22.08.19. Prijava događanja "Lov na veprića" pri Renesansnom festivalu Koprivnica

| More

Predmet: Nadzor tijekom Renesansnog festivala u Koprivnici - traži se

Poštovani,

želimo Vam skrenuti pozornost da je u programu Renesansnog festivala Koprivnica, koji se održava od 22. do 25. kolovoza 2019., navedena aktivnost "Lov na veprića", u kojoj se mladunče divlje životinje drži u zatvorenom prostoru tijekom tri dana trajanja Festivala te se, prema objavljenom službenom rasporedu tzv. viteške pozornice, pušta na teren pri čemu ga građanstvo ima pravo loviti.

Navedeno korištenje divlje životinje u svrhu zabave i postupanje prema životinji kojom se izaziva njezin strah i stres protuzakoniti su, zbog čega je nužno da se zabrani ova aktivnost unutar Renesansnog festivala.

Naime, Zakon o zaštiti životinja (NN 102/2017) propisuje:

Članak 5.
(1) Zabranjeno je životinje usmrćivati, nanositi im bol, patnju i ozljede te ih namjerno izlagati strahu i bolestima protivno odredbama ovoga Zakona.
(2) Zabranjeno je:
...
11. koristiti životinje za filmska i televizijska snimanja, oglašavanje, izložbe, smotre, natjecanja ili predstave ako ih se pri tome prisiljava na ponašanje koje kod životinja izaziva bol, patnju, ozljede ili smrt
12. prisiljavati životinje na ponašanje koje kod njih izaziva bol, patnju, ozljede ili strah protivno odredbama ovoga Zakona

Predviđeni rasporedi održavanja tzv. ''Lova na veprića'' su:

subota 24.08. u 14:30 h

nedjelja 25.08. u 14:45 h.

Zbog skorog vremena odvijanja događanja s veprićem, nužan je hitan nadzor veterinarske inspekcije i zabrana održavanja aktivnosti koje su protivne Zakonu. Također, potrebno je provjeriti gdje je organizator nabavio životinju i ima li za nju potrebnu dokumentaciju.

U privitku šaljemo screenshotove najave lova na veprića u programu Renesansnog festivala Koprivnica, objavljene na web-stranici https://www.renesansnifestival.hr/.
Molimo Vas za postupanje sukladno Zakonu i da o eventualnim nepravilnostima koje uočite tijekom inspekcijskog nadzora, a za koje nije nadležna veterinarska inspekcija, obavijestite relevantne sektore u Državnom inspektoratu. Također, molimo Vas da nas obavijestite o poduzetim mjerama kako bismo mogli informirati zainteresirane građane koji su nam pisali u velikom broju zgroženi najavom nehumanog postupanja prema životinji.

U iščekivanju Vaše promptne reakcije, srdačno Vas pozdravljamo,

Lorena Herceg

Prijatelji životinja

U Zagrebu 22. kolovoza 2019.

Poslano veterinarskoj inspekciji pri Državnom inspektoratu na e-mail: prijave@dirh.hr te Turističkoj zajednici Grada Koprivnice na tzg-koprivnica@kc.t-com.hr

Odgovor Turističke zajednice Grada Koprivnice zaprimljen 22. kolovoza 2019.

Poštovana gđo. Herceg,

Zahvaljujemo na mailu.

Veprić je iz domaćeg uzgoja koji nikada nije boravio u „divljini“ te se on za vrijeme festivala čuva u prirodno ograđenom prostoru uz stalni pristup vodi i hrani. No, obzirom na Vaše mišljenje i primjedbu donijeli smo odluku uvažiti vaša promišljanja bez obzira što veliki dio posjetitelja festivala cijeni činjenicu da se na festivalu repliciraju povijesna događanja poput ovog.

„Lov na veprića“ je izbačen iz programa.

Pozivamo Vas da posjetite festival koji je ekološki osviješten (plastika je zabranjena u bilo kojem smislu) te na kojem pridajemo veliku pažnju prema sigurnosti i zaštiti ljudi kao i životinja.

Lijep pozdrav,

Ivona Šimunić, stručni suradnik

Vezane teme

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting