Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 13.

29.09.2020. Svjetski dan vegetarijanstva

Povodom obilježavanja Svjetskog dana vegetarijanstva 1. listopada, udruga Prijatelji životinja navodi da se svake godine tisuće ljudi odluči za društveno odgovorniji način života. Brinu o okolišu i klimi, žele da se okonča okrutnost nad životinjama te žele živjeti zdravijim životom i u skladu s prirodom. „S obzirom na to da se godišnje u svijetu uzgoji i zakolje više od 70 milijarda životinja radi ljudske prehrane, Svjetski dan vegetarijanstva odlična je prilika za prelazak na prehranu namirnicama biljnog podrijetla. Od toga će profitirati apsolutno svi – i životinje, i okoliš, i ljudi”, poručuju Prijatelji životinja.

28.09.2020. Gotovo 300 neživotinjskih modela za razvoj lijekova za respiratorne bolesti

Novo istraživanje Zajedničkog istraživačkog centra (JRC) Europske komisije opisuje gotovo 300 neživotinjskih modela koji se koriste za istraživanje respiratornih bolesti i razvoj novih lijekova i terapija. Bolesti dišnog sustava kao što su astma, kronična opstruktivna plućna bolest (COPD), cistična fibroza, plućna fibroza i rak pluća najčešće su od svih bolesti i uzroka smrti u svijetu. Međutim, više od 90 % novih lijekova ne uspijeva proći kroz klinička ispitivanja i dobiti odobrenje za tržište. Iako postoji nekoliko razloga za to, ograničenja životinjskih modela za hvatanje kritičnih aspekata ljudske fiziologije i bolesti sve se češće navode kao kritično pitanje. Stoga se pažnja preusmjerava na neživotinjske modele i metode zasnovane na ljudskim alatima i razmišljanjima kako bi se unaprijedilo naše razumijevanje respiratornih bolesti i pružila nova nada pacijentima. (ec.europa.eu) 

25.09.2020. Svjetski dan borbe protiv bjesnoće

Povodom Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće koji se obilježava 28. rujna, Prijatelji životinja upozoravaju da velik broj pasa nikada nije cijepljen, iako je cijepljenje protiv bjesnoće obavezno kao i označavanje mikročipom. Zakonom o zaštiti životinja iz 2017. godine propisano je da gradovi i općine moraju obići sva kućanstva i provjeriti jesu li svi psi označeni mikročipom. Prema dostupnim podacima Mreže za zaštitu životinja, u Hrvatskoj je i do 20 posto neoznačenih i necijepljenih pasa, što je poražavajuće. S druge strane, skrbnici pasa koji savjesno cijepe svoje pse čine to svake godine kako to nalažu propisi, iako prema preporuci proizvođača cjepiva i WSAVA pse treba samo prva dva puta cijepiti svake godine, a nakon toga onoliko koliko navode proizvođači cjepiva. Dakle, dok jedni cijepe svoje pse i prekomjerno, drugi svojega psa nikad nisu niti odveli veterinaru čineći tako veliku štetu i ljudima i životinjama.

24.09.2020. Irska kompanija započinje s proizvodnjom veganske slanine

Ovog tjedna irska tvrtka Finnebrogue Artisan - poznata po mesnim prerađevinama poput kobasica i slanine - lansira vegansku slaninu u 600 Tesco trgovina diljem Ujedinjenog Kraljevstva. Nova slanina "Without the Oink" obogaćena je vitaminima i mineralima, uključujući B12, cink i željezo, a prodavat će se u pakiranjima od 10 "kriški" po preporučenoj cijeni od 3 funte (~ 25 kn). "Pogledali smo što nedostatke biljnih proizvoda od slanine koji se već nalaze na policama supermarketa kako bismo shvatili kako našu biljnu slaninu učiniti najboljom mogućem", rekao je predsjednik tvrtke. „Zaista nema ništa poput okusa i mirisa prave slanine - ali ovo je ukusan proizvod bez mesa, tako da apsolutno svi mogu uživati u slanini." Nova veganska slanina proširenje je Finnebrogueove biljne linije "Naked meat", koja je lansirana u svibnju u lancu supermarketa Waitrose s pljeskavicama, polpetama i kobasicama. (vegnews.com)

21.09.2020. Psi i mačke ne znaju zbrajati, ali zato znaju množiti se!

Udruga Prijatelji životinja i Mreža za zaštitu životinja, koja okuplja više od 50 udruga za zaštitu životinja, predstavljaju novu kampanju naziva „Psi i mačke ne znaju zbrajati, ali zato znaju množiti se!” Atraktivnim vizualima na jumbo plakatima postavljenima diljem Hrvatske slikovito upozoravaju na prekomjerno razmnožavanje pasa i mačaka, što je glavni uzrok napuštanja životinja. Navode da tijekom sedam godina samo jedna ženka psa i njezino potomstvo mogu donijeti na svijet 67 000 štenaca, a samo jedna mačka i njezino potomstvo mogu donijeti na svijet čak 420 000 mačića! Udruge iz Mreže za zaštitu životinja pojašnjavaju da se kastracijom sprječava ne samo nekontrolirano povećanje populacije kućnih životinja koje je iznimno teško udomiti nego i psihička patnja životinje, odnosno njezina depresija, agresivnost prema drugim životinjama i bježanje od kuće kako bi zadovoljila svoje nagone. Prijatelji životinja pozivaju gradove i općine da slijede primjere mnogih drugih lokalnih zajednica koje su već propisale trajnu sterilizaciju i onih koje redovito sufinanciraju troškove kastracije pasa i mačaka.

18.09.2020. Michelle Obama započinje suradnju s veganskom robnom markom

Bivša prva dama Michelle Obama udružuje se s veganskom kozmetičkom tvrtkom bez okrutnosti - The Lipstick Bar, kako bi pomogla promovirati svoju nijansu ruža Bawse Voter u dobre svrhe. 40 posto prihoda od prodaje živopisnog crvenog tekućeg ruža ići će inicijativi "When We All Vote" koja pomaže američkim glasačima da se registriraju uoči predsjedničkih izbora u studenom. Poduzetnica navedenog brenda, Melissa Butler, je osnovala vegansku kozmetičku tvrtku bez okrutnosti jer je bila "umorna od nedostatka raznolikosti, nedostatka uključenosti i prevelike količine nepotrebnih kemikalija u industriji ljepote." Sada se Butlerovi veganski proizvodi nose u više od 450 dućana Targets širom SAD-a te su sada dobili i podršku Michelle Obame. (the.beet.com)

14.09.2020. Pokreće se referendum za prava životinja u Francuskoj

Dvadeset i pet francuskih udruga za zaštitu životinja i prava životinja pokrenuli su referendum tražeći bolje zakonodavstvo za životinje u Francuskoj. Referendum ima šest glavnih pitanja:
Zabrana uzgoja u kavezima, Zabrana uzgoja životinja zbog krzna, Zabrana intenzivnog farmskog uzgoja životinja, Zabrana lova s lovačkim psima i tradicionalnog lova, Zabrana predstava i točaka s divljim životinjama i Zabrana testiranja životinjama. Da bi ovaj referendum građanske inicijative (Référendum d'Initiative Partagée) bio učinkovit, treba ga podržati 185 zastupnika u parlamentu (senatori ili zamjenici). Nakon toga, na web mjestu koje je kreiralo Ministarstvo unutarnjih poslova potrebno je prikupiti 4.700.000 potpisa građana koji podržavaju taj prijedlog.

11.09.2020. VegeEDU by ZeGeVege

Ove godine Prijatelji životinja ne održavaju ZeGeVege festival, koji inače u dva dana posjeti oko 50 000 ljudi, jer su ga morali otkazati zbog nemogućnosti ispunjavanja protuepidemijskih mjera. No zato su, u sklopu eventa VegeEDU by ZeGeVege 11. i 12. rujna, sve zaljubljenike u zdrav i etičan život na Trgu bana Jelačića ugodno iznenadili atraktivnom instalacijom s ciljem promicanja održivog življenja. „Želimo ovaj petak i subotu do 20 sati u središtu Zagreba ponuditi atraktivnu izložbu na 15 edukativnih panoa na dvometarskim stupovima. Vidimo da se građani sa zanimanjem informiraju i čitaju o pravima životinja i veganstvu, a osobito se zadrže kod recepata, preporuka knjiga i filmova te popisa biljnih zamjena namirnicama životinjskoga podrijetla. Pozivamo sve da danas i sutra svrate na Trg kako bi pogledali izložbu i fotografirali se pokraj šestmetarskog trodimenzionalnog natpisa prehrane budućnosti, a i kako bi uzeli kupone s popustom na veganske proizvode sponzora instalacije”, kažu Prijatelji životinja.

10.09.2020. SPAR Veggie - sponzor eventa VegeEDU by ZeGeVege

U sklopu eventa VegeEDU by ZeGeVege Prijatelji životinja pripremili su niz zanimljivih i edukativnih predavanja i radionica kuhanja koje ćete moći pratiti na njihovim društvenim mrežama u petak navečer 11. rujna i tijekom subote 12. rujna 2020. Također vas pozivaju da ovaj vikend svratite na zagrebački Trg bana Jelačića pogledati vizualno atraktivnu instalaciju koju čini pet dvometarskih stupova s 15 edukativnih panoa. Ponosni sponzor eventa VegeEDU by ZeGeVege je SPAR Veggie.

09.09.2020. VegeEDU instalacija by ZeGeVege

11. i 12. rujna, na datume kada se trebao održati popularni ZeGeVege festival, udruga Prijatelji životinja poziva sve da svrate na zagrebački Trg bana Jelačića pogledati vizualno atraktivnu instalaciju koju čini pet dvometarskih stupova s 15 edukativnih panoa. VegeEDU instalacija by ZeGeVege bit će postavljena od petka 11. rujna u 8 sati do subote 12. rujna 2020. u 20 sati. Osim recepata, korisnih savjeta i preporuka knjiga i filmova s tematikom prava životinja i veganstva, na njima će se moći saznati više o održivom življenju te kako veganska hrana može usporiti globalno zatopljenje, poboljšati naše zdravlje, poštedjeti šume, izvore pitke vode i mora, spriječiti glad u svijetu i spasiti milijarde životinja.

08.09.2020. VegeEDU by ZeGeVege

Udruga Prijatelji životinja pripremila je niz zanimljivih i edukativnih predavanja i radionica kuhanja koji će se, u sklopu eventa VegeEDU by ZeGeVege, moći pratiti na njihovim društvenim mrežama u petak navečer 11. rujna i tijekom subote 12. rujna 2020. „Kako su nam se javili mnogi kojima ZeGeVege predstavlja najdraži i najvažniji događaj u rujnu, odlučili smo datume predviđene za ovaj jedinstveni festival, kada proslavljamo i 19. godina našega rada, obilježiti odličnim online izlaganjima i vizualno atraktivnim prizorima u središtu grada”, najavljuju iz Prijatelja životinja.

07.09.2020. Indijski startup razvio vegansku kožu od odbačenog cvijeća

Indijski startup Phool nedavno je razvio vegansku kožu od odbačenog cvijeća koja se koristi za molitvene ceremonije. Osnovan 2017. godine od strane Ankit Agarwal i Prateek Kumar, startup ima za cilj rješavanje otpada stvorenog kada se cvijeće odbaci u rijeku Ganges - gdje voda za piće i kupanje postaje onečišćena pesticidima koji se koriste u cvjetnoj industriji. Phool aktivno zapošljava žene - posebno one iz nižih kasti - pružajući im mogućnosti i pogodnosti za zapošljavanje poput zdravstvenog osiguranja. "Fleather je održiva alternativa životinjskoj koži", rekao je Agarwal za medijsku kuću Hindustan Times. “Cvjetni otpad pretvaramo u tamjanske proizvode bez ugljena. No, prošle smo godine odlučili istražiti razvoj kože bez životinja. Zaintrigirani stvaranjem kožnog bijelog sloja na neiskorištenim hrpama cvijeća, naš istraživački i razvojni tim otkrio je rast mikroorganizma koji je koristio latice cvijeća kao prehrambeni izvor. " Tim je također otkrio da cvjetna koža sadrži hitin - analog analognoj koži komponenti trajnosti kože - što čini veganski materijal održivom zamjenom za životinjsku kožu. „Prilagodili smo mikroorganizam kako bismo povećali debljinu i čvrstoću pera i poboljšali njezinu teksturu. Vlačna čvrstoća, elastičnost i otpornost na vjetrove podudaraju se ili su prilično superiorniji od onih kod tradicionalne kože. " (vegnews.com)

02.09.2020. U Hrvatskoj psi i dalje pate na lancu

Udruga Prijatelji životinja pozdravila je najavu Njemačke da će kroz svoje zakonske propise uvesti obavezu šetanja pasa. Upozorava da dok u Austriji budući skrbnici moraju proći tečaj kako bi uopće mogli nabaviti psa, plaćaju tzv. porez na pse i imaju pravobranitelja za zaštitu životinja, a Njemačka sada uvodi obavezne šetnje, Hrvatska nema na državnoj razini ni pravilnik o uvjetima držanja životinja. Iako su propisani neki osnovni uvjeti za držanje kućnih ljubimaca kao što su, primjerice, zabrana trajnog vezanja ili zatvaranja pasa u boks, obavezno cijepljenje protiv bjesnoće, mikročipiranje i kontrola razmnožavanja ni to se ne provodi. Zbog toga i dalje imamo mnoge pse na lancima, neželjene ubijene štence i mačiće zbog neprovedbe kastracija, oko 30 % pasa neoznačenih mikročipom te jednako toliko onih koji se ne cijepe protiv bjesnoće.

Broj pronađenih vijesti: 13.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2020 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting