Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 6.

15.04.2021. Promocija filma Save Ralph

Save Ralph”, dojmljiv animirani film organizacije Humane Society International, s vrhunskom glumačkom postavom, dio je globalne kampanje za konačnu zabranu testiranja kozmetike na životinjama. U četverominutnom filmu napravljenom u obliku satiričnog dokumentarca, kunić Ralph opisuje svoju svakodnevnu rutinu kao jedan od brojnih „pokusnih kunića” u laboratoriju, koje svake godine iskorištavaju i ubijaju tijekom testiranja kozmetičkih proizvoda i njihovih sastojaka. Stvoren u sklopu globalne kampanje #SaveRalph za potpunu zabranu testiranja na životinjama, animiranom kuniću glas je posudio novozelandski redatelj Taika Waititi, a ostala glumačka postava uključuje Rickyja Gervaisa, Zaca Efrona, Oliviju Munn i Triciu Hefler. Redatelj i producent Spencer Susser istaknuo je da je važno da se Ralph doima realnim jer predstavlja bezbroj stvarnih životinja koje pate svaki dan u pokusima.

13.04.2021. Peticiju za zabranu držanja pasa na lancu potpisalo više od 50 000 ljudi

Sklonište Prijatelji Čakovec, udruga Prijatelji životinja i Udruga Pobjede te više od 50 članica Mreže za zaštitu životinja pokrenuli nacionalnu kampanju „Za Hrvatsku bez pasa na lancu” u kojoj je peticiju za potpunu zabranu držanja na lancu dosad potpisalo više od 50 000 ljudi. Ističu da ako netko želi imati psa, treba preuzeti odgovornost i držati ga kao svojeg člana obitelji i prijatelja: „Vežite psa uz sebe ljubavlju, a ne lancem.” „Zahvaljujemo na podršci velike većine građana, institucija, strukovnih udruga doktora veterinarske medicine i javnih osoba te smo od Vlade RH zatražili da pokrene izmjene Zakona o zaštiti životinja kako bi se propisala potpuna zabrana držanja najboljeg čovjekova prijatelja na lancu. Molimo građane da pišu Vladi na gradjani@vlada.hr i ministrici poljoprivrede na kabinet@mps.hr tražeći potpunu zakonsku zabranu držanja pasa na lancu”, uputile su apel udruge. S ovim porukama slažu se Tereza Kesovija, Mia Dimšić, Ivana Delač, Ivan Penezić iz grupe Pravila igre, Dušan Bućan, Saša Lozar i mnogi drugi.

12.04.2021. Novozelandska pjevica spašena od izumiranja

Prepoznatljiva ptica pjevica sa Novog Zelanda spašena je od izumiranja nakon više od dva desetljeća napora za očuvanjem te vrste. Populacija kokakoa na Sjevernom otoku pala je na oko 1000 jedinki krajem 1990-ih. “Sada imamo 2000 parova tih tajnovitih ptica koje se množe širom Sjevernog otoka, što je povećanje u odnosu na samo 330 parova koliko ih je bilo kad su počeli napori za spasom vrste od izumiranja”, objavila je ministrica za očuvanje vrsta Kiri Allan. U spasu od izumiranja glavnu ulogu odigrali su seljenje ptica i zaštita od grabežljivaca, dodala je Allan. “Ovo je prava priča o spasu od izumiranja i ogromno svjedočanstvo o ulozi pojedinaca, maorskog plemena Iwi i grupa u zajednici koje su radile na obnovi ptičje populacije. Bez zajedničkih napora to bi blago možda zauvijek bilo izgubljeno.” (jutarnji.hr/vaumijau)

09.04.2021. U vegansku kompaniju Gather Foods investirano 26 milijuna dolara

Kompanija Gather Foods, proizvođač veganskih inačica plodova mora poput Good Catch veganskih pita od tune i rakova, upravo je dobila investiciju više od 26 milijuna dolara u svom najnovijem krugu financiranja. Tvrtka bilježi stalan rast jer je potražnja za morskim plodovima biljnog porijekla u porastu. Čak i prije nego što je Netflix lansirao svoj popularni dokumentarni film Seaspiracy koji otkriva šokantne barbarske prakse ribarske industrije, sve više potrošača se okreće alternativama morskih plodova. Seaspiracy je time privukao, osim pažnje potrošača, entuzijazam investitora. Ulaganje će potaknuti veću proizvodnju i dostupnost morskih plodova biljnog porijekla kako bi proširio ponudu i zadovoljio rastuću potražnju za alternativama ribljeg mesa i morskih plodova. U danima i tjednima otkako je dokumentarni film objavljen, potražnja za alternativama morskih plodova sve više raste. (thebeet.com)

07.04.2021. Vodeća europska organizacija poziva da potpišete peticiju za dobrobit životinja

Krovna europska organizacija za zaštitu životinja Eurogroup for Animals pokrenula je kampanju No Animal Left Behind kojoj je cilj ostvariti veću dobrobit životinja u industrijskom uzgoju. S obzirom na to da su posljednjih 40 godina diljem Europe usvojeni zakoni o dobrobiti životinja koji se rijetko (ispravno) provode, traže od Europske komisije da do rujna 2021. izvrši cjeloviti pregled svih zakona u Europi koji utječu na životinje u uzgoju. Cilj je osigurati da se izvrši cjelovita revizija zakonodavstva EU-a radi bolje provedbe zakona i ispravljanja tzv. rupa u zakonu zbog kojih milijuni životinja ostaju nezaštićeni. Pozivaju sve da potpišu peticiju na https://cutt.ly/QcFyEnm.

02.04.2021. Slučaj muškarca kojeg se sumnjiči da je silovao svoje pse uskoro u zastaru

Osumnjičeni I.I. koji je godinama fizički i seksualno zlostavljao svoje pse, koje bi izgladnjivao potom nakon silovanja za nagradu davao hranu i vodu još uvijek nije osuđen, a sada prijeti i zastara slučaja. Policija je pronašla stotine CD-a na kojima se snimao kako siluje pse. Međutim, osumnjičeni danas radi u Europskom parlamentu i izbjegava suđenje, zbog čega bi cijeli proces u šest mjeseci mogao u zastaru. Policija navodi kako se zlostavljanje prema prikupljenim dokazima događalo od 2009. godine. Do otkrića policija je došla posve slučajno 2015. godine. Kazneni sud u Zagrebu odredio je istražni zatvor osumnjičenom za zlostavljanje. Njega je tražila i belgijska policija, no nisu ga našli, iako on radi u Europskom parlamentu gdje su ga do pandemije viđali i hrvatski europarlamentarci. Postupak se vodi od 2017. godine, a na njemu se promijenilo već nekoliko sudaca. Problem je što apsolutna zastara nastupa 21.rujna ove godine. Postoje pravni instrumenti koji se mogu pokrenuti u slučajevima kad osoba kojoj se sudi ne odaziva na suđenje, kao što je europski uhidbeni nalog u slučaju kad je osoba dokazano na području Europske unije. O cijelom slučaju saznajte više u ovotjednom Provjerenom. (večernji.hr)

Broj pronađenih vijesti: 6.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2021 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting