10.12.13. Borba za prava potlačene većine

| More

Prijatelji životinja ističu važnost prestanka diskriminacije i na osnovi vrste

- 10. prosinca: Međunarodni dan prava životinja; nagrade za dobra djela

Dan za prava svih životinja, onih ljudskih i neljudskih, potiče na prestanak diskriminacije na bilo kojoj osnovi. Današnja potreba borbe za ljudska prava pokazatelj je ukorijenjene netolerancije prema različitima, prema onima koji se ne drže pravila tradicije, pa čak i onima čija je različitost istaknuta isključivo izgledom.

S obzirom na diskriminaciju unutar vlastite vrste, teško se osvrćemo na naše postupke prema drugim vrstama, iako bismo s njima ravnopravno trebali dijeliti ovaj planet.

Možda baš zbog vlastitih problema trebamo sagledati priču onih najpotlačenijih, najviše izrabljivanih i najporobljenijih. 'Dok je god čovjek živuća grobnica ubijenih životinja, kako možemo očekivati dobre uvjete na zemlji?', riječi su irskog dramatičara, pisca i dobitnika Nobelove nagrade, Georgea Bernarda Shawa.

Borba za prava životinja zapravo je borba za većinu koja ima manja prava od bilo koje manjine. Tijekom samo jedne godine ubije se preko 60 milijardi kopnenih životinja samo zbog ljudske navike jedenja životinjskih proizvoda. Ta populacija, koja nikada ne bi ni postojala u tom broju bez ljudske manipulacije, prolazi nezamislivu patnju, a njihova pogibelj stvara i opću ekološku neodrživost.

Upravo kao i u logorima za vrijeme Drugog svjetskog rata, danas se iskorištavaju životinje u svrhu konzumiranja njihovih tijela i izlučevina, zbog testiranja proizvoda, radi odijevanja ili zbog zabave.

Prijatelji životinja potiču da učinite dobro djelo i za neljudske životinje te da vaš čin dokumentirate kako biste potaknuli druge te dobili Dar dobrote. Primjera radi, možete postati vegan, pripremiti vegansku večeru za svoju obitelj ili prijatelje, prestati kupovati proizvode koji su testirani na životinjama, kupovati obuću i odjeću od neživotinjske kože, udomiti životinju iz skloništa i slično.

Vlastitom promjenom potičemo druge i svjesno odlučujemo ne sudjelovati u ubijanju osjećajnih živih bića. Ono što je nama jedan obrok, čizma, kaput ili puder, njima je to sve na svijetu. To je njihov život. Razmislimo o prioritetima onih čiju smo slobodu oduzeli.

Osim poticanja na dobra djela prema životinjama i nagradne igre, Prijatelji životinja objavili su povodom Međunarodnog dana prava životinja na svom YouTube kanalu www.youtube.com/afcroatia TEDx predavanje Damiena Mandera 'Suvremeni ratnik' koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Više informacija o Daru dobrote na Facebook stranici Prijatelji-zivotinja.hr, dok na našim stranicama pročitajte zašto je važno podržati prava životinja.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting