Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 22.

30.04.2019. Macola krši Zakon, medvjede treba hitno smjestiti u utočište!

Prijatelji životinja ukazuju na prizore tužnih apatičnih medvjeda iza restorana Macola u Korenici, koji su preplavili društvene mreže. Već godinama dobivaju pritužbe građana da se „medvjedi i ostale životinje kod Macole drže u odvratnim uvjetima” i pišu prijave nadležnim institucijama, dok turisti na popularnom portalu TripAdvisor iznose svoje zgražanje i šok što hrvatske vlasti odobravaju mučenje životinja. Medvjedi su na frekventnom mjestu, u prostoru ograđenom žicom, uz prašnjavu cestu, izloženi svim vremenskim uvjetima te patnji i stresu zbog neprirodnog okruženja, buke prometa i navale turista, dosade i nedostatka podražaja, što negativno utječe na kvalitetu njihova života i ugrožava njihovo zdravlje. Vidljivi su stereotipno ponašanje i apatija. Ovo kršenje Zakona događa se zbog osobnih materijalnih interesa Željka Oreškovića i privlačenja gostiju u njegove ugostiteljske objekte. Prijatelji životinja zatražili su od veterinarske inspekcije hitno oduzimanje medvjeda i njihovo smještanje u utočište jer od 1. siječnja 2019. nijedan medvjed više ne smije biti u zatočeništvu privatnih osoba. Naime, Zakon o zaštiti životinja još je 2017. zabranio držanje medvjeda u zatočeništvu, osim u zoološkim vrtovima i skloništima, a za kršenje ove odredbe za fizičke osobe propisana je novčana kazna od 15 do 30 tisuća kuna.

29.04.2019. Podrška (i) od Ministarstva zdravstva za zabranu petardi

Nakon novog zahtjeva kojega smo proslijedili Ministarstvu unutarnjih poslova za hitnu izmjenu Zakona o eksplozivnim tvarima oglasila su se Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo turizma, a potom i Ministarstvo zdravstva te nam dali punu podršku. Iz Ministarstva zdravstva navode kako podržavaju kampanju za zabranu petardi tijekom cijele godine ističući da se svake godine susreću s posljedicama i ozljedama nastalima radi uporabe pirotehničkih sredstava, unatoč brojnim upozorenjima. Ne moramo ni naglašavati kako petarde imaju traumatski učinak na brojne životinje. Nadamo se da će i Ministarstvo unutarnjih poslova dati podršku te se aktivno založiti za zabranu petardi. Ukoliko još niste, peticiju možete potpisati ovdje.

26.04.2019. Berlin otvara prvu vegansku menzu

Berlinski studenti dobili su prvu vegansku menzu pod nazivom "Veggie 2.0". Nova menza otvorena je kako bi se zadovoljile potrebe rastuće veganske populacije studenata. Čak 13.5% studenata u Berlinu identificira se veganima, sudeći prema rezultatima ankete na 14000 osoba. Menza ima 172 unutarnja i 82 vanjska sjedala i očekuje petstotinjak mušterija dnevno. U nju mogu, osim studenata i fakultetskog osoblja, doći i obični građani. Na meniju će se rotirati jela poput domaće tjestenine (napravljene u kantini), curry-ja, povrtnih predjela, salata, juha, deserata i slično. (vegnews.com)

25.04.2019. 99% životinja u SAD-u dolazi iz farmskog uzgoja

Prema izvještaju Sentience instituta (SI), 99% mesa u SAD-u dolazi od životinja iz farmskog uzgoja, unatoč vjerovanju potrošača da kupuju životinjske proizvode iz 'humanih' izvora. Prema vrstama, procjena je da 70.4% krava, 98.3% svinja, 99.8% purica, 98.2% pilića uzgojenih za jaja, i 99.9% pilića uzgajanih za meso dolaze iz masovnog farmskog uzgoja. Procjena je i da se sve riblje uzgajivačnice, prema uvjetima držanja, mogu smatrati tvorničkim farmama, iako su podaci o njima limitirani. SI je do procjenjenih brojki došao na temelju podataka iz 2017., koje je Odjel za poljoprivredu SAD-a izdao ranije ovog mjeseca. (vegnews.com, sentienceinstitute.org)

24.04.2019. Gitarist benda "Queen" poludio za veganskim cipelama

Brian May, poznati glazbenik i gitarist benda "Queen" te dugogodišnji advokat protiv lova, nedavno je izjavio kako više nije mogao opravdati nošenje materijala od kože i istovremeno se zalagati za prava životinja. Kako je izjavio na Instagramu, bilo mu je dosta pokušaja objašnjavanja zašto kao aktivist za životinje nosi kožne cipele. Sam je sebe uvjeravao da mora nastaviti s tradicijom, navikom koju je vukao još od "Live Aid-a", a to je da nosi Nike i Adidas cipele te da su one dio njegovog stila. No nije mogao pronaći objašnjenje. Tako je nabavio par veganskih cipela luksuznog talijanskog brenda Yatay, koji proizvodi cipele od materijala poput kukuruza i reciklirane plastike. "Moja savjest je sada puno čišća. Ne moram se više objašnjavati! Navučen sam, ove nove cipele poslužit će lijepo za ljetnu QAL turneju." Potaknuo je i svoje pratitelje da povećaju unos veganske hrane i proizvoda kako bi smanjili utjecaj na okoliš i životinje. Izjavio je: "Ne moraš biti vegan da bi jeo vegansku hranu, ili kupovao veganske proizvode. No svaki put kada uložiš u nešto vegansko, ulažeš u zdravlje planeta i životinja, uključujući nas samih. I ne moraš tražiti nikakve nove izlike." 

23.04.2019. Zabranimo lagane plastične vrećice!

Udruga Prijatelji životinja već više od desetljeća poziva na zabranu prodaje jednokratnih plastičnih vrećica. Povodom Dana planeta Zemlje, iz Udruge su uputili dopis Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i zatražili da se u Hrvatskoj zabrane lagane plastične vrećice tanje od 50 mikrona, a da se za vrećice tanje od 15 mikrona za početak odredi minimalna cijena od barem dvije kune po vrećici! Kao alternativa laganim plastičnim vrećicama mogu se koristiti platnene torbe, košare i višekratno upotrebljive mrežaste vrećice za voće i povrće. No i za najtanje plastične vrećice postoje višekratne alternative te i te vrećice u konačnici treba zabraniti. Zato Prijatelji životinja pozivaju građane i da općenito smanje kupovinu proizvoda pakiranih u plastiku te da radije kupuju proizvode u rinfuzi i u većim količinama, čime se izravno smanjuje količina materijala utrošenog na pakiranje.

22.04.2019. Na Dan planeta Zemlje posjetite Veganopolis!

22. travnja u cijelome svijetu obilježava se Dan planeta Zemlje. Katastrofalno stanje u kojemu se Zemlja danas nalazi daleko je od održivog – mora i oceani približavaju se točki ekološkog kolapsa zbog ribarstva, uzgoj životinja za hranu odgovoran je za ispuštanje stakleničkih plinova više od cjelokupnog prometa, a proizvodnja mesa, mlijeka i jaja troši i do deset puta više vode nego biljna hrana. Kako pomoći planetu? Posjetite naš projekt Veganopolis na www.veganopolis.net, provedite vrijeme u ovom jedinstvenom održivom gradu, posjetite Vege vodič, uključite se u Vege izazov, zatražite svojeg Vegan Buddyja, provjerite popis vegerestorana i kafića u Hrvatskoj, pročitajte najnoviji blog... Veganopolis svima nudi mogućnosti koje mogu promijeniti ne samo vlastito zdravlje nego i zdravlje planeta.

21.04.2019. Želimo svima suosjećajni Uskrs!

Uskrsni blagdani su vrijeme kada se nemilice troše jaja, a malo tko razmišlja odakle ona dolaze i koju cijenu zbog toga plaćaju životinje, okoliš i, u konačnici, naše zdravlje. Smisao proslave Uskrsa je pobjeda života nad smrću, što je u suprotnosti s praksom da se radi te proslave iskorištava i ubija najveći broj kokoši, pilića, svinja i drugih životinja kako bi se na stolovima našli jaja, šunke i kolači s jajima. Uskrsni blagdani mogu se i trebaju proslaviti bez tradicionalne okrutnosti prema životinjama. Jaja nam nisu nutritivno potrebna u prehrani, a Uskrs se može obilježiti i uz namirnice i jela biljnoga podrijetla. Apeliramo na sve da umjesto kokošjih jaja za bojanje izaberu drvena; da se tijekom blagdana počaste ukusnim veganskim jelima kao što su pečenje od sejtana, francuska salata s biljnom majonezom i pinca bez jaja te da, umjesto kupnje kunića ili pilića kao zabave za djecu, udome napuštenog psa ili mačku.

19.04.2019. Akcija "Brda ljubavi" i u našem uredu

Prijatelji životinja pridružili su se akciji „Brda ljubavi” kroz koju udruga Umjetnost davanja do 10. svibnja planira prikupiti stotinjak paketa raznih prehrambenih namirnica te potrepština za domaćinstvo i osobnu higijenu. Kroz akciju se neće prikupljati novac, već proizvodi. Akcija je zamišljena tako da sa svojim prijateljima ili kolegama s posla kupite neki od proizvoda s popisa u tablici na http://tiny.cc/h88b5y, upišete se svojim punim imenom ili inicijalima i u tablicu dodate koji ste proizvod kupili. Zasad su sabirna mjesta na dvije lokacije u Zagrebu, uključujući naš ured u Jurišićevoj 25, i jedno sabirno mjesto u Čakovcu. Tamo će se skupiti sve prikupljene stvari i organizirati akcija pakiranja i prijevoza do ljudi kojima je pomoć potrebna. 

18.04.2019. Apel ministru: Ottu treba dati priliku za socijalizaciju

Udruga Prijatelji životinja uputila je dopis Tomislavu Tolušiću, ministru poljoprivrede i potpredsjedniku Vlade RH, navodeći da se psu Ottu, koji je nedavno napao petero ljudi, prije provođenja važećeg rješenja o usmrćivanju obavezno treba dati prilika da prođe školovanje i test socijalizacije, što je i prijedlog stručnjaka iz zagrebačkog skloništa u Dumovcu, pod čijim je nadzorom pas trenutačno. Iz Udruge ističu da je Otto žrtva neodgovornih skrbnika koji su doveli u opasnost ljude te da nije ni pravedno ni logično da veterinarska inspekcija kažnjava Otta smrću zato što njegov skrbnik nije proveo mjere koje mu je naložila veterinarska inspekcija. Ukazuju na apsurd da Ottov skrbnik nekažnjeno može nabaviti novoga psa i nastaviti s neodgovornim ponašanjem i ignoriranjem naloženih zakonskih mjera. Predlažu da se ovakve situacije spriječe tako da se aktualnim izmjenama Pravilnika o opasnim psima propiše mjera oduzimanja psa ako skrbnik ignorira donesene mjere te da se kastracija, socijalizacija i test socijalizacije provedu na trošak skrbnika. Nadalje, ako skrbnik nakon prolaska testa socijalizacije ne želi preuzeti psa, potrebno mu je naplatiti i troškove smještaja psa u sklonište do udomljenja. Skrbniku koji odbija provesti mjere treba trajno zabraniti držanje životinja kako ljudski životi i životi drugih životinja ne bi bili iznova dovođeni u opasnost.

17.04.2019. Prijava Grada Vrbovca zbog rezanja stabala s gnijezdima vrana

Na temelju dojava građana Vrbovca o rezanju grana na platanama koje su staništa vrana i nakon neuspješnog pokušaja da se razgovorom s gradonačelnikom grada Vrbovca zastavi rezanje grana na kojima su gnijezda s mladuncima vrana, udruga Prijatelji životinja prijavila je Grad Vrbovec inspekciji zaštite prirode. U prijavi se navodi da i stručnjaci orinitolozi u Hrvatskoj redovito upozoravaju da od travnja do kolovoza vrane polažu jaja i imaju mlade u gnijezdima te se u tom razdoblju vrane ne smiju uznemiravati. Ugroženi su i mladi ptići kojima prijeti smrt jer još nisu dosegli dob za napuštanje gnijezda, a i inače čak oko 50 posto njih ne preživi. Prijatelji životinja traže od inspekcije da spriječi uznemiravanje vrana u vrijeme njihova gniježđenja i razmnožavanja i potencijalnu smrt ptića, a od Grada Vrbovca da se ugleda u Zagreb koji ima oko 10 tisuća vrana i zato se rezidba grana na kojima vrane želi sviti gnijezda provodi najesen i zimi, kada nema gnijezdišta.

16.04.2019. Pomor pčela zbog pesticida?

Agronomski fakultet u Zagrebu priopćio je da pčelari u posljednjih mjesec dana prijavljuju kako u svojim košnicama primjećuju pomor pčela. Kao moguće uzroke navode visoke temperature u veljači, ali i prekomjernu upotrebu pesticida u poljoprivredi. Primjećeno je da su najveće štete nastale u košnicama postavljenima uz polja koja se obrađuju i tretiraju zaštitnim sredstvima. Pčelari navode kako se mnogi poljoprivrednici ne pridržavaju uputa o dopuštenoj količini pesticida, a ako voćke prskaju danju dok ih pčele oprašuju, pčele umiru odmah ili po povratku u košnicu. (jutarnji.hr)

15.04.2019. Veganska zvijezda "Igre prijestolja": ne kupujte haskije

Glumac Jerome Flynn, poznat po ulozi Bronna u "Igri prijestolja", dugogodišnji je vegan, a nedavno je sudjelovao u PETA-inoj kampanji i zamolio ljude da ne kupuju haskije i druge pse. Serija je podigla popularnost vukolikih pasa, što je povećalo razmožavanje i prodaju haskija. Flynn je rekao: "Iako ljudi imaju dobre namjere, kupovina psa iz hira može imati samo loše posljedice. Skloništa diljem svijeta dojavljuju porast broja napuštenih haskija, zato što je kupac, privučen izgledom psa, zaboravio uzeti u obzir vrijeme, strpljenje i novac potreban da brine za životinju kako treba." Poručio je i da ako želimo nabaviti kućnog ljubimca, možemo spasiti život psa tako da ga udomimo iz lokalnog skloništa. (plantbasednews.com)

12.04.2019. Dođite svi na 3. Marš za životinje!

Ove subote, 13. travnja 2019., Prijatelji životinja i Udruga Pobjede organiziraju treći, dosad najveći Marš za životinje! Okupljanje sudionika počinje u 11 sati na Trgu kralja Tomislava, a povorka će se kretati središnjim ulicama Zagreba: kroz Park Josipa Jurja Strossmayera, Zrinjevac, Teslinu ulicu, Masarykovu ulicu, Frankopansku ulicu, Ilicu i Trg bana Jelačića gdje će se u 12:30 sati održati kratki program. Povorka potom nastavlja kroz Jurišićevu ulicu do Trga hrvatskih velikana, nakon čega su svi pozvani na druženje uz jelo i piće. Transparentima sa snažnim porukama, zastavama, šarenim dimnim bakljama, bubnjanjem Zlih bubnjara i glasnim sloganima, sudionici će središtem grada širiti poruku ljubavi za sve stanovnike planeta Zemlje. S obzirom na sudionike koji dolaze organizirano iz brojnih hrvatskih gradova, ali i iz inozemstva, ovaj Marš poprimit će međunarodni karakter. Uz poznate pojedince, Marš za životinje podržalo je više od 50 svjetskih i domaćih organizacija iz SAD-a, Australije, Slovenije, Grčke, Izraela, Kanade, Belgije, Škotske, Njemačke, Italije, Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije, Nizozemske i Francuske. Maršu će se osobno pridružiti Annabella McIntosh, koordinatorica za Istočnu Europu njemačke PETA-e.

11.04.2019. Pas Otto žrtva je neodgovornih skrbnika i ne zaslužuje kaznu

Povodom događaja u utorak poslijepodne, kada je na zagrebačkom Ksaveru pas Otto napao pet i ugrizao četvero ljudi, iz udruge Prijatelji životinja izražavamo žaljenje zbog propusta skrbnika psa i veterinarske inspekcije da se to spriječi i zato donese odluka o usmrćivanju psa. Ističemo da je u slučaju napada psa na ljude ili druge životinje uvijek odgovoran skrbnik psa, a ne životinja. Stoga je nužno sankcionirati osobu odgovornu za ponašanje psa, a ne kazniti psa! Najtužnije je što će Otto platiti životom neodgovornost skrbnika koji su ga puštali bez nadzora i oglušili se na mjere koje im je već ranije propisala veterinarska inspekcija. Također, neshvatljivo je da veterinarska inspekcija nije provjerila poštuju li skrbnici rješenje i propisane mjere, čime se mogao spriječiti napad psa na ljude i smrtni ishod za njega. Nedopustivo je i da zakon dopušta tim istim neodgovornim skrbnicima ponovnu nabavu psa i ponavljanje iste situacije na štetu životinje. Apeliramo po ne znamo koji put da nadležne osobe provode zakon i kontroliraju njegovu provedbu i uvjete držanja životinja te kažnjavaju neodgovorne skrbnike koje samo novčana kazna može spriječiti u bezobzirnom postupanju prema životinjama. Životinje ne smiju biti žrtve ljudskog nemara i loše provedbe zakona! Kao udruga zalagat ćemo se i dalje za provedbu postojećih zakonskih propisa i donošenje novih kako bismo zaštitili pse i ostale životinje od besramnog postupanja njihovih skrbnika te apsurdnih i suludih situacija da „moraju” biti ubijeni, dok se osobama koje su skrivile njihovu smrt dopušta nabava i maltretiranje novih životinja.

10.04.2019. Odbili pružiti veterinarsku skrb životinjama u utočištu

U odvojenim incidentima, u dva američka utočišta za životinje veterinari su odbili pružiti životinjama veterinarsku njegu, i to zbog njihovog stajališta o uzgoju životinja za hranu. Utočište Spring Farm Sanctuary u Minessoti odbile su čak dvije klinike kad im se razbolila krava, jer se nisu slagali s njihovim posterima koji otkrivaju činjenice o rutinskoj praksi odvajanja telića od majki, te su naveli kako tretiraju samo životinje "koje hrane ljude". Srećom, uspjeli su pomoći kravi na drugi način. Sličnu situaciju doživjeli su u utočištu Rancho Compasion u Kaliforniji, kad im je njihova klinika obznanila da više neće liječiti njihove životinje nakon što je vlasnica utočišta objavila članak u novinama na temu uzgoja životinja i specizma. Ovi primjeri govore o licemjerstvu veterinarske struke u Americi i iz njih je jasno da su na strani profita. (vegnews.com)

09.04.2019. Kraljevska obitelj želi dijete hraniti veganski

Princ Harry i Meghan Markle žele podići svoje dijete kao vegana, kako tvrdi izvor iz kraljevske palače. Par se nedavno uselio u novi dom u Windsoru, a prinovu očekuju potkraj mjeseca. Bivša glumica hrani se veganski, a Harry smanjuje unos mesa i povećava unos povrća. No problem bi im mogla uzrokovati kraljica, kojoj se nimalo ne sviđa ideja da dijete odgoje kao vegana. Princ Harry je u protekle dvije godine odbio sudjelovati na lovačkim događanjima kraljevske obitelji, a nedavno je izvješteno i da princ Charles jede više organske hrane i manje mesa kako bi ostao zdrav. (livekindly.co, thesun.co.uk)

08.04.2019. Radionica zdravog življenja u sklopu biciklijade u Dugavama

U subotu 6. travnja u sklopu događanja 'Dugave pedaliraju', predsjednik udruge Prijatelji životinja, Luka Oman, održao je djeci u 'OŠ Frana Galovića' interaktivna predavanja na temu zdravog življenja, upoznavanja s biljnim i održivim proizvodima i njihovim utjecajem na okoliš i životinje. U djece je želio potaknuti kritičko razmišljanje o tome odakle njihova hrana dolazi i prenijeti im drugu stranu priče kako bi mogli donositi vlastite odluke o prehrani, a sve na djeci pristupačan način.

05.04.2019. Bryan Adams veganskoj prehrani pripisuje svoje zdravlje

Poznati kanadski glazbenik Bryan Adams počeo se hraniti veganski još 1989. U 2017. je izjavio kako veganska prehrana jača imunološki sustav te da ne obolijeva otkako je vegan. Prema brojnim studijama, veganska prehrana bazirana na cjelovitim namirnicama može spriječiti početak dijabetesa, raka i drugih bolesti. Glazbenik nije u tome samo zbog zdravlja, jer ljubav prema životinjama gaji od malih nogu. Njegov moto je "Ako voliš životinje, nemoj ih jesti." Bryan povremeno jede i sirovu hranu, za večeru bira salate, a tvrdi kako veganska prehrana pomaže u očuvanju zdrave tjelesne težine. Volio bi da više ljudi njegove dobi zna o važnosti prehrane. (livekindly.co)

04.04.2019. Mesar postao vegan nakon odgledanih "Zemljana"

Brian Kavanagh iz UK nedavno je napustio svoju 15-godišnju karijeru mesara i odlučio se posvetiti onoj u skladu s njegovim novim etičkim uvjerenjima. Počeo je raditi kao mesar sa 16 godina kako bi zadovoljio oca. Sada je sam otac dvoje djece, a na njegovo razmišljanje o prestanku konzumacije životinjskih namirnica utjecala je supruga veganka, ali odluku je donio tek nakon što je odgledao film "Zemljani". "Držao sam to za sebe. Nisam nikome rekao zbog straha da će me ismijavati. Prije sam na to gledao samo kao na komad mesa, no sada vidim životinju umjesto odreska. Bio sam u depresiji, nisam se dobro osjećao i morao sam napustiti posao." Bivši mesar danas radi u veganskoj kompaniji koja proizvodi zamjene za meso, uključujući vegansku slaninu, burgere i kobasice. (vegnews.com)

03.04.2019. Barbarski odnos prema životinjama u luci Raša

Nakon brojnih pritužbi, Europska komisija provela je reviziju u hrvatskoj luci Raša tijekom rujna prošle godine, a 2019. je objavila izvješće o katastrofalnom zlostavljanju životinja koje se brodovima prevoze prema Bliskom istoku i sjevernoj Africi, kao što su objavile organizacije Animals International i Animal Welfare Foundation. Iako je mala luka, Raša je jedna od glavnih europskih izlaznih točaka za izvoz živih životinja. 2017. je u luku prispjelo 2164 kamiona sa živim životinjama, uglavnom govedima, pristiglih iz Mađarske, Hrvatske, Njemačke, Rumunjske, Italije i Češke. Životinje su ukrcane na plovila pod okolnostima koje su im uzrokovale strašnu patnju i stres, uključujući prijevoz pri visokim temperaturama i u neadekvatnim uvjetima, što krši zakone EU. (novilist.hr)

02.04.2019. Radionice izrade transparenata ususret Maršu za životinje

Ususret velikom Maršu za životinje koji za 13. travnja 2019. organiziraju udruga Prijatelji životinja i Udruga Pobjede, svi su pozvani već ovaj tjedan na druženje, zabavu i stvaranje poruka o miru, suosjećanju i ljubavi za sva živa bića. U prostorijama Prijatelja životinja (Jurišićeva 25, Zagreb), u srijedu 3. travnja od 16 sati izrađivat će se transparenti uz dobru atmosferu i upoznavanje s pravima životinja i važnosti reagiranja zbog njihova svakodnevnog zanemarivanja, zlostavljanja i ubijanja. Radionica uz druženje nastavit će se i sljedeća dva dana, 4. i 5. travnja, od 10 do 20 sati. Osim prigode za umjetničko izražavanje, sudionici imaju priliku naučiti više o aktivizmu za prava životinja, snazi i utjecaju pojedinca, položaju životinja u Hrvatskoj i svijetu i drugim temama. Pozvani su i oni koji se ne smatraju darovitima, ali žele pomoći. :-)

Broj pronađenih vijesti: 22.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2019 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting