Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 15.

29.10.2022. Prijavljeno sklonište koje krši zakon i ne kastrira životinje

Na temelju zaprimljenih dojava, udruga Prijatelji životinja uputila je prijavu Državnom inspektoratu i zatražila inspekcijski nadzor skloništa za napuštene životinje Sretna šapica u Slavonskom Brodu. Naime, prema navodima iz dojava, psi u skloništu se ne kastriraju, već se godinama nekontrolirano međusobno pare, kujice su silovane od više mužjaka koji se bore za ženke, zbog čega psi imaju tragove tjelesnih ozljeda, ne zna se gdje završavaju štenci, a sklonište udomljava nekastrirane životinje. Zakon o zaštiti životinja propisuje da sva skloništa za životinje „moraju osigurati trajnu sterilizaciju pronađenih pasa i mačaka, osim ako je životinja označena pa je moguće pronaći vlasnika i vratiti životinju”. Zato su Prijatelji životinja zatražili da se hitnim inspekcijskim nadzorom utvrdi posluje li sklonište sukladno Zakonu o zaštiti životinja i Pravilniku o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje te odgovaraju li podaci upisani u Jedinstveni informacijski centar za izgubljene i napuštene životinje, u koji su skloništa dužna upisivati sve evidencije o primljenim životinjama, realnom stanju u skloništu.

28.10.2022. Danas do ponoći može se pomoći psima na lancu

Prijatelji životinja uključili su se u savjetovanje s javnošću za Prijedlog plana zakonodavnih aktivnosti Ministarstva poljoprivrede za 2023. godinu. Pozivaju sve da iskoriste priliku za unaprjeđenje zaštite životinja u Hrvatskoj i da na https://cutt.ly/DNfe9Kx ostave svoj komentar kojim traže što hitnije donošenje novog Zakona o zaštiti životinja kojim bi se zabranilo držanje pasa na lancu, nastupi svih životinja u cirkusima i držanje tigrova u zatočeništvu privatnih osoba te propisala tzv. Pozitivna lista životinja koje se mogu držati za kućne ljubimce i druge izmjene. „Još prošle godine apelirali smo na Ministarstvo da 2022. donese novi Zakon o zaštiti životinja. Iznijeli smo prijedloge rješavanja problema koje smo uočili u praksi i koji se ne mogu riješiti postojećim zakonodavnim okvirom, a dostupni su na www.boljizakon.net. I ove godine nastavili smo aktivno poticati pokretanje izmjena Zakona. Ministarstvo osniva Povjerenstvo koje će raditi na njemu, ali Planom zakonodavnih aktivnosti ne predviđa ni sljedeće godine izmjene Zakona”, naglašavaju Prijatelji životinja. Rok za ostavljanje komentara je danas do ponoći.

27.10.2022. Hrvatska u veganskim bojama

Povodom Svjetskog dana veganstva, koji se obilježava 1. studenoga, Prijatelji životinja postavit će čak 100 veganskih zastava u 10 hrvatskih gradova. Ove godine, osim Zagreba, Opatije, Pule, Čakovca, Krapine, Samobora i Makarske, veganske zastave sedam dana vijorit će i na jarbolima Vukovara, Zadra i Slavonskog Broda. Veganske boje osvijetlit će Meštrovićev paviljon i fontane ispred Nacionalne i sveučilišne biblioteke u Zagrebu. Prijatelji životinja najavljuju za 28. listopada 2022. od 11,30 sati degustaciju ispred zagrebačkog Studentskog centra. Studentima će nuditi ukusnu vegansku hranu i kuharice, davati korisne informacije o prednostima veganske prehrane i skupljati potpise za uvođenje veganskih obroka u javne institucije s obzirom na lošu situaciju vezano za mogućnost izbora potpuno biljnih obroka.

26.10.2022. Nizozemski brend kultiviranog mesa "Meatable" dolazi na tržište u Singapuru!

Nizozemska tvrtka za kultivirano meso Meatable sklopila je novo strateško partnerstvo koje ju je proguralo na singapursko tržište. Proces stvaranja kultiviranog mesa zahtijeva daleko manje resursa od konvencionalne proizvodnje mesa i u procesu proizvode ne stradavaju životinje (npr. za stvaranje piletine dovoljno je otpalo pero s kokoši), a također i nema veze s gmo-om. Veliki otpor dobiva upravo zbog jakog lobija mesne industrije. Ono što će od tvrtke Meatable nuditi u singapurskim restoranima od 2024. te u supermarketima od 2025. godine su kobasice i knedle sa kutiviranim svinjskim mesom. Singapur je zasad jedina zemlja koja je odobrila proizvode od uzgojenog mesa za komercijalnu prodaju. 2020. godine odobrili su kultiviranu piletinu tvrtke Eat Just, a godinu dana kasnije još jedan proizvod. To je potvrdilo da potrošači prihvaćaju ovu inovativnu tehnologiju hrane. Također, Nizozemska vlada najavila je nedavno da će izdvojiti 60 milijuna eura za podršku napretku te inovativne tehnologije. Prijatelji životinja pozivaju sve da potpišu peticiju da se i na razini Eu-a počne ulagati u proizvodnju takvog i biljnog mesa

24.10.2022. Kratki film Supercow uči gledatelje o tome da su sve životinje individue i žele živjeti

Novi stop-motion animirani film redatelja Dustina Browna i u produkciji Last Chance for Animals nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Glava poruka filma je ta da svi imamo svoja nadanja i snove i želimo živjeti... Redatelj je poznat po svom kratkom i jednako utjecajnom filmu Casa de Carne iz 2019. godine. Film prati kravicu Daisy koja je "umirovljena" nakon petogodišnjeg ropstva kao krava na mliječnoj farmi i sada se mora suočiti sa svojom konačnom sudbinom u klaonici. Daisy gleda kako druge krave gube živote i pritom pobjegne. Izmiče smrti na svakom koraku, zaustavljajući se kako bi osjetila sunce i slobodu na svojoj koži, prvi puta u svom životu. Kraj ima jako nepredvidiv zaplet i nikoga neće ostaviti bez suza u očima, a nosi za sobom poruku da su sve životinje individue i ne žele postati tužnom statistikom od 70-ak milijardi ubijenih svake godine...

20.10.2022. U Walesu uvode potpunu zabranu zamki s ljepilom i lovačkih zamki!

U rujnu ove godine velška vlada objavila je da će njen novi prijedlog zakona o velškoj poljoprivredi uključivati ​​i potpunu zabranu upotrebe lovačkih zamki i zamki s ljepikom! Dosadašnja zakonska regulativa odnosila se samo na njihovu upotrebu, ali se pokazala nedostatnom. Budući da će novi zakon biti usvojen, Wales će postati prva zemlja u Velikoj Britaniji koja će uvesti potpunu zabranu svih vrsta zamki. Zamke s ljepilom već su djelomično zabranjene u Engleskoj i Škotskoj. Lovačke zamke (eng. snares) koje će također zabraniti su tanke žičane zamke koje se stežu oko životinje te joj onemogućuju kretanje. Ako ne iskrvare, životinje u takvim zamkama umiru od gladi. Naširoko ih koriste lovočuvari za hvatanje životinja koje smatraju prijetnjom pticama koje uzgajaju i puštaju na odstrel kupcima koji plaćaju za to. Samo četvrtina životinja uhvaćenih u takvim zamkama su ciljane vrste, a u velškim selima ih je postavljeno više od 50 000! Anketa provedena prošle godine pokazala je da 78% velške javnosti želi zabranu zamki u Walesu.

17.10.2022. U Pakistanu počinju učiti djecu o dobrobiti životinja

Salman Sufi, pomoćnik pakistanskog premijera za strateške reforme, najavio je da vlada priprema poseban tečaj o dobrobiti životinja za škole u federalnom glavnom gradu Islamabadu, koji će se provoditi ​​i u državnim i u privatnim školama. S tečajem koji će obuhvatiti teme poput onih o humanom držanju kućnih životinja, dobrom postupanju prema životinjama bez doma te argumentima protiv držanja divljih životinja u zatočeništvu trebaju krenuti do kraja listopada ove godine, a pohodit će ga učenici od petog razreda (kada imaju oko devet godina). Sufi je tom prilikom izjavio sljedeće: "Djeca će se upoznati sa suosjećanjem i humanim pristupom prema životinjama kako bi bili bolji građani… Moraju shvatiti da se na pse lutalice ne smije bacati kamenje. Da je bolje da su te životinje kastrirane. Da nas čak i islam uči da poštujemo svako živo biće i naglašava kako trebamo zaštititi životinje… Naša generacija je iznevjerila životinje, pa se moramo pobrinuti da naša djeca budu bolja od nas.”

16.10.2022. Svjetski dan hrane i održiva prehrana

Svjetski dan hrane obilježava se svake godine 16. listopada u spomen na osnivanje Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO). FAO poručuje da je nužno transformiranje poljoprivredno-prehrambenog sustava kako bi se izgradio održivi svijet i svim ljudima osiguralo pravo na redovitu i hranjivu prehranu. Prijatelji životinja stoga pozivaju sve da podrže međunarodnu građansku inicijativu kojoj je krajnji cilj prikupiti milijun potpisa da se u Europi počne ulagati u spasonosnu tehnologiju proizvodnje mesa bez životinja: „U cijeloj Europi, osim milijun potpisa koji se mogu ostaviti na https://eci.ec.europa.eu/025/public/#/screen/home, potrebno je i prijeći zadani prag u najmanje sedam država članica da bi se ovaj prijedlog iznio pred Europsku komisiju.” Svojim potpisom građani podnose prijedlog Europskoj komisiji da počne više ulagati u proizvodnju biljnog i kultiviranog mesa, kao i da počne isključivati uzgoj životinja iz aktivnosti prihvatljivih za poljoprivredne subvencije, a da uključi ekološke alternative kao što su biljni proteini.

14.10.2022. Aktivisti iz SAD-a oslobođeni optužbi

Aktivisti i heroji po imenu Wayne Hsuing i Paul Piscklesimer koji su se nalazili na korak do odsluženja zatvorske kazne od 11 godina zbog odnošenja dva bolesna i zanemarena praščića s farme Circle Four Farms 2017. godine, oslobođeni su svih optužbi! Porota sazvana u konzervativnoj državi Utah postupila je u korist životinja i tako napravila značajan korak za pravo spašavanja životinja od ljudskog nasilja. Ovo su riječi kojima se jedan od aktivista, Wayne, obratio poroti: „Danas je za nekoga posebno dobar dan, a to su Lily i Lizzie, dvije svinje koje žive svoje živote najbolje moguće, pod zrakama sunca, a to je neprocjenjivo. Danas su dobile pravo biti spašene. Milijarde životinja još nemaju to pravo, ali mi ćemo nastaviti raditi za njih.“

13.10.2022. U projektu besplatne kastracije dosad kastrirano više od 900 životinja!

U projektu besplatnih kastracija u potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije, koji vodi udruga Prijatelji životinja, dosad je kastrirano više od 900 životinja! Projekt je omogućen isključivo donacijama, prvenstveno tvrtke Astra poslovni inženjering, te donacijama drugih tvrtki i građana. Interes za kastracijama i dalje je jako velik, no sredstva su pri kraju. Na poziv za pomoć odmah se ponovno odazvala tvrtka Astra poslovni inženjering i uplatila dodatnih 40 000 kuna za završetak projekta i postizanje zajedničkog cilja – 1000 kastriranih životinja! Voditeljica projekta, dr. med. vet. Svjetlana Prodanović, zahvalila je na velikodušnoj donaciji i istaknula: „Kroz ovaj projekt iznimno se trudim i educirati skrbnike o važnosti kastracije, ne samo u svrhu smanjenja broja neželjenih štenaca i mačića nego i smanjenja patologije reproduktivnih organa. Najčešća patološka stanja su: gnojna upala maternice (piometra), lažne trudnoće, tumori na mliječnim žlijezdama koji, ako su maligni, metastaziraju na pluća i jetru te tumori na maternici i jajnicima. Nažalost, kroz ovaj projekt vidljivo je da se životinje u ruralnim područjima većinom ne liječe, a uočili smo da su mnoge imale piometru te su im kastracijom spašeni životi. Nadamo da će jedinice lokalne samouprave prepoznati prednosti kastracije i aktivno se uključiti u njihovo provođenje jer ne može sve ovisiti o donacijama jedne tvrtke i građanima.”

10.10.2022. Latvija zabranila uzgoj životinja radi krzna

Brojne organizacije za zaštitu životinja okupljene u koaliciji Fur Free Alliance, uključujući udrugu Prijatelji životinja, pozdravile su vijest da je Latvija zabranila uzgoj životinja radi krzna. To su u posljednje vrijeme učinile i Francuska, Italija, Estonija i Irska, uz desetke drugih ranije, među kojima je i Hrvatska. U obrazloženju zakonske zabrane u Latviji ističe se da je držanje i ubijanje životinja radi krzna neetično, okrutno i zastarjelo, zagađuje okoliš, ne pridonosi nacionalnom gospodarstvu i nema opravdanja za postojanje u današnje vrijeme. Zabrana će stupiti na snagu 1. siječnja 2028. godine.

09.10.2022. Neregistrirani uzgoji povećavaju broj napuštenih životinja!

Udruga Prijatelji životinja pohvalila je akciju Državnog inspektorata i policije, koji su prošli tjedan u jednom stanu na području Zagreba pronašli 15 štenaca različitih pasmina, koji su bili namijenjeni za prodaju: „Naša udruga često prijavljuje neregistrirane uzgoje veterinarskoj inspekciji, no inspekcija uglavnom nije sklona prekršajnim prijavama protiv takvih uzgajivača, tako da se oni često nastavljaju baviti tim poslom unatoč višestrukim prijavama. Neregistrirani uzgoji izvor su prodaje tzv. čistokrvnih pasa bez papira i uzročnici velike patnje životinja jer izravno pridonose povećanju problema neželjenih životinja i težem zbrinjavanju napuštenih. Kako nisu nigdje registrirani, nitko ne kontrolira uvjete u kojima drže ženke za rasplod ni koliko ih puta godišnje pare, kao ni zdravlje štenaca koje prodaju preko oglasnika, a najčešće su nemikročipirani, bolesni, inficirani buhama, pothranjeni i prerano odvojeni od majke. Jedno istraživanje pokazalo je, promatrajući promet samo u jednom oglasniku, da se na prodaji pasa u Hrvatskoj u samo deset dana okrene nevjerojatnih sedam milijuna kuna, i to bez ikakve kontrole, evidencija i plaćanja poreza. Naša udruga protivi se svakom uzgoju i prodaji kućnih ljubimaca. Stoga pozivamo sve koji imaju uvjete za dugogodišnju odgovornu skrb o nekoj životinji da umjesto kupnje udome neku od 10 000 napuštenih životinja, koliko ih trenutačno u Hrvatskoj čeka dom.”

06.10.2022. Vege piknik za Dan životinja

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana zaštite životinja, u organizaciji Grada Zagreba u subotu 8. 10. 2022., od 10 do 16 sati na jezeru Bundek, posjetitelji mogu očekivati zanimljiva veganska jela i proizvode iz šarolike ponude Vege piknika kako bi siti razgledavali informativne štandove raznih udruga za zaštitu životinja i mazili njihove četveronožne štićenike koji traže dom. Najmlađe će posebno razveseliti veganske palačinke, kao i dječji kutak pun veselih štenaca, koje će dovesti Sklonište za nezbrinute životinje Dumovec. Kako bi posjetitelje u potrazi za edukacijom vezanom za zaštitu kućnih, divljih i domaćih životinja upoznali i s prednostima veganske prehrane za životinje, deset izlagača Vege piknika nudit će topla variva, juhe s jesenskim plodovima, bučnice, burgere, falafel i razne deserte kao što su voćni ražnjići i savijače.

03.10.2022. Obilježavanje Međunarodnog dana zaštite životinja

Prijatelji životinja ove godine imaju posebno dobar razlog za proslavu Međunarodnog dana zaštite životinja, koji se diljem svijeta obilježava 4. listopada. Naime, zahvaljujući inicijativi udruge Prijatelji životinja i drugih udruga Mreže za zaštitu životinja, upravo je u tijeku osnivanje Povjerenstva za nadolazeće izmjene Zakona o zaštiti životinja. „Na stranici www.boljizakon.net detaljno obrazlažemo prijedloge da se zakonskim izmjenama propišu: potpuna zabrana držanja pasa na lancu, uvođenje tzv. Pozitivne liste životinja koje se mogu držati za kućne ljubimce, zabrana držanja divljih životinja u privatnom zatočeništvu, potpuna zabrana životinja u cirkusima, uvođenje obavezne kastracije pasa i mačaka i druge izmjene”, navode Prijatelji životinja. Pozivaju sve da u subotu 8. listopada 2022. od 10 do 16 sati posjete zagrebački park Bundek, gdje će se, u organizaciji Grada Zagreba, obilježiti Međunarodni dan zaštite životinja. Osim prisutnih brojnih štandova udruga za zaštitu životinja, tim povodom već se gotovo tradicionalno organizira Vege piknik kako bi posjetitelji mogli uživati u ukusnim veganskim jelima.

01.10.2022. Počeo mjesec slavlja ljubavi prema životinjama

Listopad je poznat kao mjesec u kojemu se slavi ljubav prema životinjama! Počinje Svjetskim danom vegetarijanstva (1. listopada) kada brojni slave izbacivanje životinja sa svojih tanjura. Slijedi Svjetski dan životinja s farma (2. listopada), koji skreće pozornost na strahovitu patnju i smrt milijarda životinja s farma. Tijekom listopada potiče se razmišljanje o našem odnosu prema životinjama i navikama kojima utječemo na njihovu sudbinu, sudbinu drugih ljudi, okoliša i vlastita tijela. Prijatelji životinja pozivaju sve da potpišu građansku inicijativu „Okončajmo doba klaonica” kojoj je cilj prikupiti milijun potpisa da se u Europi počne ulagati u tehnologiju proizvodnje biljnog i kultiviranog mesa, odnosno mesa za koje ne stradavaju životinje i okoliš. 

Broj pronađenih vijesti: 15.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2022 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting