Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 11.

29.08.2019. Pozivamo vas na obilježavanje Svjetskog dana biljnih mlijeka

22. kolovoza diljem planeta, pa i u Hrvatskoj, obilježava se Dan biljnih mlijeka (World Plant Milk Day). Tim povodom, 30. 8. 2019. u 11 sati na zagrebačkome Trgu bana Josipa Jelačića, uz degustaciju, Prijatelji životinja organizirat će igru „Pogodi što piješ” kroz koju koje će posjetitelji imati priliku upoznati različite okuse biljnih napitaka te pogađati o kojoj se vrsti radi, a najbolji degustatori dobit će ukusne nagrade. Cilj je educirati o blagodatima biljnih mlijeka, proizvodima i jelima koje je od njih moguće napraviti te, s druge strane, iznijeti informacije o masovnoj eksploataciji životinja u svrhu dobivanja životinjskoga mlijeka i njegovu negativnom učinku na zdravlje i okoliš.

 

26.08.2019. Zapovjedniku DVD Kabal izgorjela kuća i štagalj sa životinjama

U četvrtak, 22.08.2019., oko 10.40 h, je u Farkaševcu došlo do požara prilikom kojeg su izgorjeli štagalj i kuća Kristijana Slunjskog, zapovjednika DVD Kabal, i njegove obitelji. U spomenutoj kući je živjelo četvero djece, otac, majka i svekrva. Ljudskih žrtava nije bilo, no u požaru su poginula dva psa, tri svinje i šest ovaca. Poginule mješanke, Luna i Nera, su bile vezane na lancu, unatoč jasnoj zakonskoj zabrani držanja pasa na lancu. (jutarnji.hr)

22.08.2019. Amazonska prašuma gori rekordnim intenzitetom

Amazonska prašuma, od mnogih prozvana plućima planeta, ovih dana gori ekstremnim intenziteom. U Brazilu je tijekom ove godine zabilježeno 80 posto više požara nego u istom razdoblju 2018. godine. Pola zabilježenih požara je buknulo u amazonskom području, što bi moglo zadati kobni udarac trenutno aktualnoj borbi protiv klimatskih promjena. Brojni okolišni aktivisti smatraju da je za ovakav razvoj događaja odgovoran brazilski predsjednik Jair Bolsonaro koji je tijekom svog mandata smanjio kontrole vezane uz očuvanja okoliša i poticao deforestaciju. (edition.cnn.com)

21.08.2019. Marija Omaljev i Miraj Grbić pozivaju na veganstvo

Bračni par, glumac Miraj Grbić i glumica Marija Omaljev na vizualima jumbo plakata udruge Prijatelji životinja šalju jasan poziv da dijelimo ljubav prema svim živim bićima. „Vegani smo postali prije tri godine. Miraj je jednoga dana rekao: ‘Ja više ne mogu jesti životinje. Ne mogu više tu energiju ubijenog stavljati u sebe.’ Pitala sam ga: ‘To mi super zvuči. Hoćeš li jesti ribu?’ Odgovorio je: ‘Pa i ribe su živa bića.’ To me navelo da razmislim o tome što jedem. Veganstvo mi je na kraju došlo kao neko otvaranje očiju, kao kada pogledaš nešto s jedne strane i cijela percepcija ti se promijeni. Više nikada ne možeš gledati nešto kao prije jer si shvatio kako stvari stoje. Nakon tri godine, oboje smo presretni našim izborom. Zdravlje nam je savršeno, moj takozvani ‘genetski kolesterol’ je nestao, koža mi je čišća i sjajnija, a i Miraju je krvna slika postala savršena. Sigurno je to jedna od najboljih odluka koje smo ikada donijeli.

20.08.2019. 12 000 aktivista marširalo za prava životinja u Londonu

U Londonu se održao ovogodišnji Marš za prava životinja na kojem je sudjelovalo više od 12 000 tisuća aktivista. Broj sudionika Marša za prava životinja u Londonu je svake godine sve veći. Prvom Maršu, održanom 2016. godine, je nazočilo 2000 osoba, prošle godine 10 000, a ove je godine dostignuta brojka od rekordnih 12 000. Popratno održanom Maršu, Animal Rebellion planira dvotjednu blokadu tržnice Smithfield, najveće tržnice mesnih proizvoda u Velikoj Britaniji. Marševi za prava životinja se, uz London, održavaju u još 40 gradova diljem svijeta. (metro.co.uk)

16.08.2019. Animal Rebellion poziva na vegansku revoluciju

Extinction Rebellion je u lipnju 2019. godine dobio novi ogranak. Animal Rebellion je masovni volonterski pokret koji koristi nenasilne metode građanskog neposluha za zaustavljanje životinjske poljoprivrede i ribarske industrije, zaustavljanje izumiranja životinja te minimiziranje rizika klimatskog i društvenog kolapsa. Extinction Rebellion, uključujući Animal Rebellion, planira održati nove dvotjedne prosvjede i gerilske akcije u Londonu i Manchesteru, počevši sa 7. listopadom 2019. Očekuje se da će prosvjedima i akcijama nazočiti više od 10 000 ljudi. (climatechangenews.com)

14.08.2019. Trump ponovno odobrio ubijanje divljih životinja 'cijanidnim bombama'

Cijanidne bombe, službenog naziva M-44, ukopavaju se u zemlju i nalikuju prskalicama za travnjake. Na uređaje se stavljaju mamci da bi divlje životinje, koje farmerima ubijaju stoku, zagrizle i otrovale se. Vlada je prošle godine obustavila upotrebu ovih uređaja nakon što su dječak iz Idaha i njegov pas ozbiljno ozlijeđeni jednim od uređaja. Dječakova obitelj je tužila saveznu vladu za više od 150 000 dolara. Prema službenim podacima, uređajima M-44 je u 2018. godini ubijeno 6579 životinja, među kojima više od 200 koje nisu bile meta, poput rakuna, oposuma, tvorova i jednog medvjeda. (plantbasednews.org)

13.08.2019. Ugroženo više od 100 000 životinjskih vrsti

Više od 9 000 životinjskih vrsta je dodano na Crvenu listu ugroženih vrsti od strane Međunarodne unije za očuvanje prirode. Sada je na popisu više od 100 000 vrsti koje su kategorizirane kao ugrožene po prvi put u povijesti. Kao glavni razlozi navode se ljudske aktivnosti poput lova i ribolova te devastacija prirode koja doprinosi klimatskim promjenama. Ovo je alarmantno upozorenje te ukazuje koliko ljudi diljem svijeta prekomjerno iskorištavaju prirodne resurse te ne mare za očuvanje živog svijeta. (plantbasednews.org)

12.08.2019. Harvardovo sveučilište pokreće program za zaštitu prava životinja

Harvardovo sveučilište je prošli tjedan najavilo novi program namijenjen osposobljavanju studenata koji se žele baviti zaštitom i promicanjem prava životinja. U sklopu ovog programa će se učiti o pitanjima koja se tiču uzgoja životinja, divljih životinja, tema vezanih za klimatske promjene, eksploataciji radnika u poljoprivredi te drugim temama. Cilj programa je pripremiti buduće lidere u području zaštite prava životinja na uspješnu karijeru, utjecajne parnice i vjerodostojnu analizu politika u korist pokreta za zaštitu životinja. (vegnews.com)

09.08.2019. Njemačka predlaže uvođenje poreza na meso
U Njemačkoj je meso do sada bilo relativno jeftino, no to bi se uskoro moglo značajno promijeniti. Političari iz socijaldemokratskog SPD-a i Zelena stranka predlažu uvođenje dodatnog poreza na meso. Tako bi standardna stopa iznosila 19 % umjesto dosadašnjih 7 %. Kao razlog ističu podržavanje dobrobiti životinja i suočavanje sa klimatskim promjenama. Stranka Angele Merkel smatra da bi to mogao biti konstruktivan prijedlog ako bi se „višak“ dobiven tim porezom dao stočarima i ostalim farmerima kako bi im se pomoglo u prenamjeni njihovog tipa proizvodnje. (www.dw.com)
06.08.2019. Flora VTC poručuje da se ljubav ne kupuje

Kampanji "Ljubav se ne kupuje!" se pridružila i virovitička tvrtka „Flora VTC”. Djelatnici tvrtke postavili su vizual na kamion tvrtke koji je u prometu veći dio dana i koji kroz cijeli dan mogu vidjeti građani te ovim putem dobiti poruku da je udomljavanje plemeniti čin koji spašava život životinje, ali i obogaćuje živote udomitelja. Djelatnici Flore VTC surađuju sa Skloništem za životinje Virovitica s kojim su dogovorili informiranje građana o prednostima udomljavanja životinja, umjesto njihove kupnje. Sklonište zbrinjava velik broj napuštenih životinja iz Virovitice i iz okolnih općina i gradova i dosta je opterećeno konstantnim pristizanjem novih napuštenih životinja.

Broj pronađenih vijesti: 11.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2019 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting