01.07.16. Zootvor ostaje zootvor?

| More

Prijatelji životinja apelirali na Grad Split da ne dopusti zatočavanje domaćih životinja na Marjanu

- Zamjena divljih životinja domaćima ne oslobađa Marjan etikete zatvora za nedužne

Nakon godina upozoravanja javnosti i tijela vlasti od strane udruga te mnogih građana i građanki o groznim uvjetima u splitskom zoološkom vrtu, nedavno je donesena odluka o zabrani prihvaćanja novih životinja i o premještaju vrsta koje nisu autohtone. Takav korak dočekan je kao zadnja prilika za spas životinja i očuvanje ugleda grada, s obzirom na to da uvjeti u kojima obitavaju životinje nisu primjereni, kako za divlje tako ni za domaće vrste.

Međutim, povodom novodonesene odluke Povjerenstva o otvaranju edukativnog centra na Marjanu, koji bi uključivao domaće životinje na lokaciji park-šume, Prijatelji životinja apelirali su na Grad Split. Smatraju da je prihvaćanjem takve odluke dobrobit životinja ponovno dovedena u pitanje s obzirom na to da je jedina promjena do koje je došlo promjena vrste životinja u kavezu. Tako od sada nadalje na Marjanu neće biti smješteni divlji zatočenici, već oni domaći. Prijatelji životinja jasno navode da je odluka o otvaranju takvog edukativnog centra loša i žalbu upućuju na cjelokupan način odnosa prema životinjama, bez obzira na vrstu kojoj pripadaju.

Držanje životinja u zatočeništvu nema opravdanja, a posebice to nije zabava posjetitelja i posjetiteljica. Jedino čemu bi takav centar učio je da je prihvatljivo držati životinje u zatočeništvu, gdje se one dosađuju do ludila, obitavaju u skučenom prostoru, usamljene, zbog čega često pokazuju psihotično i samodestruktivno ponašanje. Stres uzrokovan zatočeništvom slabi imunološki sustav životinja, unatoč tobožnjim prednostima postojanja veterinarske skrbi i pružanja redovitih obroka, što vodi do bolesti ili čak smrti.

Držanje bilo koje životinje u zatočeništvu, bila ona divlja ili domaća, treba postati prošlost, a gledanje zarobljenih životinja zbog ljudske razonode treba izumrijeti kao primitivna navika zbog koje neljudska bića provode živote pune bijede. Divnim stvorenjima koja će biti stanovnici edukativnog centra pripada život na otvorenom, a ne u zatočeništvu gdje će tijekom svojih skraćenih i umjetnih života biti prisiljeni služiti kao artefakt za masovnu zabavu.

Prijatelji životinja zatražili su od Grada Splita hitnu intervenciju i poticanje institucija na djelovanje te da udruženim snagama tražimo rješenja koja neće uzrokovati daljnja, još veća stradavanja životinja. Ironično je, kažu, da se na jedno mjesto dovoze nove životinje u zatočeništvo, dok, s druge strane, nije riješen gorući problem zbrinjavanja životinja koje lutaju ulicama.

Navedeni propust jedinica lokalne i područne samouprave odnosi se na stavke 4. i 5. članka 56., stavak 2. članka 57. i stavke 2. i 4. članka 58. Zakona o zaštiti životinja, a radi se o obvezi jedinica da osnuju skloništa i pokrenu sve programe koje su bitni za njihovo pravilno funkcioniranje, da financiraju njihov rad, surađuju s građanima te educiraju i razvijaju svijest o potrebi zaštite i unaprjeđenja prava životinja poštujući i uvažavajući civilizacijska dostignuća našeg pravnog poretka.

Medvjed u zoološkom vrtu u Splitu

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting