20.01.05. Ariel pere krvavo

| More

Svake godine preko 38.000 životinja u Europi te milijuni širom svijeta, izloženi su intenzivnoj patnji diskutabilnih testova kozmetičkih proizvoda ili njihovih sastojaka. Procter & Gamble s više od 250 robnih marki, odgovoran je za mučenje i smrt tisuća životinja godišnje na kojima testira kozmetiku, sredstva za čišćenje i hranu za kućne životinje. U ime profita Proctera & Gamblea Ariel pere krvavo!

Ariel, Tide & Tix, Bonux, Lenor, Jar, Mr. Proper, Pantene Pro-V, Head & Shoulders, Wash & Go, Herbal Essences, Old Spice, Secret, Safeguard, Always, Alldays, Pampers, Blend-a-med, Blend-a-dent... Rezultat: otekline, upale, sljepoća, crvenilo, infekcije, trovanje unutrašnjih organa, trzavice, povraćanje, paraliza i razne vrste krvarenja - iz nosa, očiju i usne šupljine, bolna smrt u agoniji.

Prijatelji životinja će u četvrtak, 20. siječnja 2005. u 12 sati šetnjom Trgom Petra Preradovića s kolicima u kojima će se nalaziti Ariel i ostali proizvodi Proctera & Gamblea te slike životinja žrtvovanih zbog profita, pozvati građane da bojkotiraju proizvode ove multinacionalne kompanije, kao i proizvode ostalih tvrtki koje testiraju svoje proizvode na životinjama. Aktivisti Prijatelja životinja će transparentima s jasnim porukama, letcima i crvenim kombinezonima simbolički ukazati kako su proizvodi Proctera & Gamblea utemeljeni na patnji i krvi nedužnih životinja.

Zečevi, zamorci, štakori, miševi i druge manje životinje koriste se za ispitivanje sigurnosti proizvoda; truje ih se kozmetikom i preparatima za čišćenje. Draize testom zečevima se ulijevaju u oči razne kemikalije, a proučavanje iritacije u njihovim očima preko 72 sata, nerijetko i do 7-18 dana, rezultira oteklinama očnih kapaka, upalama šarenica, krvarenjem očiju i sljepoćom. Kod testa kožne nadražljivosti, koncentrirana kemikalija nanosi se na izbrijana leđa životinje i nekoliko dana se prate učinci. Rane su užasne, bol nepodnošljiva, a životinje ne dobivaju nikakva sredstva za ublažavanje bolova. Tzv. LD50 je test otrovnosti, najozloglašeniji i najbolniji od svih testova, zbog besmislenosti i neznanstvenosti zabranjen u Švedskoj i Velikoj Britaniji. Test započinje trovanjem izvjesnog broja životinja prisilnim hranjenjem, injekcijom ili inhalacijom, a doza otrova postupno se povećava sve dok 50 posto životinja ne umre (kako bi se ustanovila smrtonosna doza).

Ne postoji zakonska obveza testiranja proizvoda na životinjama - testiranja na životinjama štite samo proizvođače, a ne i konzumente. Dosad je na životinjama testirano preko 8000 kozmetičkih sastojaka, no etičke tvrtke odbacuju torturu nad životinjama testirajući svoje proizvode nekima od brojnih alternativnih metoda. Austrija, Nizozemska, Njemačka i Belgija već su zabranile testiranje kozmetike na životinjama, a Danska i Švedska zabranile su prodaju kozmetike koja sadrži sastojke testirane na životinjama. Europski parlament donio je zakon kojim se od 2009. u zemljama Europske unije zabranjuje većina testiranja kozmetike na životinjama kao i prodaja u EU kozmetike koja je drugdje testirana na životinjama.

Kozmetička industrija u Europi zarađuje preko 44 milijarde eura godišnje. Procter & Gamble trenutno ima 16 proizvoda koji zarađuju više od milijardu dolara te još 10 proizvoda čija se prodaja kreće između 500 milijuna i milijardu dolara. Prijatelji životinjama pozivaju svakog pojedinca da odabirom proizvoda koji nisu testirani na životinjama i bojkotiranjem onih koji još uvijek vrše užasne pokuse, pokažu Procteru & Gambleu i ostalim neetičkim proizvođačima da neće više tolerirati mučenje i ubijanje životinja zbog profita. Više o testiranju na životinjama, alternativnim metodama kao i popis tvrtki koje svoje proizvode (ne) testiraju na životinjama možete vidjeti na www.prijatelji-zivotinja.hr.

 Ariel pere krvavo 1Ariel pere krvavo 2Ariel pere krvavo 3Ariel pere krvavo 4

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting