Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 18.

30.05.2018. Rimac: Šnicla manje više znači za svijet od vožnje električnog automobila

˝Čista je činjenica da godišnje ubijemo 150 milijardi životinja, da proizvodnja mesa proizvodi više CO2 i štetnih emisija plinova nego sav transport zajedno. Svi automobili, brodovi, avioni, kamioni i motocikli zajedno na svijetu imaju manje emisija štetnih plinova od proizvodnje mesa˝, obrazložio je Rimac, koji ne jede meso upravo zbog tih brojeva. (www.prvi.hr)

28.05.2018. Nezbrinute životinje Hrvatska stavila u zakonske okvire

Utapanje mačića, vezivanje psića lancima, odbacivanja ljubimaca uz cestu trebali bi postati samo dio ružnih navika neodgovornih pojedinaca. Zahvaljujući novom Zakonu o zaštiti životinja na lokalnu razinu vlasti spuštena je obveza provedbe sterilizacije pasa i mačaka, za koju upućeni tvrde da može pomoći u rješavanju problema nekontroliranog razmnožavanja, ali i sve većeg broja napuštenih životinja. Za one koji se ne budu pridržavali zakonske obveze, slijede drastične novčane kazne. (balkans.aljazeera.net)

26.05.2018. Najstariji pas u osječkom azilu, 16-godišnji Petar, napokon ima dom

Ako nas pitate, ovo je vijest tjedna! Najstariji pas u osječkom azilu, 16-godišnji mješanac Petar, nakon što je gotovo čitav život proveo bez svoje obitelji, konačno je udomljen prije par dana. Petra je novi skrbnik našao putem aplikacije Azil Osijek koja je lansirana prije tri mjeseca. Petar je star 16-17 godina, što je u ljudskim godinama 112-119, zbog čega je dobio simpatični nadimak Deda. Deda će tako osim u novom domu, uživati i na poslu, jer ga njegov novi skrbnik može i planira voditi i na posao. ˝Mislim da zadovoljan nije prikladna riječ, možda je bolje reći da sam sretan s njime.˝- kaže o Petru njegov čovjek. (www.telegram.hr)

25.05.2018. Neka vas ne bude frka podržati trajnu sterilizaciju!

Poznate osobe podijelile su tople priče o svojim udomljenim ljubimcima. Džez-rok pjevačica Zdenka Kovačiček, radijska voditeljica Ivana Mišerić i pas Frida, glumica Ana Gruica i pas Ari te glumica i radijska voditeljica Tamara Loos, maca Krpica i pas Kaja glavni su akteri simpatičnog videa kojim žele poručiti građanima da je uvođenje obavezne trajne sterilizacije u hrvatske gradove i općine jedino rješenje problema napuštanja životinja. Veseli filmić daje podršku Mreži za zaštitu životinja, a udruge članice Mreže pozivaju sve da ga ostanu gledati i nakon odjavne špice.

24.05.2018. U Zadru se organizira 1. školska amaterska revija pasa

Da mješanci mogu biti jednako lijepi i dobri kućni ljubimci dokazuju učenici Poljoprivredno, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića iz Zadra koji će prvog lipnja održati prvu školsku amatersku reviju pasa. Uz reviju mješanaca dodjeljivat će se i brojne nagrade. ˝Cilj projekta je podignuti svijest zajednice o brizi, pravima i zaštiti kućnih ljubimaca i napuštenih životinja˝- govori ravnateljica srednje škole Jelena Gulan dodajući kako se na izložbu mogu prijaviti oni psi koji su čipirani, cijepljeni i nemaju rodovnicu. Za neke pse će ovo biti prilika da pronađu svoj sretan dom, a događaj će imati i edukativni dio gdje će svi posjetitelji saznati više o azilu te što napraviti kada pronađu napuštenog psa. (zadarski.slobodnadalmacija.hr) 

23.05.2018. Počela je oralna vakcinacija lisica, pazite na svoje kućne ljubimce

Proljetna kampanja oralne vakcinacije lisica na području cijele Hrvatske (osim jadranskih otoka) krenula je 22. svibnja 2018. godine, obavještava Ministarstvo poljoprivrede. Ministarstvo poljoprivrede, sustavno od 2011. godine provodi oralnu vakcinaciju lisica protiv bjesnoće, a posljednji slučaj bjesnoće u Hrvatskoj je zabilježen 2014. godine, što svjedoči uspješnosti ovakve borbe protiv bjesnoće. U slučaju povoljnih vremenskih uvjeta distribucija mamaka trajat će sedam radnih dana. Iz Ministarstva pozivaju građane da u dane provođenja oralne vakcinacije te 30 dana nakon završetka cijepljenja pse i kućne ljubimce drže pod nadzorom prilikom kretanja javnim površinama i parkovima kako bi se spriječio njihov kontakt sa cjepivom. (www.agroklub.com)

22.05.2018. H&M, Zara, Gap, Topshop i dr. će zabraniti moher do 2020!

Neki od najvećh lanaca modnih trgovina odlučili su prestati prodavati proizvode s moherom nakon saznanja o okrutnosti prema životinjama na farmama u Južnoj Americi. Tamo se na 12 farmi uzgajaju angora koze čija se dlaka koristi za moher-vunu, a opskrbljuje se čak 50% svjetskog tržišta. Video snimke koje je objavila međunarodna organizacija PETA pokazale su zlostavljanje i patnju životinja. Iako još nije sigurno dobavljaju li moher s upravo tih farmi, nekoliko modnih tvrtki je odlučilo preispitati korištenje tog materijala. H&M Grupa (sa svojih 8 modnih brendova) radi na utvrđivanju izvora sirovina za svoje proizvode i najkasnije do 2020. planira odstraniti moher s polica svih svojih 4700 trgovina. Inditex, vlasnik Zare također do 2020. planira prestati s prodajom artikala s moherom u svih svojih 7 modnih brendova. Osim njih, Arcadia Group (8 brendova uključujući Topshop) i Gap Inc. (brendovi Gap, Old Navy, Banana Republic i Athleta) također su se odlučili na prestanak korištenja mohera. (www.washingtonpost.com)

19.05.2018. Ne propustite užitak za nepce na VegeSajmu!

Ponedjeljak 21. svibnja 2018., od 8 do 19 sati, vrijeme je kada vrijedi prošetati se središtem Zagreba. I zagrebački gradonačelnik Milan Bandić posjetit će Sajam u 8 sati. Prošle godine na samome Sajmu pozdravio je velik porast veganstva kao prehrambenog i životnog stila uživajući pritom u veganskom sladoledu: „Biti vegan danas je stil života, odnos prema jelu i tijelu. Stoga, ako volite sebe i zdravlje, postanite vegani.” Štandovi sa sjenicama privlačit će prolaznike raznovrsnom ponudom primamljivih i ukusnih biljnih proizvoda i poticati ih da saznaju više o veganskoj prehrani. Izlagači 7. VegeSajma ujedno će biti i izlagači na ovogodišnjem ZeGeVege festivalu koji će se održati 7. i 8. rujna 2018. na Trgu bana Jelačića.

17.05.2018. Micika i Vlatko Štampar ne žmire!

Mreža za zaštitu životinja, koju čini više od 30 udruga za zaštitu životinja, prošli tjedan objavila je videoteaser s najavom kampanje koju će predstaviti brojne poznate osobe sa svojim četveronožnim članovima obitelji. Svima koje je zaintrigirao videoteaser i koji su se zapitali kakva je to tajna služba s poznatim njuškama, sve će biti jasno kada pogledaju što to Vlatko Štampar i njegova poznata njuškica, Micika, imaju za poručiti građanima. Vlatko u presimpatičnom videu  progovara o prednostima sterilizacije i podsjeća na važnost pomoći životinjama kastracijom kako bi se izbjegli neželjeni štenci i mačići. Svakako pripremite maramice dok gledate video jer biste mogli zaplakati od – smijeha. :)

16.05.2018. Izazov na 7. VegeSajmu!

Dragan Šurlan, trener fitnessa i psiholog, utemeljitelj programa Fitness Bootcamp u Hrvatskoj i jedan od onih čiji su mišići izgrađeni od biljnih bjelančevina i čija snaga dolazi iz suosjećanja, poziva sve da u ponedjeljak 21. svibnja 2018., od 8 do 19 sati na zagrebačkome Trgu bana Jelčića, posjete 7. VegeSajam. Tom prilikom najavljuje i poseban izazov za sve posjetitelje, koji će početi u 17:30 sati: „Želiš li isprobati svoju snagu na VegeSajmu? Nagradit ćemo te. Dvije osobe koje naprave najviše sklekova dobit će poseban fit poklon-paket!” Dođite na VegeSajam i otkrijte kako možete uživati u zdravom, feel-good veganskom lifestyleu i kako svojim navikama pomoći životinjama, sebi i planetu Zemlji. Povedite frenda ili frendicu i isprobajte „suosjećajne sklekove”! Popis izlagača VegeSajma pratite na eventu na Facebooku.

14.05.2018. Radna akcija u čakovečkom skloništu za životinje

Na radnu akciju u čakovečkom skloništu za životinje ˝Prijatelji˝došlo je preko 100 volontera, a došao ih je posjetiti i zahvaliti im se i sam gradonačelnik Čakovca. Ovo je prva u nizu radnih akcija koje su nužna pomoć za proširenje kapaciteta u sklopu akcije pomoći psima u romskim naseljima koju organizira i financira Ministarstvo poljoprivrede. Projekt pomoći psima putem kastracija samo što nije započeo i skloništu je potrebna vaša podrška. Pozivaju se svi zainteresirani da se pridruže i ne propuste iduću radnu akciju! Svi koji žele na bilo koji način pomoći mogu se javiti na adresu info@prijatelji-zivotinja.org.

11.05.2018. Ekološka proizvodnja ili mučenje?

Nakon što je javnost doznala za mršava i izmučena goveda na pašnjacima u okolici Sinja za koje uzgajivač od države dobiva i poticaje te nakon što su reagirali veterinarski inspektori, slučaj je sada dobio sudski epilog. Tvrtka Pilari Opora d.o.o. i njezin direktor Leopold Aljinović nepravomoćno su kažnjeni zbog kršenja Zakona o zaštiti životinja. Prema presudi Prekršajnog suda u Splitu tijekom 2015. godine svojoj stoci nisu osigurali zaštitu od nepovoljnih vremenskih uvjeta, niti hranu što ju propisuju standardi uzgoja životinja u svrhu proizvodnje. Za ovaj slučaj doznalo se još krajem 2015. kada su vlasnici susjednih imanja pozvali inspekciju zgroženi stanjem u kojem je bila Aljinovićeva stoka. Sud je na kraju uzgajivaču izrekao tisuću kuna kazne, dok je njegova tvrtka dobila kaznu od osam tisuća kuna. Kazne su im ublažene jer se inače kreću do 30 do 50 tisuća za tvrtke, te od pet do deset tisuća za odgovorne osobe. (net.hr)

10.05.2018. Radna akcija u skloništu za životinje - Budite naša snaga!

Iz skloništa za životinje „Prijatelji” (Carinski odvojak bb, Čakovec) uputili su poziv za sudjelovanje u radnoj akciji pripremanja skloništa za izgradnju novih dvorišta za pse, koja će se održati u subotu 12. svibnja 2018. u trajanju od 9 do 16 sati. Broje se dani do početka projekta pomoći psima u romskim naseljima Međimurske županije, a pripreme su u tijeku. U velikom projektu koji organizira i financira Ministarstvo poljoprivrede, važan je i rad skloništa za napuštene životinje u Čakovcu. Kako bi se ovaj nužan posao što prije i kvalitetnije odradio potrebno je osigurati najmanje 40 vrijednih volontera koji će rado sudjelovati u oblikovanju ovog povijesnog trenutka. Nakon obavljenih poslova organiziran je veganski ručak za sve sudionike akcije te je to ujedno prilika za druženje i stvaranje lijepih uspomena. Skloništu je potrebna, uz povećanje kapaciteta, i druga vrsta podrške i pomoći. Svi koji žele na bilo koji način pomoći mogu se javiti na adresu info@prijatelji-zivotinja.org.

09.05.2018. Poznate njuške u tajnoj službi

Mreža za zaštitu životinja, koju čini više od 30 udruga za zaštitu životinja, objavila je videoteaser s najavom nove kampanje. Poznate njuške i njihovi ljudski glasnogovornici koji u slobodno vrijeme rade kao glumci, komičari, pjevači, novinari, stilisti i radijski voditelji okupili su se da bi zajedno poslali važnu poruku. O kakvoj je poruci riječ svi će saznati kada dođe vrijeme, a do tada vas poznate mace Micika, Cicko, Rozika, Krpica, Perla i Roza, zajedno s „onima koji im mijenjaju pijesak”, te psi Ari, Frida, Poko, Kaja, Mifi, Vasi i Blanka, zajedno s „onima koji im bacaju lopticu”, pozivaju da pozorno pratite Facebook i web-stranice udruga Mreže za zaštitu životinja. Ono što vam njuške mogu već sada poručiti je to da će kampanjom koja ih je okupila progovarati o tome kako pomoći svim ostalim četveronožnim prijateljima u Hrvatskoj. Uskoro više detalja o svemu!

08.05.2018. Burberry propituje upotrebu krzna od životinja!

Predstavnici ove poznate modne kuće iz Ujedinjenog Kraljevstva izjavili su da u kolekcijama rujna 2017. i veljače 2018. nije bilo korišteno krzno životinja i potvrdili da trenutno razmatraju svoje korištenje takvog krzna. Ova vijest posebno je zanimljiva budući da će idućeg mjeseca parlament Ujedinjenog kraljevstva raspravljati o aktualnom prijedlogu zabrane uvoza krzna od životinja. Peticiju s 425,834 potpisa za zabranu je predao Brian May u suradnji s koalicijom #FurFreeBritain i organizacijom Humane Society. Nagađa se da je Burberry na promišljanje potaknula i Meghan Markle, buduća nova članica kraljevske obitelji koja se protivi korištenju krzna životinja. (www.harpersbazaar.com)

07.05.2018. Održan marš protiv krzna "Fur Free Forever"

5. svibnja u Budimpešti, Beogradu i Sarajevu marširalo je preko 1000 ljudi protiv krzna, a slijede još Sofija i Podgorica. Ovim maršem je obilježen početak intenzivne kampanje na području Jugoistočne Europe, kojom se nastoji "očistiti" regiju od korištenja prirodnog krzna, odnosno zaustaviti masovno ubijanje životinja radi istog. Čak 16 država Europe je do sada donijelo zabranu uzgoja i ubijanja životinja radi krzna, a slijede ih i druge zemlje izvan Europe. Na farmama krzna životinje se drže u sićušnim kavezima, po principu baterijskog uzgoja, gdje provode svoje živote od dolaska na svijet, te zbog neadekvatnih životnih uvjeta nerijetko obolijevaju od raznih bolesti i poremećaja. Na posljetku se ubijaju na najokrutnije načine: lomljenjem vrata, gušenjem plinom, elektrokucijom. Umjetno krzno se proizvodi još od 30-ih godina 20. stoljeća, a njegova perfekcija je dosegla vrhunac u proteklom desetljeću. Velike modne kuće, među kojima su Armani, Gucci i Versace, odbacile su krzno životinja i odlučno rekle ne patnji životinja. (www.furfreeforever.com)

05.05.2018. Ljetna veganska kuharica!

Večernji list svim čitateljima daruje zanimljivu vegansku kuharicu za one koji žele probati nešto novo ili obogatiti svoju prehranu. Ovo je 2. po redu veganska kuharica u izdanju Večernjeg lista, a iz lista se nadaju da neće biti i posljednja. Veganska prehrana sve je popularnija i u svijetu i u Hrvatskoj. Neovisno o tome žele li poboljšati svoje zdravlje, održati željenu tjelesnu težinu, izgledati ljepše i mlađe ili se protive iskorištavanju i ubijanju životinja i zabrinuti su za okoliš, svi se slažu u jednome: raznovrsna veganska prehrana ukusna je i zdrava, ako se pravilno pripremi. Ako želite probati ovu zdravu prehranu ili dodati nove recepte u svoju vegansku kuhinju, Večernji list u ponedjeljak 7. svibnja svim čitateljima donosi vegansku kuharicu na dar.
(www.vecernji.hr)

02.05.2018. Pravomoćna presuda u iznosu od 11.000 kuna zbog zanemarivanja psa

Pas Gogo je jedan od rijetkih pasa u Hrvatskoj zbog kojeg je donesena brza i vrlo ozbiljna presuda zbog zanemarivanja! Gogo je dvogodišnji mješanac bosanskog goniča iz Slavonskog Broda i njegov bivši vlasnik mora platiti 11 tisuća kuna kazne, nakon što je pas otkriven u njegovu dvorištu, posve izgladnjen, zapušten i zatvoren u boksu. Presuda je pravomoćna i donesena na Prekršajnom sudu u Slavonskom Brodu te iako cifra možda ne zvuči golema, kad uzmete u obzir da su ovakve presude u Hrvatskoj gotovo nepostojeće, shvatit ćete da se radi o zaista velikoj pobjedi. Slučaj je riješen iznimno brzo, a u prijašnjim slučajevima ovakve prijave se često nisu uopće niti procesuirale. Zato je ova presuda velika stvar i velika pobjeda za sve. (www.telegram.hr)

Broj pronađenih vijesti: 18.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2018 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting