11.09.13. Štetno djelovanje uređaja Pest Reject na kućne ljubimce glodavce

| More

Državni inspektorat Republike Hrvatske
Područna jedinica Zagreb
Služba nadzora u području zaštite potrošača
Odjel sigurnosti proizvoda
Prilaz Ivana Visine 1-3
10000 Zagreb


Predmet: Štetno djelovanje uređaja Pest Reject na kućne ljubimce glodavce

Poštovani,

temeljem informacija i prijava koje smo dobili od građana, želimo upozoriti na štetno djelovanje uređaja Pest Reject za kućne ljubimce glodavce i zatražiti Vaš inspekcijski nadzor.

Uređaj Pest Reject kineskog proizvođača Willque Electronics Co., Ltd He Lu Industrial Zone, Huang Jiang City, dostupan je na hrvatskome tržištu putem televizijske prodaje i u trgovinama Pet Centar, sa sjedištem na adresi Heinzelova 60 u Zagrebu. Prema informacijama na web-stranici www.pet-centar.hr, Pest Reject je 'inovativan i siguran uređaj koji koristi ultrazvučnu i elektromagnetsku tehnologiju kako bi odbio nametnike. Uređaj emitira ultrazvučne valove koji stvaraju nelagodu kod žohara, pauka, mrava, moljaca insekata i glodavaca. Elektromagnetska tehnologija djeluje tako da koristi instalacije Vašeg doma ili ureda mijenjajući energetsko polje i stvarajući neprijateljsko okruženje za štetočine. Ovaj sustav iritira štetočine i drži ih podalje od nastambi koje su izgradili, bez da ih ubija.' Navedeno je i upozorenje da se uređaj ne smije koristiti 'ako za kućne ljubimce imate zečeve ili glodavce, npr. hrčke jer bi im uređaj mogao izazvati nelagodu.' Navodi se i kako se najbolji rezultati postižu nakon jednog do tri tjedna korištenja, a u uputama za korištenje navodi se 'Uređaj ostavite da radi 24 sata dnevno, 365 dana.'

Prema navodima građana koji nam se obratio za pomoć, zdrav i veseo zamorac koji je bio kućni ljubimac iznenada je umro, a veterinar mu je rekao da su slični slučajevi smrti glodavaca kućnih ljubimaca bili uzrokovani uređajem Pest Reject. Građanin sumnja da se smrt zamorca dogodila zbog susjeda na katu koji koriste Pest Reject za odbijanje štetočina.

Kućni ljubimci glodavci vrlo su osjetljivi, a uređaj Pest Reject namijenjen je, između ostalog, emitiranju ultrazvučnih valova čime se kod glodavaca stvara nelagoda, što ih treba potaknuti da pobjegnu iz zatvorenog prostora. Kada je uređaj, prema uputama proizvođača, uključen do tri tjedna, odnosno 24 sata dnevno cijelu godinu, kućni ljubimci glodavci koji su u dometu ultrazvučnih valova ne mogu pobjeći, već su izloženi kontinuiranoj nelagodi, što pogubno utječe na njihovo zdravlje i može dovesti do smrti. Kako je nemoguće kontrolirati žive li u dometu korištenja uređaja Pest Reject stanari koji imaju kućne ljubimce glodavce, uporaba uređaja predstavlja opasnost za zdravlje i život kućnih ljubimaca glodavaca.

Stoga Vas molimo da inspekcijskim nadzorom ispitate sigurnost uređaja Pest Reject za kućne ljubimce glodavce, da obavijestite potrošače o opasnostima koji proizvod može predstavljati i da se, prema potrebi, proizvod povuče s tržišta.

Molimo Vas da nas izvijestite o poduzetim mjerama kako bismo o svemu mogli informirati zainteresirane medije i javnost.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge

U Zagrebu, 11. rujna 2013.

Vezane teme

Također pogledajte

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting