Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 14.

28.06.2019. Predstavljanje kampanje sa Slavkom Sobinom u subotu 29. 6.

17. godinu zaredom, udruga Prijatelji životinja predstavlja svoju poznatu ljetnu kampanju „Obitelj na more, a pas na ulicu?!”, ove godine pod geslom „Odgovornost kroz sva godišnja doba”. Pozivu Prijatelja životinja odazvali su se popularni glumac Slavko Sobin i njegove udomljene, mikročipirane i kastrirane kujice Buba i Mara koji će ovogodišnju kampanju predstaviti u subotu 29. lipnja 2019. u 10 sati, na zagrebačkome Trgu Petra Preradovića. Kampanji se pridružuju Lia i Jazo s kojima se Slavko također fotografirao kako bi pomogao naći im dom. Jazo je s nepunih godinu dana napušten i bačen preko ograde udruge Rina, a Linu je udruga Rina preuzela na skrb tijekom projekta kastracija pasa u romskim naseljima.

26.06.2019. Slavko Sobin u ljetnoj kampanji "Obitelj na more, a pas na ulicu?"

Ovogodišnju kampanju "Obitelj na more, a pas na ulicu?" podržao je glumac i ovogodišnji pobjednik Plesa sa zvijezdama, Slavko Sobin! Zahvaljujući njegovom silnom angažmanu i pomoći imamo divne vizualne s njegovim curkama, Bubom i Marom.
„Udomio sam dva prekrasna psa koja obožavam i ne mogu zamisliti život bez njih. Pas je dugogodišnja odgovornost, prijatelj do kraja, a ne božićni poklon koji traje do ljeta. Uz ljubav, bez koje nema suživota sa životinjama, ta odgovornost pokazuje se udomljavanjem, mikročipiranjem i kastracijom”, izjavio je Slavko.

24.06.2019. 80% ribolovnih područja u mediteranu je već izlovljeno

Najveća međunarodna organizacija za očuvanje oceana i mora, Oceana, uputila je apel mediteranskim zemljama da zaštite područja važna za opstanak riba. Ujedno je izradila internetsku aplikaciju koja prikazuje sve bitne informacije vezane za riblju populaciju, riblja područja, mrijestilišta i slično. Apel je upućen uoči konferencije MedFish4Ever inicijative o očuvanju resursa Mediterana koja se održala 11. i 12. lipnja u Marakešu. Navedene zemlje su 2017. godine potpisale Malta MedFish4Ever Deklaraciju, regionalni politički sporazum kojim su se obvezale riješiti problem prekomjernog izlovljavanja sa planom za idućih 10 godina. Međutim, dvije godine nakon sporazuma, mnoge mjere još nisu implementirane iako je 80% riblje populacije prekomjerno izlovljeno. (eu.oceana.org.)

19.06.2019. Vrhovni Sud Španjolske zabranio mučenje bikova tijekom festivala

Kao rezultat pritisaka aktivista, Vrhovni Sud Španjolske donio je odluku o zabrani mučenja i ubijanja bikova za vrijeme festivala ‘Toro de la Vega’. Tradicija da muškarci ranjavaju, gađaju kopljima i muče mlade bikove u gradu Castilla y León stara je skoro 500 godina. Ovaj uspjeh posebno je važna prekretnica u kontekstu sve raširenijeg pokreta za prava životinja u Španjolskoj. Sve više ljudi bojkotira takve festivale, a prema istraživanju čak 80% Španjolaca se protivi ovim okrutnim praksama. (epblog.auxx.me)

18.06.2019. Zagreb konačno dobiva groblje za životinje

Danas ujutro je bilo svečano otvorenje prvog groblja za životinje u Zagrebu. Groblje Spomengaj se nalazi u Dumovcu te se prostire na 12.656 metara četvornih, a sadrži zgradu s prijemnim uredom i dvoranom za ispraćaje, krematorij, paviljon za ispraćaje i groblje s mjestima za ukop i polaganje urni. Spomengaj će skrbnicima životinja omogućiti oproštaj od njih, a ujedno omogućiti i njihovo sigurno zbrinjavanje nakon smrti. (zagreb.info)

17.06.2019. Podvodna buka dovodi do izumiranja morskih životinja

Plovidba, bušenje morskog dna radi nafte i plina, podmornice i sonari te podvodna gradnja stvaraju toliku podvodnu buku u oceanima da mnogim morskim sisavcima i ribama onemogućuju normalan život. U Tihom oceanu buka se u zadnjih 40 godina udvostučila svako novo desetljeće što je porast od 1 600%. To mnogim vrstama šteti u tolikoj mjeri da se ne mogu adekvatno hraniti, komunicirati, razmnožavati i općenito živjeti. Plavom kitu se tako doseg komuniciranja i sposobnost navigacije smanjila za drastičnih 90%. Za razliku od plastike i zagađenja mora, ovaj problem prolazi nezapaženo iako brojne organizacije za zaštitu životinja upućuju apel vladama da se krenu suočavati sa ovom prijetnjom za morske organizme. (euractiv.com)

14.06.2019. Akcija "Ljubav se ne kupuje!" na glavnom zagrebačkom trgu

Ove subote, 15. 6. 2019. na zagrebačkome Trgu bana Jelačića od 8 do 15 sati predstavit će se članice Mreže za zaštitu životinja koje će sa sobom dovesti napuštene životinje o kojima brinu i koje čekaju svoje zauvijek udomitelje. Manifestaciji „Ljubav se ne kupuje” podršku je dao i Grad Zagreb, a na događaj doći i gradonačelnik Milan Bandić. Udruge iz Mreže za zaštitu životinja pozivaju građane da ih posjete na Trgu, pogledaju napuštene životinje koje traže svoju obitelj, porazgovaraju s predstavnicima udruga i da uživaju u ugodnom druženju.

13.06.2019. Farma koja je dobavljač za Coca-Colu brutalno zlostavlja telad

Fair Oaks, najveći proizvođač mlijeka u američkoj saveznoj državi Indiani, pod istragom je nakon što su u javnosti izašle snimke kako njihovi zaposlenici brutalno zlostavljaju telad metalnim šipkama, prisilno ih hrane i udaraju te muče na druge načine. Snimke je objavila organizacija za zaštitu životinja Animal Recovery Mission čiji se član tamo zaposlio kako bi tajno snimio odnos zaposlenika prema teladi. Izjavio je da je takvom ponašanju svjedočio od prvog dana otkako je počeo tamo raditi. Navedena farma inače dopušta turističke obilaske zainteresiranoj javnosti te je dobavljač mlijeka i za mliječni brend Fairlife, čija se mlijeka prodaju u Kanadi i SAD-u, a u vlasništvu je tvrtke Coca-Cola. Četvorica zaposlenika u međuvremenu su dobila otkaz. (edition.cnn.com)

12.06.2019. Stručnjaci predviđaju potpuno istrebljenje čovječanstva do kraja 21. st.

Katastrofična predviđanja Međuvladina panela o klimatskim promjenama (IPCC) vjerojatno su prepitoma, upozorava skupina australskih stručnjaka. Prema scenarijima koje razmatraju, čovječanstvu vrlo ozbiljno prijeti potpuno istrebljenje do kraja ovog stoljeća ako cijeli svijet hitno ne shvati ozbiljnost prijetnje. Milijarde izbjeglica, veliki dijelovi Zemlje potpuno nenastanjivi, planetarna nestašica hrane i vode, slom društvenog poretka i potencijalni globalni termonuklearni rat - to su posljedice sadašnje razine brige o okolišu. Pozivaju se na više istraživanja koja su pokazala da znanstvenici često umanjuju značaj najgorih scenarija, da se ne usuđuju uključivati ekstreme u svoja predviđanja te da su sva predviđanja od 1987. do 2007. bila znatno blaža od stvarnog razvoja događaja. Ukratko, stručnjaci su dosad uvijek bili u krivu i uvijek su griješili tako da su predviđali manje posljedice i manje katastrofe. Potrebna je, tvrde autori, masovna mobilizacija kakvu svijet nije vidio od Drugoga svjetskog rata. Cijeli svijet mora skupiti sve svoje resurse i zajedno početi raditi na hitnom prelasku na ekonomiju bez stakleničkih plinova, što se mora odviti u sljedećih deset godina. (jutarnji.hr)

11.06.2019. Cirkus Roncalli koristi hologramske projekcije umjesto životinja

Austrijski cirkus Roncalli s dugotrajnom tradicijom postojanja među prvima je već početkom 90- ih izbacio divlje životinje iz svog programa, a zadržali su samo pripitomljene konje. Nedavno su, osviješteni problemom mučenja i iživljavanja nad životinjama u cirkusu, u potpunosti prestali koristiti životinje za potrebe showa te se okrenuli točkama s akrobatima, klaunovima i umjetnicima na trapezu. Ne želeći izgubiti magiju tradicionalnog cirkusa, odlučili su se na inovativno rješenje i svojim točkama dodali hologramsku "pratnju": od projekcija prekrasnih slonova koji surlama pozdravljaju publiku ili pak zlatne ribice koja pliva arenom, pa sve do letećih balona i hologramskih klauna, ovo su atrakcije koje oživljavaju magiju cirkusa u svom punom sjaju, i to bez mučnih žrtava zlostavljanih životinja. (novilist.hr)

06.06.2019. Akcija "Ljubav se ne kupuje!"

Ljubav se ne kupuje, poznato je oduvijek, a najiskrenija i bezuvjetna ljubav često je ona koju dobivamo od naših dlakavih četveronožnih prijatelja. Bez obzira jeste li ju već našli ili ju tek trebate pronaći, 15. 6. 2019. od 8 do 16 sati navratite na zagrebački Trg bana Jelačića gdje će se predstaviti udruge članice Mreže za zaštitu životinja koje će sa sobom povesti neke od svojih štićenika koji trebaju udomljenje. 

04.06.2019. Spašeno više od 4000 gmazova koji su trebali završiti kao torbe

U međunarodnoj operaciji protiv ilegalne trgovine gmazovima spašeno je više od 4000 životinja – 2703 kornjače, 1059 zmija, 512 guštera i 20 krokodila koji su trebali služiti za proizvodnju novčanika, torbica i drugih modnih dodataka. U operaciji koja je između 12. travnja i 22. svibnja provedena u 22 zemlje, izvedeno je ukupno 12 uhićenja u Italiji i Španjolskoj. Šef Europolovog odjela za ekonomski kriminal Pedro Felicio izjavio je da se trgovina divljim vrstama značajno povećala posljednjih godina pa se svake godine pronađe tisuće gmazova, vrijednosti od više milijuna eura. (jutarnji.hr)

03.06.2019. Dokumentarac "Nevidljive" večeras na HRT1

Ovog ponedjeljka, 3. lipnja na HRT1 u 20.05h ne propustite dokumentarac "Nevidljive". "One su svuda oko nas, samo što ih ne primjećujemo, jer su nevidljive, prikrivene. One sada imaju drugi oblik - oblik hrane, odjeće, kozmetike... Zato i ne znamo da su tu. Protagonisti dokumentarca ispričat će nam kako uspijevaju bez konzumiranja životinjskih proizvoda biti vrhunski sportaši, putovati svijetom, uživati u hrani i svom životu poštujući tuđi, vodeći se mišlju da ne postoji malen i nebitan, već jedan jedini, svima dragocjen život." (hrtprikazuje.hrt.hr)

02.06.2019. Konji u Zagrebu natovareni drvima

Zagrepčani i aktivisti udruge Prijatelji životinja su ove subote na putu od Mihaljevca prema Sljemenu svjedočili zlostavljanju konja. Konji su bili natovareni drvima koje su prenosili Gračanskom cestom. Prijatelji životinja su pozvali policiju, a prijavu će uputiti i Veterinarskoj inspekciji u Državnom inspektoratu. Izvlačenje drva iz šume i nošenje drva za konje je iscrpljujuće i teško te narušava njihovu dobrobit i zdravlje, a radni učinak razmjerno je malen. Pri nošenju i izvlačenju drva iz šuma uobičajene su ozljede, padovi, lomljenja nogu i vratova, pa i smrt konja. (vecernji.hr)

Broj pronađenih vijesti: 14.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2019 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting