17.08.06. Ribe nisu plivajuće povrće

| More

Prijatelji životinja zapetljani u ribarske mreže upozoravaju na patnju vodenih životinja

Kao logičan nastavak akcije protiv prodaje jastoga i drugih živih životinja u trgovinama, Prijatelji životinja 'zapetljani' u ribarske mreže žele simbolično ukazati na patnje riba od prvog gušenja nakon vađenja ribarskim mrežama do smrti koja može potrajati i danima i tjednima od izvlačenja iz njihova staništa.

Akcija će se održati u četvrtak, 17. kolovoza 2006. u 12 sati, u Gajevoj ulici ispred hotela Dubrovnik, gdje će biti postavljen i informativni štand Udruge.

Agoniju riba se ne doživljava, te senzibilne životinje su svedene na 'plivajuće povrće' koje se mjeri u tonama. Njihova staništa se nemilice pustoše, a broj pojedinačnih ubijenih životinja je toliko velik da je nemjerljiv.

Ribe pate!

Ribe izrazito pate kada ih hvataju i ubijaju radi njihova mesa. Bilo da su uhvaćene udicom ili mrežom, ribe proživljavaju strah baš kao i ljudi. Po sposobnosti osjećanja boli, ribe su izjednačene s ljudima, psima, mačkama i svim drugim životinjama.

Ribe su, zajedno sa slučajnim žrtvama, uključujući dupine, ptice i kornjače, uhvaćene i stisnute satima s kamenjem i krhotinama u velike mreže (koče). Izvučene iz morskih dubina, ribe proživljavaju naglu promjenu tlaka, pri čemu često jak unutarnji pritisak dovodi do prsnuća plivaćega mjehura, iskakanja očiju i izbacivanja želuca na usta. Tada ih bacaju na palubu broda gdje se polako guše ili umiru zgnječene. Druge su još žive kada im prerežu vratove i raspore trbuhe.

Uzgojene ribe izložene su intenzivnom gomilanju i neprirodnim uvjetima, koji uvjetuju pojavu i širenje infekcija i parazita. Uzgajivači koriste antibiotike i hormone kako bi se ribe brže udebljale.

Jedenje riba nije zdravo!

Ribe zbog nemogućnosti izlučivanja zadržavaju teške metale u tijelu, nakupljene ljudskim zagađivanjem mora. Nekoliko tisuća ljudi umire svake godine od posljedica trovanja ribom i školjkašima. Svjetska zdravstvena organizacija trudnicama i djeci preporuča apstinenciju od tunjevine i skuše, jer te ribe imaju znatno veće koncentracije živinih spojeva koji dokazano oštećuju živčani sustav ploda i male djece, pa čak i moždane funkcije pamćenja u odraslih. Mjerenjima količine žive, arsena, olova i kadmija u ribi, rakovima i školjkašima iz Jadranskog mora, utvrđena je njihova znatna zagađenost. Riba, kao i meso ostalih životinja, sadrži kolesterol, a biljni izvori omega-3 masnih kiselina zasigurno su zdraviji izbor.

Lovljenjem riba istrebljuju se mora!

Hrvatska ne samo da nemilice kočama izlovljava Jadransko more, već i podvodnim farmama zagađuje okoliš. Zbog prekomjernog lovljenja ribe istrijebljeno je na tisuće vrsta živih organizama. Izlov morskih životinja i školjkaša toliko se štetno odrazio na mnoge ekosisteme da su današnji svjetski oceani i mora sablasna ništavila, koja jedva da podsjećaju na vremena kada je u njima bujao život.

Pozivamo građane da ne jedu stanovnike jezera, rijeka, mora i oceana, već da razmisle o vegetarijanstvu i suosjećanju prema živim bićima s kojima dijelimo ovaj plavi planet.

Ribe nisu plivajuće povrće 2Ribe nisu plivajuće povrće 3Ribe nisu plivajuće povrće 5Ribe nisu plivajuće povrće 4Ribe nisu plivajuće povrće 1

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting