18.02.11. Program besplatne kastracije napuštenih životinja

| More

Udruga Prijatelji životinja, Veterinarski fakultet, Sklonište za nezbrinute životinje grada Zagreba i Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba najavljuju

- Kastracijom pasa i mačaka do smanjenja broja nezbrinutih životinja

Napušteni psi i mačke česte su mete zlostavljanja, trovanja i ubijanja; stradavaju od gladi i žeđi, vremenskih neprilika, neliječenih bolesti ili umiru pod kotačima automobila. Ubijanje napuštenih životinja je potpuno neprimjeren i nedopustiv način rješavanja problema neželjenih životinja. Programi kastracije napuštenih pasa i mačaka nužni su i zakonski propisani, kako bi se spriječila patnja životinja nastala nebrigom građana i napuštanjem životinja.

Stoga su udruga Prijatelji životinja, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zoološki vrt grada Zagreba - Sklonište za nezbrinute životinje grada Zagreba i Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba dogovorili suradnju u obliku programa besplatne kastracije napuštenih pasa i slobodnoživućih mačaka.

Prijave će se vršiti preko web stranice www.prijatelji-zivotinja.hr i Udruga će izdavati potvrde s kojima će se moći dogovoriti termini kastracije. Na Klinici za porodništvo i reprodukciju i Klinici za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu vršit će se kastracija muških i ženskih pasa, dok će se u Skloništu za nezbrinute životinje grada Zagreba u Dumovcu vršiti kastracija muških i ženskih slobodnoživućih mačaka.

Ovaj jedinstveni projekt i prvi takve vrste u Hrvatskoj bit će predstavljen na tiskovnoj konferenciji u petak, 18. veljače 2011. u 10 sati, u Velikoj predavaonici Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Heinzelova 55.

Detalje o njegovu provođenju iznijet će dekan Veterinarskog fakulteta prof. dr. Tomislav Dobranić, ravnateljica Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba-Sklonište za nezbrinute životinje grada Zagreba mr. sc. Davorka Maljković, pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba dr. vet. med. Emil Tuk i predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman.

Nakon konferencije moći će se razgledati sadržaji novouređenih modernih prostorija Klinike za porodništvo i reprodukciju te Klinike za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju, koji su realizirani tijekom provedbe projekta 'Centar izvrsnosti veterinarske kirurgije', a gdje će se obavljati kastracije na životinjama iz Programa.

Grad Zagreb zaslužan je za realizaciju 'Centra izvrsnosti veterinarske kirurgije', čiji je rezultat uvođenje i primjena suvremenih dijagnostičkih, operacijskih i terapeutskih metoda u liječenju životinja te školovanje i usavršavanje doktora veterinarske medicine. Sklonište za nezbrinute životinje grada Zagreba primjer je ostalim hrvatskim gradovima kako kvalitetno organizirati rad skloništa. Također, Grad Zagreb daje podršku Mreži protiv napuštanja životinjama, a i sudjelovanjem u ovom projektu nastavlja aktivno raditi na zaštiti životinja.

Psi i mačke ne žive u divljini, već u suživotu s ljudima i njihova prekobrojnost i nekontrolirano razmnožavanje povezani su s velikom patnjom neželjenih i napuštenih životinja. Kastracijom se sprječava nekontrolirano povećanje populacije kućnih životinja, nepotrebno nasilno gašenje njihovih života i rađanje neželjenih mačića i štenaca, koje je teško udomiti.

Kastracijom se sprječava i psihička patnja životinja zbog nemogućnosti zadovoljavanja njihovih prirodnih nagona, kao i nastanak raznih bolesti kao što su tumor dojki i maternice, piometra, sepsa, rak prostate i testisa. Operacija je jednostavna, a obavlja se rutinski i životinje već nekoliko sati nakon operacije mogu sve samostalno obavljati.

Ovaj projekt je vrlo važan za Zagreb i Hrvatsku, ali ponajprije za životinje. Svojom provedbom će, uz izravnu pomoć napuštenim životinjama, ujedno ukazivati na nužnost provedbe programa kastracije u svim ostalim dijelovima Hrvatske, provedbe Zakona o zaštiti životinja i nužnost edukacije o odgovornoj skrbi za životinje.

Veterinarski fakultet 3 [ 57.93 Kb ]Veterinarski fakultet 1Veterinarski fakultet 4 [ 79.13 Kb ]Veterinarski fakultet 2

Vezane teme

Ugovor o kastraciji 1 [ 56.20 Kb ]Ugovor o kastraciji 2 [ 38.69 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting