Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 15.

31.12.2021. Zabrana plastičnih vrećica od 1. siječnja 2022.

Najčešćem tipu plastičnih vrećica u trgovinama odzvonit će od nove godine. Naime, temeljem Zakona o gospodarenju otpadom od 1. siječnja 2022. zabranjuje se stavljanje na tržište u Republici Hrvatskoj laganih plastičnih vrećica za nošenje. U praksi, zabrana će se odnositi na vrećice s debljinom stijenke između 15 i 50 mikrometara no dozvoljene će biti vrlo lagane plastične vrećice za nošenje kao i velike vrećice deblje od 50 mikrometara, koje se kupuju na blagajnama. (net.hr)

30.12.2021. Novogodišnjom odlukom protiv pandemije i klimatskih promjena

Prijatelji životinja povodom ispraćanja mnogima mrske 2021. godine napominju kako su ovu godinu obilježila dva velika, goruća svjetska problema: klimatska kriza i pandemija koronavirusa. Budući da jedenje mesa uvelike pridonosi pogoršanju oba spomenuta problema, veganstvo je najbolja novogodišnja odluka koju svaki pojedinac može donijeti. Veganstvom izravno utječemo na smanjenje emisije metana i ugljičnog dioksida, sječu prašuma, uporabu pesticida, zagađenja zraka, vode i zemlje, a i sprječavamo pojavu novih pandemija jer smo upravo našim uplitanjem u prirodni svijet, te smještanjem životinja u neprirodne, nehigijenske i ekstremne uvjete postali meta mutiranih i smrtonosnih bolesti. Dodaju kako niti jedna odluka po svom ogromnom pozitivnom utjecaju ne parira odluci o prelasku na veganstvo, te pozivaju sve da dočekaju 2020. uz sarmu od sejtana i veganski finger food.  

29.12.2021. Prijatelji životinja poslali prijavu za pranje psa u autopraoni

Prijatelji životinja su u nekoliko izjava za medije oštro osudili sudionika kulinarskih emisija u Bjelovaru koji je oprao psa visokotlačnim peračem te poslali prijave veterinarskoj inspekciji i policiji. Snimka kako dotični pere psa hladnom vodom na zimskim temperaturama, i to miniwashem, užasno je uznemirujuća, a grozna je i njegova reakcija na objavu snimke u medijima iz koje je vidljivo da uopće nije svjestan težine svog postupka. Po pokretima psa, položaju tijela i podvijenom repu vidi se da mu nije ni najmanje ugodno. Uzevši u obzir činjenicu da je temperatura zraka oko nule i da je u pitanju visokotlačni perač koji s razlogom služi za pranje auta, ovo je nedvojbeno dokumentiran slučaj zlostavljanja psa. Osim što je okrutno, predstavlja i kršenje Zakona o zaštiti životinja. Zakonom je zabranjeno izlagati životinje nepovoljnim temperaturama i vremenskim uvjetima, čime se kod životinja uzrokuje bol, patnja, ozljede, strah ili smrt. Stoga se očekuju sankcije nadležnih tijela, prije svega veterinarske inspekcije i policije zbog kršenja članka 30. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

27.12.2021. Prijatelji životinja mole građane da ne koriste pirotehniku

Iako je od danas do 1. siječnja dopušteno korištenje pirotehnike, to se ne odnosi na petarde i redenike iz kategorija F2 i F3, čija je nabava i uporaba od početka ove godine potpuno zabranjena! Apsurdno je da je dopušteno korištenje pirotehnike od 27. do 30. prosinca, kada se ništa ne slavi. Iz udruge Prijatelji životinja mole građane da ne koriste ni dopuštenu pirotehniku iz navedenih kategorija, poput raketa i vatrometa, jer i takva pirotehnička sredstva uznemiruju ljude i životinje te zagađuju zrak i okoliš. Osim toga, službenim dopisom, koji su uputili svim lokalnim zajednicama, zamolili su i gradove da odustanu od novogodišnjeg vatrometa. Koliko je opasna sva pirotehnika govori aktualni događaj kada su vatrogasci u posljednji tren spriječili mogući požar stana u Zagrebu, nakon što je ubačena raketa uzrokovala požar na balkonu. Zamaskirani nepoznati počinitelj ubacivanjem petarde, unatoč tome što su zabranjene, zapalio je kontejner, a u susjednoj Srbiji jaka petarda raznijela je ruku 14-godišnjoj djevojčici.

22.12.2021. Italija zabranila uzgoj životinja radi krzna!

Talijanski parlament izglasao je zabranu uzgoja životinja radi krzna od 1. siječnja 2022. godine! Ova lijepa vijest došla je kao poklon za pod bor svima kojima je imalo stalo do životinja. Posebno je obradovala talijanske aktiviste, koji su, kao i udruga Prijatelji životinja ranije u Hrvatskoj, godinama neumorno nizali kampanje i osvještavali javnost s ciljem da okrutnost deranja životinja radi njihova krzna postane dio sramotne povijesti njihove države. „Italija je ovim potezom postala civiliziranija zemlja. Priveli smo kraju okrutnu, nesuvremenu i neopravdanu industriju za čije postojanje nema razloga u građanskom društvu u kojemu je vrijednost poštovanja životinja kao živih bića, na sreću, više raširena i ukorijenjena”, izjavila je Simone Pavesi, voditeljica projekta Animal Free Fashion organizacije LAV.

21.12.2021. Ako želite kokoš za večeru, pozovite ju!

Prije šest godina kokoš Saša poručivala je s plakata da kokoši i ostale životinje žele biti za stolom, a ne na stolu, te da je proslava blagdana zaista radosna tek kada izaberemo slavlje bez oduzimanja života drugim bićima. Prijatelji životinja odlučili su ove godine redizajnirati i postaviti u središtu glavnoga grada plakate sa Sašom i uoči blagdana još jednom poslati svima poruke suosjećanja i mira. Nakon što je kao pilić spašena iz poplava u Gunji i postala prava aktivistica za prava životinja, kokoš Saša uživala je u slobodi kakvu, nažalost, poznaje malo pripadnica njezine vrste. Nakon samo četiri godine života njezino tijelo jednostavno više nije izdržalo napore i bolesti uzrokovane dugogodišnjim ljudskim utjecajem i genskim promjenama. Saša je za sobom ostavila neutješne skrbnike i prijatelje te slomljeno srce udomljenog pjetlića Gigana. No, mala influencerica pernatoga svijeta i dalje poziva sve da ovi dani budu radosni i za ljude i za životinje te da iskušaju brojna jela bez životinjskih sastojaka

20.12.2021. Nova brošura o kastraciji za gradonačelnike i načelnike

Nakon što je prošle godine objavila i podijelila svim gradovima i općinama brošuru „Provedba Zakona o zaštiti životinja za jedinice lokalne samouprave”, Prijatelji životinja na iste adrese šalje novu edukativnu brošuru – „Kastracijom do smanjenja napuštanja pasa i mačaka”. „Intenzivno komuniciramo s gradovima i općinama oko zbrinjavanja napuštenih životinja, ali i s više od 50 udruga Mreže za zaštitu životinja. Upravo su nas informacije s terena potaknule da osmislimo i ovu edukativnu brošuru s primjerima i pojašnjenjima zakonskih odredaba, kao i mogućnostima vezanima za programe kontrole razmnožavanja. Cilj nam je konkretnim savjetima u brošuri pomoći gradovima i općinama da smanje broj napuštenih životinja na svojemu području, a time i troškove njihova zbrinjavanja”, kažu Prijatelji životinja.

15.12.2021. Prijatelji životinja slave 20 godina!

Od svojeg osnivanja davne 2001. godine, Prijatelji životinja svim snagama zalažu se za pravedniji svijet za sva bića. Kako bi proslavili dva desetljeća borbe za prava životinja u Hrvatskoj, objavili su dirljiv video i infografiku s vremenskom crtom svojih postignuća, koja otkrivaju koliko se toga promijenilo u korist životinja u tom razdoblju, ali i koliko je odricanja i borbe za sve to trebalo te koliko im znači podrška građana. Okruglu obljetnicu obilježit će Danom otvorenih vrata u prostorijama Udruge u Jurišićevoj 25 u Zagrebu, u petak 17. 12. 2021. od 9 do 18 sati. „Kada smo prije 20 godina osnovali udrugu, u Hrvatskoj je bilo dopušteno uzgajati i ubijati životinje radi krzna, a napuštene životinje usmrćivale su se u skloništima. Tigrovi i lavovi skakali su kroz obruče i zazirali od udarca bičeva u cirkuskim predstavama, nije bilo označavanja pasa mikročipom, a za riječi ‘vegan’ ili ‘veganstvo’ gotovo nitko nije niti čuo. Danas nam je nezamislivo uopće pojmiti da su se neke od navedenih praksi odvijale još u prošlom desetljeću”, prisjećaju se u Udruzi.

13.12.2021. Mikročipiranje pasa do 60. dana, zabraniti žigosanje konja!

Udruga Prijatelji životinja ostavila je komentare na javnoj raspravi o prijedlogu Zakona o zdravlju životinja, kojim se osigurava i uređuje provedba niza uredbi Europske unije. „Naši prijedlozi odnose se na označavanje mikročipom pasa, mačaka i konja te obavezu zaštitnog cijepljenja životinja u uzgoju kako bi se zaštitilo zdravlje životinja i smanjilo napuštanje životinja”, pojašnjavaju iz Udruge. Pohvaljuju što se u obavezu označavanja pasa dodalo da se to treba učiniti „prije premještanja u svrhu promjene vlasništva” kako bi se od rođenja psa mogli pratiti njegovi skrbnici. Ponovili su i traženje da se konji označavaju isključivo mikročipom. Naime, takvo označavanje već je zakonski propisano, ali i dalje je dopušteno vruće paljenje žigom, iako je to nepouzdan, nepotreban, zastarjeli i nehuman način označavanja životinja.

11.12.2021. Aktivisti klečali na Trgu povodom Međunarodnog dana prava životinja

U subotu 11. 12. 2021. udruga Prijatelji životinja slikovitim performansom skrenula je pozornost na činjenicu da sve životinje zaslužuju obzir i suosjećanje, kao i život bez iskorištavanja, boli i patnje. Tvoreći oblik srca svojim tijelima i dirljivim fotografijama životinja poslali su jasnu poruku: „Imajmo srce za životinje!” Performans su održali povodom Međunarodnog dana prava životinja, koji se još od 1988. obilježava 10. prosinca, na isti datum kao i Međunarodni dan ljudskih prava, kako bi osvijestili javnost da se ugrožavanje prava životinja tiče svih nas. Vjeruju da svi imamo srce za životinje, samo ga trebamo otvoriti, odvojiti vrijeme da saznamo kako životinje žive i kako im možemo pomoći. U tome može biti koristan i Vege izazov, besplatni servis za dobivanje korisnih informacija i recepata 30 dana, koji se nalazi na www.veganopolis.net.

09.12.2021. Povodom Međunarodnog dana prava životinja najavljen performans

U subotu 11. 12. 2021. u 11. sati udruga Prijatelji životinja slikovitim performansom skrenut će pozornost na činjenicu da sve životinje zaslužuju obzir i suosjećanje, kao i život bez iskorištavanja, boli i patnje. Tvoreći oblik srca svojim tijelima i dirljivim fotografijama životinja poslat će jasnu poruku: „Imajmo srce za životinje!” Performans održavaju povodom Međunarodnog dana prava životinja, koji se još od 1988. obilježava 10. prosinca, na isti datum kao i Međunarodni dan ljudskih prava, kako bi osvijestili javnost da se ugrožavanje prava životinja tiče svih nas. „Baš kao i mi, i životinje imaju obitelj, najbolje prijatelje i istaknute osobnosti. Među pripadnicima iste vrste neke su prestrašenije, neke hrabrije od drugih, neke više vole fizičku aktivnost i avanture, a nekima ništa nije draže od dobroga sna. Životinje vrište i grče se poput nas; njihov živčani sustav sličan je našemu i sadrži iste biokemijske elemente za koje znamo da su vezani za osjećaj boli, isto kao što im i srce pumpa krv i opskrbljuje svaki dio tijela kisikom”, podsjećaju Prijatelji životinja.

08.12.2021. Životinje ne smiju biti božićni poklon

Udruga Prijatelji životinja napravila je veliku analizu provedbe Zakona o zaštiti životinja u Hrvatskoj koja je, između ostaloga, pokazala golem broj napuštanja životinja. U Hrvatskoj se godišnje napusti više od 10 000 pasa i mačaka, što je šokantno! To su samo službeni podaci koje smo prikupili od jedinica lokalne samouprave, u što nije ubrojen i velik broj pasa i mačaka koje zbrinu udruge i pojedinci. Prijatelji životinja naglašavaju da kupnja životinja izravno pogoršava već ionako tešku situaciju te apeliraju na sve da ne kupuju, već udomljuju pse i mačke.

07.12.2021. Stručnjaci traže postavljanje CCTV kamera na farmama riba

Stručnjaci za ribe pozvali su na postavljanje CCTV videokamera na ribogojilištima i farmama riba te na pojačane inspekcije za rješavanje kršenja odredbi vezanih da dobrobit riba. Mnoštvo nevladinih organizacija i ključnih osoba, uključujući profesore i autore, uputilo je molbu britanskom savjetodavnom Odboru za dobrobit životinja (AWC). Pozivaju da se uvedu amandmani kako bi se uspostavio proces redovitih inspekcija za dobrobit riba. Unatoč uvedenim i aktualnim standardima koji detaljno propisuju kako ribe moraju biti pošteđene boli, nelagode i patnje koju se može izbjeći tijekom njihovog ubijanja i povezanih radnji, stanje britanskih ribogojilišta daje potpuno drugačiju sliku. Posljednja istraga otkrila je zastrašujuće uvjete na poznatoj farmi škotskih lososa koja opskrbljuje velike lance supermarkete. Istražitelji su zabilježili kako su ribe bile podvrgnute "dugotrajnoj boli" između slomljenih uređaja za omamljivanje dok su im škrge bile otkinute. "Dužnost je britanske vlade da zaštiti životinje ubijene za prehranu ljudi. I trenutno ne ispunjava ovu osnovnu dužnost", izjavili su iz organizacije The Humane League. (plantbasednews.org)

03.12.2021. Zabrana lova je budućnost

Udruga Prijatelji životinja na Međunarodni dan protiv lova, 3. prosinca, podsjeća na činjenicu da iza svakog lova ostaje izmučena, prestravljena i kukavički ubijena životinja, koju je netko čekao u zasjedi kako bi ju ustrijelio ili joj je postavio zamku kako bi skončala u mukama. Prijatelji životinja ističu da zbog lova i krivolova godišnje stradava na tisuće zaštićenih ptica i ostalih životinja. „Fotografija prije dva dana ubijenog medvjeda na otoku Krku, razapetog i izloženog na ponos onoga koji ga je ubio i očito uživao u tome, vožnja s ubijenom životinjom kojoj su namjerno razjapljena usta i svezane šape, koje se nisu uspjele obraniti od lovačke puške, jasno pokazuje što je lov i kakve poruke u svijet odlaze iz Hrvatske”, zgroženi su Prijatelji životinja.

01.12.2021. Prijavite policiji svako korištenje pirotehnike prije 27. 12.

Ove godine stupila je na snagu zabrana nabave i uporabe petardi i redenika iz kategorija F2 i F3, što je podržala velika većina građana. Iz udruge Prijatelji životinja smatraju da je to prvi korak do nužne potpune zabrane pirotehnike tih kategorija. Ostala pirotehnika iz navedenih kategorija, poput raketa i vatrometa, ne smije se koristiti prije 27. prosinca. Kako bi razjasnili što su točno petarde i redenici te što je od toga zabranjeno, a za što ne, Prijatelji životinja napravili su tablicu s pojašnjenjem. Više ljudi prijavilo je da, unatoč zabrani, već sada svjedoče bacanju petardi ili korištenju nekih drugih vrsta pirotehnike u susjedstvu. Naglašavamo da je uporaba sve bučne pirotehnike, npr. vatrometa, zračnih bombi, raketa i sl., dopuštena od 27. prosinca do 1.siječnja, što znači da je korištenje izvan tog razdoblja zabranjeno. Svi mogu prijaviti one koji sada koriste pirotehniku pozivom na 112 ili pozivom na broj lokalne policijske postaje, a istim putem mogu prijaviti i one koji koriste petarde i redenike, koji su potpuno zabranjeni tijekom cijele godine.

Broj pronađenih vijesti: 15.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2021 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting