06.02.20. MUP-u predano 60 000 potpisa za zabranu petardi!

| More

Velik odaziv građana u potpisivanju peticije za zabranu pirotehničkih sredstva kategorija F2 i F3

- Preostao je još jedan dan da se na javnoj raspravi podrži zabrana petardi tijekom cijele godine

Predstavnici udruge Prijatelji životinja predali su u četvrtak 6. 2. 2020. ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću 60 000 prikupljenih potpisa za zabranu pirotehničkih sredstava kategorija F2 i F3. Kako je preostao još samo jedan dan do završetka javne rasprave o potpunoj zabrani petardi i redenika kategorija F2 i F3 tijekom cijele godine, iz Udruge pozivaju sve da svojim komentarom na e-savjetovanju podrže prijedlog MUP-a i da se konačno stane na kraj teroru petardi za ljude i životinje! Brojci od 60 000 tisuća potpisa pridodaje se još 3000 potpisa koje je skupio veterinar i voditelj Skloništa za životinje Virovitica Dražen Majetić, potaknut smrću svojega psa, člana obitelji, kojemu je otkazalo srce kada je izašao iz kuće u dvorište u trenutku kada je bačena petarda.

„Pohvaljujemo Ministarstvo unutarnjih poslova što je prepoznalo volju većine građana i uvrstilo zabranu petardi i redenika iz kategorija F2 i F3 u izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima. Uz Vladu RH, podršku zabrani petardi dalo je i devet ministarstava: znanosti i obrazovanja, turizma, zdravstva, gospodarstva, poduzetništva i obrta, poljoprivrede, zaštite okoliša i energetike te hrvatskih branitelja, a pridružili su im se i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja”, izjavio je Luka Oman iz Prijatelja životinja. Dodao je da je ova zabrana, koju podržava 80 % građana, kompromis jer se zabranjuje samo ono što je nužno zabraniti, no da je to ipak važan prvi korak prema vraćanju zabrane i ostale bučne i opasne pirotehnike.

„Uz podršku zabrani petardi i redenika, ukazali smo na nelogičnost u Zakonu da prodaja pirotehničkih sredstava počinje dva tjedna prije dozvole njihove upotrebe. Znamo da kada krene prodaja, krene i upotreba pa građani već od 15. 12. prijavljuju uznemiravanje i pucanje. Također, apsurdno je da je petarde dopušteno koristiti 27., 28., 29. i 30. 12., iako se tada ništa ne slavi. Predložili smo da petarde i redenici trebaju biti potpuno zabranjeni, a da ostala pirotehnika iz kategorija F2 i F3 bude dopuštena samo u noći kada se slavi Nova godina”, poručuju iz udruge Prijatelji životinja.

Navode i pozitivan primjer susjedne Slovenije u kojoj je više od 10 godina na snazi zabrana korištenja pirotehničkih sredstava iz kategorija F2 i F3, a broj ozljeda od pirotehnike značajno se smanjio. Prema anketama, oko 75 % Slovenaca ne podržava ni vatromet, pa su mnogi slovenski gradovi i općine odustali čak i od novogodišnjeg vatrometa zbog zaštite zdravlja ljudi i životinja, osobito ptica, i zbog zagađenja zraka. Umjesto vatrometa, za slavlje koriste lasere, videomapiranje, papirnate biorazgradive konfete, a sredstva namijenjena za vatromete uplaćuju u dobrotvorne svrhe.

U Italiji je još 2011. u Torinu, Milanu, Veneciji, Modeni, Teramu, odnosno u više od 850 gradova i općina zabranjeno u silvestarskoj noći pucati petardama jer oko 5000 kućnih ljubimaca godišnje umire od srčanog udara izazvanog eksplozijom petardi. Rim, grad s tri milijuna stanovnika, potpuno je zabranio uporabu petardi. Grad Collecchio u Parmi od 2016. godine dopušta tijekom godine samo tihe vatromete, pri čemu su izumili i specijalan light show koji projicira prekrasne vizuale, bez eksplozija. I Poljaci umjesto bučnih vatrometa koriste svjetlo lasera, konfete i tihe vatromete. Krajem 2018. vlasti na otočju Galapagos zabranile su prodaju i uporabu pirotehnike na arhipelagu kako bi zaštitile njegov jedinstveni ekosustav, spasili životinje i spriječili onečišćenje vode i zraka.

Irska je potpuno zabranila korištenje petardi kategorija F2 i F3, kao i Čile. U Švedskoj petarde smiju koristiti samo osposobljene i ovlaštene osobe, a u Belgiji je korištenje petardi kategorija F3 kazneno djelo. U Australiji je prodaja pirotehnike za privatnu upotrebu zabranjena još od 1980-ih, osim u Tasmaniji i Sjevernom teritoriju. Zabranjene su i u Pragu, u Ujedinjenom Kraljevstvu, Mađarskoj, Danskoj, Kanadi, Vijetnamu, urbanim dijelovima Tajvana i Kini, zemlji iz koje potječu petarde.

I u Parizu, New Yorku, Kini i drugdje sve se više okreću modernim vizualnim efektima: predstavama s laserima i reflektorima, tihim vatrometima i svjetlosnim atrakcijama na noćnome nebu, što je manje štetno za ljude, životinje i okoliš. Prijatelji životinja ističu da je to smjer u kojemu treba ići i Hrvatska.

Pozvali su sve da do ponoći 7. 2. ostave svoj komentar i podršku zabrani petardi tijekom cijele godine na javnoj raspravi, a argumenti za zabranu i više informacija nalaze se ovdje.

Sve prikupljene podrške možete vidjeti ovdje.

Predaju peticije za zabranu petardi možete vidjeti ovdje.

Video snimljen nakon predaje peticija možete vidjeti ovdje.

Dio govora ministra Božinovića možete vidjeti ovdje.

Dopis predan ministru Božinoviću te više fotografija možete vidjeti ovdje.

MUP-u predano 60 000 potpisa za zabranu petardi [ 238.69 Kb ]MUP-u predano 60 000 potpisa za zabranu petardi [ 319.53 Kb ]MUP-u predano 60 000 potpisa za zabranu petardi [ 285.12 Kb ]MUP-u predano 60 000 potpisa za zabranu petardi [ 228.41 Kb ]MUP-u predano 60 000 potpisa za zabranu petardi Photo by: Damir Krajač / CROPIX [ 1.55 Mb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting