28.10.22. Mnogi psi na lancu neće dočekati zakonske izmjene!

| More

Prijatelji životinja traže da se zakonodavnim planom unaprijedi zaštita životinja u Hrvatskoj

- Još danas 28. 10. mogu se na javnoj raspravi tražiti hitne izmjene Zakona o zaštiti životinja

Udruga Prijatelji životinja uključila se u savjetovanje s javnošću za Prijedlog plana zakonodavnih aktivnosti Ministarstva poljoprivrede za 2023. godinu, koje traje još danas do ponoći. Pozivaju sve da iskoriste priliku za unaprjeđenje zaštite životinja u Hrvatskoj i da na https://cutt.ly/DNfe9Kx ostave svoj komentar kojim traže što hitnije donošenje novog Zakona o zaštiti životinja kojim bi se zabranilo držanje pasa na lancu, nastupi svih životinja u cirkusima i držanje tigrova u zatočeništvu privatnih osoba te propisala tzv. Pozitivna lista životinja koje se mogu držati za kućne ljubimce i druge izmjene.

„Još prošle godine apelirali smo na Ministarstvo poljoprivrede da 2022. donese novi Zakon o zaštiti životinja. Iznijeli smo konkretne prijedloge rješavanja problema koje smo uočili u praksi i koji se ne mogu riješiti postojećim zakonodavnim okvirom, a dostupni su na www.boljizakon.net. I ove godine nastavili smo aktivno poticati pokretanje izmjena Zakona. Ministarstvo osniva Povjerenstvo koje će raditi na njemu, ali Planom zakonodavnih aktivnosti ne predviđa ni sljedeće godine izmjene Zakona”, naglašavaju Prijatelji životinja.

Ministarstvo poljoprivrede prošle godine najavilo je da planira u 2022. godini „osnovati Povjerenstvo koje će započeti s radom, a u prvom redu s prikupljanjem dokumentacije i izradom analiza nastavno na dostavljene prijedloge za izmjenu Zakona o zaštiti životinja”. Nakon sastanka Prijatelja životinja s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković u svibnju ove godine, ministrica je izjavila da će „kvaliteti rada Povjerenstva svakako koristiti planirano integriranje civilnog društva i stručne zajednice u sve rasprave. Cilj je da potencijalne izmjene postojećeg Zakona o zaštiti životinja u konačnici pridonesu boljoj zaštiti životinja i jačanju svijesti o važnosti brige odnosno dobrobiti životinja tijekom njihova držanja i uzgoja, a koje se, između ostalog, odnose i na mogućnost zabrane držanja pasa na lancu.”

Iz Udruge ističu da su pokrenuli inicijativu za izmjene Zakona o zaštiti životinja s ciljem potpune zabrane držanja pasa na lancu i, s drugim udrugama iz Mreže za zaštitu životinja, 2021. godine započeli nacionalnu kampanju „Za Hrvatsku bez pasa na lancu” i peticiju koja se može potpisati na www.zabranimolanac.net. Stoga odlaganje donošenja novog Zakona znači produljenje patnje za pse i druge životinje. Mnogi od njih zato nikada neće dočekati zakonsku zabranu držanja pasa na lancu, već će skončati svoje živote zavezani za lanac.

„Što skorije zakonske izmjene i njihova dosljedna primjena trebali bi pomoći i ostalim životinjama koje svakodnevno pate zbog iskorištavanja za razne druge svrhe. Zato apeliramo na Ministarstvo poljoprivrede da žurno pokrene izmjene Zakona o zaštiti životinja i da Planom zakonodavnih aktivnosti predvidi donošenje novoga Zakona najkasnije u prvom tromjesečju 2024. godine”, zaključuju Prijatelji životinja.

pas_lanac 1 [ 414.91 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting