01.02.03. Uzgoj nojeva

| More

Prosvjed protiv uzgoja nojeva

Članovi karlovačke podružnice udruge za zaštitu i prava životinja Prijatelji životinja prosvjeduju protiv sve češćeg (promicanja) uzgoja nojeva u Karlovcu.

Potaknuti negodovanjem sve većeg broja Karlovčana protiv nekolicine uzgajivača nojeva na karlovačkom području koji drže te ptice u neprimjerenim uvjetima i u za njih neprirodnoj okolini, radi klanja nojeva za meso namijenjeno tržištu, Prijatelji životinja žele karlovačkoj javnosti ukazati i na naličje zarade zasnovane na ponižavajućem mučenju i ubijanju nojeva.

Sve se više spominje i promiče nojevo meso kao ukusna poslastica, a često i kao zamjena za govedinu koju ljudi sve više izbjegavaju zbog straha od kravljeg ludila. Zbog straha od kravljeg ludila, ne zaboravimo - izazvanog upravo ljudskom pohlepom i okrutnošću, karlovačka javnost potiče se, između ostalog, i na prehranu nojevim mesom, a sam uzgoj tih životinja prikazuje se kao 'unosan posao', a zapravo je posao zasnivan na bespotrebnoj okrutnosti.

Podsjećamo da je noj afrička životinja koja pripada potpuno drugačijem podneblju i okolini. Zašto je potrebno nojeve iz afričkih pustinja uzgajati u našoj zemlji i to još tumačiti kao 'unosno ulaganje' i rastuću granu poljoprivrede?

Prosvjed će se održati na Trgu Matije Gupca (kod fontane) u subotu 1. veljače od 11 do 12 sati. Članovi karlovačke podružnice udruge Prijatelji životinja skrenut će pozornost na zabrinutost vezanu uz uzgoj tih prelijepih afričkih ptica.

Molimo javnost da ne podupire uzgajanje nojeva i ne kupuje i jede nojevo meso, a (moguće) uzgajivače molimo da razmisle o nekoj drugoj poljoprivrednoj grani, kao što je uzgoj bioorganske hrane čija potrošnja samo u Hrvatskoj svake godine poraste za 200 do 300 posto. Uzgoj organske vegetarijanske hrane isplativo je i pravo ulaganje iako se takvom ne prikazuje, a ovom prigodom želimo skrenuti pozornost i na ovu mogućnost, kao zamjensko rješenje sve većem promicanju nojevoga mesa.

Zar se poduzetnici ne bi trebali okrenuti eko-turizmu i zdravoj prehrani, a ne promicati okrutnost i povećavati broj i vrstu klaonica? I dok je, primjerice, u Austriji uzgoj nojeva zakonom zabranjen a Hrvatska se polako pretvara u klaonicu Europe, zanimljivo je zapaziti i činjenicu da Karlovčani zbog straha od kravljeg ludila i brojnih drugih bolesti vezanih uz mesnu prehranu još uvijek ne razmatraju vegetarijanstvo kao siguran, zdrav i ekološki prihvatljiv način ishrane, već dovoze životinje s drugih kontinenata kako bi zamijenili postojeće. Danas nojeve, a možda već sutra majmune? Gdje su granice ljudskoj obijesti?!

Izvješće s akcije:
Nojeve u Afriku, NE u klaonice

Karlovačka podružnica Prijatelja životinja u subotu, 1. veljače, na glavnom karlovačkom trgu, Trgu Matije Gupca upriličila je prosvjed protiv uzgajanja nojeva na farmama u okolici Karlovca, ali i širom Hrvatske sa svrhom klanja nojeva radi prehrane nojevim mesom.

Građanima su aktivisti udruge dijeliti letke s porukom 'Nojeve u Afriku, NE u klaonice', a na središnjoj fontani je osvanuo veliki, crvenim slovima ispisani natpis 'STOP klaonicama životinja - Prijatelji životinja'. Građanima i prisutnim novinarima ukazano je na neodrživost uzgoja nojeva u neprimjerenom podneblju, kao i razloga zbog kojih se okrutno ubijaju - ljudske pohlepe za 'egzotičnim' mesom. Članovi Prijatelja životinja istaknuli su i promašaj Ministarstva poljoprivrede i šumarstva te Ministarstva pravosuđa s nedavnim otvorenjem prve hrvatske klaonice nojeva u kojoj se želi zaposliti i nekolicinu - zatvorenika! Takva namjera, rečeno je na prosvjedu, u suprotnosti je s težnjom za zdravom resocijalizacijom ljudi, nasuprot koje im se nudi krvavljenje ruku klanjem nedužnih i bespomoćnih ptica. Umjesto uzgajanja nojeva i njihovog klanja u Hrvatskoj, valja poticati proizvodnju hrane biljnog podrijetla, poručili su prosvjednici, prijatelji životinja.

Članovima Prijatelja životinja u prosvjedu su se pridružili i aktivisti karlovačkog društva za zaštitu životinja Glas životinja te Međunarodnog društva za sprječavanje okrutnosti nad životinjama i biljkama - PCAP International iz Karlovca, a podršku prosvjedu uputila je i Udruga za zaštitu okoliša Karlovac (UZO). Mediji su bili raspoloženi za praćenje prosvjeda tako da su uz novinare i fotoreportere Jutarnjeg lista, Večernjeg lista, Karlovačkog lista, Karlovačkog tjednika i KAmeleona, prosvjed najavili i(li)zabilježili i novinari Radio Karlovca, Radio Mrežnice te snimatelji Hrvatske televizije i Kablovske televizije Karlovac, a o prosvjedu su izvještavali ili će to tek učiniti i tri karlovačke web-stranice.

ka_nojevi1ka_nojevi2ka_nojevi3ka_nojevi2

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting