09.11.05. Druga strana holokausta

| More

Predstavljanje najkontroverznije knjige objavljene 2005. u Hrvatskoj

Prijatelji životinja predstavljaju intrigantnu knjigu - Vječna Treblinka: Naše postupanje prema životinjama i holokaust autora Charlesa Pattersona - te pozivaju na raspravu na temu 'Holokaust nad ljudima i holokaust nad životinjama'!

Predstavljanje knjige i rasprava održat će se u suradnji s Gradskim uredom za kulturu Grada Zagreba u srijedu, 9. studenog 2005. u 19:30 sati u Dvorani III Filozofskog fakulteta, Ivana Lučića 3, u Zagrebu. O knjizi će govoriti: mr. sc. Andrea Feldman, direktorica Instituta Otvoreno društvo Hrvatska; Hrvoje Jurić, asistent na Katedri za etiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu; dr. sc. Suzana Marjanić, aktivistica za prava životinja i znanstvena suradnica Instituta za etnologiju i folkloristiku te mr. sc. Zoran Čiča, etnolog i vanjski suradnik Instituta za etnologiju i folkoristiku.

Alex Hershaft, osnivač i predsjednik Farm Animal Reform Movement (FARM) proveo je dio djetinjstva u Varšavskom getu. Pobjegavši iz geta, ostatak rata proveo je skrivajući se od nacista u ruralnoj Poljskoj. Nijemci su mu ubili oca, a on je proveo pet godina u talijanskom Logoru za raseljene osobe prije nego je u dobi od šesnaest godina emigrirao u Sjedinjene Države. U svojem prikazu Slaughterhouse autorice Gail Eisnitz napisao je: 'Usred našeg visokotehnologijskog, razmetljivog i hedonističkog životnog stila, među blistavim spomenicima povijesti, umjetnosti, religije i trgovine, postoje crne kutije. To su biomedicinski istraživački laboratoriji, industrijske farme i klaonice - bezlični ograničeni prostori sa zgradama u kojima se obavljaju prljavi poslovi zlostavljanja i ubijanja nedužnih, osjećajnih bića. To su naši Dachaui, naši Buchenwaldi, naši Birkenaui. Kao i dobri njemački građani imamo jasnu predodžbu o onome što se tamo događa, ali u stvarnosti ne želimo potvrdu toga.' (ulomci iz knjige)

Sve donedavno Christa Blanke bila je luteranska propovjednica koja je služila sa svojim suprugom, također svećenikom, u jednom selu blizu Frankfurta. Rođena je 1948. u ratom opustošenoj Njemačkoj, a njezina je majka tvrdila da ne bi preživjela bez paketa hrane koje su dobivali od CARE USA. Godine 1998. Blanke je osnovala organizaciju Animals' Angels, čije je geslo 'Mi smo sa životinjama'. Blanke izjavljuje: 'Naša je osobitost borba protiv transporta stoke kroz Europu. Životinje u transportu prolaze kroz strahovitu patnju, sličnu onoj kroz koju su prošli Židovi kad su ih transportirali u nacističke logore.' Blanke razmišlja o tome kako je prije 130 godina Crkva šutjela o trgovini robovima, jer su to samo bili crni ljudi. Prije pedeset godina Crkva je šutjela, jer su to samo bili Židovi. Crkva i danas šuti, jer su to samo životinje. Blanke je svjesna da 'usporedba s holokaustom nije popularna u Njemačkoj, a niti drugdje, no ona je za mene sve jača kako dobivam više uvida u okrutnu trgovinu živim životinjama.' (ulomci iz knjige)

'Moralni izazov kojeg predstavlja Vječna Treblinka pretvara je u obvezno štivo za čitanje svakome tko je zainteresiran za kopanje po univerzalnoj lekciji holokausta.' - Maariv (izraelske novine)

'Značajna i pravodobna... napisana s velikom senzitivnošću i suosjećanjem... Nadam se da će se Vječna Treblinka naširoko čitati.' - Martyrdom and Resistance (publikacija o holokaustu)

'Teško je za čitati - ali je se naprosto mora pročitati! - kako loše postupanje prema životinjama dovodi do dehumanizacije i istrebljenja ljudi kao da su samo životinje. Jako dobro napisana i puna poštovanja i prema židovstvu i holokaustu.' - rabin Yonassan Gershom

Hrvatsko izdanje knjige Vječna Treblinka: Naše postupanje prema životinjama i holokaust objavljeno je u suradnji nakladnika Genesis i udruge Prijatelji životinja 2005. godine.

Vječna Treblinka - promocija Filozofski 1Vječna Treblinka - promocija Filozofski 2Vječna Treblinka - promocija Filozofski 3Vječna Treblinka - promocija Filozofski 4Vječna Treblinka - jumbo plakat

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting