Sudjelujte u javnom savjetovanju o Nacrtu Prijedloga Zakona o lovstvu

| More
Javna rasprava o Nacrtu Prijedloga Zakona o lovstvu

Dragi prijatelji,

do 23. srpnja 2017. traje savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu Prijedloga Zakona o lovstvu. Molimo vas da se uključite u javnu raspravu kako bismo u Hrvatskoj konačno imali zabranu ubijanja pasa i mačaka u lovištima i kako bi ostao zabranjen lov lukom i strijelom!

Ministarstvo poljoprivrede poslušalo je glas javnosti i maknulo iz Nacrta članak koji dopušta „uklanjanje” (u prijevodu: ubijanje) pasa i mačaka u lovištima, a ostaje i zabrana lova lukom i strijelom. No pojedini lovci zalažu se da im Zakon o lovstvu omogući ubijanje pasa i mačaka, koje smatraju štetočinama u lovištima, kao i da se u Hrvatsku uvede lov lukom i strijelom, što nikako ne smijemo dopustiti!

Stoga vas molimo da, iako se radi o opširnom zakonu koji pokriva brojne teme, pomognete životinjama komentirajući na javnoj raspravi ove dvije konkretne teme.

Zabrana ubijanja pasa i mačaka u lovištima – članak 46.

Prvi problem koji muči brojne građane već dugi niz godina je stradavanje nedužnih pasa i mačaka od strane lovaca koji su u Zakonu o lovstvu termin „uklanjanje” pasa i mačaka koji se nađu u lovištu slobodno interpretirali kao „ubijanje” te su dosad stradale mnoge životinje koje su imale svoje skrbnike, kao i one napuštene koje su zalutale u lovište.

Pohvaljujemo što je u ovom Nacrtu Prijedloga Zakona izbačena ta izrazito nepopularna i nehumana odredba te podržavamo i smatramo nužnim da ostane trenutačni prijedlog članka 46.:

(2) Pse i mačke njihovi vlasnici, a pastiri pastirske pse, ne smiju puštati da se kreću lovištem bez nadzora na udaljenosti većoj od 300 m od nastambe vlasnika, odnosno od stada.

No kako pojedini lovci lobiraju za ozakonjenje odstrjela pasa i mačaka u lovištima predložili smo da se ovaj članak, ako ga je potrebno nadopuniti zbog boljeg razumijevanja i provedbe Zakona, izmijeni dodavanjem stavka 3. i da taj stavak glasi:

(3) Psi i mačke zatečeni na području lovišta smatraju se napuštenim ili izgubljenim životinjama i nalaznici su ih dužni zbrinuti sukladno odredbama Zakona o zaštiti životinja.

Molimo vas da izdvojite pet minuta i na javnoj raspravi pohvalite Ministarstvo poljoprivrede što se u Zakonu u lovstvu konačno ukida mogućnost ubijanja pasa i mačaka u lovištima. Istaknite da je ubijanje pasa i mačaka u lovištima nedopustivo i pomognite kratkim komentarom da se napušteni i izgubljeni psi i mačke u lovištima zaštite od samovolje i ubilačkog nagona pojedinaca!

Zabrana lova lukom i strijelom članak 58.

Prethodni Nacrt prijedloga Zakona o lovstvu iz 2015. godine predlagao je mogućnost lova lukom i strijelom, što je s pravom izazvalo veliko zgražanje javnosti koja se snažno protivi bilo kakvom proširenju mogućnosti ubijanja životinja u lovu.

Lov lukom i strijelom s razlogom je oduvijek zabranjen u Hrvatskoj i tako treba i ostati! Stoga ovaj Nacrt Prijedloga Zakona o lovstvu ispravno zabranjuje lov lukom i strijelom kao etički nazadne prakse koja uzrokuje velik broj ranjenih i osakaćenih životinja. Pomognite da tako i ostane!

Pohvalite Ministarstvo poljoprivrede što je uvažilo većinsko mišljenje javnosti i što u članku 58. stavku 1. točki 8. Nacrta Prijedloga Zakona o lovstvu ostaje zabrana lova lukom i strijelom:

(1) Zabranjeno je loviti divljač:
8. lukom i strijelom, samostrijelom, zračnim oružjem i svim vrstama hladnog oružja.

Našu detaljnu argumentaciju o ove dvije teme možete pročitati ovdje.

Ministarstvo poljoprivrede možete pohvaliti i podržati navedena dva članka uključivanjem u savjetovanje sa zainteresiranom javnošću ovdje.

Nakon toga prijavite se ili registrirajte (te odobrite registraciju putem obavijesti koju ćete primiti na osobni e-mail) ako pristupate prvi put.

Zakon o lovstvu - javno savjetovanje [ 177.50 Kb ]

Ako vas sučelje nakon pristupanja vrati na početnu stranici, postavite filtere kao na slici (otvorena savjetovanja u Ministarstvu poljoprivrede) i Zakon o lovstvu će se pojaviti na kraju popisa.

Zakon o lovstvu - javno savjetovanje [ 114.22 Kb ]

Nakon što kliknete na Zakon, otvara se sučelje kao na slici dolje. Kliknite na članak 46. za komentar vezano za pse i mačke u lovištima, u gornjem desnom kutu kliknite na Komentar i potom na dnu stranice upišite svoj komentar.

Zakon o lovstvu - javno savjetovanje [ 267.24 Kb ]

Na isti način pošaljite komentar na članak 58. podržavajući činjenicu da ostaje zabranjen lov lukom i strijelom.

Hvala vam što ćete se i ovaj put zauzeti za životinje i dijeliti ove informacije dalje. :-)

Objavljeno: 13. srpnja 2017.

Vezane teme

Lovac s puškom [ 401.57 Kb ]Izvor: rspca.org-ptica pogođena strijelom [ 52.49 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting