09.06.22. Zaljubi se u vege hranu na VegeSajmu!

| More

Na VegeSajmu više od 30 vrsta veganskih sireva, veganske krvavice i odlična street-food ponuda

- Utorak 14. 6., 8 – 20 h, Jelačićev trg u Zagrebu: VegeSajam kao najava ZeGeVege festivala

vegesajam 2022_novo [ 1.28 Mb ]

Odlukom Grada Zagreba, umjesto 11. lipnja, VegeSajam će se održati 14. lipnja 2022. od 8 do 20 sati na zagrebačkome Trgu bana Jelačića. Organizatori, udruga Prijatelji životinja, navode da sve ostalo ostaje kako su i najavljivali: „Posjetitelje očekuju promocije, degustacije, čašćenja, odlično vrijeme te šarolika i isključivo veganska ponuda pod sjenicama raznih izlagača, uz mnoštvo edukacije.”

Naime, ove godine dodatno su pojačali edukativni program. Svi će moći na licu mjesta pročitati s edukativnih panoa i čuti s mikrofona voditeljice Sare Mešin informacije o zbivanjima na VegeSajmu, kao i razloge zašto je veganstvo ili barem približavanje veganskoj hrani, nužan korak na koji se svakim danom odlučuje sve više ljudi.

Iz bogate ponude izdvajaju nekoliko vrsta veganskih kobasica, krvavice od crnoga graha, kozmetiku od konoplje, ukiseljene klice, dimljene slatko-ljute umake i 30-ak vrsta veganskih sireva uključujući mascarpone, sirne namaze, blokove, sir za pizzu, listiće i parmezan. Od odlične street-food ponude posjetitelji će moći kušati i sočne burgere i neodoljive wrapove punjene biljnim mesom te sirove torte.

Okupljanjem domaćih proizvođača, poljoprivrednih gospodarstava i restorana koji nude vegansku ponudu i kozmetičke proizvode koji nisu testirani na životinjama, Prijatelji životinja žele svima pokazati da su veganski proizvodi svima dostupni, povoljni i ukusni. Osim toga, time aktivno promiču niskougljičnu strategiju koju je prošle godine donio Hrvatski sabor, a koja jasno sadrži stavke o nužnosti promocije biljne hrane i proizvodnje biljnih proizvoda, koji pozitivno utječu na zdravlje opće populacije i preventiva su mnogim bolestima.

„Ništa neće toliko pomoći ljudskome zdravlju niti povećati izglede za opstanak života na Zemlji kao prijelaz na biljnu prehranu. Također, ništa neće u toj mjeri navesti opću populaciju da se zaljubi u veganstvo kao ukusna, dostupa, povoljna i zdrava veganska ponuda. Opće je poznata činjenica da ljubav ide kroz želudac i već smo se uvjerili da je ukusan obrok puno veći povod za razmišljanje o prelasku na veganstvo nego argumenti o velikoj potrošnji prirodnih resursa, zagađenju okoliša, klimatskim promjenama, što sve uzrokuje način prehrane koji uključuje meso, mlijeko i jaja. Zbog svega navedenoga VegeSajam je, prije svega, edukativni događaj i drago nam je što zajedno s našim dragim izlagačima, koji su prepoznali nužnost povećanja ponude biljnih proizvoda na hrvatskom tržištu, možemo prikazati koliko je veganski pokret jak i velik i u Hrvatskoj. Uz bogatu ponudu biljnih zamjena posjetitelji najlakše mogu naučiti da je jedino čega se veganstvom odričemo patnja životinja i negativan utjecaj na okoliš. Za sve ostalo, kao što će moći vidjeti, ne moraju brinuti jer za bilo koju namirnicu koju su naviknuli konzumirati postoji ukusna i puno zdravija zamjena”, navode iz Udruge.

Svi zainteresirani za pomoć u organizaciji ili prilikom postavljanja VegeSajma mogu ispuniti prijavnicu za volontiranje na www.prijatelji-zivotinja.hr, gdje se može pronaći i više informacija o ovogodišnjem VegeSajmu.

Vezane teme

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting