Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 21.

29.03.2019. Medvjedić Matija mora dobiti priliku za život

Međunarodna organizacija FOUR PAWS (Četiri šape) uputila je dopis Ministarstvu poljoprivrede u kojemu apelira da Povjerenstvo za gospodarenje smeđim medvjedom donese strategiju za pokušaj puštanja medvjedića u prirodu. „Čak i ako su šanse za uspješno oslobađanje mladunčeta u divljinu prilično male, divlja životinja mora dobiti priliku da živi u divljini”, ističe Carsten Hertwig, voditelj Stručnog centra za medvjede organizacije FOUR PAWS. Dodaje da bi se trebalo odlučivati o smještaju medvjeda u utočište u Kuterevu tek nakon što se isključi mogućnost uspješna povratka u prirodu. S time se slaže i udruga Prijatelji životinja koja je uputila članovima Povjerenstva dopis u kojemu apelira na njih da se žurno zauzmu za mogućnost pokušaja povratka medvjedića u prirodu ili smještanje u utočište. Luka Oman, predsjednik Udruge i posebni savjetnik ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja, kaže: „Hrvatska ima i mjesto za prilagodbu medvjeda prije puštanja u prirodu i utočište za medvjede te je neprihvatljivo da medvjedić ostane trajno u zoološkom vrtu. Jedino kvalitetno rješenje za odraslog medvjeda, kojemu je nužan mnogo veći prostor za kretanje i druge aktivnosti koje omogućuju njegovu dobrobit, život je u prirodi ili u utočištu.”

28.03.2019. Čistoća iz Varaždina čuva i okoliš i životinje

Varaždinska tvrtka Čistoća samoinicijativno se pridružila kampanji "Ljubav se ne kupuje", koju je pokrenula Mreža za zaštitu životinja. Kampanjom se želi potaknuti pražnjenje skloništa i skrenuti pozornost na neprimjerenost i okrutnost trgovine životinjama, koje nisu igračke, već naši životni suputnici. Čistoća d.o.o. – Varaždin je tako odlučila da se njihovi kamioni oslikaju vizualima kampanje, što je iznimno hvalevrijedan primjer. Osim što su odlučili podržati ovu kampanju, djelatnici tvrtke Čistoća d.o.o. – Varaždin žive u skladu s idejom o suživotu sa životinjama, što se može vidjeti kroz njihov „sasvim običan dan na poslu” u kojemu ih dočekaju tri pseća i 20-ak mačjih prijatelja o kojima skrbe u krugu tvrtke.

26.03.2019. 36% Londonaca mijenja meso za biljke

Prema novijoj anketi magazina Time Out London, čak 36% Londonaca smanjuje konzumaciju mesa i konzumira više veganske hrane. Tome pomaže i činjenica da se u Londonu otvara sve više trendy veganskih restorana koji nude alternative tradicionalnim jelima poput ribe s krumpirićima ili pržene piletine - sve u veganskom obliku, a potražnja za takvim jelima neprekidno raste. Ista anketa pokazuje da su 5 % Londonaca vegani, 11 % vegetarijanci, a 20 % smanjuje upotrebu mesa. Mladi građani Londona od 18-27 godina puno su otvoreniji takvom načinu prehrane od onih starijih od 58. Taj trend zrcali globalne podatke da su mlađe generacije više zainteresirane za raznovrsniju prehranu i aktivno smanjenje konzumacije životinjskih proizvoda zbog brige za okoliš, vlastito zdravlje i neetični tretman životinja. London dokazuje da je veganski epicentar, a najveći trgovački lanci u UK nude široku vegansku ponudu uključujući vlastite brendove. (livekindly.co) 

25.03.2019. Kuharica Zelena jela za plavo more

U sklopu kampanje „Poštujmo naše more”, čiji je cilj obrazovati i informirati građane Hrvatske i turiste o poštovanju našeg mora i života u njemu, a koju su smo pokrenuli prošle godine u suradnji s europskom organizacijom za dobrobit životinja Eurogroup for Animals, nakladnička kuća Dvostruka duga objavila je vegansku kuharicu „Zelena jela za plavo more”. Ana Mihalić, autorica jela i fotografija, navodi da nas kuharica želi nadahnuti da mnoga jela jednostavno prilagodimo tako da ne uključuju ribe i ostale stanovnike voda. Kuharica „Zelena jela za plavo more” pokazuje da odabirom gurmanskih veganskih specijaliteta možemo konkretno i učinkovito utjecati na spašavanje života u morima i bolju budućnost za sva živa bića. Kuharica je poslana na više od 850 adresa hotela i restorana diljem Hrvatske, kao i ugostiteljskim školama, a ponuđena je i knjižnicama.

22.03.2019. 3. Marš za životinje bit će još glasniji!

Pripreme za 3. Marš za životinje već naveliko teku. Organizatori Prijatelji životinja i Udruga Pobjede najavljuju da će biti još veći i glasniji od prethodnih. Pozivamo sve kojima je imalo stalo do životinja i protive se njihovom iskorištavanju na bilo koji način da dođu na Marš 13. travnja i pridruže se povorci! O proteklome Maršu za životinje daleko se čulo, što zahvaljujući najvećoj veganskoj zastavi na svijetu, što zbog predivne energije koja je uspjela napuniti srca stotinama okupljenih građana i uliti im nadu za budućnost s manje nasilja. Dođite i prenesite svoje poruke o nužnom suosjećanju i pravednosti za sve stanovnike planeta. Svi su dobrodošli!

21.03.2019. 6.5 milijuna Kanađana smanjuje konzumaciju mesa

Prema studiji Sveučilišta Dalhousie i Sveučilišta Guelph, čak 20 posto kanadske populacije, oko 6.5 milijuna građana aktivno smanjuje konzumaciju ili pak kompletno eliminira meso iz svoje prehrane. Istraživači su željeli otkriti kako Kanađani reagiraju na nove prehrambene smjernice iz 2019, koje smanjuju naglasak s konzumacije mesa i mliječnih proizvoda i potiču konzumaciju biljnih izvora bjelančevina. Otkrili su da se 1.3 milijuna Kanađana identificira kao vegetarijanci, a 466 tisuća kao vegani, što su najveće brojke do sada zabilježene u ovim kategorijama. Većina vegetarijanske populacije su muškarci, dok su većina vegana žene, a većina ljudi iz obje kategorije mlađa je od 39 godina. (vegnews.com)

20.03.2019. Mit out na Meatout!

Prijatelji životinja povodom Svjetskog dana bez mesa 20. ožujka pomažu razbijati predrasude, navodeći 10 najčešćih mitova o mesu i pozivajući da svaki dan bude – dan bez mesa! Početak proljeća poznata je motivacija za pozitivne aktivnosti i promjene u našim životima, pa tako i izvrstan povod za upoznavanje biljne prehrane. „Možemo li biti vegani i teško fizički raditi? Postoji li humano klanje? Je li riba meso? I biljke boli? Ova i slična pitanja provlače se već desetljećima u neuspjelim pokušajima opravdanja konzumacije mesa. Svjetski dan bez mesa 20. ožujka prilika je da ih nazovemo njihovim pravim imenom – mitovima”, poručuje Stjepan Hrastić iz Prijatelja životinja. „Svjetski dan bez mesa počeo se u svijetu obilježavati 20. ožujka prije više od 30 godina, povodom prvog dana proljeća. Krajnje je vrijeme da se napokon riješimo tih razbijenih mitova o mesu, kojima je ‘rok trajanja’ odavno prošao, i činimo dobre stvari za životinje, okoliš i vlastito zdravlje”, dodaje Hrastić. Prijatelji životinja ovim povodom objavljuju najraširenijih 10 mitova o bezmesnoj prehrani te pozivaju sve da barem 20. ožujka skuhaju jelo bez mesa, provedu dan na veganskoj prehrani i/ili započnu 30-dnevni Vege izazov.

19.03.2019. Svih 1700 javnih škola u New Yorku usvojilo bezmesni ponedjeljak

Dana 11. ožujka, gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio i predsjednik gradske četvrti Brooklyna Eric Adams objavili su da će svih 1700 državnih škola u New York Cityju svakog ponedjeljka posluživati bezmesne obroke, a mnoge škole nude i veganske opcije. „Malo smanjivanje količine mesa poboljšat će zdravlje Njujorčana i smanjiti emisije stakleničkih plinova”, kazao je de Blasio. „Bezmesni ponedjeljak širimo na sve javne škole kako bi naš ručak i planet sačuvali zelenim za naraštaje koje dolaze.” Adams je 2017. s de Blasiom surađivao na uvođenju Bezmesnog ponedjeljka u nekoliko škola u njegovoj četvrti. „Prešli smo dug put. Krenuli smo iz petnaest škola u Brooklynu u svaku školu u New Yorku koja je sudjelovala u Bezmesnom ponedjeljku”, rekao je Adams. „To će utjecati na desetke milijuna školskih obroka godišnje i pomaknuti nas prema poboljšanju zdravlja djece i planeta.” Provedba novog jelovnika ponedjeljkom omogućit će 1,1 milijun djece vegetarijanske obroke. (vegnews.com)

18.03.2019. Kina neće testirati kozmetiku na životinjama?

Kina je najavila da neće zahtijevati testiranje na životinjama u gotovim uvezenim kozmetičkim proizvodima, kao i domaćim proizvodima koji su već formulirani. Međunarodna organizacija Cruelty Free Alliance (CFI) pozdravila je ove vijesti kao važan korak naprijed prema završetku testiranja na životinjama u svijetu. U prošlosti je Kina bila poznata po testiranju međunarodnih i domaćih proizvoda čim bi došli na tržište. Iako ovo ne znači da će kompanije moći odmah uvoziti u Kinu, a one koje su to dosada radile biti odmah proglašene cruelty-free, organizacija CFI je oduševljena ovim napretkom. Kina već neko vrijeme pokušava odstupiti od testiranja kozmetike na životinjama, a nedavno je njihov Nacionalni institut za kontrolu hrane i lijekova najavio da razmatra izvedive alternativne metode kozmetičkom testiranju na životinjama, te da im je prioritet razviti i istražiti neokrutne metode. (livekindly.co)

16.03.2019. U švedskom sveučilištu vege meni postao primarni

Odjeli za biologiju i psihologiju švedskog sveučilišta Lund uveli su vegetarijanski meni kao prvi izbor kod cateringa i kod naručivanja jela. Meso se smatra posebnom prehranom. "Mi u odboru smatramo da je to dobar način smanjenja našeg utjecaja na klimu. Jednostavna je promjena, a ima velik utjecaj.", rekao je profesor evolucijske ekologije Tobias Uller, a reakcije su bile pozitivne. Direktor za okoliš Claes Nilen zadovoljan je odlukom dviju institucija. "Smatram to dobrim primjerom", rekao je u izvještaju za medije. (magasinmaltid.se)

15.03.2019. Medvjediću Matiji nije mjesto u zoološkom vrtu

Udruga Prijatelji životinja uputila je dopis Ministarstvu poljoprivrede potaknuta zanimanjem građana za budućnost medvjedića Matije koji je prošli mjesec, nakon što je pronađen nasred ceste bez majke, premješten u zagrebački zoološki vrt. Udruga smatra iznimno važnim da se tijekom boravka u zoološkom vrtu u što većoj mjeri spriječi njegovo pripitomljavanje kroz držanje na rukama, maženje, fotografiranje s njim ili izlaganje posjetiteljima kao atrakcije zoološkoga vrta jer bi zatočeništvo zoološkoga vrta dugoročno bilo najgore rješenje za njega. I stručnjaci za medvjede i građani smatraju da bi se trebalo pokušati osigurati njegovo vraćanje u prirodu, a, ako to neće biti moguće, smještanje u utočište za medvjede u Kuterevu ili u neko inozemno utočište. Za razliku od zoološkoga vrta, utočišta za medvjede mjesta su koja oponašaju njihovo prirodno stanište, u kojima oni mogu imati društvo drugih pripadnika svoje vrste i proživjeti život bez ljudskog uznemiravanja.

14.03.2019. Prosvjed učenika za klimu, 15.3.

Ovog petka, 15.3. s početkom u 12:30 sati na Europskom trgu u Zagrebu, održat će se prosvjed učenika za klimu. 16-godišnja Šveđanka Greta Thunberg prošloga ljeta pokrenula je inicijativu štrajkajući svaki petak ispred parlamenta u Stockholmu kako bi apelirala na zastupnike da učine više u borbi protiv klimatskih promjena. Nije niti slutila koliku će lavinu pokrenuti i da će njezin „štrajk za klimu” prekoračiti granice i stvoriti probleme u 75 drugih država zbog masovnih izlazaka učenika s nastave na prosvjede petkom. Prosvjed u Hrvatskoj organizirala je maturantica Laura Skala i ostali učenici iz inicijative School Strike 4 Climate Croatia. „Plastika, mesna industrija, deforestacija i prenapučenost samo su neke od stotina stvari koje ubijaju Zemlju. Ako se borimo, borimo se do kraja. Vremena nema, ali nas ima. Ljudi su bili opredijeljeni oko raznih stvari, neki se borili za dobro, neki za loše, ali sada više nema vremena za strane. Ako smo ikada trebali stati svi zajedno, ne kao grad, ne kao država, nego kao svijet, to je sada“, izjavila je Laura Skala. Prijatelji životinja pružaju veliku podršku svjetskom pokretu i pridružuju se prosvjednicima, napominjući da je uzgoj životinja za hranu vodeći uzrok klimatskih promjena. Pozivamo na čitanje brošure „Hrana i ekologija”, te na razmišljanje o uklanjanju sa svojih tanjura glavnih razloga globalnog zatopljenja.

13.03.2019. Psi i mačke umiru jer gradovi i općine ne provode zakon

Upozorili smo na činjenicu da preko 300 gradova i općina još uvijek nije uskladilo svoje odluke s novim Zakonom o zaštiti životinja. Neželjeni psi i mačke završavaju na ulici, bolesni, puni rana, ili ubijeni, a ljudi ih napuštaju sa svakim novim leglom. Najveći broj odbačenih životinja završi na skrbi volontera 50 udruga okupljenih u Mreži za zaštitu životinja. Financijski i emocionalno preopterećene, udruge su iscrpljene stalnim priljevom novih pasa i mačaka koji trebaju liječenje i dom. Godinama pozivaju građane da iskoriste programe povoljnijih kastracija, što donosi sigurnost i uštede i skrbnicima pasa i mačaka i lokalnim zajednicama. Nažalost, mnogi i dalje radije napuštaju neželjene životinje. Od svih načina kojima se može regulirati populacija pasa i mačaka, kastracija uistinu jest jedina, najhumanija i najučinkovitija metoda koja izravno rješava uzrok problema. To je prepoznalo više od 150 lokalnih zajednica koje su propisale trajnu sterilizaciju kao kontrolu razmnožavanja pasa i mačaka. Mnoge od njih krenule su i u subvencioniranje tog rutinskog veterinarskog zahvata i već imaju dobre rezultate. Nažalost, velika većina lokalnih zajednica to još nije napravila, a njihova inertnost je neshvatljiva, tim više što primjena ovakve odredbe ne traži resurse, a donosi rezultate i uštedu.

12.03.2019. Zašto se u Manchesteru jede više veganskih jela?

Nogometaš Manchester Uniteda Chris Smalling vegan je oko godinu dana, a kako svjedoči, veganska prehrana daje mu više energije, brže se oporavlja od napora i štiti ga od ozljeda. Krenuo je s izbacivanjem crvenog mesa, što mu je smanjilo upalu tetiva, a otkako je vegan više uopće ne osjeća simptome. Vegan je postao nakon što je shvatio kako je uzgoj životinja za hranu brutalan, nepotreban i štetan za okoliš. Zahvaljujući njegovoj ženi Sam, veganki i modelu, koja je podijelila recepte sa cateringom nogometnog kluba, svi nogometaši češće uživaju u veganskoj hrani i više posežu za njom nakon treninga. Sam se nedavno priključio i PETA-inoj kampanji u kojoj poziva ljude da postanu braniči za životinje. (livekindly.co)

11.03.2019. Veganska pita postala šampion natjecanja u UK

Veganska pita osvojila je prvo mjesto na Britanskim nagradama za najbolju pitu. Ovo je prvi put da je pita bez namirnica životinjskog porijekla osvojila najveće počasti u povijesti ovog natjecanja. Između gotovo 900 prijavljenih, s pobjedničkom pitom od batata, butternut tikve i špinata nagradu je odnijela tvrtka Jon Thorner's Ltd. "Ova pita nije samo za vegane, već za svakoga. Uz ovu nagradu možemo reći da je veganstvo ušlo u mainstream Britanske prehrane.", poručio je predsjednik društva koje dodjeljuje nagrade, Matthew O'Callaghan. (plantbasednews.org)

08.03.2019. Beyond meat razvio vegansko mljeveno meso

Američka veganska kompanija Beyond meat debutirat će ove godine na tržištu s veganskim 'mljevenim mesom'. Ovaj proizvod od proteina graška, mungo graha i riže bit će slične teksture kao životinjski proizvod, i moći će se koristiti u receptima poput 'mesnih' okruglica, tacosa i chilija. "Dugo smo željeli kreirati proizvod koji bi potrošačima omogućio uživanje u benefitima svestrane upotrebe kakvu ima mljeveno meso, istovremeno pružajući benefite veganske hrane na zdravlje, okoliš i dobrobit životinja. Ovaj dodatak našoj obitelji proizvoda kreirali smo imajući na umu upotrebu kvalitetnih sastojaka, izbjegavajući GMO, soju i gluten.", poručio je CEO tvrtke Ethan Brown. (vegnews.com)

07.03.2019. Većina EU građana želi bolje uvjete za piliće brojlere

Postoji velika razlika u mišljenju građana o tome u kakvim uvjetima bi pilići trebali živjeti i realnosti industrijskog uzgoja. Organizacija Eurogroup for Animals provela je anketu u 7 zemalja EU, najvećih proizvođača brojlera, čiji rezultati pokazuju da građani žele bolje životne uvjete za piliće, zahtijevaju bolje zakone o dobrobiti životinja i transparentno označavanje. U EU se svake godine uzgoji 6,5 milijardi brojlera, pilića uzgojenih isključivo za meso. Ti hibridni pilići rastu toliko brzo da im je životni vijek samo 6 tjedana! Za to vrijeme pate od bolesti srca, dišnih problema i hromosti. Uzgojeni u industrijskim uvjetima bez prirodnog svjetla i svježeg zraka, u prenapučenim uvjetima, zahtijevaju velike količine antibiotika kako bi ostali zdravi. Većina građana EU nikada ne vidi nijednog brojlera, jer industrija operira iza zatvorenih vrata. Rezultati ankete na više od 7000 ljudi pokazuju mišljenje da brojleri trebaju biti bolje zaštićeni, da pilići osjećaju bol, da trebaju živjeti bez patnje i imati pristup otvorenom prostoru i čistom okolišu. (eurogroupforanimals.org)

06.03.2019. Peticija za provedbu zabrane testiranja kozmetike na životinjama

Cruelty Free International, vodeća organizacija za ukidanje pokusa na životinjama, pokrenula je peticiju za kozmetiku bez okrutnosti prema životinjama. Cilj peticije je da se Europska agencija za kemikalije (ECHA) zaustavi u prekoračenju zakonskih regulativa. Naime, diljem Europe zabranjena je uporaba životinja za testiranje kozmetike. No informacije koje je otkrila organizacija Cruelty Free International jasno pokazuju da se pravila za ispitivanje kemikalija (uredba REACH) koriste za ispitivanje tvari koje se koriste u kozmetici. Agencija tvrdi da čak može zahtijevati pokuse na životinjama na tvari koje se koriste samo ili uglavnom u kozmetici. Potpišite peticiju kako bi se odmah zaustavilo ovo prekoračenje zakonske zabrane i osigurala provedba zabrane testiranja kozmetike. (crueltyfreeinternational.org)

05.03.2019. Ministarstvo zaštite okoliša: Marjan nije nepristupačan, konji nepotrebni

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike odgovorilo je na dopis udruge Prijatelji životinja vezano uz planirano dovođenje konja za nošenje i izvlačenje drva zaraženih potkornjakom na Marjanu. U svojem odgovoru Ministarstvo iznosi mišljenje „da konfiguracija terena i otvorenost šumskog zemljišta poluotoka Marjan ne iziskuje veće zahvate izvođenja novih traktorskih vlaka za izvlačenje drvne mase, a da teren nije nepristupačan kako bi izvlačenje drvne mase konjima bilo jedino rješenje. Shodno rečenom ovo Ministarstvo napominje da se provođenje šumarskih radova obavlja po pravilima šumarske struke koji su propisani Zakonom o šumama (NN 68/18, 115/18) i podzakonskim aktima koji su u ingerenciji Ministarstva poljoprivrede”. Udruge za zaštitu životinja i većina javnosti također se protive nepotrebnom i nehumanom korištenju konja za težak fizički rad koji može obaviti šumska mehanizacija.

04.03.2019. Baki kazna zbog rakije, a uzgajivači pasa nedodirljivi
Aktualna vijest o kažnjavanju bake koja je pekla rakiju bez dobivene dozvole, sablažnjava osobito kada se usporedi s tržištem prodaje pasa koje je bez kontrole, bez plaćanja ikakva poreza, a radi se o neusporedivo većem obrtanju novaca od rakije. Pritom se radi o živim bićima i posljedice uzgoja izravno pridonose povećanju problema neželjenih životinja i težem zbrinjavanju napuštenih. Pravnica Ivana Lunka iz udruge Prijatelji životinja ističe: „Samo jedno istraživanje koje su prošle godine proveli autori bloga ‘Psi laju, a karavane prolaze’ pokazalo je, promatrajući promet samo u jednom oglasniku, da se na prodaji pasa u Hrvatskoj u samo deset dana okrene novac od nevjerojatnih sedam milijuna kuna, i to bez ikakve kontrole i bez plaćanja poreza. Taj iznos, koji uzgajivači pasa mogu uprihoditi za deset dana, omogućio bi godišnje funkcioniranje nekoliko skloništa za napuštene životinje!” „Unatoč zakonskoj odredbi o obaveznoj registraciji svih uzgajivača, tržište prodaje pasa u Hrvatskoj posluje bez ikakve kontrole i poreza, daleko od inspekcije i kažnjavanja. Da je baka, umjesto pečenja rakije, uzgajala i prodavala pse, uz daleko veću zaradu, nitko ju ništa ne bi niti pitao, a kamoli da bi platila ikakva davanja”, zaključuje Ivana Lunka i dodaje da su Prijatelji životinja u nekoliko navrata upozorili oglasnike da krše Zakon o zaštiti životinja objavljujući oglase za prodaju pasa bez objave mikročipa psa i majke, no oglasnici nastavljaju raditi protuzakonito jer ih inspekcije ne sankcioniraju. 
01.03.2019. Veganski aktivist u utrci za australski parlament

Poznati veganski aktivist James Aspey priključio se utrci za australski parlament, zajedno sa strankom Animal Justice Party (Stranka za Prava Životinja). Aspey, koji želi da svijet bude mirnije mjesto za ljude i životinje, jedan je od 68 kandidata ove stranke, od kojih su svi vegani posvećeni zaštiti životinja. "Politika je važan dio pokreta za prava životinja. Uz individualnu promjenu odozdo, i političke promjene odozgo, možemo ubrzati ukidanje iskorištavanja životinja. Bitka se odigrava na više frontova. Udružimo se zajedno i pobijedimo i ovu." (plantbasednews.org)

Broj pronađenih vijesti: 21.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2019 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting