15.02.17. Glas za nevidljive

| More

Prijatelji životinja, povodom 15 godina postojanja, postavili jumbo plakate s dirljivom porukom

- Bol na plakatu: Potresna fotografija Jo-Anne McArthur prikazuje tele prije klanja

Godinu koja je u Hrvatskoj započela zabranom uzgoja životinja radi krzna, a nastavljena najavom zabrane ubijanja napuštenih pasa u skloništima, Prijatelji životinja nastavljaju skrećući pozornost na najranjivije životinje – one većini nevidljive. Na jumbo plakatima u Zagrebu prolaznici mogu vidjeti potresnu fotografiju teleta, poznate kanadske fotografkinje Jo-Anne McArthur, s porukom "za one koji ne mogu govoriti za sebe".

Tijekom 15 godina postojanja, Prijatelji životinja dosad su organizirali različite performanse, javne akcije, peticije i koristili druge, javnosti manje vidljive, načine borbe za zaštitu i prava životinja. Zbog brojnih i hitnih aktivnosti, navršavanje 15 godina Udruge stoga je prošlo neprimjetno, ali vrlo radno.

Ono što je zajedničko fotografkinji McArthur, Prijateljima životinja i drugim aktivistima za prava životinja jest ustrajnost u borbi protiv društveno i kulturno uvjetovane neosjetljivosti prema životinjama koje većina smatra hranom. Obezvrjeđivanje i svođenje životinja na predmete dovodi do nasilja, osobito prisutnog u klaonicama, na farmama, u uzgajivačnicama i sl. Aktivisti diljem svijeta podsjećaju da je naša svakodnevica prepuna rutinske okrutnosti prema životinjama, što ne moramo podržavati svojim načinom života i izborom prehrane.

Biti borac za prava životinja nije nimalo lak posao. Fotografkinja Jo-Anne McArthur, čija fotografija poziva na veganstvo, nakon čestih posjeta iskorištavanim životinjama kako bi dokumentirala njihovu patnju, oboljela je od posttraumatskog stresnog poremećaja. To se često događa predanim aktivistima i onima koji ne okreću oči pred nasiljem prema životinjama. S druge strane, zahvaljujući njoj i svima drugima koji su se odlučili na život bez iskorištavanja životinja, odnosno za veganstvo, spašeni su milijuni života.

Prijatelji životinja pozivaju sve koji žele pomoći životinjama, drugim ljudima, okolišu i vlastitome zdravlju da posjete www.veganopolis.net i prijave se na popularni Vege izazov.

S obzirom na to da je udruzi Prijatelji životinja, kao i prethodnih godina, i ovaj početak godine težak, pozivaju sve da podrže njihov rad volontiranjem, učlanjenjem ili donacijom.

Tele plakat - Jo-Anne McArthur [ 659.23 Kb ]15 godina Prijatelja životinja [ 296.05 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting