06.06.06. Za zabranu masakra bikova

| More

Prijatelji životinja prosvjeduju ispred španjolske ambasade protiv utrka i borbi s bikovima

U Španjolskoj godišnje muče i ubiju preko 40.000 bikova, prvenstveno zbog turista koji pristižu iz svih krajeva svijeta pa tako i iz Hrvatske, a kojima se okrutnost prema životinjama nudi kao tradicija i kulturna ponuda. No, 95% turista ne želi pogledati borbe u areni ponovno, a 87% Španjolaca smatra da nije u redu da životinje pate zbog zabave i profita.

Prijatelji životinja pozivaju građane na prosvjed u utorak, 6.6.2006. u 11 sati ispred španjolske ambasade, Tuškanac 21a, kojim traže zabranu utrka i borbi s bikovima. Uz transparente i poruke preko megafona barbarstvo krvave tradicije aktivisti će ilustrirati prikazom ubijanja bika.

Time se pridružuju više od 17 prosvjeda diljem svijeta kojima se poziva na turistički bojkot Španjolske sve dok španjolske vlasti ne shvate da sakaćenje i ubijanje životinja u 21. stoljeću više nisu prihvaljiv način zabave, već sramotni ostatak primitivnih običaja prošlosti koje treba zauvijek zabraniti. Prosvjedom se ujedno najavljuje Utrka golih, koja će se održati u Pamploni početkom srpnja, dva dana prije tradicionalne godišnje utrke i ubijanja bikova.

Matador, što na španjolskom znači ubojica, na mučki način u areni sakati i ubija zbunjenog, osakaćenog, psihički maltretiranog i fizički potpuno onemoćalog bika. Bikove namjerno do krajnosti iscrpljuju udarcima u bubrege, a tjednima prije borbe oko vrata im vješaju izuzetno teške predmete. Životinje u arenu uglavnom ulaze slijepe, jer ih drže u potpunom mraku prethodnih 48 sati prije 'borbe'. Zatim udaraju snažno životinju u glavu vrećama punim pijeska, kako bi joj umrtvili sva osjetila. Biku iscrpljenom tjeranjem u krug, zaletavanjem i sudaranjem, najprije pikadori na konjima zabadaju koplje u leđne i vratne mišiće kako bi izgubio veliku količinu krvi. Potom pješke dolaze banderiljerosi koji nastavljaju juriti oko bika, istovremeno mu zabijajući dodatno koplje. Kada bik potpuno oslabi od gubitka krvi, banderiljerosi ga tjeraju da i dalje trči u krug, sve dok mu se ne zavrti u glavi. Tada se pojavljuje matador, koji mačem dodatno osakati umiruću životinju te najčešće poziva egzekutora koji tada do smrti dotuče iscrpljenog bika. Često se bika ostavlja potpuno svjesnog, ali i potpuno paraliziranog, dok ga vežu u lance i vuku iz arene.

Osim bikova, žrtve okrutnih borbi su i konji koje drogiraju, vežu im oči, u uši im guraju mokre novine kako bi im se oštetio sluh, režu im glasnice da njihovi krikovi ne bi uznemiravali gledatelje te često padaju od siline udaraca.

Španjolsko protivljenje utrkama i borbama bikova raste. Borbe bikova u Španjolskoj zabranjene su u turističkim mjestima kao što su Barcelona, Torello, Calldetenes, Olot, Tossa de Mar, Vilamacolum i La Vajol. U Meksiku su borbe s bikovima zabranjene u gradu Jalapa.

Prijatelji životinja traže da se novim Zakonom o zaštiti životinja zabrane sve borbe životinja. Utrke i borbe s bikovima daleko su od kulture i tradicije koje bi trebalo njegovati, zaslužuju osudu cijelog svijeta i moraju biti zabranjene.

Prosvjed ispred španjolske ambasade 1Prosvjed ispred španjolske ambasade 2Prosvjed ispred španjolske ambasade 3

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting