Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 11.

31.08.2020. Umrlo 40 delfina kod Port Luisa

Tisuće građana Port Luisa, glavnog grada Mauricijusa, prosvjedovale su zbog smrti najmanje 40 delfina koji su pronađeni mrtvi na obali pored naftne mrlje s japanskog broda MV Wakashio. Prosvjednici su zahtijevali istragu o tome je li smrt delfina uzrokovana naftom koja se prolila s japanskog tankera nakon što se nasukao na koraljni greben. Naftna mrlja potječe s japanskog teretnog borda MV Wakashio koji se nasukao 25. srpnja i tjedan dana poslije počeo ispuštati naftu. Brod je u ponedjeljak potopljen. (index.hr)

28.08.2020. Prijatelji životinja obilježavaju Svjetski dan za ukidanje specizma

Prijatelji životinja pozivaju na obilježavanje Svjetskog dana za ukidanje specizma koji se ove godine obilježava 29. kolovoza. Svi kojima je stalo do toga da se životinjama ne oduzimaju osnovna prava i da prestane diskriminacija na osnovi vrste pozvani su da obilježe ovaj međunarodni dan fotografijama životinja i porukama koje će sami osmisliti i podijeliti na društvenim mrežama uz hashtag #zaukidanjespecizma. Osim aktivnosti na svojoj Facebook-stranici, Prijatelji životinja postavit će na zagrebačkome Trgu bana Jelačića informativni štand na kojemu će se moći saznati kako odabirom veganstva kao načina života spriječiti i potpuno izbjeći specizam, a sve koji se odluče fotografirati s prigodnim vizualima na štandu očekuje zanimljiv poklon.

26.08.2020. Otkazan ZeGeVege festival, organizatori najavljuju iznenađenje

Udruga Prijatelji životinja, organizator popularnog ZeGeVege festivala koji se trebao održati 11. i 12. rujna 2020., izvijestila je da zbog nemogućnosti ispunjavanja protuepidemijskih mjera sa žaljenjem otkazuje ovaj mnogima omiljen dvodnevni festival održivog življenja. Iz Prijatelja životinja najavljuju da će u dane predviđene za ZeGeVege na istome mjestu, zagrebačkom Trgu bana Jelačića, sve zaljubljenike u prava životinja, bogatstvo veganske prehrane, čist planet i zdrav duh i tijelo počastiti iznenađenjem. "Zbog kontinuiranog pogoršanja epidemiološke situacije i nakon konzultiranja sa stožerom civilne zaštite, zaključili smo da je, i uz najbolju volju, fizički nemoguće osigurati poštovanje svih epidemioloških mjera kako bi ZeGeVege bio potpuno siguran za velik broj sudionika koji u dva dana pohrle na glavni zagrebački trg. Stoga smo morali donijeti tešku odluku da se ovogodišnji ZeGeVege festival, nažalost, ipak neće održati”, izjavili su Prijatelji životinja.

25.08.2020. Dvije beluge spašene iz zatočeništva

Dvije beluge uskoro će slobodno plivati u oceanu, prvi put nakon gotovo deset godina. Nakon što su spašeni iz kineskog akvarijuma, kitovi sada žive u utočištu koje je napravljeno na otvorenom moru. Dvanaestogodišnje beluge - nazvani Little Grey i Little White - izvorno su preseljeni iz ruskog istraživačkog centra 2011. Premješteni su u zabavni park Chengfent Ocean World u Šangaju, gdje su izvodili trikove za zabavu. Sea Life Trust, neprofitna organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji koja radi na zaštiti morskih sisavaca u zatočeništvu, spasila je kitove. Dobrotvorna organizacija prevezla je životinje 6000 kilometara do njihovog novog doma u utočište za kitove Beluga, u zaljevu Klettsvik kraj južne obale Islanda. Nakon toliko godina zatočeništva, kitovi se moraju prilagoditi svom novom, prirodnijem okruženju. Arktička voda Islanda također je hladnija od one koju su imali u Kini. Kao rezultat toga, kitovi moraju povećati unos kalorija kako bi dobili veću težinu. Ravnatelj Sea Life Trusta izjavio je da pažljivo prate Little Grey i Little White s timom stručnjaka i veterinarima. Nadaju se da će vrlo brzo biti spremni na povratak u prirodno stanište. (livekindly.co)

20.08.2020. Prijatelji životinja obilježili Svjetski dan biljnih mlijeka

22. kolovoza obilježava se kao Svjetski dan biljnih mlijeka. „Cilj je pozvati građane da povodom ovog dana kušaju nešto novo i saznaju sve o pozitivnom utjecaju biljnih mlijeka, sireva i vrhnja na zdravlje, okoliš i čovjekov odnos prema životinjama”, rekli su iz udruge Prijatelji životinja. Pozvali su sve da s njima obilježe Svjetski dan biljnih mlijeka, a moglo ih se posjetiti u subotu na zagrebačkom glavnom trgu od 11 do 14 sati, gdje su se degustirale razne vrste i verzije biljnih mlijeka i kolača bez sastojaka životinjskog podrijetla. One koji nisu mogli doći pozvali su da u trgovinama pronađu brojne varijacije svima omiljenih biljnih napitaka. Prijatelji životinja su uz svoj štand pripremili i igru za prolaznike u kojoj su svi koji su sudjelovali dobro prošli.

19.08.2020. Grounded Foods predstavlja nove vrste veganskih sireva

Ovog studenog veganski brend Grounded Foods predstavit će svoje prve proizvode veganskih sireva. Grounded Foods je osnovao australski par Veronica Fil i Shaun Quade (nagrađivani kuhar), koji koriste inovativne tehnologije kako bi stvorili realistični veganski sir s hvalevrijednim prehrambenim profilom od lokalnih sastojaka poput cvjetače i konoplje. Tvrtka koristi karfiol  i razne tehnike fermentacije i starenja, zajedno s prirodnim sastojcima kao što su češnjak, senf i luk, kako bi postigli različite okuse sira. Grounded je već razvio 35 vrsti sira, a krenuti će s lansiranjem tri: krem sir od sjemena konoplje, feta sir od sjemenki konoplje i umak od sira.

17.08.2020. Baza podataka za istraživačke tehnologije bez životinja

Njemačka organizacija Liječnici protiv pokusa na životinjama (DAAE) na www.nat-database.org pokrenula besplatnu bazu podataka o tehnologijama koje ne koriste životinje. NAT baza podataka daje uvid u istraživačke tehnologije bez životinja iz svih dijelova svijeta, sadrži dosad 250 unosa o metodama bez korištenja životinja i stalno će se ažurirati. Pretraživati se mogu istraživačka područja kao što su onkologija, toksikologija ili razvoj lijekova ili pak istraživački modeli, npr. tzv. organ-na-čipu, 3D biotisak ili računalni modeli. Razvijale su je dr. Tamara Zietek, znanstvena koordinatorica DAAE-a i voditeljica IT odjela Julia Preller. „Mnogi još uvijek misle da su pokusi na životinjama pouzdani i nužni. To, međutim, nije istina i moramo uvjeriti znanstvenike, zakonodavce i političare u prednosti istraživanja bez životinja u odnosu na pokuse na životinjama. Da bi se postigao pomak prema istraživanju bez životinja, izuzetno je važno podržati inovativne metode bez korištenja životinja”, izjavila je dr. Zietek. 

13.08.2020. Four paws raskinula suradnju s Ministarstvom poljoprivrede

Početkom 2020. Ministarstvo poljoprivrede, suprotno mišljenjima stručnjaka za medvjede i pravno obavezujućem Memorandumu Sporazuma o suradnji koji je potpisalo 2018. s organizacijom za dobrobit životinja FOUR PAWS, izdalo je rješenja za zoološki vrt ugostitelju Željku Oreškoviću Macoli i obitelji Bizik u Markovcu Našičkom. Organizacija FOUR PAWS je stoga, ogorčena (ne)postupanjima veterinarske inspekcije i Ministarstva, u srpnju prekinula suradnju s Ministarstvom poljoprivrede. Prema tom dokumentu jedina obaveza Ministarstva je bila provedba Zakona i zapljena nezakonito držanih medvjeda u privatnom zatočeništvu, dok je organizacija FOUR PAWS u cijelosti snosila troškove liječenja i prijevoza medvjeda te njihov smještaj u licencirana utočišta i centre za rehabilitaciju medvjeda u Hrvatskoj i inozemstvu.

10.08.2020. ZeGeVege 2020. održat će se 11. i 12. rujna

Izvrstan provod, puno dobre klope, veganskih proizvoda i mnoštvo zanimljivosti na ZeGeVege festivalu očekuje se po 13. put na zagrebačkome Trgu bana Jelačića, a ove godine održat će se 11. i 12. rujna (u petak od 8 do 21 sat i subotu od 8 do 20 sati). Mnogi su s nestrpljenjem iščekivali najavu ovogodišnje Veganmanije, a s njom i restorane, štandove, degustacije, promotivne prodaje te predavanja i radionice. Pozivamo vas da raširite dobru vijest i ne propustite dugoočekivanu pozitivnu atmosferu odličnog ZeGeVege festivala.

06.08.2020. Pokrenut Super Izazov 22

Udruga Prijatelji životinja, koja već godinama vodi odlično prihvaćen Vege izazov, poziva sve da se pridruže novoj omiljenoj inicijativi u Hrvatskoj! „Ako želite iskušati veganstvo na 22 dana s grupom ljudi baš poput vas, treba vam pozitivno i podržavajuće okruženje, pitate se što jesti prije vježbanja, kako dobiti dovoljno željeza ili bjelančevina ili kako veganska prehrana pozitivno utječe na vaše zdravlje, onda je Super Izazov 22 upravo ono što tražite”, poručuju iz osječke Udruge Pobjede koja je osmislila hrvatsku verziju popularnog međunarodnog veganskog izazova Challenge 22 na koji se svi mogu prijaviti putem prijavnice na www.superizazov22.com.

03.08.2020. Pobjegla zmija? Ne bi niti trebala biti kućni ljubimac!

Na nedavni slučaj bijega kraljevskog pitona iz dvorišta obiteljske kuće reagirala je udruga Prijatelji životinja ukazujući da u Hrvatskoj nema jasne zakonske regulative uvjeta držanja zmija ili bilo kojih drugih egzotičnih životinja za kućne ljubimce, što je loše za životinje, ljude i okoliš. „To znači da je u praksi sve to prepušteno osobi koja kupi tu životinju, a to je nedopustivo i rezultira upravo ovakvim situacijama gdje takve životinje, zbog neodgovornosti skrbnika, pobjegnu i, ako ih ne nađu, prepuštene su umiranju jer ne mogu preživjeti u prirodi”, upozoravaju Prijatelji životinja. Navode da Zakon o zaštiti životinja definira kućne ljubimce vrlo općenito, a u svojim odredbama prvenstveno govori o psima i mačkama: „Zakon jedino određuje da uvjete i način držanja kućnih ljubimaca propisuju općim aktima predstavnička tijela gradova i općina koja bi trebala detaljno navesti uvjete držanja za svaku vrstu koja bi potencijalno mogla biti kućni ljubimac. Potpuno je jasno da općine i gradovi ne mogu tako nešto napraviti jer to bi zahtijevalo stručno poznavanje gmazova, riba, ptica i drugih vrsta, već bi to trebalo biti regulirano propisom na državnoj razini. Stoga su i takve gradske i općinske odluke vrlo općenite te se također odnose na pse i mačke kao kućne ljubimce.” Navode i da je nužno donijeti tzv. Pozitivnu listu vrsta koje mogu biti ljubimci, kakva je već na snazi u Belgiji, Nizozemskoj i Luksemburgu, dok mnoge druge države EU-a razmatraju njezino uvođenje.

Broj pronađenih vijesti: 11.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2020 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting