04.05.06. Gušenje zbog profita

| More

Prijatelji životinja i većina hrvatskih građana traže od saborskih zastupnika da Zakonom zabrane gušenje zbog profita!

U skrivenim podrumima, štalama, garažama i tavanima, smještene u skučenim kavezima, onemogućene u normalnom ponašanju i ispunjavanju prirodnih potreba, bez ikakve kontrole veterinarskih inspektora, činčile provode svoje kratke živote. Iako su divlje životinje kojima treba puno kretanja i skakanja, to im je onemogućeno. Takvi uvjeti držanja i uzgoja rezultiraju abnormalnim stereotipnim ponašanjem, strahom, poremećajima u reprodukciji i smrtnošću mladunčadi. Izluđene od zatočeništva, stresa i dosade, životinje beskonačno ponavljaju iste pokrete u kavezu, odbijaju hranu, ozljeđuju sebe same i druge životinje u kavezu griženjem krzna, ušiju i repova te kopanjem očiju. Nakon što ih otkupi, čakovečka tvrtka Chinchilla d.o.o. ubija činčile izlaganjem smrtonosnim plinovima. Životinje se guše, grče mišiće i ispuštaju bolne glasove. Sve se to događa u Hrvatskoj samo zbog krvavog profita jedne tvrtke i dodatne zarade nekolicine građana!

Stoga će Prijatelji životinja u četvrtak, 04. svibnja 2006. u 12 sati na Trgu bana Jelačića, jasnom porukom na ploči veličine 4 metra te simboličnim prikazom gušenja, pozvati saborske zastupnike da novim Zakonom o zaštiti životinja zabrane uzgoj životinja za krzno. Prijatelji životinja pozivaju saborske zastupnike da razmotre čvrste etičke, ekološke, zdravstvene i gospodarske razloge zbog kojih je nemoguće štititi životinje koje se muče i ubijaju zbog ljudske taštine bilo kakvim kontrolama uzgoja, već je jedino rješenje zakonska zabrana uzgoja životinja zbog njihova krzna.

Iako je u radnoj verziji nacrta Zakona o zaštiti životinja postojala odredba o zabrani uzgoja životinja za krzno, zbog jakog profiterskog lobija izbačena je bez ikakvih argumenata iz završne verzije nacrta Zakona, o kojem bi se uskoro trebalo raspravljati u Hrvatskom saboru. Uzgoj životinja za krzno u Hrvatskoj se temelji na profitu jedne tvrtke, čija je proizvodnja u stalnom opadanju te kao takvo ne predstavlja značajnu proizvodnju. Velika Britanija i Austrija su, usprkos velikom broju farmi i značajnoj proizvodnji krzna, upravo zbog etičke neprihvatljivosti zabranile uzgoj životinja za krzno.

Sramotno je da se zbog profita jedne tvrtke, koja pritom onečišćuje okoliš i iskorištava građane Hrvatske koji za nju drže činčile, Zakonom dozvoljava barbarsko mučenje i ubijanje životinja zbog njihova krzna, što osuđuje većina stanovnika Hrvatske, koja želi da se takva praksa zabrani Zakonom i da se Hrvatska razvija kao civilizirana zemlja koja osuđuje uzgoj i ubijanje životinja zbog trivijalnih i obijesnih razloga. Očekujemo da saborski zastupnici slijede zabranu uvoza tuljanova krzna u Hrvatskoj, koja je nedavno donijeta te da Zakonom o zaštiti životinja zabrane uzgoj životinja za krzno.

Kako je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Nacrt prijedloga Zakona o zaštiti životinja temeljilo na austrijskom zakonu, tražimo da se, osim zabrane uzgoja životinja za krzno, Zakonom o zaštiti životinja zabrane i ostale primitivne prakse koje su regulirane austrijskim zakonom, poput zabrane držanja pasa na lancu i ubijanja pasa u skloništima. Također, apsurdno je i sramotno da su u Povjerenstvu za zaštitu životinja predstavnici Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore, koji o zaštiti životinja razmišljaju isključivo iz interesnih razloga njihova iskorištavanja. Neshvatljiva je i odredba koja dopušta izvođenje kirurških zahvata na životinjama mnogim strukama, bez obzira na nedostatak stručnog obrazovanja pojedinih struka po tom pitanju.

Očekujemo da će saborski zastupnici ozbiljno i odgovorno shvatiti nužnost dopuna trenutnog nacrta Zakona o zaštiti životinja, kako bi se njime životinje zaista štitile u skladu s etičkim razvojem svijesti hrvatskih građana.

Gušenje zbog profita (1)Gušenje zbog profita (2)Gušenje zbog profita (3)Gušenje zbog profita (4)Gušenje zbog profita (5)

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting