12.06.12. Hitna pomoć za životinje

| More

Prijatelji životinja upozoravaju na nedostatak zbrinjavanja ranjenih životinja u Hrvatskoj

Zakonom o zaštiti životinja propisana je i obaveza zbrinjavanja ranjenih kućnih životinja, no situacija u gotovo svim lokanim zajednicama je poražavajuća, što rezultira umiranjem ranjenih kućnih životinja na cestama hrvatskih gradova i općina.

Zbrinjavanje ranjenih životinja pružanjem pravilne veterinarske zaštite i udomljenjem nakon izlječenja osnovno je što svaka civilizirana zajednica treba osigurati. Grozne scene ranjenih životinja kojima nitko ne pomaže ne bi smjele postojati.

Udruga Prijatelji životinja zahtijeva od svih lokalnih zajednica da ispoštuju obaveze prema Zakonu o zaštiti životinja, izgrade skloništa za napuštene životinje, organiziraju programe kastracije, udomljavanja i edukacije te svakako zbrinjavanje ranjenih životinja, odnosno hitnu pomoć za životinje.

Pored toga, Prijatelji životinja upozoravaju građane na zabranu napuštanja životinja i puštanja životinja bez nadzora. Napuštene životinje i životinje bez nadzora vrlo često završavaju pod kotačima automobila, dugo umirući u mukama pored ceste. Takvu neodgovornost treba oštro sankcionirati, jednako kao i izravno zlostavljanje životinja.

Udruga Prijatelji životinja pridružuje se akciji Udomljavanje je fora Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba i Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu, koja ovaj put za temu ima upravo zbrinjavanje ranjenih životinja. Ovom prilikom sudjelovat će i udruga Noina arka koja, u suradnji s gradskim institucijama, provodi zbrinjavanje i udomljavanje ranjenih životinja u Zagrebu.

Informativni štandovi s promotivnim i edukativnim materijalima bit će postavljeni na Trgu bana Josipa Jelačića u subotu, 16. lipnja 2012. od 9 do 15 sati. Građanima će se približiti koncept udomljavanja ranjenih životinja, a na akciji će biti prisutni neki od štićenika Noine arke i spremni za udomljavanje.

Zbrinjavanje i oporavak ranjenih životinja znaju biti teški zbog veterinarskih troškova i težine ozljeda, pa i proces njihova udomljavanja nakon oporavka može biti dugotrajan. Svaka napuštena životinja žudi za domom i obitelji, a pogotovo one koje su stradale nakon što su izbačene na cestu, a zatim prošle teške operacije i dugotrajno liječenje. Te životinje su nakon oporavka zahvalni i privrženi prijatelji i izvrsna prilika da se njihovim udomljavanjem učini dobro djelo.

Prijatelji životinja, uz napomenu da su sve lokalne zajednice dužne osigurati zbrinjavanje i udomljavanje ranjenih životinja, pozivaju građane da ne kupuju životinje već, ako imaju uvjete, udome neku napuštenu životinju, a ponajprije onu koja je bila povrijeđena i još više treba sigurnost doma i ljudsku pažnju.

Oglasnik za udomljavanje nalazi se ovdje.

Akcija povodom zbrinjavanja ranjenih životinja [ 103.74 Kb ]Akcija povodom zbrinjavanja ranjenih životinja [ 107.99 Kb ]Akcija povodom zbrinjavanja ranjenih životinja [ 108.47 Kb ]

Vezane teme

Pas

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting