Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 18.

31.05.2019. Grad Požega sufinancira kastracije pasa i mačaka

„Grad Požega je u suradnji sa strukom na sebe prihvatila vrlo zahtjevan, ali jedini način na koji se problem neželjenih pasa i mačaka može rješavati, a to je sufinanciranjem kastracije. Uz Grad i Veterinarska stanica izašla je u susret korisnicima svojih usluga i doista smo spustili cijene ne samo kastracije i sterilizacije već i čipiranja. Svatko je odgovoran za svog kućnog ljubimca, ne samo dok mu je to lijepo i zgodno već i onda kada treba ispuniti svoje zakonske obveze. Mikročipiranje je jedna od njih. Kao odgovorna jedinica lokalne samouprave, Grad Požega prvi na području Požeško-slavonske županije poduzima ovu mjeru, osigurali smo sredstva za koja se nadamo da će biti dostatna, no bude li potrebe za još novca, osigurat ćemo i to. Pozivamo sve sugrađane da ovo koriste, a Grad Požega će uz provedbu ove akcije ozbiljno krenuti i u provjeru čipiranja. Imamo želje i volje smanjiti broj neželjenih i napuštenih kućnih ljubimaca jer oni nisu zato krivi – krivi su njihovi vlasnici, a mi kao društvo moramo nastupiti, savjesno, sućutno i odgovorno kako to oni i zaslužuju” rekao je gradonačelnik Puljašić.” (slavonski.hr)

30.05.2019. Grad Dubrovnik skrb za napuštene životinje prepušta ''drugoj strani''

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković već je nebrojeno puta najavio gradnju azila na Grabovici. Izjavio je i da će Dubrovnik imati najbolji azil na svijetu. Na prezentaciju velebnog zdanja koje bi trebalo koštati 14 milijuna kuna, Društvo za zaštitu životinja Dubrovnik nije niti pozvano, iako trenutačno umjesto Grada brine za više od 300 pasa i 200 mačaka. Prošao je zakonski rok do kojeg su skloništa trebala biti izgrađena, a Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija još ga nemaju. O napuštenim, bolesnim i ozlijeđenim životinjama i dalje se brinu volonteri koji su tijekom svih ovih godina uštedjeli Gradu silan novac, no gradonačelnik ih naziva „drugom stranom”. (vecernji.hr)

29.05.2019. Izlaganje: Veganstvo i koga se tiče

U sklopu konferencije Filozofsko-znanstveni aspekti veganstva, Luka Oman će održati izlaganje „Veganstvo i koga se tiče” na zagrebačkom Filozofskom fakultetu 29. 5. od 16:30 do 17 sati. Veganstvo je rastući globalni pokret zbog mnogobrojnih razloga koji uključuju etički način prehrane, prava životinja, zdravstvene razloge te ekološku održivost. Bili vegani ili ne, veganstvo nas se sve tiče, a zašto je to tako, nastojat će vam se približiti u ovom izlaganju i ujedno vas potaknuti na razmišljanje. 

27.05.2019. Dođi na 8. VegeSajam!

Pitate se što je zajedničko falafelu, CannaBeeru, namazu od batata, krekerima s konopljom, češnjaku nindži, chia sjemenkama, čipsu od jabuke s tamnom čokoladom i Lily Lolo BB kremi? Osim što su svi proizvodi bez sastojaka životinjskog podrijetla, sve ćete ih moći naći na jednome mjestu, i to u utorak 28. svibnja 2019. od 8 do 20 sati na zagrebačkome Trgu bana Jelačića, na VegeSajmu koji osmu godinu zaredom organizira udruga Prijatelji životinja.

24.05.2019. VegeSajam - ekologija i zdravlje na jednome mjestu

Ne možete se odlučiti između crvenog, žutog, zelenog ili smeđeg burgera? Dvoumite se između kebaba i kebab wrapa ili biste ipak cheeseburger na salati? Dođite u utorak 28. svibnja 2019. od 8 do 20 sati na glavni zagrebački trg i riješite na VegeSajmu dvojbe jer možete isprobati baš sve navedeno bez grižnje savjesti – naime, sastojci su isključivo biljnog podrijetla!

23.05.2019. Pas zavezan i ostavljen da umre od gladi i žeđi

U srijedu je otkriven još jedan slučaj zlostavljanja psa, ovaj put u Slavonskom Brodu. Nesretni pas bio je vezan uz ogradu na način da se ne može osloboditi, na mjestu na kojem ga je gotovo nemoguće uočiti, i umro je u mukama od gladi i žeđi. Tamo je više od dva tjedna jer je već u raspadajućem stanju. Prijatelji životinja pozivaju sve da ne žmire na prizore životinja u nevolji, da ne dopuste da se ovakav užas dogodi ijednoj životinji jer one su bespomoćne i ovise o našem suosjećanju. Prijavite svaki slučaj zanemarivanja životinja kojemu svjedočite prema uputama ovdje. Ako je životinji neposredno ugroženo zdravlje i život, odmah zovite policiju! (vijesti.rtl.hr)

22.05.2019. Prada uvodi politiku bez krzna!

Grupacija Prada, jedna od najvećih svjetskih tvrtki luksuznom robom, objavila je da više neće koristiti životinjsko krzno u svojim dizajnima ili novim proizvodima. Iz udruge Prijatelji životinja ističu da je ovo sjajna vijest za životinje i budućnost mode te pohvaljuju Pradu što se priključila vodećim modnim kućama poput, primjerice, Guccija, Versacea, Armanija, Michaela Korsa, Donne Karan i HUGA BOSSA koji su već donijeli takve odluke. „Ponosni smo što je i u Hrvatskoj zabranjen uzgoj životinja za krzno i što će se grupacija Prada priključiti međunarodnom programu Trgovine bez krzna (Fur Free Retailer) koji provodimo i u Hrvatskoj, a neka od hrvatskih modnih imena koja su partneri programa su: Budoir, Hippy Garden, I-GLE, Image Haddad, Mana moda, Martina Felja, Ivanka moda i drugi”, navode Prijatelji životinja i pozivaju i ostale da se priključe.

20.05.2019. Na plaži pronađen umrli kit želuca punog plastike

Na Siciliji je u petak otkrivena umrla sedmogodišnja ulješura. To je peti takav slučaj u Italiji u posljednjih pet mjeseci, a posljednji se dogodio u ožujku kada je more na Sardiniju izbacilo tijelo ženke kita s nerođenim mladuncem koja je u želucu imala 22 kilograma plastike. Vijest je stigla samo nekoliko dana uoči početka trotjedne misije u kojoj će aktivisti projekta The Blue Dream nadzirati plastično onečišćenje središnjeg dijela Sredozemnog mora. (Index.hr)

15.05.2019. Degustacije, film i druženje povodom Dana otvorenih vrata udruga

Povodom Dana otvorenih vrata udruga, Prijatelji životinja organiziraju bogat i slastan program za sve koje zanima rad jedne od najaktivnijih udruga u Hrvatskoj. U četvrtak 16. 5. 2019. s početkom u 13 sati, ispred zagrebačkog Studentskog centra, svima će ponuditi degustaciju ukusnih veganskih jela, a na štandu Udruge do 20 sati moći će se potpisati peticija za uvođenje opcije veganskih obroka u javne institucije. Već sljedeći dan, 17. 5. 2019. od 17 sati u prostoru Prijatelja životinja u Jurišićevoj 25, kreće projekcija dokumentarca „Live and Let Live” u kojemu se pojavljuju najveća imena pokreta za prava životinja kao što su Peter Singer, Tom Regan, Gary Francione i Melanie Joy, a film istražuje, kroz osobne priče šestero pojedinaca, naš odnos prema životinjama, povijest veganstva i etičke, ekološke i zdravstvene razloge koji potiču ljude na veganstvo. Slijedi ležerno druženje zaslađeno kolačima i palačinkama. 

15.05.2019. Dođite danas na predavanje o veganstvu!

U sklopu Tribine za kulturu i znanost Collegium Hergešić, Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja,  gostovat će 15. svibnja 2019. godine, s početkom u 17,30 sati, na predavanju „VEGANSTVO: zdravo tijelo - bolje društvo” koje će se održati u zagrebačkoj knjižnici Bogdan Ogrizović. Predavanje koje će držati prof. Sandra Spaić bit će popraćeno projekcijama filmova „Od farme do hladnjaka”, „Povezati se” i „Koju promjenu trebamo učiniti?”. Uz Luku Omana, gostovat će i trener fitnessa Mislav Skrepnik i prevoditelj i urednik Darko Imenjak. 

14.05.2019. Računalne simulacije zamijenit će svinje u smrtonosnim pokusima

Dva britanska znanstvenika zaslužna su za izum koji će potencijalno spasiti nebrojene svinje koje se još uvijek koriste u okrutnim pokusima. Računalni program uspješno će proučavati liječenje ozljeda pluća uzrokovanih eksplozijama, što će biti od iznimne koristi za tretman osoba (najčešće s ratnih područja) koje imaju takve ili slične ozlijede. Dosad su se u te svrhe koristile svinje koje su tijekom pokusa umirale od ozljeda, a one koje nisu bile su zaklane. Osim što je računalna simulacija humani pristup, znatno je jeftiniji i anatomski precizniji pa se s radošću očekuje početak njezine primjene. (peta.org.uk)

13.05.2019. Prijevoznici u Francuskoj snimljeni kako udaraju i muče telad

Prema snimkama skrivenih kamera, prijevoznici koji prevoze telad iz Irske u Nizozemsku, muče i tuku mlade životinje, od koji su neke stare samo dva tjedna. Aktivisti su pratili prijevoz više od 5.000 teladi u 23 kamiona za stoku, koje su se prevozile iz Irske do francuskog mjesta Tollevast, gdje su se, prema europskim zakonima, životinje trebale nahraniti i odmoriti. Umjesto toga, na snimci se može vidjeti kako ih prijevoznici udaraju palicama po glavi i tijelu, guraju i vuku za uši dok su one u potpunosti iscrpljene i gladne, a neke i u nemogućnosti kretanja. Mnoge od njih su vidljivo očajnički žedne mlijeka nakon dugog putovanja. Nicola Glen, glasnogovornica organizacije Eyes on Animals smatra da i Nizozemska i Irska trebaju preuzeti odgovornost za zlostavljanje teladi. Francuska policija istražuje prijavljeno nasilje nad životinjama te je navodno uhitila radnika koji na snimci zlostavlja telad. Muškarca, ako će biti optužen, čeka kazna i do dvije godine zatvora. (Index.hr)

10.05.2019. Dođi na 8. VegeSajam!

S radošću najavljujemo 8. VegeSajam! VegeSajam će se, kao najava ovogodišnjeg ZeGeVege festivala, održati u utorak 28. svibnja (8-20 sati) na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. 8. VegeSajam se održava pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba. Posjetite nas na VegeSajmu i provjerite koju finu klopu i proizvode vam spremaju naši izlagači! Naravno, sve je vegansko! 😎👍🌱

09.05.2019. Izumljena plastika koja se može beskonačno reciklirati

U nedavnom izvještaju znanstvenika sa Sveučilišta Berkeley objavljen je razvoj novog materijala sličnog polietilen tereftalatu (PET) uz neke ključne razlike. Autor izvještaja Peter Christensen navodi kako većina danas korištene plastike nije napravljena kako bi mogla biti reciklirana, no istraživači su pronašli novi način za sastavljanje plastike kojim bi se omogućilo njeno recikliranje na molekurarnoj razini. U tom slučaju, velika količina (is)korištene plastike mogla bi biti nebrojeno puta reciklirana čime bi se značajno smanjilo gomilanje otpada na kopnu i morima. (vegnews.com)

08.05.2019. Građani Europe slažu se: Veća prava za životinje su budućnost Europe

U zadnjem izvještaju Europske komisije navodi se da je za građane Europe dobrobit životinja jednako bitna kao sloboda izražavanja te važnija od borbe protiv korupcije! Više od jedne od sedam osoba izjasnilo se da bi ih odluke EU-a koje štite životinje učinile ponosnijima građanima Europe. Kada ih se pitalo koje konkretne akcije bi trebale biti prioritet za „budućnost poljoprivrede, ribarstva i proizvodnje hrane“, dominirali su odgovori poput: očuvanje biološke raznolikosti, promocija organskih farmi i vegetarijanstva, održivo ribarenje, smanjenje transporta živih životinja i općenita dobrobit za životinje. Kandidati za predstojeće europarlamentarne izbore već sada mogu potpisati za podršku kampanje Voteforanimals2019 i time se obvezati da će štititi i boriti se za veća prava životinja tijekom svojeg mandata.

06.05.2019. Sramotno: Nagrađuju vozače koji autom usmrte čaglja

Prema navodima Novog lista, čelnici svih lokalnih jedinica otoka Krka, osim općine Malinska-Dubašnica, usvojili su sporazum o nagrađivanju lovaca s 15 tisuća kuna za svakog odstrijeljenog čaglja. Cilj im je smanjiti broj čagljeva jer kažu da napadaju janjad i ovce. Donesen je i sporazum koji je već stupio na snagu, a po kojemu će se vozačima koji nalete na čaglja isplaćivati „naknade štete“ u visini od 4,5 tisuća kuna. Prijatelji životinja i brojni građani zgroženi su ovakvom nehumanom i skandaloznom odlukom kojom se i vozače „nagrađuje“ ako naletom vozila usmrte čaglja. Navode da čagljevi, kojima su lovci pobili njihov prirodni plijen, samo slijede prirodni nagon za preživljavanjem, zbog čega dolaze blizu ljudi, te da je pogrešno i necivilizirano provoditi ovakvu obuhvatnu akciju ubijanja bez konzultacije sa stručnjacima za divlje životinje i udrugama za zaštitu životinja kojima je jedinima stalo do humanih rješenja u suživotu ljudi i divljih životinja.

03.05.2019. Godinu i pol dana od donošenja Zakona, udruge nezadovoljne

Unatoč tome što je prošlo godinu i pol dana od stupanja na snagu Zakona o zaštiti životinja, udruge članice Mreže za zaštitu životinja upozoravaju da je velik dio tereta zbrinjavanja napuštenih životinja u Hrvatskoj i dalje na njima. To je nedopustivo i dugoročno neodrživo kada se zna da je Zakon lokalnim zajednicama propisao konkretne obaveze poput kontrole mikročipiranja svih pasa i zakonske alate poput propisivanja trajne sterilizacije kao kontrole razmnožavanja pasa i mačaka, što bez posebnih troškova mogu lako ugraditi u svoje gradske/općinske odluke. Donio je i kaznene odredbe za nepoštovanje organiziranja zbrinjavanja napuštenih i ranjenih životinja, što je na snazi još od 2006. I dalje postoje lokalne zajednice koje ne percipiraju napuštanje životinja kao problem koji ih se tiče, odbijaju suradnju i pružanje informacija, dok istodobno udruge za zaštitu životinja na njihovim područjima grcaju pokušavajući spasiti sve napuštene, bolesne i pothranjene životinje, što je zakonska dužnost gradova i općina, a ne udruga. Zakoni trebaju vrijediti jednako na području cijele države, a ne da dugogodišnji dobri primjeri ispaštaju zbog onih koji misle da će se neodgovornost građana zaustaviti bez konkretne kontrole i uvođenja reda te edukacije. 

02.05.2019. Hvala Ministarstvu zbog medvjeda, i Macola želi poštovati Zakon

Udruga Prijatelji životinja zahvalila je Ministarstvu poljoprivrede i veterinarskoj inspekciji što su, prema izjavi u medijima, odlučili da će medvjede kod restorana Macola u Korenici premjestiti u utočište u Kuterevu, čime pokazuju učinkovitost u provođenju Zakona o zaštiti životinja. Osim što na to obavezuje Zakon, smještaj medvjeda u utočište najbolje je rješenje za njih, a ujedno se inozemni i domaći turisti više neće zgražati zbog držanja divljih životinja kao turističke atrakcije uz restoran. Reakcije građana isključivo su pozitivne i svi hvale nadležne institucije koje su odlučile spasiti medvjede, postupiti ispravno i pokazati da neće popustiti pod pritiskom onih koji godinama rade nelegalno i uzimaju životinje iz prirode zbog promocije svojih interesa. Prijatelji životinja naveli su i da im je drago što je sam gospodin Željko Orešković uvidio da treba predati medvjede i izjavio: „Bilo bi mi jako žao kad bi mi oduzeli medvjede. Ali ako mora doći do toga, neka bude tako. Ja poštujem hrvatske zakone te kako nadležne institucije odluče, tako će i biti. Nema druge.” Također, 2017. godine Orešković je izjavio da će pokloniti medvjede: „Želi li se itko brinuti o mojim medvjedima, odmah ću mu ih pokloniti. Ne mogu ih pustiti u divljinu jer su oni odmalena odgajani da budu među ljudima.” Prijatelji životinja naveli su u zahvali i da sada više nema prepreka za provođenje zakonskih mjera i izmještanje medvjeda u utočište u Kuterevu.

Broj pronađenih vijesti: 18.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2019 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting