UN: Biljna prehrana pozitivno utječe na klimatske promjene

| More

Prema UN-ovim stručnjacima, prelazak na biljnu prehranu direktno pomaže u borbi protiv klimatskih promjena.

Opširan izvještaj o iskorištavanju zemlje i tla te klimatskih promjena govori o tome kako visoka konzumacija mesa i mliječnih proizvoda potiče i osnažuje globalno zatopljenje. Znanstvenici su krenuli pozivati ljude da postanu vegetarijanci ili još bolje vegani.

Oni kažu da bi se više ljudi moglo prehranjivati koristeći manje zemlje ako bi pojedinci smanjili konzumaciju mesa.

Dokument, pripremljen od strane 107 znanstvenika za UN-ov Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) govori o tome da kad bi se zemlja efektivnije koristila, mogla bi pohraniti više ugljika kojeg emitiraju ljudi.

"Evidentno je da se na zapadu jede zaista previše mesa“ – rekao je prof. Pete Smith, znanstvenik za okoliš sa sveučilišta Aberdeen, Velika Britanija.

Zemljina površina i način na koji se ona koristi formira temelj za ljudsko društvo i globalnu ekonomiju. No mi je oblikujemo na dramatične načine, uključivo i kroz otpuštanje stakleničkih plinova u atmosferu. Kako tlo odgovara na klimatske promjene izazvane ljudskim djelovanjem je od vitalne važnosti i osnova je naše brige za budućnost.

Kako su klimatske promjene povezane s hranom?

Klimatske promjene predstavljaju prijetnju sigurnosti našeg snabdijevanja hranom. Rast temperatura zraka, obilne kiše i ekstremniji vremenski događaji će imati utjecaj na žetvu. Proizvodnja hrane također doprinosi globalnom zatopljenju. Poljoprivreda – zajedno sa šumarstvom – ima otprilike četvrtinu udjela u proizvodnji stakleničkih plinova.

Uzgoj stoke doprinosi globalnom zatopljenju i putem metana kojeg životinje ispuštaju u plinovima, no također i deforestacijom koja se vrši kako bi se primjerice proširili pašnjaci.

Utjecaj mesnih proizvoda i prerađevina na okoliš je važan. Grupa iz Velike Britanije nazvana „NoBeef“ lobira na dostavljače namirnica da izbace govedinu i junetinu iz studentskih menija.

U Sjedinjenim Američkim državama, veganski burgeri rade se iz biljnih zamjena za meso i okusom su izuzetno slični mesu zahvaljujući komponenti bogatoj željezom zvanoj hem.

Peter Stevenson, iz Suosjećanja u svjetskoj farmskoj industriji rekao je: "Smanjenje konzumacije mesa je od presudne važnosti ako želimo ići u korak s ciljevima o zaustavljanju klimatskih promjena."

No, u nekim dijelovima svijeta, primjerice u Kini, konzumacija govedine raste unatoč pokušajima centralne kineske vlade da promovira tradicionalnu prehranu.

Mogu li se problemi riješiti?

Promjena načina na koji ljudi koriste zemljinu površinu čini se kao obeshrabrujuć izazov, osobito jer bi to za posljedicu imalo ogromnu promjenu u metodama farmske industrije.

No kako bilo, znanstvenici upućuju da bi trebalo:

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke