27.03.24. Uskrs uz ukusna veganska jela i bez kupnje životinja

| More

Prijatelji životinja pozivaju sve na proslavu blagdana bez okrutnosti prema životinjama

- Uskrs je još ljepši uz vegansku šunku, pincu i biljna jaja; kunići nisu igračke

U ovo vrijeme pred Uskrs, kada se masovno kupuju šunke, jaja i janjetina, Prijatelji životinja podsjećaju da se Uskrs može proslaviti bez okrutnosti prema životinjama: „Mnoge naše navike tijekom blagdana nisu nimalo u duhu mira, ljubavi i suosjećanja. Stoga je ovo blagdansko vrijeme savršena prilika za upoznavanje s prednostima biljne hrane i istraživanje jela koja su jednako ukusna i manje pogubna za okoliš, jeftinija su i niti jedna životinja za njih neće stradati. Isprobavanjem tradicionalnih uskrsnih recepata u veganskom ruhu jedino što ćete izbaciti iz tanjura jest bešćutnost prema životinjama.”

Kako navode iz Udruge, kokoši imaju izvanredno pamćenje i mogu prepoznati druge članove svojega jata. Svojoj djeci pričaju dok su još u jajetu, no u industriji jaja živote provode u pretrpanim, prljavim hangarima. Od rođenja se manipulira njihovim tijelima kako bi se izazvala bolja produktivnost, a nakon najviše dvije godine života, odlaze u smrt rezanjem vratova. Muški pilići su beskorisni za industriju jaja, pa ih ubijaju ubrzo nakon rođenja gušenjem ili mljevenjem dok su još živi.

I svinje, inače izuzetno društvene životinje, koje pokazuju složene oblike socijalne interakcije, podvrgnute su brutalnim uvjetima uzgoja uključujući pretrpanost, život bez pristupa svjetlu i svježem zraku te izolaciju od prirodnih uvjeta života. Osim toga, postupci poput kastracije, rezanja repova i rezanja zuba obavljaju se bez anestezije. Janjetina je pak ime za nedavno rođeno janje puno volje za životom koje, prije nego što dobije šansu za odrastanje, oduzmu od majke i zakolju.

Također, Prijatelji životinja apeliraju na sve da, umjesto kokošjih jaja, za bojanje izaberu drvena i svoje uskrsne košare napune voćem i povrćem, kao i da odaberu plišane igračke umjesto kupnje kunića ili pilića kao zabave za djecu. Podsjećaju na činjenicu da čak 95 % kunića kupljenih za Uskrs ne doživi prvi rođendan: „Kunići i pilići ne smiju biti samo privremeni ukras tijekom Uskrsa. Ne kupujte životinje, već udomite napuštenoga psa, mačku ili kunića. Svi koji razmišljaju o tome da postanu skrbnici nekoj životinji trebaju biti spremni na odgovornost, što uključuje dugogodišnje obveze, financijske izdatke i svakodnevno posvećivanje vremena novom članu obitelji.”

Stoga Prijatelji životinja upućuju sve na www.prijatelji-zivotinja.hr, gdje mogu pronaći više informacija o okrutnosti trgovine životinjama i brojne recepte poput recepta za biljno jaje od sojinog mlijeka i slanutkova brašna, šunku od sejtana, umak od hrena, sir od badema, francusku salatu s domaćom biljnom majonezom i ukusnu pincu bez jaja.

uskrsni kolači [ 1.25 Mb ]

Vezane teme

kunić [ 95.87 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting