Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 16.

30.12.2019. Novogodišnja odluka: prelazak na veganstvo

Nova godina izvrsna je prilika da se odlučimo na pozitivan korak koji će nam promijeniti život na bolje. Ako ta odluka bude prelazak na vegansku prehranu, ne samo da će nam osigurati bolje zdravlje, više životnog veselja i vitalnosti, nego ćemo i sudjelovati u zaustavljanju klimatskih promjena, štednji prirodnih resursa i hrane te svakim danom spašavati životinje. Zato u vrijeme razmišljanja o novogodišnjim odlukama, iz udruge Prijatelji životinja stiže prijedlog da svi razmislimo o veganstvu i biljnoj prehrani, da krenemo odmah ili barem se upoznamo sa svim prednostima veganske prehrane i napravimo male korake u pravom smjeru.

29.12.2019. Lovac ubio dva pastirska psa

U četvrtak, 26. prosinca, lovac (21) je puškom upucao dva pastirska psa nakon što su oni navodno napali njegova psa. Ovaj događaj potvrdila je i kninska policija, koja je provela istragu i podigla kaznenu prijavu protiv lovca. Vlasnik ubijenih pasa, Nikola Golomejić kazao je da su psi ubijeni iako nisu napali lovačkog psa. Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 21-godišnjakom. Sumnjiče ga za ubijanje ili mučenje životinja u vlasništvu 31-godišnjaka. Protiv osumnjičenog će Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku biti podnijeta kaznena prijava. Dokaže li mu se krivica, Kazneni zakon za ubijanje ili mučenje životinja predviđa kaznu zatvora do jedne godine. (dnevnik.hr)

27.12.2019. Dosta terora petardi!

Više od 30 000 građana potpisalo je peticiju za zabranu petardi i time poručilo da im je dosta terora. Udruga Prijatelji životinja još jednom je uputila dopis Ministarstvu unutarnjih poslova kako bi se tijekom cijele godine zakonom ponovno uvela zabrana korištenja pirotehničkih sredstava. U dopisu traže hitne izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima kako bi se potpuno zabranila uporaba pirotehničkih sredstava F2 i F3 kategorije tijekom cijele godine, uključujući razdoblje od 27. prosinca do 1. siječnja, kako je nekad i bilo. Posebno naglašavaju apsurdnost dopuštenja uporabe petardi od 27. do 30. prosinca kada se ništa ne slavi. Zatražili su i da ih se uključi u radnu skupinu kada se krene u izmjenu Zakona. Na taj će način moći aktivno doprinijeti njegovoj izmjeni i založiti se za dobrobit svih životinja koje pate i trpe negativne posljedice uporabe pirotehnike.

25.12.2019. MUP podržava zabranu petardi

Udruga Prijatelji životinja dobila je podršku od pet ministarstava: znanosti i obrazovanja, turizma, zdravstva, gospodarstva, poduzetništva i obrta te poljoprivrede za zabranu upotrebe petardi tijekom cijele godine. Tu inicijativu podržava i ključno Ministarstvo unutarnjih poslova. U MUP-u kažu da su zaprimili zahtjeve udruge Prijatelji životinja oko inicijative za zabranu uporabe pirotehničkih sredstava, s naglaskom na potpunu zabranu uporabe petarda te navode da to, sa stajališta sigurnosti i zaštite života i zdravlja ljudi, njihove imovine i životinja, potpuno podržavaju. No poručili su da do kraja 2019. neće biti promjene zakonskih odredaba i da će rješenje biti vidljivo sljedeće godine kada zakon dođe u javno savjetovanje. (vecernji.hr)

23.12.2019. Veganski Božić na velika vrata

Iz Velike Britanije stiže vijest da je prodaja veganskih božićnih jela narasla na rekordnu razinu te da mnogi traže zdravije i etičnije opcije za blagdansku gozbu. Tamošnji najveći trgovački lanci bilježe porast prodaje veganskih proizvoda za 40 %. Navode primjere kako se jedna veganska hrenovka u tijestu proda na svaku četvrtu mesnu verziju istog jela te da će više od dvije od pet obitelji na Božić imati bezmesna jela. U Njemačkoj predviđaju da će ovaj Božić biti najveći ikad što se tiče veganske hrane, a bezmesni asortiman prikladan svima se neprestano širi. Diljem svijeta naglo raste broj ljudi zainteresiranih za veganske proizvode i jela. Kako bi zainteresirali što više ljudi, Prijatelji životinja nude recepte koji će i onima koji misle da ne mogu provesti blagdane bez pečenja, sarme i tradicionalnih kolača dati primamljivi izbor delicija.

19.12.2019. Ne kupujte životinje za Božić, udomite pse i mačke

U predblagdansko vrijeme, u općoj groznici kupovanja, ne smijemo zaboraviti da životinje nisu artikli koje kupujemo kao dar za Božić i koje onda poslije Nove godine, kada shvatimo da traže brigu i odgovornost, završavaju na ulici. Svatko mora imati na umu da su pas ili mačka dugogodišnja obaveza koja traje između 10 i 20 godina, a ne slatka igračka i kratkotrajna zabava za djecu. Stoga apeliramo na sve da nikada ne kupuju životinjei time podržavaju okrutno tržište kućnih ljubimaca. Također, životinje ne bi trebalo poklanjati jer udomljavanje treba biti promišljena odluka koju donosi cijela obitelj. Kada bi svi oni koji žele životinju i imaju uvjeta za njezino držanje odlučili udomiti, ubrzo bi sva skloništa bila prazna, a udruge za zaštitu životinja mogle bi odahnuti od prizora neželjenih pasa i mačaka, umirućih štenaca i teško bolesnih životinja. Posjetite skloništa za napuštene životinje ili mnogobrojne udruge koje zbrinjavanju napuštene životinje te udomite napuštenoga psa ili mačku, a ako nemate uvjete za udomljenje, pomognite napuštenim životinjama traženjem udomitelja, hranom, dekicom ili šetnjom.

18.12.2019. Iskusila je kratko slobodu, sada ju čeka doživotni zatvor

Nekoliko dana nakon bijega iz osječkoga zoološkog vrta, uhvaćena mlada vučica nastavlja svoju doživotnu robiju. Zoološki vrtovi sramota su ljudske civilizacije i zastarjeli koncept zabave s kolekcijama tužnih i eksploatiranih životinja te ih treba potpuno ukinuti. Vučicu čeka nesretna sudbina njezinih supatnika u osječkom i u drugim zoo-vrtovima. Nakon što će ju pariti, njezina djeca bit će neko vrijeme atrakcija za posjetitelje, a kada ona postanu višak zato što ih je previše ili zbog borbi u čoporu, prodat će ih drugim zoološkim vrtovima, cirkusima, pet shopovima, za pokuse ili ih ubiti jer svake godine u europskim zoološkim vrtovima ciljano se ubija tisuće zdravih životinja, dok se njihova prirodna staništa uništavaju. Nesretnu vučicu čekaju cjeloživotni zatvor, stres i psihičke bolesti. Zoološki vrtovi uče nas da je radi isprazne ljudske zabave, upakirane u edukaciju i tobožnju brigu za životinje, prihvatljivo držati životinje u zatočeništvu gdje se dosađuju do ludila, pate u skučenu prostoru, usamljene i daleko od prirodnih staništa. Danas, kada postoje visokorezolucijske kamere i projektori, 3D-animacije i virtualna stvarnost, zatočujemo bića koja ne žive, već životare kao robovi. 

16.12.2019. Vučica pobjegla od doživotne robije

Povodom bijega vučice iz osječkoga zoološkog vrta, udruga Prijatelji životinja istaknula je da su zoološki vrtovi kolekcije tužnih i eksploatiranih životinja te pozvala sve da ih ne posjećuju. „Zoološki vrtovi uče ljude da je radi isprazne ljudske zabave prihvatljivo držati životinje u zatočeništvu gdje se dosađuju do ludila, pate u skučenu prostoru, osamljene i daleko od svojih prirodnih staništa. Danas, kada postoje visokorezolucijske kamere i projektori, 3D-animacije i virtualna stvarnost, držimo zatočena bića koja ne žive, već životare kao robovi. Zoološki vrtovi zaista su sramota ljudske civilizacije”, rekao je Luka Oman, predsjednik Udruge, i dodao da su zootvori primjer isprazne zabave, bez ikakve druge svrhe. Iz Udruge pozivaju građane da pokušaju barem na trenutak zamisliti kako je to kada je nedužno biće, željno slobode, doživotno zatočeno u zoo-vrtu: „Ne bismo li trebali učiti djecu da je vučici prirodno stanište šuma koju trebamo očuvati, da je to divlja životinja koja svakodnevno prolazi kilometre, stvara zajednice i brine se za svoj opstanak, a ne da te ponosne životinje pretvaramo u izludjele zatočenike?” 

14.12.2019. Održan najveći performans za prava životinja u Hrvatskoj

Prevladavajućim crvenim ukrasima na zagrebačkom Adventu u subotu 14. 12. 2019. u 11 sati pridonijela je i udruga Prijatelji životinja. Ona je na Trgu bana Jelačića, povodom Međunarodnog dana prava životinja, okupila 100 aktivista u dosad najvećem performansu za prava životinja u Hrvatskoj! Krvavim rukama i potresnim fotografijama aktivisti su skrenuli pozornost na masovno ubijanje i mučenje životinja koje se događa svakoga dana u industriji mesa, mlijeka, jaja, kože, krzna, vune, lova, ribolova, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji te transportu životinja od farmi do klaonica.

13.12.2019. Najveći performans za prava životinja u Hrvatskoj

Prevladavajućim crvenim ukrasima na zagrebačkom Adventu u subotu 14. 12. 2019. u 11 sati pridonijet će i udruga Prijatelji životinja. Ona će na Trgu bana Jelačića, povodom Međunarodnog dana prava životinja, okupiti više od 50 aktivista u dosad najvećem performansu za prava životinja u Hrvatskoj! Krvavim rukama i potresnim fotografijama aktivisti će skrenuti pozornost na masovno ubijanje i mučenje životinja koje se događa svakoga dana u industriji mesa, mlijeka, jaja, kože, krzna, vune, lova, ribolova, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji te transportu životinja od farmi do klaonica.

12.12.2019. Glumac Joaquin Phoenix proglašen osobom godine

Glumac Joaquin Phoenix nedavno je postao zaštitno lice nove PETA-ine kampanje, a najpoznatija udruga za zaštitu životinja sad ga je i proglasila osobom godine. Osim što neumorno sudjeluje u kampanjama protiv zlostavljanja životinja, u lipnju ove godine Joaquin je u Hollywoodu predvodio i prosvjed povodom Nacionalnog dana prava životinja. Na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu pridružio se veganskom prosvjedu lokalne organizacije za prava životinja, a planetarna slava s kojom živi posljednjih mjeseci nakon uloge koja će mu sasvim sigurno obilježiti život odlučio je iskoristiti kako bi još glasnije govorio o problemima koje smatra gorućima. (24sata.hr)

10.12.2019. Međunarodni dan prava životinja

10. prosinca već više od 20 godina obilježava se Međunarodni dan prava životinja, ciljano na Međunarodni dan ljudskih prava. Udruga Prijatelji životinja podsjeća da ovaj planet dijelimo s drugim životinjskim vrstama koje, jednako kao i ljudi, imaju pravo na život bez iskorištavanja i držanja u ropstvu. Smatraju da je važno uvidjeti povezanost raznih oblika diskriminacije i ukloniti ograde u vlastitoj svijesti. Životinje nisu naša svojina koju možemo koristiti za hranu, odjeću, zabavu ili eksperimentiranje. Pozivamo sve koji žele ponosno stati za prava najpotlačenijih i za bolji odnos čovjeka prema životinjama da ispune prijavnicu za sudjelovanje u dosad najvećem performansu za prava životinja koji će se održati u subotu 14. prosinca 2019. u 11 sati na zagrebačkome Trgu bana Jelačića.

 

09.12.2019. Proizvodnja goveđeg mesa i mlijeka se urušava

Uzgoj životinja za proizvodnju goveđeg mesa te mlijeka je na putu da se uruši do 2030. godine. Tvrdnja je to izvještaja neovisnog RethinkX-a naslovljenog „Drugo pripitomljenje biljaka i životinja, remećenje krava i kolaps industrijskog uzgoja životinja za meso“. Pretpostavlja se da će nove tehnologije zamijeniti dosadašnji način kako se protein proizvodi, time eliminirajuću potrebu za tradicionalnom proizvodnjom. U izvještaju se napominje da smo na vrhu najveće i najbrže promjene u proizvodnji hrane od razdoblja prvog pripitomljenja životinja i biljaka prije 10 000 godina. U RethinkX-u smatraju da će se do 2030. godine broj krava u SAD-u smanjiti za 50 %, a industrija goveđeg mesa i mlijeka biti na rubu bankrota. Slične prognoze predviđaju i za industriju jaja, kože i drugog mesa. (vegnews.com)

06.12.2019. Ubijaju mačke i bacaju ih u more!

U zadnje tri godine otočani Krapnja su otrovali više od 70 mačaka. U jednom trenutku pootrovali su 30 mačaka odjednom te ih bacili među brodove, da plutaju. Problem s mačkama postoji na mnogim otocima zato što nisu zbrinute ni kastrirane, a kako se one na taj način nekontrolirano razmnožavaju nastane problem. Nakon zadnje otrovane mačke, mještani su skupili leš, poslali ga na analizu i pozvali policiju. Pomorska policija već nekoliko dana je u razgovoru s jako puno ljudi i s onima koji su osumnjičeni za to pa se mještani nadaju da će se naći glavni krivac. Policija  je preuzela tijelo i provodi dalje izvide oko utvrđivanja navoda dojave. (rtl.hr)

04.12.2019. Druženje povodom Međunarodnog dana volontera

Povodom Međunarodnog dana volontera koji se obilježava 5. prosinca, udruga Prijatelji životinja organizira druženje volontera, članova i svih zainteresiranih za rad Udruge. Uz toplo varivo, veganske kolače i razgovor o svim mogućnostima volontiranja, u petak 6. prosinca 2019. od 17 sati u prostoru udruge Prijatelji životinja u Jurišićevoj 25 u Zagrebu održat će se i besplatna projekcija nedavno objavljenog dokumentarnog filma „The Game Changers”. Na druženju u udruzi Prijatelji životinja svi zainteresirani moći će dobiti više informacija i o mogućnosti sudjelovanja na velikom performansu koji se planira povodom nadolazećeg Dana prava životinja.

02.12.2019. Suzana i Bruno konačno slobodni!

Medvjedica Suzana, godinama zatočena kod obitelji Bizik u Markovcu Našičkom, konačno je sretna u svojem zauvijek domu – DANCING BEARS PARK Belitsa u Bugarskoj. Nju i medvjeda Brunu, koji je 30 godina patio kod obitelji Rimac u Cerni, ljetos su predstavnici međunarodne organizacije FOUR PAWS najprije prebacili u utočište za medvjede u Kuterevu. Udruga Prijatelji životinja, koja je u stalnom kontaktu s organizacijom FOUR PAWS, navodi da su Suzana i Bruno doživjeli nezamislivo zanemarivanje i zlostavljanje provodeći duge dane u zatočeništvu. Ističu da još tri medvjeda, Bruno i Mrki kod Željka Oreškovića te Ben kod obitelji Milec u Ruščici, čekaju provedbu Zakona o zaštiti životinja koji još od 1. siječnja 2019. zabranjuje držanje medvjeda u privatnim zatočeništvima. Podsjećaju da nam ne trebaju zgražanja turista koji zatiču zatočene medvjede pred gostionicama.

Broj pronađenih vijesti: 16.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2019 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting