Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 17.

30.10.2019. Bik Jerry slavi Svjetski dan veganstva!

Već danima javnost se ujedinila u zahtjevu da se poštedi život trenutačno najtraženijeg bjegunca u Hrvatskoj – bika Jerryja koji je prošloga petka pobjegao iz klaonice u Kaštel Starom, a potom još jednom, iz klopke koju su mu postavili kako bi ga uhvatili. Traže ga svi – od policije, lovaca i veterinara do vlasnika i mesara koji ga nije uspio zaklati, a koji obećavaju da će ga, zbog njegove upornosti da izbjegne klanje, pustiti da živi. Povodom Svjetskog dana veganstva 1. studenoga, udruga Prijatelji životinja ističe da se sve životinje koje završavaju zaklane i poslužene na tanjurima jednako boje smrti kao i bik Jerry, jednako su prestravljene i ne žele umrijeti, no većina njih ne uspije pobjeći od noža. Prijatelji životinja obilježit će Svjetski dan veganstva 31. 10. 2019. u 11 sati na zagrebačkome Trgu bana Jelačića dojmljivim performansom s velikim vizualima životinja, porukom da ni bik Jerry ni ostale životinje ne žele završiti u klaonicama i prigodnim štandom gdje će se prolaznici moći počastiti ukusnim veganskim kolačima, dobiti recepte slasnih veganskih jela, pogledati video „60 milijardi života”, potpisati aktualne peticije, saznati sve o dobrobitima veganstva i prijaviti se na Vege izazov.

29.10.2019. Bik Jerry i dalje na slobodi

Već danima traje potjera za bikom koji je pobjegao iz kaštelanske klaonice. Javnost zagovara da se bika "pomiluje" kada ga se ulovi, odnosno da ga se ne ubije. Predsjednik Prijatelja životinja, Luka Oman podsjeća da sve životinje žele živjeti, osjećaju bol, tugu i radost kao i mi, te ne žele završiti u klaonici. Mladi bik star je tek godinu dana, a njegova sudbina, da nije pobjegao, ne bi se razlikovala ni po čemu od sudbine svih drugih bikova koji svoj kratki i mučan život provedu u neprirodnim uvjetima da bi smrt dočekali u klaonici.

28.10.2019. Neregulirana prodaja pasa i mačaka

Dok se hrvatska javnost zgraža zbog nehumane kazne od 18.500,00 kn koju je sud presudio siromašnoj starici koja je prodavala peršin i češnjak bez jasno istaknute cijene i naziva proizvoda, udruga Prijatelji životinja ponovno upozorava na apsurd nekontrolirane prodaje pasa i mačaka. Prijatelji životinja podsjećaju kako Zakon o zaštiti životinja propisuje da svi uzgoji kućnih ljubimaca moraju biti registrirani pri Ministarstvu poljoprivrede, a prodaja životinja mora se odvijati samo pod legalnim i propisanim uvjetima, no uzgoj životinja i njihova prodaja nisu regulirani. (novilist.hr)

25.10.2019. Međunarodni prosvjed za zabranu lova

U subotu 26. 10. 2019. od 11 sati održat će se 2. Međunarodni prosvjed za zabranu lova u organizaciji udruge Oslobođenje životinja. Prosvjedna povorka okupit će se na Strossmayerovu trgu te će se nakon prolaska planiranom rutom središtem grada vratiti do Strossmayerova trga. Provjednicima će se obratiti nekoliko govornika i podijeliti besplatni veganski grah bez jednokratne plastike. Prosvjedom se želi odaslati javnosti snažna poruka da je pucanje po bespomoćnim životinjama, tzv. „lov”, kao i svako drugo namjerno ubijanje i iskorištavanje životinja, potpuno etički i ekološki pogrešno te ga je stoga potrebno što prije zabraniti. (drumtidam.info)

24.10.2019. "Zelena jela za plavo more" u okviru Mjeseca hrvatske knjige

Danas, 24. listopada u 18:30 sati, u okviru Mjeseca hrvatske knjige, predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman predstavit će kuharicu „Zelena jela za plavo more” u Knjižnici Ivane Brlić Mažuranić, Laurenčićeva 8, u Zagrebu. Ova veganska kuharica objavljena je kao plod suradnje Prijatelja životinja s europskom organizacijom za dobrobit životinja Eurogroup for Animals i nakladničkom kućom Dvostruka duga. Ana Mihalić, autorica jela i fotografija, objašnjava kako se svako jelo može prilagoditi onima koji žele konzumirati veganski obrok – vegetarijancima, veganima ili pojedincima koji iz raznih razloga žele trajno ili povremeno izbjegavati životinjske proizvode.

23.10.2019. Joaquin Phoenix u PETA-inoj kampanji za životinje

PETA-ina kampanja za borbu protiv specizma, čije je zaštitno lice poznati glumac Joaquin Phoenix, dobitnik Zlatnog globusa i popularni borac za prava životinja, uskoro će biti vidljiva i na jumbo plakatima diljem Hrvatske. Kampanja ove najpoznatije svjetske organizacije za prava životinja svojom glavnom porukom „Svi smo mi životinje” promiče suosjećajni život temeljen na veganskoj prehrani i poštivanju života svakog bića, bez obzira na vrstu.

22.10.2019. Kalifornija zabranjuje proizvodnju i prodaju krzna

U Kaliforniji će od 2023. godine biti zabranjena proizvodnja i prodaja predmeta od životinjskog krzna. Zakonom, koji je potpisao guverner Gavin Newson, zabranjuje se prodaja i izrada odjeće, cipela i torbi od životinjskog krzna, čime Kalifornija postaje prva američka država koja uvodi takvu zabranu. Kazna za kršenje zakona iznosit će 500 dolara, a u slučaju ponovljenog čina 1000 dolara. Uz spomenuto, Newson je potpisao i zakon kojim se zabranjuje sudjelovanje većine životinja u cirkuskim predstavama. (n1info.com)

21.10.2019. Slovačka zabranila proizvodnju krzna

Slovačka je 15. zemlja u Europi koja je zabranila proizvodnju krzna. Nakon što je peticijom za zabranu krzna prikupljeno više od 76.000 potpisa, Slovačko nacionalno vijeće je većinom od 107 zastupnika od mogućih 150 izglasalo donošenje zakona kojim će zabraniti proizvodnju krzna. Zakon stupa na snagu 2021. godine, a postojećim uzgajivačima je do 2025. godine dano 'razdoblje postupnog ukidanja' tijekom kojeg su se dužni prilagoditi novoj regulativi. (plantbasednews)

17.10.2019. Životinje držane u užasnim uvjetima u njemačkom laboratoriju

Aktivisti za prava životinja iz organizacije Soko Tierschutz u Njemačkoj otkrili su da životinje koje se nalaze u hamburškom laboratoriju za toksikologiju i farmakologiju žive u groznim i nehumanim uvjetima. Aktivist koji je bio na tajnom zadatku svjedočio je šokantnim scenama – jedan bigl je imao cijevi ugurane u grlo kako bi mu nagurali kapsule, psi su bili toliko željni ljudskog kontakta da bi mahali repovima kada bi ih ubijali, neobučeni radnici davali su mačkama i do 13 injekcija dnevno, a majmuni su držani u toliko skučenim kavezima da su razvili kompulzivne sklonosti. Slučaj je prijavljen policiji koja sada vodi istragu. (net.hr)

16.10.2019. Ultramaratonac Dion Leonard dolazi u Zagreb

Ultramaratonac Dion Leonard u svojem je autobiografskom djelu 'U potrazi za Gobi' detaljno opisao utrku azijskom pustinjom tijekom koje je upoznao psa lutalicu, kujicu koju je poslije nazvao Gobi. Dion će s Gobi posjetiti Zagreb 17.-19.10. te će održati promociju knjige, kao i dobrotvornu utrku. Promocija knjige održat će se 17.10. u 19h u prostorijama knjižare Hoću knjigu Megastore u Bogovićevoj 7 u Zagrebu. Nakon toga, u subotu 19. listopada, u parku Maksimir održat će se dobrotvorna utrka Trčimo s Gobi. U utrci koja počinje u 12 sati, mogu sudjelovati svi zainteresirani građani, a posebno su dobrodošli oni sa psima. Predvodit će ih Dion Leonard i njegova kujica Gobi. Kako bi i Zagrepčane potaknuo na udomljavanje, sav prihod od kotizacija za utrku Trčimo s Gobi namijenjen je Skloništu za nezbrinute životinje Grada Zagreba. (tportal.hr)

16.10.2019. Prijatelji životinja obilježili Svjetski dan hrane peticijom i zahtjevom Saboru

Prijatelji životinja su povodom Svjetskog dana hrane uputili Hrvatskom saboru 'Zahtjev za očuvanje planeta' kojim traže da se na sjednici Sabora raspravom i glasovanjem proglasi alarmantno stanje u Republici Hrvatskoj po pitanju aktualnih klimatskih promjena te tako Hrvatsku svrsta na popis od više od 20 zemalja čije su državne vlasti to već učinile. Uz Zahtjev, pokrenuli su Peticiju za proglašenje alarmantnog stanja u vezi s klimatskim promjenama. Cilj Peticije je vladajućima prikazati mišljenje javnosti o potrebi za konkretnim i žurnim mjerama za očuvanje i zaštitu okoliša.

14.10.2019. Obavezno cijepljenje pasa će biti svake druge godine

Ministarstvo poljoprivrede će za dvije godine od Svjetske organizacije za zdravlje životinja zatražiti da Hrvatsku proglasi slobodnom od bjesnoće, što bi već te 2021. godine moglo rezultirati prorjeđivanjem obaveze cijepljenja pasa. Otad bi i u Hrvatskoj mogla biti ukinuta obaveza cijepljenja pasa protiv bjesnoće svake godine te uvedeno rjeđe cijepljenje - svake dvije ili tri godine, ovisno o trajanju imuniteta kojeg za određeno cjepivo garantira njegov proizvođač. Predsjednik udruge Prijatelji životinja i savjetnik ministrice poljoprivrede Luka Oman napominje kako je velik problem u Hrvatskoj oko 20 posto pasa koji nikad nisu “vidjeli” veterinara. S jedne strane, kaže, imamo savjesne skrbnike koji pse cijepe svake godine, dakle i prekomjerno, a s druge one neodgovorne, čiji psi nisu mikročipirani niti cijepljeni. (24sata.hr)

 

10.10.2019. Aktivisti Animal Rebelliona blokirali Smithfield Market

Animal Rebellion, skupina od 400 aktivista za okoliš i prava životinja, blokirala je na 18 sati Smithfield Market, 800 godina staru tržnicu mesa u Londonu. Cilj ove akcije bio je uputiti Vladi zahtjev da do 2025. godine zabrani industriju mesa i mlijeka te potakne državljane na prelazak na biljnu prehranu. Akcija je održana uz prethodno odobrenje City of London Corporationa i obavijest svim zaposlenicima Smithfield Marketa, a da bi se izbjegli prekomjerni ekonomski troškovi malih prodavača. Aktivisti su posebnu pažnju usmjerili na veliko zagađenje ugljikovim dioksidom uzrokovano mesnom i mliječnom industrijom te na deforestaciju i nestanak biljnih i životinjskih vrsta zbog pretjerane okupacije i eksploatacije zemljišta. (bbc.com)

08.10.2019. Znanstvenici traže smanjenje konzumacije mesa i mlijeka

Znanstvenici diljem svijeta potpisali su pismo u kojem zahtijevaju da se smanji količina mesa i mliječnih proizvoda u školama i bolnicama. Smatraju da je smanjenje konzumacije tih proizvoda jedan od značajnih načina na koji se možemo boriti protiv klimatske krize i negativnih posljedica koje proizlaze iz klimatskih promjena. Posebno naglašavaju ulogu koju imaju gradovi ka dostizanju ambicioznih i prijeko potrebnih ciljeva usmjerenih prema smanjenju ispuštanja stakleničkih plinova. (vgn.news)

04.10.2019. Vege piknik na Bundeku

Povodom današnjeg Međunarodnog dana zaštite životinja, u subotu, 5. listopada od 10 do 17 sati udruga Prijatelji životinja poziva sve građane da zajedno provedu vrijeme uz udruge za zaštitu životinja i obilje dobre veganske hrane na Vege pikniku koji će se održati na Bundeku. Koristimo priliku i da s vama podjelimo i neke prijedloge kako se sve može obilježiti Međunarodni dan zaštite životinja.

03.10.2019. Izbor za najmješanca grada Karlovca

Ove subote povodom Međunarodnog dana za zaštitu životinja, Udruga za lokalni razvoj "Turbina promjena" organizira "Izbor za najmješanca grada Karlovca" s ciljem podizanja svijesti o problematici napuštenih životinja i poticanja udomljavanja pasa, a ne kupovine istih. Za sudjelovanje na Izboru za najmješanca grada Karlovca potrebna je kotizacija i to u obliku paketa hrane za pse po vlastitom izboru. Sva prikupljena hrana će se donirati za pse koji su još uvijek u skloništu ili na privremenom smještaju čekaju svoj dom.

01.10.2019. Obilježen Svjetski dan vegetarijanstva

Povodom Svjetskog dana vegetarijanstva, Prijatelji životinja predstavili su neka od slasnih veganskih jela u utorak 1. 10. u 11 sati na zagrebačkome Trgu Petra Preradovića. Također je u tijeku natjecanje u pripremi veganskih jela u kojem može svatko sudjelovati. Pošaljite vaš recept i fotografiju napravljenog jela do 2. 10. na e-mail adresu. S obzirom da se 2. 10. obilježava Svjetski dan životinja s farma izabrat će se najbolje slatko i slano jelo, a sudionici natjecanja koji su ih napravili dobit će cjelodnevno druženje sa spašenim životinjama u utočištu „Plavi križ”, uz osiguran prijevoz i hranu. U Utočištu će ih dočekati veseli štićenici, a pripremat će se roštilj na kojemu će se, uz gljive, sejtan, tofu i povrće, peći i popularni Beyond burgeri. 

Broj pronađenih vijesti: 17.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2019 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting