska kuharica.

19.03.2018. Ili žmiriš ili si za kastraciju

Potaknuta alarmantnom situacijom s napuštenim životinjama u Hrvatskoj i prepunim skloništima i domovima volontera, Mreža za zaštitu životinja pokrenula je nacionalni projekt „Ili žmiriš ili si za kastraciju”. Plakatima koji će ovih dana osvanuti u Zagrebu, Osijeku i drugim gradovima te zajedničkim angažmanom na društvenim mrežama širit će se svijest o nužnosti propisivanja trajne sterilizacije. Apel 21 udruge Mreže za zaštitu životinja, koje su samo prošle godine spasile ukupno 4899 pasa i mačaka, pročitajte OVDJEViše informacija o situaciji s napuštenim životinjama u Hrvatskoj i razlozima za propisivanje trajne sterilizaciju nalazi se na OVDJE, a svi oni koji žele kastrirati životinje koje su ulične, udomljene ili u procesu udomljavanja na istome mjestu mogu se prijaviti za kastraciju po povoljnijim cijenama.

16.03.2018. Bez mesa, bez stresa

Prvi dan proljeća 20. ožujka povezuje ljude diljem svijeta u pozivu za prestankom jedenja mesa preko svjetske kampanje Meatout (Svjetski dan bez mesa) koja se diljem svijeta obilježava još od 1985. godine. Više od 30 godina mnogi pojedinci slave taj dan odlukom da će prestati jesti meso i živjeti na način da manje štete okolišu, vlastitome zdravlju i životinjama. Oni koji već žive veganskim načinom života raznim akcijama i degustacijama promoviraju takav način života, a u obilježavanju im se pridružuju mediji, tvrtke i institucije. Uz pregršt veganskih proizvoda i raznovrsnost voća i povrća koje polako sve više šareni tržnice ovih proljetnih dana, uistinu će bez mesa biti i bez stresa - i mi, i životinje, ali i jedini dom u kojemu živimo - naš planet. Prijatelji životinja pozivaju sve koji se žele zajedno s njima obilježiti Svjetski dan bez mesa da se ovog proljeća prijave na Vege izazov i uz korisne informacije i recepte iskuse blagodati veganske prehrane.

15.03.2018. Sterilizacija pasa u romskim naseljima Međimurske županije

U 12 romskih naselja u Međimurskoj županiji prema neslužbenim procjenama boravi oko 2600 pasa koje treba cijepiti, označiti, kastrirati ili sterilizirati i zbrinuti. U rješavanje tog problema županiji su se pridružili gradovi i općine, ali i Ministarstvo poljoprivrede koje će izabrati koordinatora cijelog projekta, a u roku od dva tjedna koordinacijska radna skupina za primjenu propisa iz područja zaštite životinja Međimurske županije izradit će plan aktivnosti kako bi se u akciju krenulo početkom travnja. Napušteni psi u Međimurju, a pogotovo u romskim naseljima, velik su problem s kojim smo se konačno odlučili uhvatiti ukoštac i zbog novog Zakona o zaštiti životinja koji se počeo primjenjivati. Problem ćemo uspješnije, kvalitetnije i učinkovitije riješiti zajedno.“, ističe župan Matija Posavec. Predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman dodaje: „Propisivanje trajne sterilizacije kao načina kontrole razmnožavanja pasa i mačaka nužno je zbog zaštite životinja i ljudi. Važno je da ga lokalne zajednice što prije iskoriste kako bi stale na kraj napuštanju i patnji štenaca, te neodgovornim pojedincima.“ (vecernji.hr)

14.03.2018. Medicinsko udruženje za bolničke jelovnike bez životinjskih namirnica

Tijekom godišnje konferencije AMA održane u Chicagu rečeno je da bi, temeljem brojnih znanstvenih istraživanja, sve bolnice i medicinske ustanove trebale nuditi biljne obroke, ali i ukloniti meso, mliječne proizvode i jaja iz svojih jelovnika. Konferencija se održava svake godine pod organizacijom Američkog medicinskog udruženja, a na njoj nazoče vodeći svjetski liječnici. Neal Barnard, predsjednik Udruge liječnika za odgovornu medicinu (PCRM) izjavio je tijekom konferencije: Biljni obroci trebali bi se nuditi svakom pacijentu u bolnicama. Slanina, kobasice, jaja, šunka, kao i druge vrste prerađenog mesa trebaju se izbaciti.“ Nekoliko liječnika na konferenciji također je potvrdilo: To je upravo ono što je potrebno“, osvrnuvši se na podatke Svjetske zdravstvene organizacije da prerađeno meso uzrokuje rak debelog crijeva i doprinosi razvoju srčanih bolesti. (inourishgently.com)

13.03.2018. Održan 14. sastanak Mreže za zaštitu životinja

10. ožujka 2018. održan je 14. sastanak Mreže za zaštitu životinja na kojemu se skupilo 20 udruga za zaštitu životinja iz raznih krajeva Hrvatske. Teme sastanka bile su provedba Zakona o zaštiti životinja i iskorištavanje dobrih alata od strane jedinica lokalne samouprave kako bi se zaustavili patnja životinja i neodgovornost građana. Na sastanku su potvrđena i tri temeljna načela Mreže za zaštitu životinja: kontrola razmnožavanja životinja kroz trajnu sterilizaciju, udomljavanje pasa i mačaka umjesto kupnje životinja i promocija no kill skloništa vođenih na neprofitnim osnovama. Na sastanku je sudjelovao dr. vet. med. Mislav Kučenjak, viši veterinarski inspektor pri Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede. 

12.03.2018. Zadnji dan za komentar na nacrt zagrebačke Odluke o načinu i uvjetima držanja kućnih ljubimaca

Prijatelji životinja mole sve da ostave svoj komentar na javnom savjetovanju Odluke o načinu i uvjetima držanja kućnih ljubimaca Grada Zagreba, odnosno pohvale propisivanje trajne sterilizacije uz propisane izuzetke kao načina kontrole razmnožavanja. Ovaj hvalevrijedan korak Grada Zagreba treba podršku jer može pomoći spriječiti napuštanje, patnju i smrt brojnih neželjenih pasa i mačaka. Upute za ostavljanje komentara nalaze se OVDJE, više o nužnosti trajne sterilizacije OVDJE, a komentar Prijatelja životinja pročitajte OVDJE. Danas je zadnji dan za ostaviti komentar.

08.03.2018. Pamela Anderson poziva zatvore da poslužuju vegansku prehranu da bi se smanjilo nasilje

Aktivistica za životinjska prava i bivša zvijezda Baywatcha Pamela Anderson, poziva voditelje australijskih zatvora da poslužuju veganske obroke s ciljem smanjenja nasilja u odgojnim ustanovama. Pišući u svojstvu počasnog ravnatelja udruge za prava životinja PETA, Anderson je izjavila: 'Čitala sam vaš plan za rehabilitaciju zatvorenika kroz mentalne vježbe i jogu i željela sam dati prijedlog koji bi mogao dodatno pomoći u smanjenju nasilja, prebacujući se na hranjive veganske obroke u vašoj odgojnoj ustanovi. Ne samo da bi omogućavanje veganske prehrane poštovalo jedan od glavnih načela joge- ahimsa (ne činiti zlo)- na način da se poštede životinjski životi, to bi također moglo pomoći u poboljšanju zdravlja žena u vašem objektu te bi se smanjili dugoročni troškovi zdravstvene zaštite.' Anderson je navela Arizona's Maricopa County Jail kao primjer zatvora koji je uveo obroke bez mesa i rekla da je bilo ekonomske koristi. Napisala je : 'Okružni zatvor u Maricopu prebacio se na vegeterijansku prehranu za svojih 8000 zatvorenika i prijavio uštedu od 273.000 dolara. Godine 2015. otišla sam s predstavnicima PETA SAD-a da poslužujemo ručak zatvorenicima koji su bili impresionirani svježinom i kvalitetom prehrane.' (plantbasednews.org)

05.03.2018. Zagrebačka premijera filma Nevidljive u utorak u 19:30

Prijatelji životinja pozivaju sve zainteresirane da dođu u Art-kino Grič, 6. 3. u 19:30 sati na premijeru HRT-ova dokumentarnog filma Nevidljive. Film je uspješno prikazan u 1. ožujka u osječkom kinu Urania u organizaciji Udruge Pobjede, a Prijatelji životinja pozivaju sve da ga besplatno pogledaju i u Zagrebu. Scenaristica i redateljica filma, Andrea Čakić, objasnila je zašto se film posvećen životinjama zove Nevidljive: 'One su svuda oko nas, samo što ih ne primjećujemo jer su nevidljive, prikrivene. One sada imaju drugi oblik; oblik hrane, odjeće, kozmetike... zato i ne znamo da su tu. One su naše sugrađanke jer žive iza zidova industrijskih farmi na periferiji naših gradova, iza onih visokih zidova, a mi ih nikada ne vidimo jer izlaze samo jednom...', objasnivši dodatno: 'Protagonisti dokumentarca ispričat će nam kako uspijevaju bez konzumiranja životinjskih proizvoda biti vrhunski sportaši, putovati po svijetu, uživati u hrani i svojem životu poštujući tuđi.'

04.03.2018. Horor u Budrovcima: mrtvi magarci i svinje leže u snijegu

Horor snimka magaraca i svinja koji leže mrtvi ili jedva živi na privatnome posjedu u Budrovcima kraj Đakova, proširila se u četvrtak društvenim mrežama i šokirala korisnike. Ista je uznemirila i Antuna Ponoša, autora emisije o životinjama "Kućni ljubimci", koji je odmah reagirao. S obzirom da se u četvrtak navečer stvari nisu odvijale tempom koji se očekivao, a stanje životinja bilo je već izrazito teško, Ponoš se u petak čuo s vlasnikom i ponudio mu da od njega otkupi dva mlada magarca koji su čudom preživjeli noć. Vlasnik je, kaže, pristao na tu opciju, a kasnije mu je ponudio otkup i ostalih svinja. Ponoš je već organizirao prijevoz i pronašao smještaj za životinje. Vlasnik posjeda navodno je u Irskoj, a brigu o istome preuzeo je njegov sin. (jutarnji.hr)

03.03.2018. Kevin Smith razmatra o prelasku na veganstvo nakon infarkta

Slavni glumac i redatelj Kevin Smith izjavio je da razmišlja o prelasku na biljnu prehranu. Smith je tijekom prošlog vikenda doživio srčani udar te je opisao svoj bliski susret sa smrću na Instagramu. „Potpuni stranci večeras su mi spasili život“, rekao je Smith. „Sada je to sve dio moje priče te sam siguran da ću se morati suočiti s nekim promjenama životnog stila (možda je vrijeme da prijeđem na veganstvo).“ Redatelj se osvrnuo na svoju dugu karijeru te je izjavio da je zadovoljan svojim životom, no naglasio je da ne želi umrijeti prije nego što dobije priliku da radi na još jednom nastavku filmova o Jayu i Silent Bobu. Prošle se godine Smith pojavio u videu sa svojom kćeri vegankom, Harley Quinn Smith, u kojem je dvojac kušao vegansku hranu iz restorana Doomie’s Home Cookin’ iz Los Angelesa. Smitha je impresionirao njihov biljni sendvič s veganskom „svinjetinom“ te je rekao: „Ako ovo znači biti vegan, mogao bih se priviknuti na to.“ (vegnews.com)

02.03.2018. Zastupnici traže globalnu zabranu za ispitivanje kozmetike na životinjama

Ispitivanje na životinjama nezakonito je u Europskoj uniji od 2004. za gotove kozmetičke proizvode te od 2009. za sastojke u kozmetici. Postupno je također zabranjeno reklamiranje proizvoda koji sadrže sastojke testirane na životinjama. Međutim, u otprilike 80 posto ostalih zemalja svijeta, ispitivanje kozmetike na životinjama još uvijek je dozvoljeno. U novoj rezoluciji koju je Odbor za zaštitu okoliša usvojio 20. veljače zastupnici pozivaju na globalnu zabranu ispitivanja kozmetičkih proizvoda na životinjama te na zabranu prodaje novoispitanih proizvoda prije 2023. godine. Rezolucija poziva Europsku uniju da bude predvodnik u borbi za globalnu zabranu unutar okvira UN-a te da se stroge zabrane koje imamo postavljene ne ublaže kroz trgovinske pregovore ili pravila Svjetske trgovinske organizacije. Prema istraživanju Eurobarometra iz 2016. 90 posto građana EU-a slaže se da standardi za dobrobit životinja trebaju biti prepoznati svugdje u svijetu, a 89 posto kaže da EU treba učiniti više u promociji razumijevanja važnosti dobrobiti životinja na međunarodnom planu. (davor-skrlec.eu)

01.03.2018. Biljna prehrana bi Ujedinjenom Kraljevstvu uštedjela 7 milijardi dolara

Novo istraživanje koje su proveli istraživači sa Sveučilišta u Ghentu pokazuje da bi Ujedinjeno Kraljevstvo uštedjelo 5,21 milijardu funta (7,35 milijarda dolara) sljedećih dvadeset godina kada bi deset posto populacije prešlo na biljnu prehranu. Istraživači su na brojnim studijima proučavali zdravstvene prednosti biljne ishrane te su otkrili da bi u slučaju da deset posto Britanaca uvrsti hranu na bazi soje u svoju dnevnu prehranu, ekonomska štednja iznosila 7,54 milijarda funta (10,63 milijarda dolara). Voditelj istraživanja Lieven Annemans izjavljuje: Naša istraživanja pokazuju da je povećanje biljne ishrane učinkovito, smanjuje ekonomske troškove poput troškova bolničkog liječenja i liječničke skrbi, ali i vodi do povećanja zdravih godina u ljudskom životu te mogućnosti nastavka aktivnog života.“ Dok znanstvenici i dalje dokazuju da je biljna ishrana optimalna za zdravlje, sve veći broj istraživanja povezuje konzumaciju životinjskih proizvoda s povećanim rizikom za razvoj bolesti poput dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti i određenih vrsta raka. (vegnews.com)

Broj pronađenih vijesti: 23.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2018 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting